Čaute, napadlo mi, že by som tu pre inšpiráciu mohol zazdieľať trasu nášho posledného bikepackingu. Ide o prechod Slovinska zo severu na juh, teda z rakúskeho mesta Villach do chorvátskeho Záhrebu. Z Bratislavy do Viedne a cestou späť z Viedne do Bratislavy sme šli po EuroVelo na bicykloch. Z Viedne do Villachu sme cestovali vlakom. Vzhľadom na to, že ÖBB má na stránke napísané, že do IC vlaku môžu ísť len
bicykle do 28" a so šírkou plášťov 42 mm, riešili sme lístky na mieste – a to bola chyba. Namiesto jedného vlaku sme šli tromi, čo vyšlo na osobu okolo 90 eur, takže vlak odporúčam riešiť dopredu, bude to lacnejšie (ale nie o veľa). Naspäť zo Záhrebu sme cestovali FlixBusom, ktorý nám zobral tri bicykle priamo do Viedne, a ešte aj šofér bol Slovák. Cena bola niečo cez 40 eur na osobu.
Čo sa týka terénu, ideálne na gravel, ale na viac ako 90 % trasy by sa uživil aj cestný bicykel. Ja som šiel na starom MTBčku a vzhľadom na voľné tempo som sa nesťažoval. Prevody 36x11-42 boli absolútne dostačujúce aj na prejazd cez Alpy. Spali sme väčšinou v hosteloch, čo nám umožnilo ísť naľahko.
Nocovali sme vo Viedni, druhý deň sme sa dostali do Villachu, a vzhľadom na pokročilý čas spôsobený rakúskymi železnicami sme sa dostali len do Kranjskej Gory. Ďalšie dni sme spali v Ľubľane, za Novým Mestom a v Záhrebe. Najhoršie parkovanie
bicyklov sme mali v hosteli v Ľubľane, ale neboli sme tam jediní bikepackeri.
Smer, ktorým sme išli, je ľahší, ale opačný smer – postupne ísť z chorvátska do kopcov až k Alpám – by bol určite krajší. Tak isto aj kvalita cyklociest by sa postupne zvyšovala. Vlastne od Bledu na Juh bola veľká časť cyklociest vedená po vedľajších cestách. Ale časť z Villachu na Bled bola ukážková, možno len cestných cyklistov by vyrušil dlhší gravelový úsek na začiatku.
Tu pridávam link:
https://mapy.com/s/rejonovafuAk by mal niekto záujem o konkrétne informácie ohľadom ubytovania, trasy alebo čohokoľvek iného, rád to upresním