z praktickych dovodov zhanam retaz s antikoroznou upravou. Pri mojom patrani co by bolo vhodne som narazil aj na toto:

http://www.bbbparts.com/chains_powerline9speed-bch92l.php

.. dost ma zaujala hlavne ta "self lubricating feature". Ma s tym niekto neake skusenosti? Alebo s podobnym systemom "samomazania retaze"? Taktiez by som bol vdacny za akekolvek tipy na spolahlive retaze s antikoroznou upravou za este rozumnu cenu (na 9-kolecko, mtb).
04.01.2010 - 10:55:24
00
Železná reťaz začne skôr či neskôr hrzdavieť pokiaľ ju necháš nenamazanú na daždi.
Riešenie by bola možno Al alebo Ti od Yaban.
04.01.2010 - 11:10:29
00
Ma s tym niekto neake skusenosti? Alebo s podobnym systemom "samomazania retaze"?

no sama sa mazat nebude :D ked niekto vymysli samomazaci mechanizmus (bez nutnosti dodania maziva) tak by bol macher.
predpokladam, ze je to myslene tak, ze po namazani retaze sa mazivo dostava do mechanickych casti postupne, tj. retaz ostava namazana dlhsie ako pri beznych retaziach. pravdepodobne plni tuto funkciu drazka v clanku retaze, kde sa vdaka povrchovemu napatiu zadrziava mazivo a to je postupne "odoberane" funkcnymi castami.
co sa tyka nehrdzavenia - no je dost malo materialov, ktore odolavaju korozii a zaroven zabezpecuju dostatocnu pevnost v tak mechanicky namahanych suciastkach ako je retaz. naskor to budu tie Ti retaze. mozno by trebalo vyskusat XTR retaz s povrchovou upravou Hyperglide.
otazka je naco to vlastne potrebujes. chystas sa jazdit dlhodobo vylucne vo vlhkom prostredi?
04.01.2010 - 11:26:35
00
Nerezova retaz? A naco ked je po par mesaicoch na odpis tak ci tak? Za tie prachy co by to stalo sa ani neoplati uvazovat. Okrem toho vyssie modely SRAM a j Shimano su voci korozii dostatocne odolne, takze v beznych podmienkach nehrdzaveju a po absolvovani nejakeho extremu staci utriet do sucha handrou, nechat dosusit, naolejovat a no problem.

P. S. 1: Na tu selflube retaz sa chystam, ale je to novinka, takze zatial vela ludi skusenosti mat nebude.

P. S. 2: ja_michalko, staci si precitat o com ta retaz je a nemusis pisat teorie ako to podla Teba asi funguje...
04.01.2010 - 11:32:13
00
Ha to som si aj ja myslel že XTR nehrdzavie ále potom som bol na maratóne v Súlove á bolo po iluziach :)
04.01.2010 - 11:35:16
00
jaj quasko - lenze ju trebalo potom aj ocistit ako napisal jezus. nie nechat "samouschnut" v garazi :D :devil:
moja XTR uz nejaku tu vodu stretla a nevyzera zeby hrdzavela.

ps. Jezus, keby stacilo len precitat, tak to tu mozeme zabalit (forum). kazdy by vsetko vedel a netrebalo by sa pytat ;) - pouc nas - co sme "to" necitali, ako to funguje
04.01.2010 - 11:44:36
00
Napoviem Ti - sucinitel trenia kombinacie istych materialov byva nizsi ako je bezne zvykom. :) Ked ju vyskusam, potom napisem prakticke skusenosti.
04.01.2010 - 11:48:21
00
Nié po 5tich(?) hodinách na trati som nechal bike ešte 2 "sušiť" pred autom á následne dva dni v sklade. Nielen reťaz ale aj XTR kazeta chytila nezdravú barvu :D samozrejme po liečbe WDčkom sa z toho dostali ;)
04.01.2010 - 11:54:20
00
Jezus - ale to nevysvetluje to samomazanie. vysvetluje to len to, ze nieje potrebne take mnozstvo maziva ako u inych materialov. takze asi tak s tym tvojim citanim ;)
04.01.2010 - 11:57:57
00
Kazdy asi citame nieco ine, co uz. Pre mna je podstatny text "... no more lubrication", Ty si z toho zober co len chces. :)
04.01.2010 - 12:03:45
00
ja_michalko napisal:
otazka je naco to vlastne potrebujes. chystas sa jazdit dlhodobo vylucne vo vlhkom prostredi?


aj ano aj nie... jazdievam kazdy den, bez ohladu na to ake je pocasie.. aj teraz v zime. Niesu to stovky km denne ale len kondicne sprinty do vrchu za bytovkou do lesa.. park km. Po jednej jazde po snehu sa mi podobne ako quaskovi stalo totozne.. retaz je uz trosicku cervena a nechcel by som riskovat to iste. Bike som nechal schnut doma v interieri kde je teplo a skor sucho ako vlhko a predsa zhrdzavela

quasko napisal:
Kód:
Železná reťaz začne skôr či neskôr hrzdavieť pokiaľ ju necháš nenamazanú na daždi.
Riešenie by bola možno Al alebo Ti od Yaban.


tie bbb na ktore som dal link su poniklovane a navyse maju ten samomazaci mechanizmus o ktorom netusim ako funguje.. ale ked je poniklovana, tak urcite hrdzaviet nebude. V inom pripade je to na reklamaciu. Nedopatral som sa k Al verzii od Yaban ale ked som videl cenu za Ti skoro som zletel zo stolicky (nieco cez 250USD). Ak by bol bike mojim jedinym konickom tak OK, ale takto to nepojde.

Hyperglide od Shimana by bolo fajn, ale ta vrstva bola vyvijana za ucelom nizsieho trenia a nie ochrany proti korozii..
04.01.2010 - 12:11:39
00
Reťaz s povrchovou upravou je fajn ,ale práve jazdením sa tá vrstvička opotrebuje ... Samozrejme je to lepšie ako bez nej ;)
Yaban no jo no drahšie sú už len zlaté hehe
04.01.2010 - 12:23:22
00
"samomazanie" je spravidla povrchovou úpravou na báze sulfidu molybdénového, ktorá vydrží po nejakú plánovanú dobu životnosti... že by to aj tak nechcelo olej by som ale nepovedal (pomáha to, ale nezachraňuje)
quasko správne poznamenáva, že prach a pohyb s antikoróznymi vrstvami urobia svoje
Hyperglide nie je žiadna vrstva, ale systém zladenia vlastností reťaze a kazety, ktorý pozostáva z viacerých častí... vybrania na pastorkoch, tvary zubov a korešpondujúce úpravy na reťazi
Austin riešiš kravinu.. reťaz je spotrebák, ale ak chceš návod na rýchle vysušenie - používam po praní - tak denaturák v práčke na reťaz to istí.
04.01.2010 - 12:50:16
00
Austin, kazda lepsia retaz je poniklovana. Ako som pisal - aj vyssie modely SRAM a Shimano su poniklovane. A co sa tyka toho samomazania - este sme si s michalkom pisali cez SS aby sme si to vydiskutovali, takze uvediem na pravu mieru to, co mozno moje posty evokuju aj ked som to tak nemyslel: Necakaj od selflube retaze identicke vlastnosti (hladkost chodu) ako od klasickej cistej a dobre namazanej retaze. Je to skor taky dobry zaklad pre to, ked clovek nestihne namazat aby v pohode prezil vyjazd a pod., urcite to nebude uplny ideal ak to budes jazdit 3000 km bez kvapky oleja (a je otazkou, ci sa takato retaz nevytaha podstatne skor kedze ta povrchova uprava znizujuca trenie sa moze rychlejsie opotrebovat). :) Sam som zvedavy na prakticke skusenosti a kedze nepatrim k tym, co prilis casto mazu a cistia, tak snad budem spokojny...
04.01.2010 - 12:51:14
00
Ježiško: istú hygienu to potrebuje, hlavným "brusivom" je kremeň... tvrdosť 7... pozriem koľko má MoS3, ale ešte závisí aj na tom, koľko ho bude a ako drží na povrchu... aj tepelné šoky môžu byť problém. Môj letmý tip je, že na ceste za moderate klímy to bude celkom OK, v teréne a po zasvinení... ehm...
04.01.2010 - 13:01:33
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Komponenty / Reťaze)
keyboard_arrow_up