AHojte,
trapim sa od leta s mojimi XT ckami, najprv som kontaminoval zrejme platnicky, lebo som mal malo skusenosti. Po vymene to slo chvilu dobre, potom sa dostavili znovu problemy.

Naposledy som jemnuckym smirglom platnicky osmirgloval - teda tu lesklu zrejme mastnu vrstvu na povrchu, potom ich vykupal v kyseline - nieco ako nas silny ocot, a vypalil na platnicke sporaku. Tiez som prebehol kotuc jemnym smirglom a ocisitl isopropyl alkoholom. Najprv to slo ako za nova, potom sa to dostalo na zaciatok - na povrchu platniciek sa vytvorila znova vrstva, ktora sa zrejme teplotou a trenim leskne a nebrzdi poriadne, iba za mokra sa zvysi ucinok a strati piskot.

Skusal som aj centrovat celuste brz, teda drziak, alebo calipers vzhladom ku ktucu bez platniciek. Potom ale piesty a platnicky ked vycentrujem vzhladom ku kotucu, tak nie su v strede drziaku. Isiel som podla tychto postupov http://www.parktool.com/repair/readhowto.asp?id=126 alebo http://www.hopegb.com/page_mep_force_38.html.

Mam pocit, ze slaby brzdny ucinok je kvol tomu, ze piesty a platnicky nie su vycentrovane. Aj ked sa mi to ako tak podari, tak po chvilke jazdy si najdu piesty svoju poziciu a zase nie su vycetrovane.

Mate niekto podobne skusenosti? Rozmyslam, ze vymenim komplet disky a platnicky, ale mam obavy, ze po chvilke sa to dostane tam kde som teraz.

Inak si davam pozor na kontaminaciu platniciek, aj ked vcera ked som ich vyberal, tka na zadnej brzde a platnicke som asiel nejaku kvpalinu, vyzeralo to akoby z piestu, mam obavy, ze mi preteka olej cez piesty. To by vysvetlovalo trochu ten problem. Musim to odsedovat.

Mate niekto podobne skuesnosti?

Mam chut sa vratit ku gumickam, o tie kotuce sa treba starat ako o decko...alebo iba ja mam na to smolu a neico robim zle.

Dik za rady
Vela zdaru
22.11.2009 - 16:36:40
00
A to som si myslel že Shimano brzdy sú bezúdržbové :lol: Ja to skôr vidím ako výrobnú vadu, lebo veľa ľudí sa na XT nesťažuje. Asi máš proste smolu, ja sa o moje Hayesy starám menej ako o véčka čo som mal. Shimano kotúče som ešte nemal takže nechcem trepnúť blbosť, ale ak to robí aj po docentrovaní, oštrení kotúča a dosiek, hodil by som to na reklamáciu.
22.11.2009 - 16:45:40
00
Dik za nazor, no na reklamaciu sa to hodit uz enda, fungovlao to ok, kym som nezacal jazdit v severskych bazinach...bike mam od bratranca, jemu to problemy taketo pred tym nerobilo. Mozno to neviem servisovat.
22.11.2009 - 17:29:45
00
Presne tento problem som mal aj ja smojou prednou Hayesou nine...proste stale platnicky zadrbkane od niecoho-myslim ten povlak leskly...a ked som raz vyberal platnicky na dhruhej strane tam bola daka kvapalina,myslel som ze to vytieklo od piestu...a tie pesty tiez,jeden akoby bol vtlaceny dovnutra(asi bol zaseknuty neako)a mal som pocit ze brzdil len jeden...daval som to aj odvzdusnovat a platil som nehoraznu sumu 18€!!! :devil: :devil: a nepomohlo...nakoniec som to stral a rozbil som prasiatko a predal som packu :cash: :cash: ;)
22.11.2009 - 17:34:21
00
tak v prvom rade si zisti ci ti to tecie... podla mna to mas len obycajne zamastene.. a toho sa jednoducho nezbavis.
inak daj pasa do vody zablokuj piestiky a stlac... teda stlacaj.. ak nic nevyjde.. tak nic nevyjde..
22.11.2009 - 17:40:44
00
Na rovnomerný chod piestikov je dobré dať preč doštičky, vytlačiť piestiky von stláčaním brzdovej páky a potom ich nastriekať (na ploche ktorá vbieha do brzdy) silikónovým olejom. Jemne! Zatlačiť ich šróbovákom späť, znova stlačiť páku, poutierať svinstvo, ak nejaké vylezie a postup opakovať. Po chvíľke chodia pekne naraz. Oleja ale len trošku a potom utrieť.
A čo sa "kontaminácie" týka, mažeš vidlicu olejom? Ak áno, tak keď to striekaš bez rozmyslu, ľahko pokrstíš aj kotúč. Viac k tomu bohužiaľ povedať neviem. :$
22.11.2009 - 17:43:19
00
Dieks, zo zaciatku som striekal vidlu teflonom, ale teraz uz to nerobim, ale vidla sa maze sama takze vzdy je kusok mastna, davam nato pozor aj ked mozne je to, ze odtial steka voda. Ale preco potom rovnako vyzeraju paltnicky na zadnej brzde, na vlas ten isty problem.

Skusim checknut tie piesty vo vode. CO ak tecu piesty, co sa da s tymn potom, komplet vymenit system? Brzdove anko plus piesty?
22.11.2009 - 17:53:19
00
Asi vymeniť celé prasa. Náhradné diely sa tak ľahko nezháňajú
22.11.2009 - 18:28:16
00
ale nepovedal by som shimano prasata su velmi dostupne a dost lahko sa daju zohnat.. myslim ze to je aj v zakladnom katalogu shimana.. ale samozrejme musim doporucit kupkolo.. tam su ceny diametralne odlisne
22.11.2009 - 18:40:17
00
keyboard_arrow_up