Jasne, každý robí podľa chuti. Môžem sa rozhodnúť, že robím len s dielmi, čo si sám nakúpim ako
servis a ak má zákazník vlastný diel, že mu to montovať nebudem. Alebo proste budem akceptovať aj tie. Ale náhradné diely majú svoje OEM čísla. Takže ak zákazník nevymýšľa kraviny a kupuje diely podľa OEM kódov dielov (rovnako ako servis) a donesie to v originálnom balení, problém by nemal byť. Ak Fero príde s krabicou od práčky a tam sú nahádzané rozbalené diely, ok chápem, že to niekto odmietne namontovať a pošle ho kade ľahšie.
Chápem, že nikto nechce mať na zdviháku auto 3 týždne, ale preto sa robí koľkokrát najprv obhliadka, že čo je za problém a spíše sa zoznam dielov, čo treba. Pokiaľ to auto nie je v zlom stave, a dá sa s ním jazdiť, ale proste mi povedia, že treba novú spojku, nové
brzdy a nové ramená aj s tlmičmi a čas na to budú mať o 2 týždne, osobne nevidím dôvod , prečo mám platiť o 1500€ viac, ak viem, ktoré diely potrebujem. Samozrejme, ak odíde niečo, s čím sa nerátalo počas opravy, ok, nech to kúpia ale prečo mám platiť 1050€ za spojkovú sadu, keď tú istú môžem mať za 560€? A viem, že ju treba až o 2 týždne? Aj ten servis by sa mohol trocha snažiť ušetriť peniaze zákazníkom, ak sa dá. Žiaľ veľa servisov to už berie tak, že ti len povedia, že bude to toľko, alebo toľko, ber alebo tiahni. Koľkokrát už ani neopravujú, len menia diel za diel a veľakrát metóda pokus omyl.
Kamošov otec má Maserati Quattroporte 4.7 GTS a servisuje to u jedného pána v Maďarsku. Ten mu ušetril tisíce € na servise. Origo brzdové kotúče a platničky? 3000€. Ten istý výrobok, ale bez nápisu Maserati a s nápisom Brembo (vyrába to pre nich Brembo) stál 1500€. Motor je od Ferrari, výmena rozvodov, cena dielov z druhovýroby (šokujúce, ale existujú) 5700€, objednané z Maserati 5000€, objednané od Ferrari 4200€. Ten istý človek má aj Maserati 4200 GT Coupé Cambiocorsa 4.2L. odišlo mu na tom čerpadlo oleja pre prevodovku (robotizovaný manuál). Originál diel od Maserati 1000€. Je to ten istý systém, čo používalo aj Ferrari, oni si za to účtujú 1400€ a šok, Alfa Romeo to používala tiež, Selespeed prevodovka a diel objednaný z Alfy Romeo stál 140€. A je to ten istý diel, to isté OEM číslo. Pôvodne s tým bol v Maserati servise (jeho prvé Maserati) a oni, že prevodovka KO, treba novú, bum 7000€ bez roboty. Ale dostal medzi dverami od info od jedného zamestnanca Maserati, že sa ozvať pánovi XY, že by mu vedel poradiť možno. Zavolal, opísal problém, že má prísť, na 90% to podľa neho bude to olejové čerpadlo. Dal to dole, otestoval, čerpadlo KO, za diagnostiku zaplatil 350€, nové čerpadlo 140€, 160€ za nový
olej do prevodovky s preplachom, za robotu 80€ a auto išlo ako nové. Za mňa, toto sú veci, čo by mal schopný servis vedieť. Žiaľ realita je koľkokrát iná.