zdravim no tak som sa dal do beziek , chcel by som robit klasiku

lenze ma to zopar zadrhelov ....
nejak este neviem prist na chut tomu spustaniu sa dole kopcom na bezkach , ako to robite vy ludia ? (zopar veci ma napada len chcem poznaz aj vas nazor )
dalsia vec su bezky samotne , mam pocit ze uzsie uz byt nemohli, bo sa mi nohy na nich vyvracaju do stran jak tej modelke na mole hehe ,som z toho dost nasrdeny ....

neviem, daju sa zohnat aj sirsie bezky nez je standard ? som otvoreny konstruktivnym nazorom k otazkam ktore som polozil ... silno prakticke veci ma zaujimaju ..... :emo:
13.02.2010 - 21:48:20
00
"Nohy do 0 mavali vacsinou honaci dobytka, alebo jazdci na konoch. Vacsinou slo o nedostatocnu stavbu kosti - nedostatok napr. vapnika, vitaminu D3 atd.

Ale problem moze byt u zien napr. aj osteoporoza.

Logicky, ked bude niekto robit drepy, moze posilovat svaly, ale kost, ak je slaba a nema ziviny, ci ma osteoporozu - sa asi nepolepsi...

Skor by to chcelo vyzivove doplnky na chrupavky, klby a kosti. A az potom nejake specialne cviky pod odbornym dozorom."

Viac sa dozvies tu:http://www.zdravie.sk/sz/510/t448915/p1/krive-nohy.html :headbang:
13.02.2010 - 23:58:23
00
neviem pisal som niekde ze mam problemy s kostami ?
zaujimaju rady ako zvaldnut tieto uzke mrchy ale ty mi v tom asi nepomozes ..... :?:

prosim o rady ktori bezkuju klasiku a snad vedia ako zacinali .....
14.02.2010 - 07:53:19
00
Su bezky na backcountry, mali by byt sirsie a maju aj hrany. Spustanie na bezkach dolekopcom je vacsi adrenalin nez downhill na bajku.
14.02.2010 - 08:11:42
01
diky jasne uz som volaco nasiel na nete .... ale tato sirka ma celkom oslovila je to nejak v strede medzi backcountry a klasickou 45 mm sirkou http://www.sportove-potreby.sk/kondicne-bezky-sporten-rubicon.aspx

co sa tyka toho DH na bezkach zatial mam z toho silny stres ze ako ubrzit :whew:
14.02.2010 - 08:28:53
00
hehe...bežky, moja zimná nočná mora :) . Mám 3 páry starých bežiek a všetky sú poškodené, buď je odlomené z viazania, alebo je utrhnutá podošva na topánke,alebo je zodratá sklznica 8) . Nové sa chystám kúpiť už asi 5 rokov, ale kôli tejto troške snehu to asi nemá význam.

Pri jazde z kopca ťa ztrepe vždy, s tým nič nenarobíš :D . Keď sa mi váľali do strán (od seba ), jednoducho som vymenil pravú za ľavú (neviem či to malo zmysel,ale mojej psychike som pomohol a zdalo sa mi že to aj prestalo robiť ) .

Keď som si na cca 4 km úplnej rovinke (3 polia a lúky vedľa seba ) urobil stopu a tá potom primrzla a trošku zľadovatela, tak sa dala nabrať aj pekná pekelná rýchlosť :devil: .
14.02.2010 - 09:04:04
00
Pri zjazde na bežkách je potrebné znížiť ťažisko (kukni olympiádu ako sa správajú borci). Brzdenie je špecifické ak sa dá tak klasické pluhovanie. Ja si udržujem zvládnuteľnú rýchlosť napr. zabočením do hlbšieho snehu. No a tie členky to je klasika postupne budeš získavať skúsenosti. Nie všade je povrch ako na olympiáde sem ta noha utečie a padajú snáď všetci.

Určite pomôže aj táto adresa:

http://www.kstst.sk/index.htm

Veľa zdaru
14.02.2010 - 09:16:03
00
Nie že by som sa chcela robiť múdra a dávať rady, to som taká odborníčka neni, ale mám v pomerne čerstvej pamäti svoje začiatky, pred cca 5 rokmi.
Je veľký rozdiel v trati, ktorú zvolíš, pretože zjazd v upravenej stope a v neupravenom teréne je diametrálne odlišný. Samozrejme je nutné mať najskôr zvládnutý základ a rovný terén.
Ked sa dostaneš na pekne upravenú strojovú stopu, tam nie je čo riešiť, netreba sa báť, treba vstúpiť do stopy a tá ťa sama vedie,prikrčiť, palice ako v zjazde a ideš.Brzdiť väčšinou nemusíš, lebo zjazd končí rovinou, prípadne protisvahom, tak prečo sa neodviesť.Keď už musíš brzdiť, jednu nohu zo stopy a pluh.
V neupravenom teréne si rýchlosť koriguješ len pluhovaním, prípadne ak máš staré hliníkové paličky, tie si niektorí menej skúsení bežkári dávajú pomedzi nohy, hroty do snehu a tak brzdia.
Určite to netreba skúšať s kvalitnými palicami
Výhodu majú tí, čo pred bežkami zjazdovali, tí nemajú strach z tej rýchlosti, čo sa tam dá nabrať.
Ako pri všetkom, rady pomôžu len minimálne a všetky skúsenosti naberieš len vyjazdením sa.
No a bežky by som určite nemenila za širšie, pretože keď to zvládneš na akú takú úroveň, budeš ľutovať a rozmýšľať nad ďaľšími.
14.02.2010 - 09:24:13
00
Ešte keď som mal bambusové palice (podľa môjho názoru najlepšie aké kedy boli), dal som ich medzi nohy a posadil sa na ne. To by som však teraz na tých karbónových neskúšal :lol: . Na jedných čo som kúpil z bazáru bola taká sranda na zaistenie päty. To som vtedy videl prvýkrát, ale od vtedy na to nedám dopustiť. Proste pred zjazdom si zaistíš päty a máš to ako lyže, zjazdíš, nemáš problém s brzdením a keď si na rovine vycvakneš si to palicou a bežkuješ ďalej. Neviem presne ako sa to volá, ale určite to sem niekto doplní, poprípadne doplním foto večer.
14.02.2010 - 09:57:12
00
super dikes
som rad ze sa to rozbehlo spravnym smerom ....

no co sa tyka mna je to tazka klasika a to doslova :-) , cisty sneh a davaj cez luky cize ziadna stopa aj ked obcas som sa napojil uz na vyslapanu .....

tie bezky co mam teraz su brutalne uzke, som nameral iba cca 42 mm a aj preto sa podla mna vykocuju chodidla do stran samozrejmne nie vzdy ale aj to u mna sposobilo zopar padov a vtedy aj ozvena krycala huste slova :whew:

to kerovanie v hlbsom snehu je u mna nula bodov ,prenasanie vahy mi absolutne nejde ale aj tak to chcem skusat dalej snad jedneho dna to zvladnem dufam ze este bude terajsi sneh ....

inak ked uz mate zvladnutu techniku klasickeho bezkovania aku asi rychlost viete dat na rovinke ??
14.02.2010 - 11:52:13
00
Ja rovinku zmapovanú nemám, no terén mám cca 10 km za hodinu, rozumej stúpania aj klesania.
No a samozrejme, závisí na dĺžke trate. Keď ideš rovinku možno 5km dlhú, vieš dať iné tempo, ako keď ideš 30 km.
A k tej šírke.... som si to pre srandu zmerala, tak dvoje čo mám tu v byte mám oboje po 4,3 cm.
Podňa toho, čo píšeš, máš pravdepodobne starší typ viazania a obutia, preto Ti idú chodidlá do strán.
Pri novších typoch SNS, NNN a pod. to nie je, pretože v topánke, ktorá musí byť kompatibilná s viazaním, je drážka / alebo niekoľko drážok- podľa viazania/, ktorá zapadá do vyvýšenia na viazaní a to nohu drží jednak v zjazde, ale aj celkovo.


Naposledy upravil alena zdravotacka dňa 14.02.2010 - 12:27:53, celkovo upravené 1 krát.

14.02.2010 - 12:18:59
00
hehe super no ja sa asi budem naucit chodit na nich alebo kupit sirsie :-) inak ako je to zo spicou lyze podla terajsej mody ? dakedy si pametam boli spicky vyrazne a dost vytiahnute do vysky cca. 10 rokov do zadu ...
14.02.2010 - 12:26:32
00
Nie som si istá, či je bežkovanie až tak o móde, často stretávame bežkárov s výbavičkou 30 rokov starou a idú, lebo chcú. Ide potom už o komfort a samozrejme na akej úrovni sa tomu chceš venovať. Bežky zožerú takisto strašne veľa peňazí, pokiaľ chceš ísť dalej. Hlavne čo sa týka celej procedúry voskovania. No a potom štýl. Klasika jedny bežky, viazanie, topánky, paličky.No a skate druhé bežky, viazanie, topánky, paličky. Potom turistické / šupiny/ bežky na turistické prechody.A tak sa to nabaľuje ako aj pri úplne všetkých športoch, keď k tomu chceš pričuchnuť o niečo viac.


Ale vieš čo, choď od teórie k praxi, zober bežky a šup von, podmienky sú ideálne.
14.02.2010 - 12:35:04
00
myslím si Jano, že absolútne zbytočne teoretizuješ...,ad ja: mám dva páry bežiek, jedny skatingové, ktoré sú čerstvé - majú možno 200km, a jedny staré klasiky na klasické staré viazanie a nemôžem povedať zlého slova, ide sa mi na nich výborne... Inak šírka lyže vôbec nerozhoduje na to, či sa ti podlamujú nohy alebo nie... keď sa však podlamujú, vidím problém v slabých členkoch, nulovej jazdeckej technike, málo skúseností... proste nevyjazdený bežkár, tieto problémy sa vytratia praxou

zjazdy na bežkách - len sa to treba naučiť, tu však platí, čím lepšie viazanie (pevnejší kontakt nohy s lyžou), a čím lepšie boty (pevné), tým je to lepšie manévrovateľné..., dobré bežky dosť pomôžu, ale len v prípade, že už človek vie jazdiť a prežil si aj niekoľko držkopádov, ktorým sa nik nevyhol.

Btw špice lyží -
nižšie zvyknú byť na skatingoch, kde sa predpokladá, že bežec ide po upravenej trati a nebrodí sa snehom,
Vysoké - na Combi lyžiach , najmä však na Klasikách - kde človek ide nie vždy po upravenej stope, preto je vhodné, aby mu špica sneh prerážala a nešla popod...
14.02.2010 - 14:04:20
00
zjazdy sú fakt husté to mlati o zem aj mňa ako chce :( a hlavne keď je hlbší sneh.Som tiež len amater. Ale odkukal som z telky bežkárov/biatlonistov - podrep a jemne opriem lakte o kolená a už to fičí.O dosť mi to polepšilo. Zatáčanie a brzdenie - pluhom aj keď hlbokom snehu je to drina. Zatáčanie niekto zvláda aj prekladaním nôh.
Ešte som si kúpil pásy - keď stúpaš v úzkom terene a máš dlhé klasiky je to super :y: a ideš ako na Ski alpoch pohoda, na turistiku dobré. Na Klasiku musíš aj vedieť namazať aby ti nepodklzovalo, s tým mám večný problém. Preto som kupil aj bežky na korčulko. Tie sú širšie a kratšie.
Ako pozerám tu v BB klasiku majú väčšinou staršie lyže a postarší a korčulko novšie lyže a čo poznám tak bikeri alebo sú bežkári a bika majú ako doplnok na leto.
14.02.2010 - 15:05:30
00
keyboard_arrow_up