Ja by som určite poradil značku čo je aktívna v MTB XC športe, ako je Specialized alebo scott (aj keď tie sú vždy ťažšie) alebo aj ten blby Canyon (teraz je novy model Exceed) lebo majú moderne a vychytané
rámy ako nejaké meridy alebo cube ktoré sú vždy lacné ale inak sú generačne obstarožné. A určite niečo už so SID vidlicou, tam už hmotnostne a pocitom je to iný level.
riešiť už pri kupe nového
biku update komponentov je blbosť, to už rovno treba prihodiť eurá za vyšší model, lebo update sa totálne neoplatí. To viem z vlastnej opakovanej skúsenosti

Neprežíval to tak, kúpiš Speca, Scota a pod za drahé prachy bez poriadnej výbavy. A stačí si pozrieť špecifikáciu geometrie a vidíš či ten bike je stredovek alebo niečo zajazdi. Ja mám nový Cube a musím povedať že urobili slušný update geometrie.
A po druhé tiež treba pozerať modelový rok bicykla. Pretože nie je problém kúpiť bike z roku 2021 za lacné prachy a tvári sa že je to práve orechové
A po tretie mnoho amatérskych cyklistov ani nevyužije nejakú super geometriu biku za 7000. Ani nemajú rozpočet a sú radi ak si kúpia bike za 1500 eur