niekto niečo nedomyslel ....
uvidime
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/rozvodna-sit-je-pripravena-ani-milion-elektroaut-ji-nestrhne
posledný komentár: Včera o 23:22
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
posledný komentár: Včera o 23:22
posledný komentár: 11. 2. 2020 o 7:23
Toto si tu odložím keď zase nejaký expert príde s mudrostami z autofora. ?
Ta studia z VUT, pracuje so zivotnostou 150 000 km, spotrebou benzinu 7.5 litra/100km, spotrebou elektra cca 16 kWh/100km a emisiami na Slovensku 116 gCO2/kWh (podla tabulky) Tieto cisla su realne (rok 2023), aj ked spotreba elektra je pri nizsej hranici. Keby sme teda pocitali len Slovensky priemer (bez prestupov z CR a PL), tak 100 km v BEV vyprodukuje necele 2kg. V porovnani so 17 kg CO2/100 km pri spalovaku je to obrovsky rozdiel.
Zaujala ma hodnota 5ton CO2 pre bateriu a 5 ton pre zvysok auta. Hlavne ta bateria je pekny pokles, pred par rokmi za 50-60 kWh lietali cisla okolo 10-20 ton.
Co sa mi nezda, je to, ze pri spalovaku je zapocitanych navyse 28% z paliva ako vyroba paliva (standardne sa dava cca 10% ako emisie navyse), pri elektrine ziadne straty pri distribucii a nabijani nie su. Teda, aspon z grafu to tak vyzera.
Chcel by som si tu studiu precitat, nasiel som vsak iba jej abstrakt.
Nasiel som z tej studie viac tu: https://seva.sk/download/seva-resers-emisna-stopa-bev-vs-ice/
Od nej som nasiel abstract (s datumom marec 2025 !l) tu: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1364032124007858?dgcid=coauthor#mmc1
Mozno som len slepy. Vie niekto najst tu studiu celu ?
Rovnako straty pri prenose a nabíjaní nie sú zanedbateľné.menič napätia s efektivitou 90% len tak ľahko nevyrobis....robil a testoval som vo fabrikách meniče 10rokov
Takže výsledné čísla budú asi nikde inde🤔
Ale tá hodnota 5t je už velice zaujímavá ..lebo ešte 5r dozadu to ozaj bolo 20t
Mozno som len slepy. Vie niekto najst tu studiu celu ?
V hornej lište je políčko "View PDF".
Zase napr Tesly sú dosť účinné, 16kw/h je priemerná spotreba napr. modelu 3 LR, auto je veľké, cez 400koní, 4x4. Neviem či také benzínové/naftové auto s týmito parametrami by malo priemernú spotrebu 5,6 litra.
O funkčnosti malej 3ky by som pochyboval....výkon je jedna vec a úžitková funkčnosť druhá...
Áno menšie spalovaky majú okolo 110k a 1,4 motor...
Tesla model Y má 4750mm, kufre o objeme 854litrov.
Napr. taký Kodiak má 4700mm, a objem kufra 910litrov
divím sa že to prešlo cez EU schvalovanie....
Zase napr Tesly sú dosť účinné, 16kw/h je priemerná spotreba napr. modelu 3 LR, auto je veľké, cez 400koní, 4x4. Neviem či také benzínové/naftové auto s týmito parametrami by malo priemernú spotrebu 5,6 litra.
Nemalo, my sme hladali nove auto, stary poctivy benzinovy 4valec 1,4ka mal spotrebu 6,3l a to zena rubala na dialnici 144kmh na tempomate. Nove benzinove 3valce na dialnici zeru cez 8l. Voci nafte mame predsudky, ale ano bud by sme kupili naftak, alebo elektriky. Skoncili sme na Y-lonke, ktora ma uz cez 12tisic km, a priemerna spotreba je 18,9kWh/100km (stuplo to po navsteve nemeckych dialnic a zimnymi gumami).
A ano 300koni nam netreba.
Zatial sme spokojni, uvidime po 6 rokoch ked bude mat cca 200tisic km.
Toto mali auta pred 30 rokmi, ktorym klucom si otvoril tak sa nastavilo sedenie. Taketo argumenty mozem ...
polovica ludí nevie využiť ani technologie v bežnom aute. sa pozri kolko ľudi v aute stále telefonuje za volantom s mobilom na uchu... skratka ludom sa nechce stale učiť a riešiť somariny,
ja viem, pre teba, ako človeka čo sedíí denne za PC je to hračka, ale napr moja žena si akurat tak sparovala mobil ešte v predajni s predavajucou , lebo by to sama nedala, jedine čo riešila v novom aute... AUto je predsa určené na prepravu osôb a nákladu. nie na to aby si ešte aj tam tukal do displejov , ktoré maš počas dna všade okolo seba
ja som napr hladal čisto mechanicke auto , už ich na trhu nieje... ďakujeme EU
Mechanické-nemechanické auto nie je vec EÚ, ale výrobcov - je lacnejšie napísať a udržiavať software a zapojiť jeden displej v aute, cez ktorý ovládaš 30 funkcií, ako montovať a udržiavať 30 vypínačov v aute. Všetky tie funkcie v infotaimente by išlo spraviť na samostatné vypínače. Naopak, v EK sú momentálne trendy obmedziť tú digitalizáciu, lebo ovládanie odvádza pozornosť od šoférovania.
Ale nepodvadzat, pouzivat klimu, kurenie, radio ako na beznom aute nech je to poctiva recenzia od uzivatela a nie od predajcov co chcu vsetko prikraslit.
Pouzivame vsetko, aj predohrev pred jazdou ked je zima. V nemecku som to na neobmedzenych dialniciach nesetril.
Aktualne ma 12359km
Elektrinu mame doma na nocny prud za 12centov.
aktuálne mám nájazd 14650km a upalil som 1215e
A napr - je pekne co pisete ze automaticke nastavenia a blabla - nic v zlom, ale hyundai je tiez myslim relativne zabehnuta znacka. Nase auto malo katalogovu cenu >40k, ale rozne uzivatelske profily znamenaju akorat to ze kde mam nastaveny stred repro/hlasitost/zvuk tlacitok a farba podsvietenia displaya ci aka kravina. Aby to auto nastavili polohu spatnych a sedacky aspon? Nehrozi.... Android auto funguje tiez otravne - sem tam skusame ja abo manzelka volat z auta, tak na 2.-3. pokus to zafunguje mozno. Ak sa zapne cuvacia kamera a mam navigacku zapnutu, tak musim odpojit a pripojit mobil aby sa nesekalo navigovanie (pixel 7, origo android), prehravanie hudby je tiez vtipne, pripojenie jedine cez kabel na andr auto, bezdrotove dobijanie mobilu ani nefunguje (nieze by bolo uzitocne)
Ale zapnutie klimy/kurenia na dialku je fajn, hlavne s malym dietatom.