takých krajín kde nie sú kopce je mnoho....

na jednom fóre som čítal aj tento názor:

I think a big reason there are virtually no non-white cyclists is simply because there are virtually no non-white cyclists. Any amateur black or asian cyclists don't have a Tiger Woods or a Serena Williams to look up to and inspire them.

i keď sú aj mini výnimky, ale ku sláve je ešte ďaleko...

http://www.bahatiracing.com/index2.HTM
30.07.2009 - 15:15:00
00
..môžeš to preložiť prosím??
30.07.2009 - 16:34:48
00
TO Ivka

pise sa tam v podstate amatersky cierni alebo cyklisti z azie nemaju v tomto sporte nejaky vzor ako napr . v golfe Tiger Woods alebo v tenise S.Wiliams.

Pricinou ze preco v cyklistike prakticky nie su iniy ako bieli cyklisti je lebo prakticky anozaj tam nie su.
30.07.2009 - 16:43:23
00
Niečo podobné tu bolo už v lete 2008 - a tam som ukázal, že existujú aj čierny cyklisti a nie zlý: viewtopic.php?f=13&t=15340&st=0&sk=t&sd=a&hilit=Gregory+Bauge&start=2355
Akurát doplním, že v marci 2009 na majstrovstvách sveta v Poľsku sa Gregory Bauge stal majstrom sveta v šprinte.
Možno je niečo pravdy na tom, čo napísal Tuleník, avšak problém je aj v inom. Cyklistika v súčasnosti je vlastne na najvyššej úrovni vykonávaná v západnej a juhozápadnej Európe. Kto chce byť dobrý, ten musí ísť tam dlhodobo žiť, trénovať a pretekať. A je jedno, či je to Američan, Austrálčan, Afričan, Ázijčan alebo východo alebo stredo Európan. Tam je konkurencia, tam sú každý víkend preteky a tam môže každý ukázať, či v ňom niečo je - a je jedno, či je biely, žltý, zelený, modrý alebo čierny.
30.07.2009 - 20:00:02
00
dream: francúzski černosi sú spravidla západoafričania, čo má svoju logistickú príčinu - Kongo, Benin, etc. boli FR kolónie, na východe sa im až tak nedarilo... no a podľa fenotypu by západoafričania mohli byť celkom dobrí šprintéri (JoKo, Bauge je dráhár šprintér, však? :) )
a inak ... Dánsko je placka rovná ako stôl a Holandsko podobne, ale keď tam začne do pelotónu riadne fúkať od Atlantiku, ani tie kopce vám netreba!!!
30.07.2009 - 21:35:10
00
Uhádol si... A žije vo Francúzsku už od narodenia, aspoň tak sa mi zdá, že som to niekde čítal-počul.

Kopce netreba tuho trénovať... Pokiaľ má niekto 50 kíl, tak je automaticky lepší vrchár, ako 70 kilový jazdec, najmä pri dlhých stúpaniach. A jazdci odchovaní na vetre vedia jazdiť nielen v kopcoch, ale aj terezíny. Ak sa dobre pamätám, tak mladý Armstrong si v Texase užil viac vetra ako kopcov a v tohtoročnej TdF ukázal, ako jazdiť terezín.
30.07.2009 - 21:55:09
00
Africabike One - africký špeciál http://www.kaktusbike.sk/kona/?bike=1
30.07.2009 - 23:05:59
00
žlťosi zas majú iný problém - klímu... napr. na Tajvane sa síce robí maybe 80 % svetovej produkcie bicyklov, ale nebicykluje tam skoro nikto, pretože v tom vlhkom teple sa proste nedá (spomeňme si na Peking, čo to bolo za teplo)... v podstate ešte kontinentálna Čína alebo Japonsko by aj mali "klimaticky na výber", ale tiež tam asi bude nejaká mentálna alebo fyziologická zrada.


Konkretne s niekotorymi tu uvedenymi vecami s tebou nesuhlasim. To ze na taiwane nebicykluje skoro nikto je mierne povedane hlupost. Klima je tam tiez pomerne roznoroda - samozrejme to vysoke vlhko je tam skoro vsade tomu sa neda vyhnut. Ale napr. prave takejto klime su oni celkom dobre prisposobeni - mal som moznost na vlastne oci vidiet v kontinentlanej cine (asi v rovnakej klimatickej oblasati ako taiwan (resp. este teplejsej - Kanton) ze zatail co biely clovek (ktory sa mal btw moznost asi rok adaptovat) si vysiel von zabehat (v noci!) a po asi 200m z neho tieklo jak keby vysiel zo sprchy zatialco miestni po hodine behu suchucki a vklude. Konkretne na taiwane je bikerska komunita (ci uz mtb ale aj cestaci) celkom rozvinuta - v tomto si myslim im mozme este aj celkom zavidiet. To ze sa neobjavuju v pro tour to uz je ina vec. No a co sa tyka mainland ciny kde vlastne mas aku klimu chces tam proste bikovanie nie je vobec rozvinute - lebo to tam jednoducho nie je popularne (ci uz cena kvalitneho vybavenia a jedno s druhym) - teraz nehovorim o commuteroch (to su miliony) ale ludoch co to robia pre radost zo sportu. Sak aj take cinanky co sa zacali par rokov dozadu objavovat v profi sutaziach cross-country, su celkom dobre ale len preto lebo su vytrenovane do maxima (to cinanaia vedia) ale technika uboha, kazda lepsia pretekarka by ich v zjazde dala. To je ale celkom priehladne - potrebovali medaile z olympiady tak zacali robit aj take sporty co nikdy nerobili a vobec tam nie su popularne.
30.07.2009 - 23:27:57
00
chorche, to že na kontinente si klímu v Číne vyložene môžeš vybrať, snáď píšem aj ja...
commuting - to je celoázijská záežitosť, o tom sa tu tiež nemusíme baviť, len je rozdiel 10kou do krčmy či čo tam majú a 40kou na pretekoch... adaptácia je tiež jasná... ale skôr pôjde o mentálnu bariéru... v Číne sa kopa športov trénuje systémom last man standing, teda majú miliardový súbor na výber, tak eliminujú všetko pod istými vstupnými limitmi, a čo zostane, šťavia, kým im to neodíde na pretrénovanie (opäť kamikadze prístup a otrocká mentalita... beloch sa blbcovi trénerovi zničiť pretrénovaním nedá!)
o situácii s bikovaním na tw mám sprostredkované reporty od ľudí čo tam práve boli na rôznych akciách okolo bicyklov, a tí hovorili napospol (OK, písal sa rok asi 1995) že miestni veľmi nebikujú (a dávali to práve do súvisu s vlhkom a teplom k padnutiu) - to sa mohlo zmeniť
31.07.2009 - 00:06:16
00
V zasade som s tebou suhlasil - len to s tym taiwanom sa mi nezda. Ak boh da a tohto roku sa tam nahodou dostanem tak ti potom poviem ako veci pokrocili za tych 14 rokov :)
31.07.2009 - 00:14:58
00
jorge prepac ale taiwan a kanton maju uplne inu klimu. taiwan je ostrov a na kanton, aj ked je na pobrezi, este stale vplyva silna sibirsko-mongloska anticyklona, takze tam urcite nie je tak vlhko ako na taiwane.

a s tymi peniazmi je to tam podobne ako v afrike. ludia do miest vacsinou dochadzaju na niekolko rokov z farmarskych oblasti a potom ziju v unimobunkach pri tovarni kde im plasty tak znicia pluca, ze aj keby zarabali viac ako € na den a robili menej ako 16 hodin denne aj tak by na cyklistiku uz nemali zdravie.

a neviem ci su na to teplo az tak adaptovani, ked obrovske vlhka su vecou poslednych 100 rokov (ved ste videli na olympiade ze ani obloha nebola vidiet kvoli smogu)
07.08.2009 - 12:22:11
00
keyboard_arrow_up