Dudo mas pravdu je to offtopic, aj ked ono to vsetko pekne suvisi...

Ja uz som sa vyjadril na zaciatku. Normalne moderne velkomesto sa snazi maximalne vychadzat v ustrety ludom co tam ziju alebo turistom. Cize maximalne podporit ekologicku dopravu a nie ju potlacovat.
Ako sa hovori: kto nechce hlada dovody, kto chce hlada riesenia.
08.12.2009 - 15:23:37
00
Cela nasa republika je taky Bananistan. Preco veci ulahcovat, ked ich jednoduchsie mozeme stazit, no nie?
08.12.2009 - 15:31:01
00
nikde tam nepíšu, že chcú zakázať jazdenie. reč je o obmedzení rýchlosti. a v tomto dávam za pravdu heňovi.
08.12.2009 - 15:34:23
00
Mato: Jazdiť na bicykli sa nebude môcť v tvrdom jadre historického centra mesta. Ide o ulice Michalská, Ventúrska, Sedlárska, Strakova, Kapitulská, Klariská, Na vršku, Farská, Prepoštská, Úzka, ďalej na Rybnom a Rudnayovom námestí, na Panskej, časti Laurinskej od Rybárskej brány po Nedbalovu. Jazda na bicykli bude zakázaná aj na uliciach Radničná, Rybárska brána, Baštová, Biela, Zelená, severná časť Hviezdoslavovho námestia s vjazdom a výjazdom v južnej časti Hviezdoslavovho námestia.

Jazdiť sa nebude môcť ani na Františkánskej, Františkánskom námestí, Zámočníckej, Hlavnom námestí, s vjazdom a výjazdom cez Františkánsku ulicu. Jazda nebude povolená ani na časti Nedbalovej ulice od Klobučníckej po Laurinskú a časť Laurinskej od Nedbalovej po Námestie SNP s vjazdom a výjazdom cez Nedbalovu od Klobučníckej.
08.12.2009 - 15:36:32
00
Veru, je to o zákaze.
08.12.2009 - 15:37:08
00
čožee? takže si budem musieť nájsť novú cestu domov z hrádze.. ;(
08.12.2009 - 16:02:03
00
... Cyklisti budú povinní dbať na zvýšenú ochranu chodcov a v prípade nevyhnutnosti sú povinní zosadnúť z bicykla.
píše sa tam síce aj o zákaze, ale ja som za smerodajné bral toto. ak sa mýlim, tak je to zlé...
08.12.2009 - 16:12:35
00
Síce toto nie je o tom zákaze, no mne sa zdá, že sme zbytočne "spiatoční". Riešia sa rôzne obmedzenia (napr. emisií od motorových vozidiel), no už sa neriešia "banality", ako umožniť človeku správať sa ekologicky. S čím samozrejme súvisí aj doprava na bicykli. Netuším, ako je to v tomto smere v iných krajinách, no u nás mi chýba nejaká zmysluplná infraštruktúra, aby sa mohol človek na bicykli premiestňovať bezpečne a relatívne rýchlo cez mesto a do jeho okolia. My tu máme zväčša cyklotrasy "od nikiaľ nikam". Alebo možnosť dochádzania na bicykli do rôznych inštitúcií. V škole som sa pýtal, či môžem prísť s bikom, vrátnik s tým problém nemal, ale vraj niektorí pohlavári problém majú... Detto napr. v Iuvente, kam chodím na plávanie. Namiesto MHD som chcel dochádzať na bicykli, no je tam zákaz. Prečo?... No a takto sa dostaneme aj ku problematike so Starým Mestom (ináč neviem, či to tam nebolo už skôr, alebo šlo len o buzeráciu, no dávno som tade na biku šiel a mestskí mi nakázali tlačiť). Dosť veľa rakúskych cyklistov chodí do BA (i keď netuším, kam presne chodia, no vídam ich na hrádzi a mostoch). A určite nie každému je po vôli tlačiť bike centrom, ktoré si chcú prezrieť (na obzeranie je tlačenie vhodnejšie, no dlhší presun je vhodnejší za jazdy). Aspoň keby spravili nejaké bezpečné záchytné "parkovanie" pre bicykle, ako to majú na rakúskych železničných staniciach.

PS: Súhlasím s názorom, že cyklisti chodcov ohrozujú. No sú to tí neohľaduplní, ktorí sa nájdu v každej skupine (vodiči, motorkári,...). V súvislosti s týmto sa mi páči skôr "neorganizovaný chaos", na spôsob napr. čínskych križovatiek (kto videl, pochopí). Z týchto nariadení je akurát väčší bordel!
08.12.2009 - 17:13:27
00
citujem s diskusie pod clankom na SME
Ivan Bútora 08.12.2009 17:13
Neuveriteľné, čo dokážu tlačové agentúry. Aj opravená tlačová správa je ešte zmeskou protichodných informácií.
Návrh zákazu jazdy na bicykli v "tvrdej" pešej zóne z VZN hlasovaním vypadol, schválila sa "iba" formulácia, ktorá hovorí o neohrození a neobmedzení chodcov.
08.12.2009 - 17:33:28
00
ach taaak. Takze nakoniec je z toho iba nariadenie ze policajti smu urobit bububu ak niekoho takeho prichytia.
To ale rovno mozu vydat nariadenie ze holubi nesmu ludom v Starom meste srat na hlavu - bude sa dodrziavat rovnako.
Aj tak mi je nagrc z takyto zbytocnych nariadeni namiesto realnej snahy nieco vyriesit.
To ze nepojdem dole Michalskou na biku 40kmh medzi ludi je predsa otazka zdraveho rozumu a nie nariadenia poslancov.
08.12.2009 - 17:55:14
00
Dudo, pol roka nenapises a ked konecne ano, hned ma naseries. :D

Plati to vyjadrenie Butoru, takze OK (informacia pod clankom tu http://www.bratislavskenoviny.sk/samosprava/po-pesej-zone-bude-treba-jazdit-ohladuplnejsie.html?page_id=145630).

Ja som tiez za to, aby bolo oficialne ustanovene, ze cyklista na pesej zone nesmie ohrozit chodca - je uplne prirodzene, ze ma cyklista prisposobit jazdu s ohladom na okolie. Chodim cez centrum pesej zony casto (specialne hlavne po Michalskej co je extra lokalita na slalom medzi ludmi a specialne pri tom sklone) a v zivote nebol problem. Ved dokazem ist rovnako rychlo ako chodec, takze ked nie je priestor, tak pockam a hotovo. Ziadny inteligentny clovek s takymto nariadenim problem mat nebude. A malo by to byt zakotvene priamo v cestnom zakone ci kde a malo by to platit pre cely stat a nie pre jednu mestsku cast v jednom meste na Slovensku.

Heno - zmenil si nick, ale to neznamena, ze musis zmenit aj postoj a zacat bojovat proti cyklistike podporovanim takych chorych myslienok ako zakaz cyklistov v centre. Tak to totiz vyznieva. Dufam, ze len vyznieva... Inak k tomu nicku gratulujem - konecne si Ta nebudu mylit s nejakym vodcom rasistickej skupiny. :)

Lapalko, k tomu Tvojmu vyjadreniu na Bratislavu len jedna poznamka - nikto tu nikoho nedrzi nasilim, takze ked sa niekomu nepaci... Fakt nemam rad tieto reci. Ked si dostal prilezitost tu zit a evidentne si ju aj vyuzil, tak sa k tomu nestavaj sposobom, akoby si tu bol len na navsteve a ze nas mas vsetkych niekde.

Ad nezmyselne zakazy a moj postoj k nim - v Martine to zakazane oficialne je (je tam aj znacka) a aj tak som tam x krat jazdil a budem tam jazdit aj v buducnosti ked sa tam nahodou vyskytnem a budem potrebovat skocit do centra. Nenasiel som totiz jediny rozumny dovod, preco by som mal to nariadenie respektovat. Samozrejme ze som nejazdil medzi ludmi 40 km/h. A zivotne prostredie som tym padom nijak nezatazil na rozdiel od toho, keby som do centra siel autom. Martincania idu sami proti sebe - uz tam aj tak niet kde zaparkovat, to svedci o "spravnosti" toho nariadenia. A pritom zona v Martine je tak siroka, ze proti vyznaceniu pruhu pre cyklistov by snad nikto nemohol protestovat. A ak by to bolo zakazane v Bratislave, tiez by som ten zakaz porusil rovnako ako lesny zakon a pod. Snad si ludia v staromestskom zastupitelstve nemyslia, ze do Kristiana budem kvoli nim chodit peso. :) Niekedy sa treba riadit rozumom aj za cenu porusenia pravidiel...
08.12.2009 - 18:37:10
00
Nie som si isty, ak sa mylim tak ma opravte, ale pesia zona sa vola preto pesia, lebo sa tam smie pohybovat len "po vlastnych." Aspon ja som to tak pochopil, ked nam to instruktor vysvetloval v autoskole. :P
08.12.2009 - 18:42:30
00
Ano, preto v nej auta mozu jazdit rychlostou 20 km/h. :)
08.12.2009 - 18:44:19
00
Esteze tak. To ale nic nemeni na tom, ze v zastupitelstve sedia tupci ako p. Stevcik. Ten a jemu podobni asi nikdy nevideli ako maju vyzerat cyklocesty v meste. A v dosledku ojedineleho kontaktu s neprisposobivym cyklistom generalizuju a odplacaju nezmyselnymi nariadeniami svoje negativne pocity proti nam vsetym. Nie aby sa zamysleli a utvorili nejaku zmysluplnu koncepciu rozvoja cyklistickych chodnikov, tak ako je to bezne vo svete. Uz len take prtave Passau, ktore ma mimochodom velmi pekne promenady popri Dunaji a centrum ma chodniky cez cele mesto. Takych prikladov je neurekom (kazde nemecke mestecko je popretkavane cyklocestickami). Bratislava? Skoda reci...Tych par km nestoji ani za rec. Pretoze nie su vzajomne poprepajane a ked sa aj cyklista chce na ne dostat, musi hazardovat so zdravim na nasich cestach. :n:
08.12.2009 - 19:34:47
00
Obávam sa, že je iba otázkou času kedy to tí idioti á la Ševčík presadia v tej forme, ako sme to sprvoti pochopili. Pokiaľ v zastupiteľstve sedia ľudia, ktorí cyklistov vnímajú pomaly ako zločincov a rozhodujú o týchto veciach tak je to celkom reálna hrozba. Ale dúfam, že sa mýlim.
08.12.2009 - 19:51:51
00
keyboard_arrow_up