No, michalko mas v niecom pravdu. Ja sice nepatrim k vyznavacom takychto chodnikov, ale ten singel si rad prejdem pomalsie.

Ale pozri sa na to aj z miesta tych chlapcov. Nove zakony ti nepovoluju len tak kade-tade chodit lesom ale len po vyznacenych chodnikoch alebo cestach, preto je toto jedinecna legalna moznost ako si uzit technickejsi zjazd. Doteraz tam nebol ziadny chodnik, dalo sa jedine po asfaltke. Navyse si myslim, ze ta asfaltka nie je velmi frekventovana a i keby bol pohodlnejsi chodnik vedla, predpokladam, ze fura lenivcov bude chodit radsej po nej.

Ja osobne ten singel beriem ako pridavok, ako spestrenie moznosti cesty na razcestie a take spestrenia vitam i ked niektore kvoli technike alebo pudu sebazachovy nebudem moct pouzit :)
20.05.2009 - 08:02:38
00
johny to vystihol...okrem toho neviem, ako inak to nazvat, ked nie cyklochodnik...
20.05.2009 - 08:26:26
00
no ved dobre. ja som len napisal svoj nazor.

ako som napisal - samotny singel je urcite podla predstav chalanov a nic proti nemu nemam.

ide mi skor o to ako to bolo prezentovane a ze ak budeme cez urady vybavovat podobne chodniky ako cyklochodniky pre verejnost, moze sa stat ze raz ked bude treba naozajstny cyklochodnik, tak nejaky p. uradnik povie ze nam nic neschvali, ved "vsetky" predosle sa aj tak nedali pouzivat sirokou verejnostou.

ak je chodnik oficialny, predpokladam ze bude zaznaceny aj v niektorom dalsom vydani map. nechcem vidiet prekvapenie rodinky z Dolneho Kubina (neznala miestneho stavu), ktora ide podla mapy na ktorej ja vyznacena oficialna cyklotrasa, ked sa na ten "cyklochodnik" dostanu.

skor som chcel poukazat na tuto stranku veci. asi by sa zislo oficialne delenie cyklochodnikov aspon podla narocnosti.

ps: ak to ma byt legalna trasa, mala by byt aj riadne oznacena (smerova tabulka, znacenie na stromoch). lepiaca paska asi nieje naj riesenie.
20.05.2009 - 08:40:15
00
naozajstny cyklochodnik, tak nejaky p. uradnik povie ze nam nic neschvali, ved "vsetky" predosle sa aj tak nedali pouzivat sirokou verejnostou.


ako vyzera taky naozajstny cyklochodnik?
20.05.2009 - 08:58:18
00
znacenie sa pripravuje(tabulky, znacky na stromoch)...co sa tyka delenia narocnosti, toto sa uz riesilo tu: viewtopic.php?f=15&t=17099
neviem, ci sa v tomto smere nieco pohlo dopredu, mam pocit, ze to ostalo na mrtvom bode
20.05.2009 - 09:01:17
00
ako vyzera taky naozajstny cyklochodnik?


naozajstny cyklochodnik je cyklochodnik pouzitelny pre dopravu i rekreaciu roznymi druhmi bicyklov vratane horskych, cestnych, trojkoliek, pripadne bicyklov s privesmi. myslim, ze ja_michalko narazal na to, ze ten singel je pre horske a aj to nie pre kazde horske. napriklad moj najvacsi tanier si sem-tam rypne do tych stromov cez ktore sa prelieza :)

EDIT: ked sme pri tom, tak jediny cyklochodnik v ke je hlavna a snp nie? v tom sa zhodneme. vsetko ostatne su iba kvazi oznacene trasy a rozdelujme medzi trasou a cyklochodnikom co sa casto pletie uradnikom i politikom. trasa su znacky na stlpoch, chodnik je ci tam prejdem bicyklom alebo nie. kto sa vydal k sutoku hornadu a torysy po cyklochodniku hoci na fulle vie o com hovorim


Naposledy upravil johny_zavislak dňa 20.05.2009 - 09:10:27, celkovo upravené 1 krát.

20.05.2009 - 09:06:09
00
ako vyzera taky naozajstny cyklochodnik?

Prílohy:

Bikes%204R.jpg
Bikes%204R.jpg 34.18 KiB thumb_up0thumb_down

20.05.2009 - 09:08:34
00
myslim ze problem je len oznacit to stupnom narocnosti, ked ides cez priecne sedlo v tatrach, to tiez nevyzera celkom na turisticky chodnik ze ano..
a stale je tam alternativa - asfaltka.
no a o narocnosti by sa dalo diskutovat do jesene.
ked sme boli minuly rok v taliansku na Garde a sli sme jeden usek oficilanej MTB trasy, zadusali sme sa od smiechu, ako to mohli znacit ako obojsmerne jazditelne. 2 isli v sedle- tep ako hore kopcom, 4 tlacili.
no a pre mna osobne nie je narocnych usekov nikdy dost - to je ten rozdiel medzi MTB a bicyklovanim podla mna a asi nie som sam.
20.05.2009 - 09:19:54
00
aj uradom bol predkladany za priklad chodnik, ktory vedie ponad asfaltku(cervena znacka)...ten "nas" je mu dost podobny, na rozdiel od tej fotky, kde to vyzera skor na lesnu cestu, urcite nie singletrack
20.05.2009 - 09:32:23
00
Je potrebné sa dohodnúť na správnej terminológii. Tiež som zo zvedavosti navštívil (3 x) novovybudovaný singeltrack (pri Jahodnej) a podobne, ako on_michalko ho budem používať skôr výnimočne. Nemyslím si však, že je nejak veľmi technicky náročný. Vadí mi jeho zbytočná samoúčelná kľukatosť (samozrejme, niekto iný to môže považovať za jeho pozitívum). Skôr, ako prirodzený chodník, mi pripomína kľukatú lesnú dráhu.

A teraz by som sa vrátil k tej terminológii. O "chodníku" mám takú predstavu, že vedie z miesta "A" do miesta "B" pokiaľ možno čo najkratšou cestou. O "dráhe" mám takú predstavu, že aj na malej ploche dokáže vytvoriť kľukatú trasu, ktorá je určená skôr na zábavu, ako na bežný presun z miesta "A" do miesta "B".

Takže navrhujem to nazývať "cyklodráha", je to výstižnejšie. Niekto má cyklodráhy rád a niekto sa im vyhýba. Nechajme každému to, čo sa mu páči, nech si každý vyberie, kadiaľ pôjde (... fuj, to už vyzerá skoro filozoficky).

Ja osobne by som preferoval medzi Jahodnou a križovatkou na hlavnej ceste pod Jahodnou iný chodník. (Reakcie, že zober si lopatu, venuj svoj voľný čas a pod. samozrejme očakávam, aj keď teraz, čo som toto napísal možno ani nie.) Ako bod "A" by som zvolil teraz naozaj "Jahodnú" a ako bod "B" miesto pri kríži na spomínanej križovatke. Trasoval by som čo najviac po vrstevnici vľavo od asfaltovej cesty pri smere z Jahodnej. Asi tak, ako to je na obrázku (mapa + profil).

Prílohy:

profil.jpg
profil.jpg 28.26 KiB thumb_up0thumb_down

cyklochodník.jpg
cyklochodník.jpg 116.28 KiB thumb_up0thumb_down

cyklochodnik.plt [4.06 KiB]

20.05.2009 - 09:57:26
00
laco, tu je odpoved na tvoje uvahy
http://slomba.sk/singltrek.php?set=1&id=13
20.05.2009 - 10:28:16
00
Poznám, tam sa skôr definuje pojem singletrack. Ja som sa skôr zamýšľal nad sémantikou (to aby nikto nerozumel :) ) slov chodník a dráha.
20.05.2009 - 10:37:03
00
cyklisticky chodnik na jahodnej je vybudovany podla zasad stavby singeltrackov, tak je to napisane aj v ziadosti o povolenie.
je to chodnik, urcite nie draha. klukati sa, lebo tak ma byt postaveny. mozno je to na niektorom mieste samoucelne, mozno nie.
nie je to prirodzeny chodnik, ale umelo vybodovany singeltrack pre jazdu na horskom bicykli -myslim si, ze na kazdom.
este raz napisem, ze jediny skutocny problem vidim v oznaceni obtiaznosti.
20.05.2009 - 10:51:15
00
Ked sa mozem pridat tak nieco napisem, po prvych pojazdeniach sa mi tiez chodnik zdal zbytocne zaklukateny, priam az samoucelne ked som zisiel dole na razcestie bol som viac zniceny jak po vyslape, a to je ten ciel aby sa tam nejazdilo rychlo (susom), potom som to pochopil a miesto vysokozdvihovej tazkej kravy vzal pevnaka(s jednym prevodom), vysiel to oboma smermi a ola na pohodu sice pomalsie ale podla mna s vacsim pozitkom a menej vystaveny. Mozno to len nechce za kazdu cenu sa hnat dole jak zmyslov zbaveny a bude sa vam ten chodnik hned zdat viac user friendly bez rizikovych situacii atd. Mozme ho nazvat aj draha,to je v podstate jedno a aj suhlasim ze narocnostou to nebude pre rodinku s bicyklovym privesom. Ale to uz treba poriesit znacenim.
20.05.2009 - 11:06:40
00
je to chodnik, urcite nie draha


Je to aj chodník, aj dráha, aj singletrack, aj cestička, aj chodníček a taky "zábavní cyklistická atrakce pro volné jezdění vyznavačů technické jízdy na horských kolech". Všetko je správne.
20.05.2009 - 13:30:39
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Prilby)
keyboard_arrow_up