raz som to videl ako si chlap pocas burky vypol mobil a este aj vytiahol baterku z fonu. a dal ju do druheho vacku (to bol ten bonus).... mal som dost... az prilis :)))))))))


Naposledy upravil tucek dňa 28.03.2006 - 14:52:47, celkovo upravené 1 krát.

28.03.2006 - 11:37:38
00
Úrazy pri práci na elektrických zariadeniach

poznatky súdneho znalca 3.část

© Ing. Ján Meravý

1.Folklórne slávnosti s tragédiou
(Bol príčinou smrti mobilný telefón?)

Na strednom Slovensku v rázovitom mestečku prebiehali folklórne slávnosti. Mladí manželia z východného Slovenska sa na ne dlho chystali, manžel ako tanečník a manželka ako pozorný divák. Spoločne zobrali aj svoju malú dcérku a starú mamu. Veď takú udalosť je treba vidieť naživo. Folklórne udalosti prebiehali presne podľa plánu. V ich závere bol galaprogram. Už sa schyľovalo k jeho koncu, keď na amfiteáter smerovala čierna mrákava. Preto niektorí účastníci začali opúšťať svoje miesta a odchádzali sa niekde pred dažďom skryť. Podobne aj mladá žena s dievčatkom v náručí a starou mamou pomaly zišli z vyššie položeného hľadiska na rovnú cestičku bez stromov ale zato lemovanú rôznymi stánkami.
Vtedy sa to stalo, zazvonil mobilný telefón, mladá mamička začala telefonovať a po niekoľkých sekundách udrel blesk. Mladá žena ostala s dcérkou ležať na zemi. Stará mama ako aj okolití predavači v stánkoch ucítili značný elektrický úder, z ktorého sa po chvíli spamätali. Mladá žena však už nie. Dievčatko ihneď v pripravenej sanitke doviezli do blízkej nemocnice, ale mladé srdiečko takýto silný elektrický úder tiež nevydržalo. Osud býva niekedy krutý... .

Rozbor:
Zaujímavé je, že blesk si vybral mladú mamičku, hoci v jej blízkosti boli kovové konštrukcie stánkov. Svoju úlohu tu zohral aj mobilný telefón, ktorého frekvencia sa zrejme stala vzdušným kanálom medzi mrakom a zemou.
Pred búrkou je treba včas vyhľadať bezpečný úkryt. Utekať pred búrkou tiež nie je správne, tým sa len viac vystavujeme nebezpečenstvu úderu blesku. Ak zmeškáme úkryt, nestojme ani neutekajme na rovnom otvorenom teréne. Samozrejme neschovávajme sa pod osamelé stromy ani do senníkov. Bezpečné je len miesto pod previsom skaly a v hustom lese. Ak sa včas nedostaneme ani do nejakého domu, vo volnom teréne je lepšie ľahnúť si na zem a hoci sa premočiť až na kožu ako o ňu prísť. Všetky kovové predmety ako sú rôzne pracovné náradie, veľké retiazky a podobne, je treba od seba rýchlo odstrániť, aby sa nestali predmetom úderu blesku. Pokiaľ máme pri sebe mobilný telefón radšej, ho pred búrkou vo voľnom teréne treba vypnúť. Počul, som že pri búrke úder blesku aj prichádzajúcou SMS-kou dokázal zničiť mobilný telefón, ktorý držal zákazník v ruke.

Záver:

V každom z uvedených prípadov je vyjadrených niekoľko skúseností z neznalosti predpisov a noriem, ktoré mali za následok stratu majetku, zdravia alebo cenu najvyššiu, ľudský život. Je treba, aby sme sa z týchto prípadov poučili a vystríhali sa pred nimi pri svojej práci.
28.03.2006 - 11:45:57
00
K tomu len tolko: neviem ale posudok sudneho znalca by podla mna nemal obsahovat veci typu Pocul som, ze atd, atd... To je dost nedoverihodne, ci nie?

A to co je tam napisane odporuje samo sebe, kedze sa odjakziva traduje to, ze blesk udrie do najvyssie polozeneho miesta. Takze nerobime z nejakej nahodnej ojedinelej udalosti ukvapene zavery.
28.03.2006 - 11:56:18
00
Blesk nemusí vždy udrieť do najvyššie položeného miesta, ak je nižšiepoložený cieľ vodivejší, tak el. prúd z blesku prejde cez neho. Veľakrát sa už stalo, že blesk zabil človeka stojaceho pred domom /a pritom dom mal aj bleskozvod/, prípadne známy prípad z predminulého roka, keď niekde v Škandinávii blesk trafil futbalistov hrajúcich na štadióne. Ďalší problém je, že iba máloktorý blesk je priamočiary. Väčšina bleskov sa cestou rozvetví, a tak je možnosť zásahu väčšia. A ešte jedna vec, o ktorej málokto vie: sú dva druhy bleskov, a to blesky kladné a záporné. Záporné blesky sa vyskytujú častejšie /asi 70 percent všetkých bleskov/ a väčšinou sú súčasťou hlavného búrkového mraku. Ak vás trafí záporne nabitý blesk, je často šanca na prežitie. Kladné blesky sa vyskytujú najmä na začiatku a na konci búrky a zvyčajne ich produkuje horná časť oblaku kumulonobus tzv "nákova". Obsahujú neporovnateľne viac el energie ako záporné blesky, takže pokiaľ vás zasiahne kladne nabitý blesk, šanca na prežitie neni žiadna. Tieto blesky môžu mať v extrémnych situáciach dosah až do 20 km od búrky, takže ak si niekto myslí že "kým neleje som v bezpečí" tak je na omyle. Vždy je lepšie zisťiť typ a smer búrkového oblaku, aké blesky v ňom prevládajú, a aká je ich intenzita, a až potom sa rozhodnúť či ísť ďalej alebo sa radšej schovať.
28.03.2006 - 12:21:47
00
Ako sa da zistit aky typ blesku prevlada v burkovych mrakoch vzdialenych 20 km odomna? Resp aj z tych co su nadomnou?

Teoria je dobra vec, to je pravde, ale...
28.03.2006 - 14:34:04
00
Vidim ze som tu s tym mobilom rozputal peknu diskusiu...nechcem hovorit ze mobily skutocne pritahuju blesky vo volnom terene, ale naco zbytocne drazdit hada bosou nohou....Takze na zaver kto chce nech si ho VYPNE a kto rad riskuje nech je stale ONLINE :lol:
28.03.2006 - 15:32:56
00
Pokial sa nachádzaš už v búrke, tak typ blesku nemáš ako zistiť. Ale ak je búrka /príp. búrkový mrak/ od teba vzdialený, tak prevládajúci typ blesku sa dá zistiť: Ak blesky vychádzajú z nákovy /horná časť oblaku/ tak bývajú zväčša kladné, ak blesky vychádzajú zo strednej a spodnej časťi oblaku, tak sú záporné.
31.03.2006 - 13:42:07
00
Dobre vediet, teda...
31.03.2006 - 14:33:53
00
Mne sa raz podarylo utiect burke ! bolo to na smiech slapal som 40km z Bukovej cez Rohoznik na Babu hore bolo pohoda burka sa otocila na Rakusko tak to dolo v suchu 8)
17.06.2006 - 08:05:35
00
Pokial sa nachádzaš už v búrke, tak typ blesku nemáš ako zistiť. Ale ak je búrka /príp. búrkový mrak/ od teba vzdialený, tak prevládajúci typ blesku sa dá zistiť: Ak blesky vychádzajú z nákovy /horná časť oblaku/ tak bývajú zväčša kladné, ak blesky vychádzajú zo strednej a spodnej časťi oblaku, tak sú záporné.

Super akurat na dnes hlasia burku tak sa pozriem na tie blesky a skusim rozoznat tie kladne a zaporne :wink:
17.06.2006 - 09:38:59
00
co podla vas treba robit ak sa ocitnete v takejto situacii a najblizsisch 15 km len les co treba robit?


Treba voziť prilbu so štítkom :lol:

IMHO sa taká situácia dá dosť dobre predpokladať a včas vypozorovať takže je vždy trochu času na útek do civilizácie.

Aj keď je pravda, že v lete sa búrka môže vytvoriť dosť rýchlo a nečakane. Raz sme tak boli na Čachtickom hrade, celý deň pekne, horko a zrazu sa prihrnú mraky, už z dialky sme videli že tam prší a ide to naším smerom. Do 15 minút už to bolo u nás. Ale tých 15 minút sme predsalen keby chceme mohli využiť na zjazd do dediny, ale radšej sme ostali na hrade aj s bajkami ukrytí pod výklenkom. Hromy blesky tak burácali, že sme nevedeli či na nás nepadá nejaký hradný múr :lol: Tam sme 20 minút vydržali a bolo po búrke.



to si musel bit pekne spinavy ked si prisiel domov
17.06.2006 - 15:10:54
00
keyboard_arrow_up