branomelis napísal:
Ono to tam z nejakého dôvodu bude asi, ale netuším z akého.... Hlavné utesnenie robí vonkajšie vstupné gufero....Ale je to predsa len točia sa oska v gume, takže pri extrémnom používaní ide nečistota dnu. A stačí len minimum. Ale je možné, že aj nejakými priečnymi silami sa to ložisko mohlo nejako vymačkať, alebo čo. Osobne si neviem predstaviť nevymeniteľné stredové zloženie na bicykli. Za mňa je veľmi smutné, že tento pohon bude vymenený na záruku, určený na likvidáciu kvôli 2 ložiskám dokopy za 40 eur v náhrade, alebo za 8 eur v origináli čo tam je.

Je teraz taka zvlastna doba. Na jednej strane sa vsetci tvaria strasne ekologicky, recyklovane krabice a ine blbosti... A na druhej strane sa kvoli prkotinam hned menia veci za nove. Ja sam mam po 6000km novy Bosch motor (motorom to nebolo) aj bateriu (moj tip od zaciatku problemov).

Potom vyvstane aj otazka, ze kolko je skutocna cena tych veci, ked v mojom pripade 2000€ lieta hore dole len tak... Vsetko je to nenormalne predrazene.
24.04.2025 - 21:29:54
07
Mne sa tiež zdá, že tento pohon mimo záruky stojí okolo 2 tisíc eur. Ale ja si nemyslím, že treba to meniť celé, len TQ fakt na to nerobí nič. Akonáhle pohon otvoríš, tak sa údajne rozpadne na 2 časti a stredom ide také papierové tesnenie, ktoré sa údajne roztrhne. Inak celý pohon sa dá vyčistiť a poskladať a uvedené 2 ložiská sa dajú krásne meniť. Dokonca na stránke TQ je uvedená prestavba Scott Lumen od Dangerholma, kde v tom pohone menil skrutky za titánové, čo je len bižutéria, ale menil v ňom hlavné ložiská za keramiku. Ale TQ nie - kašlite na to, v pohone sa nedá nič meniť. Taký istý nezmysel Fazua, Brose, Bosch...Jedine kde som videl možnosť a dokonca aj nutnosť rozborky sú pohony čo používa RockyMountain - DYNAME...tam treba akési remene vnútri zas meniť, ale aspoň kľuky nejdú priamo do motora, ale sú tuším poháňané práve týmto remeňom ,alebo retiazkou. A kľuky má tento pohon konvenčné určené pre mechaniky a človek si normálne mení stredové zloženie.
24.04.2025 - 21:36:22
01
branomelis napísal:
Ono to tam z nejakého dôvodu bude asi, ale netuším z akého.... .

Z Tvojho linku https://www.ebikemotor.com.au/motor-servicing/tq-servicing
"Our investigations and diagnosis resulted in a common issue... the right-hand side crankshaft bearing being unsealed. Whilst the left side (non-drive) was found clean internally, the drive-side's unsealed bearing allowed water dust and dirt to enter and compromise the motor components. The benefit of a non-sealed bearing is that it allows pressure equalisation, however the negative is, it can and does allow ingress into the motor and directly onto the crankshaft clutch mechanism and transmission... from what is otherwise a very well-sealed motor unit."
A tiež hovoria, že z inak "very well-sealed motor unit" ...
24.04.2025 - 21:59:16
00
A to stale hovorite o bikoch alebo uz ste presli na raketove motory stihaciek? ?
24.04.2025 - 22:01:06
02
Hovoríme o aktuálne najslabšom pohone na trhu TQ HPR50. ....
To, že to má slúžiť na nejaké vyrovnávanie tlaku som si tam prečítal. To,že sa takéto polokryté ložisko používa na elektromotorch, kvôli rozbehu alebo niečomu takému tiež tak matne viem. Len by ma zaujímal hlbší princíp prečo to tu použili. Oni to pri výmene nahradia plne utesneným ložiskom len na strane pohonu.
24.04.2025 - 22:18:26
00
S ložiskami sú často divné argumenty.
Napr v zadnej stavbe odídu ložiská preto, lebo v nich chýba vazelína a argument je, že by to znížilo citlivosť. Hlavne, že oká tlmiča sú na klzných púzdrach. Pri ložiskách, ktoré sa točia max. v polovici otáčky mi príde väčší benefit v maximalizovaní životnosti ako 0,001W na odpore.
Btw aj Fazua 60 sa rada sype...
Som zvedavý, či aj DJI al. Shimano prídu s nejakým half-size motorom, viac konkurencie nikdy nie je na škodu
25.04.2025 - 07:35:15
04
To je argument,že by to znížilo citlivosť....Zadrete ložisko ju naopak zvýši😄.Ak je to argument výrobcu,tak to se svět fakt v prdel obrací
25.04.2025 - 07:53:25
01
bimjeam
S tými ložiskami som si tiež užil už. Do rámu fakt neviem na čo dávajú nejaké obyčajné ložiská. Dám tam niečo s kvalitnou povrchovou úpravou a napchám to plné vazelíny. Tie ložiská vykonávajú neustále kúsok otáčky, pedanti si ich raz za čas pri servise jemne pootáčajú. Samozrejme čítal som v návode na plnenie určitých ložísk, že ložiská sa musia plniť podľa presného postupu a ložisko sa nesmie preplniť, pretože potom sa guličky začnú v dráhe kĺzať a nie valiť a je prúser. Ale v zadnej stavbe by to nemuselo byť až tak tragické. Ale čo už .....Robíme s tým čo je :) Moc dômyslené výrobky nám svet cyklistiky neprináša...Rovnako ako spomínaná Fazua, kamarát absolútne nejazdí debiliny ako ja a má aj menej najazdené (ja mám asi 1800km v zime hlavne a hodne názarov do skál pedálom) a vo Fazue mu čosi začalo cvakať...Takže šup na kontrolu - reklamácia a šup už má nový motor (teda pohon). Pritom verím, že vnútri bude len nejaká somarina. ..Ja len premýšľam, že ako je možné, že zo 100% predaných pohonov sa vráti na reklamáciu tak 90% čo poznám a ako toto niekomu ekonomicky vychádza ??? 🙄 To musí predsa byť vyrobenie krásnej straty a postupne ide spoločnosť do čavesu...Ako napríklad keď tu čítam každú chvíľu o prasknutých rámoch.
25.04.2025 - 09:38:55
02
Lenze si treba uvedomit ze co znamena ze citas kazdu chvilu o prasknutych ramoch? Realne par kusov, mozno desiatok kusov? Z daneho modelu. Len aby sa forma na karbonovy ram splatila, tak musia predat kolko ramov? Forma bude radovo asi par desiatok tisic €. Ram je radovo par stovak az par tisic €, marza nech je aj 50%, to znamena ze len na "lacnu" formu potrebujes predat stovky ramov.

Pocet ludi co najazdi za rok tisice km na biku v prirode, je na urovni statistickej chyby :D
25.04.2025 - 10:29:12
01
No veď jasné. Ja len z toho čo ja sledujem. Neviem koľko má napríklad taký TREK, alebo Spešl podiel mestských a podobných približovadiel. Ale tieto vrcholné verzie, o ktorých sa tu bavím sú i nás hodne rozšírené. V lese to už nevyzerá ako štatistická chyba, ale skôr sa hanbím, že jazdím na pomerne social pakete. Mladí chalani, ale aj baby sa doslova vyžívajú v tuningu bicyklov, všetko zladené, zákazkové skrutečky, nezmysly, kopy peňazí. Ale hodne z nás čo jazdíme tieto bicykle z vrchnejších kategórií sa stretávame práve v servise. Ja len nakúpiť diely, ale chalani tam majú celé bicykle na stojanoch rozobraté. Čaká sa na pohon, novú časť rámu, kolesá, odpruženie pass, brzdy tečú atď....vrchol od prehriateho TQ je roztavený rám v okolí motora.
Ale užívatelia sú fakt rôzni ....vrchol čo som počul bol pán čo doniesol luxusné éčko, vytiahol to z ešte luxusnejšieho SUV a blatníček na vidlicu bol sťahovacími páskami pripevnený nie o spodné nohy, ale bolo to omotané o klzáky ??
25.04.2025 - 10:45:17
05
Tie klzáky, silná káva, to musela byť 100% Robusta 🤣🤓😂
25.04.2025 - 11:13:58
02
V pohode ,tej vidle sa ani nesnívalo o takom ponore😄
25.04.2025 - 11:24:08
03
branomelis
Btw, ked casto chytas klukami o skaly, ake dlhe kluky mas? Nestalo by zato dat kratsie? Ja som napr. kvoli skrtaniu kluk presiel na bio-MTbiku na 170mm a eMTbiku na 165mm.
25.04.2025 - 12:14:53
00
peterg
Je to taký väčší problém, ktorý riešim. TREK SLASH+ je od výroby vybavený mullet setupom a kľukami 160mm. Pre mňa je to maximálna podpásovka. Kľuky už 170mm považujem za detské. Jazdil som mechaniku vo vysokých výkonoch 350+W väčšinou na nízkych kadenciách - silovo. Na Slashi je našťastie motor (pohon) a preto tie kľuky utiahnem, ale keď chcem dať svoj výkon nad 300W tak to dosť bolí na kolenách a musím citeľne výrazne viac ísť na pedál ako som bol zvyknutý. Aby som to nechytal toľko o terén, lebo navyše jazdím flat pedále, tak som si teraz zohnal pedále s lepším nábehovým profilom, okrem toho bicykel napriek tomu, že sa nepredáva v setupe 29/29 ale len ako mullet, tak môj je prerobený na 29/29 - čiže je vyššie. Ako mullet to veľmi stráca v stúpaniach, na technických trailoch ako Taipan a pod to chytá pedále na každom záťahu, ale musím povedať, že dolu kopcom to je neskutočne dobré. Ale väčší benefit je vzadu 29ka a pedále by som chcel dať 165ky kompromisne, aby som lepšie využíval výkon.
25.04.2025 - 12:21:17
00
branomelis kolko km ti vydrzal tq motor? Mam trek fuel exe,kde je rovnaky motor. Nejazdim sice az take divociny ako ty, ale nech sa viem dopredu pripravit. Dik
25.04.2025 - 20:44:02
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Komponenty)
keyboard_arrow_up