Nazdar,

neviete niekto kde sa da kupit vetruodolna, nepremokava latka, ktora by sa dala pouzit na usitie sustiakov na bike? Skusal som google ale na nic sa mi nepodarilo prist.
01.11.2009 - 17:05:36
00
Fuuuha :emo: určite niečo také existuje, možno by si mohol skúsiť opýtať sa na nejakom outdoorovom diskusnom fóre, ale ... bude to dobré na bike? Myslím, že aj v sebelepšom vyhotovení takáto látka nebude dýchať... ? :|

www.hiking.sk
www.svetoutdooru.cz
tieto stránky majú dobré diskusné fórum.
02.11.2009 - 13:18:57
00
veru dýchať to bude ťažko, mám doma taku bundu na bike proti dažďu, ale tam to vôbec nedýcha som celý sparený, spotený len čo trošku zaberiem...

samozrejme ze su aj gate/bundy nepremokave a aj dýchaju, ale taky kvalitny materiál pochybujem že len tak niekde kúpiš
02.11.2009 - 13:45:38
00
kym ich ušiješ tak aj zima skončí.
02.11.2009 - 13:50:21
00
Takmer všetky membrány by mali fungovať tak, že sa cez ne nedostanú kvapky vody ale zato voda v menších čiastočkách áno (para, plynné skupenstvo). Postupov na to je viac najčastejší asi veľkosť otvorov na látke, ktoré sú dostatočne malé aby neprepustili vodu ale dostatočne veľké aby prepustili paru. Takáto látka by sa mala skladať z viac rôznych vrstiev s rozličnými vlastnosťami. To že membrána nefunguje môže byť spôsobené nesprávnym používaním či upchatím otvorov. Čiže pokiaľ sa používajú transportné vrstvy ktoré obopínajú telo, tak je látka nepremokavá a zároveň sa v nej človek nedusí, látka "dýcha". Samozrejme vrstvami, technológiou a použitými materiálmy sa menia vlastnosti danej látky,materiálu, vetruodolnosť, vodeodolnosť a iné. Najznámejšia membrána bude asi Gore-Tex, o tej ste počuť museli.

zohnať sa dajú , ale ...
http://www.seattlefabrics.com/outerwear.html#Super%20Waterproof/Breathable-Tex%202%20ply%20Cordura

predpokladám ale že palo myslí šuštiaky ako gate na bike, tam by som osobne membránu nepoužil, skôr by som použil niečo ako neoprén, proste látku ktorá nohu dokonale obopne, nepremokne a bude tam i šanca že neprefúkne. Z vnútornej strany nejaký fleece alebo čo, aby to i prípadne hrialo (alebo pod to použiť termo). Tu by som už vôbec neriešil šitie ale rovno gate za 50-100 euro kúpil, výhodou by bola okrem iného i cyklistická vložka.

Inak práve hľadám nejaké gate na skialp, bike a beh, bez cyklistickej vložky, ani tenké ani hrubé, tesne obopínajúce nohy, najlepšie zips na bokoch tak po kolená. Niečo čo oblečiem na holú nohu a pokiaľ sa budem hýbať tak v tom vydržím. Transport potu samozrejmosť. Pri behu sa nemám kde namočiť (v snehu behávať nebudem), na skialpoch v prípade nečasu môžem stále obliecť nepremokavý šuštiak.
02.11.2009 - 14:41:21
00
radsej si kup

http://www.rogelli.sk/nepremokave-nohavicove-navleky-houston.html
02.11.2009 - 16:24:44
00
Tá prvotná otázka je ako z doby, keď sa ešte Gore-Tex naozaj predával aj v metráži. Enem pak sa stalo, že keďže BSP (bežná sériová populácia) nemala pri šití z takej tkaniny ako napr. zvárať alebo aspoň prelepovať švy, tak sa začali kotiť sťažnosti na to ako goretex púšťa etc., čoho dôsledkom bolo, že Gore stiahol metráž z relatívne voľného predaja a zaviedol povinné testovanie výrobkov z Gore-Texu vo svojich skúšobniach, etc. etc., no a potom ho nasledovali podobným štýlom ostatní výrobcovia hi-tech textílií.
Takže odpoveď znie, ser na to, námaha vynaložená na zháňanie ako-tak vyhovujúceho materiálu bude beztak premrhaná tým, že navrhneš suboptimálny strih ktorý súboptimálne zošiješ. A to ani v prípade not-so-hi-tech materiálu nestojí za to. Pokiaľ nie si profík dizajnér takýchto odevov (ktorý by zas ale pokojne mohol byť kyptavý ako krajčír) tak námaha a prostriedky a čas (ktorý sú vraj tiež peniaze) do toho vrazený sa ti proste nevráti.
Poznám prípady osôb zo zlatého veku čs. horolezectva, ktoré sa do substratosférických výšok doslova prešili. Dnes by to už nerobili - asi s výnimkou J. Rakoncaja, ktorý si na tom založil pomerne úspešné živohnitie na športovom dôchodku. Enem že to už nešije sir Joseph, ale jeho námezdní otroci.
02.11.2009 - 16:48:19
00
Aj v Bratislave sa usilovne šilo... Len tie materiály boli trochu iné. Ale zato technológia u niektorých bola na vysokej úrovni - dvoj-trojkomorové páperky a spacáky, podšívané švy, zipsy...
02.11.2009 - 21:26:31
00
no ja som si kupil tieto nohavice:
http://www.rogelli.sk/efektivne-presivane-cyklisticke-nohavice-s-trakmi-a-cyklistickou-vlozkou-ferrara.html

nosim nato doma usite sustiaky aby som ich nezamazal od blata. Jedina nevyhoda je ked idem rychlo z kopca tak je mi trocha zima. Do dalsich nohavic momentalne investovat nechcem. Ak nieco najdem dam vediet.

Sitie vobec nie je problem, urobi to za mna niekto skusenjsi. :-)
03.11.2009 - 11:59:51
00
keyboard_arrow_up