no dnes mi rano stupol adrenalin tak vysoko, ze som zacal rozmyslat o tom ze si kupim kver a zacnem ho vozit vo vrecku na treningy :roll:

idem od Skycova smerom na Uherce a hore v sedle Razdiel je uplne rozbita cesta na krajnici tak som isiel viacej ku stredu...po chvili iba zozadu pocujem brzdenie a uz iba klaksom ( tak 5x ...asi skusal ci mu ide ) , tak sa otocim a zacnem nadavat ci mu ta cesta patri alebo co, ci mam ist po lese a bude spokojny? v tom ma nazureny obehne s tym ze ma lizne spetakom a zastavi na strede cesty ( nevadi mu ze za nim idu nejake dve dodavky, kde soferi nad nim len krutia hlavou ) , vyskakuje z auta, vymiename si par zdvorilostnych fraz, adrenalin mi stupa nad limit ze uz idem zosadat z bicykla, v tom samozrejme zacnu vystupovat aj jeho dalsi dvaja vypatlani kamarati ( o ktorych som nevedel ) , tak uz radsej zacinam volit ustupovu cestu...ale aspon som ho na zaver urazil az do kosti ked som mu povedal ze nech radsej v klude nastupi do tej jeho kary co je lacnejsia ako moje dve kolesa na bicykli ... neviem, parkrat som uz bol jazdit v zahranici, ale tam sa k cyklistom spravaju ako k ucastnikom cestnej premavky a nie ako k prekazke na ceste :idea:
05.08.2009 - 11:48:27
00
Kým policajti nezačnú veci exemplárne riešiť, tak sa nič nezmení.
Kamarátovmu bratovi, ktorý bol na tréningu nedala vodička s dvomi deťmi na zadných sedadlách prednosť a skončil v nemocnici. Jej vysvetlenie: Nemyslela som si, že ide tak rýchlo. :shock:
A pán policajt k tomu povie, že aj keď ide po hlavnej, nemá 100% prednosť. :shock:
Tak kto ju potom má? Robert s Ivanom a ostatní sú len hov.á? Sorry za vulgarizmus.
Polovodička teraz za chalanom behá aby nebol PNS viac ako sedem dní, pretože by to bol trestný čin.
Podľa mňa by na skúškach na vodičák mali byť ako prvé IQ testy. Kto nemá 50 bodov, tak je z hry von. Ubudlo by premávky a pribudli parkovacie miesta.
05.08.2009 - 12:45:44
00
Len 50? :D Ja by som nikoho s IQ pod 90 do auta nepustil. K tomu skúška neprepitosti reflexov a antiagresorský psychotest.
Lenže agresívni dementi by sa prepodplácali a prevyhrážali...
05.08.2009 - 12:58:48
00
Môžem potvrdiť Gekonovú včerajšiu skúsenosť s trúbiacimí vodičmi ktorú opisuje v inom vlákne :x
Nebol včera náhodou Medzinárodný deň trúbenia na cyklistov? Alebo že by nám fandili?.Ale musím sa pochváliť na nás vytrubovali samí "profesionáli"-myslím z "povolania" :D
19.08.2009 - 11:42:24
00
v poslednej dobe ma zacala matat jedna otazka, tak snad mi pomozete.

Moze cyklista zastavit ci stat na stopke alebo semaforoch v strede cesty tak, aby zabranil pripadnemu vozidlu dostat sa vedla neho ?

Samozrejme vsetko s rozumom, ku krajnici sa presuniem akonahle prejdem krizovatku a pred krizovatkou sa obzeram ci je cesta volna.

Vzdy som si myslel ze ako ucastnik cestnej premavky to robit mozem pokial tym neobmedzujem cestnu premavku, nedavno mi vsak ktosi tvrdil ze to v ziadnom pripade robit nemozem.
19.08.2009 - 12:07:04
00
To je zbytocna otazka. Podla predpisov cyklista jazdi v pravej casti vozovky, zhruba tam kde maju auta prave kolesa - vzdy a vsade. V strede by si sa nemal poflakovat. Cyklista by si uz z principu svojej zranitelnosti nemal voci autam NIC vynucovat. Cim skor to pochopis, tym lepsie.
STOPku opustaju vozidla krizovatku podla poradia. Cyklista je ucastnik cestnej premavky, takze ak by ta aj nejaky sofer zozadu otruboval, tak ho mozes ignorovat. Aspon mas istotu, ze o tebe vie. :-)
19.08.2009 - 12:31:49
00
je fakt ze zrovna do stredu by som sa nestaval, ale ak sa rozumne postavis ku pravemu kraju tak aby si "zabral" dostatocnu sirku pruhu nato aby sa normalne vedla teba postavilo auto nemozu ti nic.. ale myslim si, ze aj keby si stal v strede pruhu niektori soferi sa postavia vedla teba aj tak..
19.08.2009 - 13:14:27
00
prave to som mal na mysli, postavim sa na kraj a vzdy zastane auto, autobus, nakladiak ... vedla mna. a tak som sa postupne zacal stavat blizsie stredu, pricom uspech sa dostavil len ak som sa staval do stredu (i tak sa ale nasiel vodic ktory toho bol schopny).

ide mi hlavne o svoju bezpecnost, napr v LM je krizovatka, ktoru zo srdca nenavidim. V podstate je na konci krizovatky v pravom pruhu prekazka (chodnik pre chodcov, zabradlie) a samozrejme chybaju vodiace ciary. Takze autam staci ist rovno ci mierne zabocit dolava, cyklista, pokial prechadza krizovatku po pravej strane "vozovky", musi zakonite o prekazku zavadit. Cize situacia ked mam pred sebou prekazku a vlavo auto je podla mna dost nebezpecna. Samozrejme vela vodicov cyklistu pusti tym ze to taha viac dolava, no najdu sa i taky, ktory neustupia ani za boha (par krat som tam musel zastat, raz skocit na travnik). A nie je to vobec jedina takato krizovatka, i v BA su po prechode krizovatkou na pravej strane vlny ci otvorena kanalizacia.

No a kedze mi bolo brutalne vynadane a vodic sa pchal na mna, tlacil mi koleso a hned na to mi niekto vravel ze by som v strede nemal vobec stat, tak ma zaujima ci je na to nejaka vyhlaska, zakon. I ked neviem v com by teda mal byt problem, ak nechcem aby ma pri prechadzani krizovatkou niekto predbiehal a nutil ma tak viac sa tlacit doprava, pritom samozrejme ako cyklista mam na tych par metrov prejdem rychlejsie ako priemerny automobil, takze ho v rychlosti urcite neobmedzujem (pokial sa za krizovatkou hned ako je to mozne priblizim ku krajnici), zatial co ak je vedla mna auto a to zrychluje, svojim sposobom ma to obmedzuje (predbehnut ho nemozem, ani spomalit, kedze za nim je rovnako automobil, a musim si davat bacha na pravu stranu)
19.08.2009 - 15:01:09
00
zakon, vyhlasky ani nic podobne nepocita s ignoranstvom a idiociou vodicov bohuzial..
19.08.2009 - 15:59:20
00
je tu taka vec, ze bicykel je vozidlo cize auto ho musi predbiehat a vnutri krizovatky sa predsa predbiehat nesmie cize podla mna v krizovatke kludne mozes ist tak aby ta nebolo mozne predchadzat. zase na druhej strane ako cyklista by si mal jazdit po pravom okraji vozovky ale na tretej strane ( :) ) co je to vlastne pravy okraj ;-)
19.08.2009 - 16:28:52
00
Stačilo ho požiadať, aby zatrúbil ešte raz. A po zatrúbení poznamenať, že trúbiť už vie a stačí už len naučiť sa šoférovať...


Joko ty mas nadhlad nad vsetkym :lol: :lol: :lol:
19.08.2009 - 18:20:40
00
5.Pomaly idúce alebo stojace vozidlo môže cyklista idúci rovnakým smerom predchádzať aj po pravej strane vozovky alebo krajnici, pritom je povinný dbať na zvýšenú opatrnosť; to neplatí, ak vodič takého vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy doprava. :lol: Aspoň 1 vec z vyhlášky, kt. 100% schvaľujem a využívam každodenne. Realita je trošku iná... Myslím tým, že veľa 4 kolesových bláznov túto časť vyhlášky nepozná a podľa toho sa aj správajú - najmä v meste :x
19.08.2009 - 20:53:25
00
gabbero: to som potreboval vedieť. Nebol som si istý či má právo cyklista popri pravej krajnici obiehať stojacie alebo pomaly idúce dopravné prostriedky. Ale niekedy vodiči stoja tak nalepený na pravej krajnici, že sa nedajú obehnúť. Pokiaľ je ale zápcha na viacpruhovej ceste jedným smerom tak to riešim jazdou v strede medzi jazdnými pruhmi po trhanej čiare. Tam býva medzi autami vždy dosť veľký odstup. Toto asi ale vyhláška cyklistovi nepovoľuje, alebo sa mýlim?
19.08.2009 - 21:16:50
00
Viem čo myslíš, využívajú to najmä motorkári/skútristi. Ja si myslím, že ak sa budeš držať v 1 pruhu - pravom a nebudeš zabiehať do ľavého, tak to je OK. Zákon nezakazuje obiehať cyklistovi po ľavej strane v 1 pruhu. Ak ide predo mnou traktor 20km/h, obehnem ho zľava. Ak sa veľmi tlačí na stred - magor, obehnem ho zprava. To isté by malo platiť aj v zápche.
Lenže takéto situácie sú dosť nebezpečné... Preto dávam fakt bacha, ako sa správa vozidlo predomnou :shock:
19.08.2009 - 21:39:21
00
Dve veci sú dosť dôležité...
Prvá, cyklista je zraniteľnejší a preto musí byť jeho jazda čitateľná. Aj pre tých normálnych šoférov, aj pre tých agresívnych pejov. Ruky mi narástli aj preto, aby som ukázal, keď chcem zmeniť smer jazdy...
Druhou vecou je očný kontakt - a to najmä v meste. Ak prídem do križovatky, kde musím zastaviť a stoja tam už autá, tak sa postavím na prvú figúru - pokiaľ prvé auto neukazuje, že chce odbočiť vpravo. Ak náhodou ukazuje (v Bratislave málokto používa smerovky). tak buď ostanem za ním alebo idem naľavo od neho. A keď už stojím na prvej figúre, tak sa pozriem vodičovi z prvého auta, čo stojí vľavo odo mňa, do očí. Ak sa nám oči stretnú, tak mu ukážem, že za križovatkou idem doprava, alebo rovno... 80% vodičov kývne hlavou, že pochopilo, tí čo nekývnu pochopili tiež a rešpektujú ma. Z tohto dôvodu jazdím po Bratislave zvyčajne bez okuliarov - pri hodne tmavých tento efekt nenastáva.
Očný kontakt najčastejšie využívam na Patrónke - pri jazde po Mlynskej doline sú pred križovatkou dva pruhy. Pravý na jazdu rovno smerom na Kramáre a na odbočenie vľavo na Lamačskú a ľavý na odbočenie na Lamačskú. Väčšina áut z pravého pruhu ide na Kramáre a ja na Lamačskú. Ešte sa mi nestalo, aby mi niektorý vodič na ukázanie, že odbočím doľava, nedal prednosť alebo po prebliknutí oranžová-zelená dal plný plyn a snažil sa ma prevalcovať.
A očný kontakt využívam aj keď som pre zmenu vodičom. Najmä ak stojím na vedľajšej a čakám, kto ma pustí. Zahľadím sa niektorému do očí, ten zhypnotizovane hodí pohľad na mňa a kývne hlavou, že môžem ísť. Opäť to vychádza tak na 70-80%.
Aj pre tieto skúsenosti si myslím, že najnebezpečnejší sú tí vodiči, ktorí sa blížia k cyklistovi zo zadu. Chýba tam ten očný kontakt.
19.08.2009 - 22:06:49
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up