...alebo clovek, ktory ma zhodi z bajku preto,ze jazdim v pesej zone rychlostou beziaceho cloveka (10-15km/h), pride o hlavu ... alebo o ruky .. useknem mu ich.

Už sa teším, keď sa stretneme... Mne sa totiž jedného peja podarilo zhodiť. A rád si to zopakujem.
Na Dunajskej ulici sa na chodníku jeden taký s prilbou väčšou ako on (integrálou) motal dosť rýchlo pomedzi chodcami. Išiel oproti mne... Naznačil som úhybný manéver vpravo a keď som videl, že ide do ľava tak som sa mykol aj ja do ľava... Zasran zareagoval a stočil doprava. A ja ako starší nerozhodný človek, tiež do prava. Zatočil ešte viac, z jednej strany lizol pútač a z druhej môj vytrčený lakeť. Ustlal si...Išiel som mu pomôcť a keď som ho zdvíhal zo zeme, tak som mu preventívne šliapol do výpletu. A samozrejme ho poriadne zdrbal, čo sa preháňa po chodíkoch...
Rád si to zopakujem...
10.12.2009 - 09:50:24
00
Joko: Páči sa mi, že vieš takto zobrať vec do vlastných rúk a ešte to aj takto vtipne podať :D
10.12.2009 - 10:07:27
00
fuu no JoKo si frajer teda.. len mi povedz co ti dalo nato pravo? ta akoze ten cyklista ohrozoval nejako? ze si poskakoval ako klasicky dochodca vacsinou dolava doprava beriem, ale ten laket to uz bol zlomyselny utok..
10.12.2009 - 11:58:22
00
Jano to zas rozsek, presne to ma stve, to vecne globalizovanie a hladanie triedneho nepriatela. Proste nejaky vyrastkovia niekoho v meste ohrozuju(zas je pravda ze nemaju freestyle parky a dirtoviska, ktore vidiet v hojnom pocte inde) tak su vsetci cyklisti nepriatel, podme to aspon slovne a nariadeniami aj ked bezzubymi obmedzovat, splhneme si u volicskej majority v mestskej casti.
Trosku by som ale Jana doplnil preco by iba clenovia slomby mali povolenie na jazdu mestom, preco by to nemohli mat vsetci cyklisti bez rozdielu a len na zaklade vzajomnej tolerancie a ohladuplnosti.
Bola by dobra aj nejaka ta osveta ale zas na to nema nikdo pravo, chytit nejakeho prasica a dohovarat mu, porusuje jeho osobnu slobodu. Chce to proste zasvetit do problemu kompetentnych (MP,radnica) at rozlisuju a postihuju s rozumom. V tom by slomba mohla byt napomocna ako zdruzenie.

Co ma ale neskutocne serie a nielen mna je nahlad majoritnej spolocnosti na bicykel ako dopravny prostriedok. Pohrdanie a ignorancia a pritom je to buducnost bez ktorej to o nejaky cas nepojde. Napr prispevok od ZANI ze ju v meste nic nelaka, ano s turistickeho hladiska a sportoveho vyzitia nie ale je potrebne podporovat alternativne formy dopravy. Rad chodim do prace, mesta na bajku, je to vyhodnejsie je to zaroven relax a este tym ulahcujem tym egoistom s autami(neodsudzovat velmi rad "jazdim" autom) a nezaberam vzacne miesto. A pokial nebudu jak doteraz podmienky kde nechat bike a este sa k tomu pridruzia zakazy kde nemozem ist kde mam viest, bude ma stale niekdo buzerovat, tak mi to na nadseni neprida.

Ked vidim jak to funguje inde tak je mi smutno, ani nie tak koli infrastrukture, prisposobim sa a varim s toho co je, ale su krajiny kde cyklista ma aj v provoze respekt, no a cyklisti sa spravaju takisto k chodcom. Mozu ist v centre doslova vsade, nikdo ich nebuzeruje co moze a co nie. Asi aj preto ze cyklisti su v podstate ta majoritna spolocnost. A kopec s nich drzi pouzivanie auta a bajku v rovnovahe a bike pre nich mozno ani neni konickom a vyzitim ale proste len dopravnym prostriedkom alebo skor prirodzenou sucastou zivota.

Priznam sa ze som necital to nariadenie, len namatkovo. Len som sa pred obedom tak nejak nastartoval nalacno a kedze nemam ani blog kde by som to vyblul tak snad mi prepacite :D
Dobru chut
10.12.2009 - 12:00:40
00
najviac cloveka nasere ze ten *ebko ktory sa tak strasne citi cyklistom obmedzovany a ohrozovany za rohom nasadne do auta a na najblizsieho cyklistu ktoreho stretne na ceste neberie vobec ziadne ohlady, castokrat mu este spravi napriek aby sa pobavil..
10.12.2009 - 12:06:42
00
No pokial dobre citam tak joko naznacil manever vpravo a cyklista siel vlavo, tak mu tam napravo skocil. Co mi nepripada ako zmeteny dochodca ktory uchyba presne na stranu jak ty.
Mozno bol len chalan prilis maly na tu prilbu a mal prilis siroke gumy, tazko povedat.
Len neviem co by Joko robil byt to nejake namakane napr o 5rokov starsie dirtovacie hovado v integrale, ten by ho zo zeme nezdvihal. Su aj taky tiezcyklisti.
10.12.2009 - 12:13:01
00
A vies, ze mas pravdu? Lebo v zakone c. 8/2009, § 55 ods., 7 sa pise:
Cestičku pre cyklistov môže použiť aj osoba pohybujúca sa na kolieskových korčuliach, lyžiach alebo na obdobnom športovom vybavení, ak tým neobmedzí ani neohrozí cyklistov.

Clanok 4, ods. 6 vyhlasky 9/2009 doplna:
K značke č. C8:
Značka Cestička pre cyklistov prikazuje cyklistom použiť v predmetnom smere takto označenú cestičku alebo pruh. Cestičku alebo pruh smie použiť aj osoba tlačiaca bicykel. Iným účastníkom cestnej premávky je používanie cestičky alebo pruhu zakázané.

Chodci jednoducho na cesticku pre cyklistov nesmu.


No...prax je trochu iná. Ako príklad uvediem nedávno spojazdnenú cyklocestu od hotela Bonbón pri Draždiaku v Petržalke po cestu k betónke. Nikde v značke nie je vyznačený žiadny chodec, aj na tele cyklocesty sú vymaľované zelenou iba bicykle. Napriek tomu je cyklocesta plná rodiniek, psíčkarov, prechádzkárov, niekedy aj nudiacich sa rybárov. Rodinky sa niekedy stretnú a roztiahnuté po celej šírke zabúdajú na svet v družnej debate. Minule som hamovala kvoli asi dvojročnému drobcovi, ktorý ušiel tatkovi. Niekedy je psíčkar na jednej strane, cez cestu dllllllhé vodítko a bundáš na druhej. Tak potom aký zákon? Kde? :tmi: Ja viem, že tam nemajú čo robiť. Len kedy to zistia tí všetci?.... :worried:
10.12.2009 - 12:30:58
00
nemusi to byt len hovado. Teraz bezne narazis na skrckov so slusnymi zakladmi z boxu, resp. nejakeho boj. sportu. A to potom nemusi skoncit dobre...
10.12.2009 - 12:33:27
00
No nemyslel som naslednu potycku prave.
Ale chalani v pokrocilej puberte co maju fyzicku, maju bike uplne dokonale zvladnuty na zemi a vo vzduchu, maju naskakane neskutecne prasarny a su doplneny chranicmi maju pocit neznicitelnosti. Taky nema v umysle ta zranit ale ma to vsetko prepocitane a vali s razanciou trochu odlisnou jak 12lety prcek vo velkej integrale. Takemu sa naschval staviat do cesty neviem no :) proste chyba im este ta ohladuplnost a odhad co si mozu k ludom dovolit. bezny chodec pak moze reagovat stresovo ale pokial neurobi nejaku hlupost tak vacsinou sa nic nestane.
10.12.2009 - 12:44:41
00
No...prax je trochu iná...

Je to nasa chyba, ci chyba pravneho systemu tohto statu? Zakon znie jasne.
10.12.2009 - 20:30:40
00
... - ak na začiatku pešej zóny nie je dopravná značka "Zákaz vjazdu cyklistom" (biela s červeným okrajom a čiernym bicyklom, môže byť kombinovaná aj s inými dopravnými prostriedkami), tak v pešej zóne sa môže jazdiť. Ale len tak, aby neboli ohrozovaný chodci.

Bud taky dobry, daj link alebo citaciu paragrafu, ktory toto tvrdi. Zaujima ma to.
10.12.2009 - 20:32:38
00
Už sa teším, keď sa stretneme... Mne sa totiž jedného peja podarilo zhodiť. A rád si to zopakujem.
Na Dunajskej ulici sa na chodníku jeden taký s prilbou väčšou ako on (integrálou) motal dosť rýchlo pomedzi chodcami. Išiel oproti mne... Naznačil som úhybný manéver vpravo a keď som videl, že ide do ľava tak som sa mykol aj ja do ľava... Zasran zareagoval a stočil doprava. A ja ako starší nerozhodný človek, tiež do prava. Zatočil ešte viac, z jednej strany lizol pútač a z druhej môj vytrčený lakeť. Ustlal si...Išiel som mu pomôcť a keď som ho zdvíhal zo zeme, tak som mu preventívne šliapol do výpletu. A samozrejme ho poriadne zdrbal, čo sa preháňa po chodíkoch...
Rád si to zopakujem...


ked je niekto debil budem aj ja?
10.12.2009 - 20:35:21
00
Bud taky dobry, daj link alebo citaciu paragrafu, ktory toto tvrdi. Zaujima ma to.
Už som to vypísal pred dvomi stranami.
§ 59, ods. 2 - Do pešej zóny je povolený vjazd len vozidlám, ktorým to umožňuje dopravná značka (podľa § 1, ods. 2, písm. v je bicykel vozidlo!)
§ 59, ods. 3 - V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne vodič smie jazdiť rýchlosťou najviac 20 km/hod. Pritom je povinný dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmie ohroziť. Ak je to nevyhnutné, vodič je povinný zastaviť vozidlo.

A ako som sa dopracoval, že cyklista je vodič?
§ 2 ods. 2 - na účely tohto zákona sa ďalej rozumie
písm. u) vodičom osoba, ktorá vedie vozidlo
písm. v) vozidlom motorové vozidlo, nemotorové vozidlo a električka
písm. m) nemotorovým vozidlom ... vozidlo pohybujúce sa pomocou ľudskej sily
10.12.2009 - 20:55:53
00
To vsetko sedi, ale...
Do pesej zony musi byt vjazd povoleny, lebo uz zo samotnej znacky pesia zona vyplyva zakaz. Ak by na dodatkovej tabuli bolo napisane okrem cyklistov, som ticho a nepytam sa.
10.12.2009 - 21:08:56
00
Nedalo mi nevybrat sa do mesta, aby som zbytocne nezavadzal. Na dodatkovej tabulke musi byt uvedene, pre ktore vozidla je povoleny vjazd. Inak tam ziadne vozidlo nesmie, ani bike.
Tu je dokaz:

Prílohy:

pesia.jpg
pesia.jpg 59.24 KiB thumb_up0thumb_down

11.12.2009 - 12:57:05
00
keyboard_arrow_up