pista : uz neteoretizujem, jednu jazdu uz mam za sebou :o takze beriem jednoznacne zo svojich skusenosti , vcelku som sa bavil az na tie spominane zjazdy, ale tak snazim sa vyberat svah podla rychlosti ked zrychlim proste znizim sklon ak to ide ked nie isiel som dole svahom cik cak z rovnomernym sklonom ,

trochu ma este sralo ked mi zamrzol sneh na viazani a nedoliehala mi topanka na zliabky , potom bolo treba zastat ,dat to dole a pokracovat v jizde :makeup:

teraz uz iba treba volakoho do partie nech viem akym tempom sa to da ,aj ked hodinky mam ,dlzku trate poznam, mozem si stopnut aj sam .... (ako vzdy ) :emo:
14.02.2010 - 15:59:51
00
no ja by som velmi rad vyuzil tuto temu a poprosil o radu :) mam bohate skusenosti zo zjazdovym lyzovanim ale na bezkach som este nestal ale chcem zacat. Problem je, ze mi nieje celkom jasne na co sa mam zamerat pred nakupmi. Co urcite viem je: chcem but klasiku alebo daco univerzalne.. (poradte co je lepsie) rozhodne sa nemienim trepat koli bezkovaniu dakam autom a hladat upravenu trat.. to rovno berem kamosov a board a ide sa na semering normalne jazdit.. bezky chcem proste na sport vsade de je sneh.. dalej urcite sa nemienim babrat s dakym voskovanim a patranim po idealnom vosku z tych 13 druhov.. takze verim, ze supinove mi budu bohate stacit.. (zavodit urcite nemienim). O radu by som vas chcel poprosit, ze aku dlzu zvolit, ake boty (vysoke alebo len po clenky) a hlavne ake viazanie.. take ako ma moj dedo sa uz nevyraba.. takze ak by ste aj dake linky hodili bolo by super :) (kupovat urcite nebudem cez net ale aspon aby som mal aku taku predstavu). diki moc ;)
14.02.2010 - 19:11:37
00
možno ti to trochu pomôže, hlavne čo sa týka dlžok
http://dromedar.topky.sk/cl/11192/98631/AKO-si-kupit-bezecke-lyze

čo sa týka viazania môžeš vyberať podľa topánky je niekoľko typov a NNN Salomon rozdielne drážky kt.musia zapadať do topánok Topánky keď chceš tak by som ti radil určite vyššie nad členky a väčšinou s výztuhou okolo päty a členku . (obdoba kufrov a pedálov) Keď idem do neupraveného snehu dávam si aj návleky zachytíš v predu o očko a vzadu zapneš je to tak po lýtka. A topánky určite kvalitnejšie (prirovnal by som to k dobrej tretre) aby si ich nemal hneď premočené a držali ti dobre nohu, netlačili. Topánky mám jedne,ale bežky už som kúpil druhé.Najviac u nás vídavam Rossignol-i, Salomon-y a Fisher-y Prvé mám klasiky na hlboký sneh a na túry a na lepšiu upravenú trať skat-y (korčulky).
Neviem či som ti pomohol píšem z vlastnej skúsenosti.


Naposledy upravil Scorpi dňa 14.02.2010 - 20:53:08, celkovo upravené 1 krát.

14.02.2010 - 20:31:16
00
Musím zo svojich vlastných skúseností povedať, že bežky sú vynikajúci liek na prehnané sebavedomie. Poznám pár ľudí, dobrých zjazdových lyžiarov, ktorí
sa parádne vyváľali v snehu keď si pripli bežky na nohy. Bežkujem už cez 25 rokov a myslím, že nejaké skúsenosti už mám. Technika zjazdu na bežkách závisí hlavne na druhu snehu. V hlbokom prašane a podobne v hlbšom mokrom snehu pre zmenu jazdy používam pluhovanie a prekladanie lyží. To isté platí pre jazdu v stope ak nechceš stratiť rýchlosť zapluhovaním alebo sa nedá pluhovať, jednoducho lyže prekladáš. Dobre je si to vyskúšať pri pomalšej jazde na lúke. Veľmi pomáha pri zjazde tzv. bosorka. Naraz máš namiesto dvoch tri oporné body. Odkedy ju používam skoro nepadám. Na palice sa sadať nemá čím sú palice kolmejšie na terén tým viac ubrzdíš. Zase je potrebné natrénovať si to v miernom zjazde keď si palice vkladáme, pribrzdíme a potom vyberieme spomedzi nôh. Niekto používa palice tak že ich tlačí vedľa tela ako veslo vo vode. Skúšal som tento štýl ale nejak mi nesedel. Bosorka má tú výhodu, že sa dá používať bez zastavenia. Najlepšie palice na bosorkovanie sú kovové. Ja sa snažím kupovať české palice. Pri bosorkovaní sa občas ohnú, kovové vyrovnám a pokračujem ďalej. Čo sa týka šupinových lyží nemám s nimi skúsenosti, myslím že sa vosku nevyhneš ani keď ich budeš používať. Mne sa stalo, že keď kamarátke zamrzol sneh v šupinách mal som problém ľad dostať preč. Na svojich hladkých som ľad zoškrabal škrabkou, prevoskoval iným voskom a fičal ďalej. Ja používam na turistické bežkovanie univerzálne vosky a som s nimi vcelku spokojný. Swix robil dva univerzálne vosky červený nad nulu a modrý pod nulu. Podobný vosk vyrába aj Skivo. Keď sa počas dňa mení sneh je dobre mať zo sebou škrabku a zjazdársky parafín alebo obyčajnú sviečku.
14.02.2010 - 20:52:02
00
Biohazard :
Na klasicke bezkovanie jednoznacne bezky triedy KLASIK. Bezky so supinami su na nic, pretoze aj napriek konstrukcii podklzuju, takze idealne je aj tak voskovanie. V principe si vystacis z uni voskom pripadne jeden uni do + teplot a jeden uni do - teplot. S tym kolko a kde toho treba napatlat si hlavu nerob na to prides rychlo sam. Co sa tyka stylu, rychlo zabudni na zjazdovky :) ale ako zaklad je to lepsie ako ked si na na lyziach nestal vobec. Topanky urcite vysoke kvoli lepsiemu pohodliu, teplote a hlavne do nich tak nelezie sneh. A co sa tyka Rachovho navodu na brzdenie system bosorka, toto by som nikomu neodporucal, pretoze pri pade a naslednom zlomeni palice hrozi skaredy uraz. Zjazd v stope je vecsinou o rovnovahe a ked sa to neda ubrzdit, radsej si sadnem ako si necham prefajcit brucho alebo slabiny palicou pri bosorkovani. Bezkovanie je odvodene od slova behat. To sa da jedine v stope, pretoze po cerstvom snehu to jednoducho nejde. Freeride vo volnom terene je o turistike nie o bezkach.
14.02.2010 - 21:25:55
01
Drotár nebudem ani nechcem s tebou polemizovať o štýle bosorka len zacitujem z príručky
Beh na lyžiach vydal šport telovýchovné vydavateľstvo Bratislava: ... podobne možno brzdiť aj v obojstrannom privrate (pluh) alebo priamom zjazde, keď si na palice sadneme a páčime ich obidvoma rukami hore. Na prvý pohľad sa zdajú tieto spôsoby brzdenia zjazdu nelyžiarske. V niektorých situáciach sa však bez nich nezaobídeme. V alpských krajinách kde sa terény vyznačujú značným prevýšením využívajú sa bežne...
Ja si tiež neviem predstaviť prechod napr. Čergovom, Obručné-Kurov alebo Šarišskú vrchovinu bez používania tohto spôsobu brzdenia. Podľa môjho odhadu tak 70% bežkárov turistov používa tento spôsob brzdenia.
Ale ak by sa mal stať niekomu úraz popisovaný Drotárom, tak tento spôsob brzdenia nepoužívajte!
14.02.2010 - 23:20:34
01
To nieje o polemike. Viem o konkretnom pripade, kedy nasledkom "bosorky" doslo k zlomeniu duralovej palice a naslednej dvojtyzdnovej hospitalizacie dotycnej osoby na gynekologii. A nie vsetci pouzivame duralove palice :!: . Ty jazdis vecsinou taky freeride na bezkach, kde mozno je to aj v urcitych pripadoch opodstatnene, ale ja som tento sposob nevidel pouzivat u normalnych bezkarov ani live a ani v telke. Preto som si dovolil tento sposob brzdenia neodporucit. A nejakou priruckou telovychovneho vydavatelstva by som sa neriadil :lol: ( rok vydania by ma zaujimal ). NA zaver : vsetci bezkujme tak, aby sme z toho mali radost ci uz z toho turistickeho ponimania alebo toho skor sportoveho.
15.02.2010 - 08:43:04
00
Brzdenie je nepriateľ rýchlosti :-D . Tá bosorka mi tiež príde ako kravina, radšej sa hodím o bok keď to vyzerá beznádejne ako si pchať palice medzi nohy.

Ked sa dostaneš na pekne upravenú strojovú stopu, tam nie je čo riešiť, netreba sa báť, treba vstúpiť do stopy a tá ťa sama vedie,prikrčiť, palice ako v zjazde a ideš.Brzdiť väčšinou nemusíš, lebo zjazd končí rovinou, prípadne protisvahom, tak prečo sa neodviesť.Keď už musíš brzdiť, jednu nohu zo stopy a pluh.

Na toto som ti minule zabudol niečo povedať. Uvedené by bolo OK keby idú všetci jedným smerom. Napr na Skalke si ideš v stope a za zákrutou je oproti tebe zrazu nejaká tetuška. Samozrejme, dá sa vystúpiť zo stopy, ale začiatočník ju buď trafí, alebo sa niekam zgúľa. No a je ešte jeden dôvod prečo nezjazdujem v stope, mimo nej to ide rýchlejšie :P 8)
15.02.2010 - 10:46:34
00
A to uz nehovorim o tom, aby mi palice šibrinkovali okolo tojáša :rofl: :D pretoze pri zlej konstelacii by ti mohol hlas z nicoho nic prejst do fistule :rofl: :rofl:
15.02.2010 - 10:55:38
00
Všetko chce cvik, nohy si musia zvyknúť na bežku, na jej šírku,dĺžku, hmotnosť, jazdením časom zistíš, že máš v nohách stabilitu, budeš vedieť, ako sa to celé správa a dostaneš sa do toho. V tv to vyzerá úplne jednoducho, realita je trošku iná.
Nie som žiadny múdry z neba, na bežky som sa poprvýkrát postavil minulý týždeň 11.2. a druhý krát 13.2. na nich som sa dokonca postavil na preteky v klasickom lyžovaní http://www.kolo-bezky.cz/akce/index.php?m=5 na 17km. Bol som skoro posledný,padol som pár krát, ale na nadšení z tohoto druhu pohybu mi to neubralo. Bol som aj včera, pôjdem aj dnes. Viem už, že sama stopa si ťa udrží,treba si len dávať pozor na náklony dozadu, do strán.Aj vo väčšej rýchlosti nie je problém, treba ale držať postoj /nenechať sa rozhádzať a začať panikáriť/. To platí aj pre stopu do zákruty/ preto sú špičky zdvihnuté/. V zjazdoch kde nie je stopa brzdiť do V /päty od seba, špičky k sebe/, ak treba od začiatku klesania, aby si nenabral veľkú rýchlosť. Brzdenie na "bosorku" určite nedoporučujem, ani strkanie palice na vnútornú stranu bežiek/medzi nohy/,hrozí zaseknutie palice, nábeh hranou a istý pád. Keď moc naberám rýchlosť, mierne sa pribrzďujem /málo účinné/ palicami o zem po stranách. Pády ale budú, nič sa nedeje, nik sa nebude smiať, každý sem tam padne. Keď si raz urobíš stopu, už ti ostane /pokiaľ sa neroztopí sneh alebo lepšie, nezničia ti ju peší/ a môžeš na nej jazdiť dosýta, aj za domom, na lúkach..
Fascinujú ma veteráni, na Artis-och zo 75" , zdanie jednoduchej "koristi na obehnutie" je veľmi mylné :y:
15.02.2010 - 11:30:28
00
. No a je ešte jeden dôvod prečo nezjazdujem v stope, mimo nej to ide rýchlejšie :P 8)


No neviem, ja mimo stopy zjazdujem ked chcem spomalit. 8)
15.02.2010 - 12:06:20
00
giro mal na mysli upravenú trať ratrakom, čo samozrejme nie je vždy pravda, ale to je už o inom...je jasné že v klasickom teréne, v hlbšom snehu, mimo stopy je to pomalšie... :P
15.02.2010 - 12:12:32
00
Tak hlavne to bolo adresované Alenke, jednalo sa o konkrétny prípad ;-)
Ide o to že v stope je väščia styčná plocha...
15.02.2010 - 12:14:35
00
Brzdenie je nepriateľ rýchlosti :-D . Tá bosorka mi tiež príde ako kravina, radšej sa hodím o bok keď to vyzerá beznádejne ako si pchať palice medzi nohy.


Na toto som ti minule zabudol niečo povedať. Uvedené by bolo OK keby idú všetci jedným smerom. Napr na Skalke si ideš v stope a za zákrutou je oproti tebe zrazu nejaká tetuška. Samozrejme, dá sa vystúpiť zo stopy, ale začiatočník ju buď trafí, alebo sa niekam zgúľa. No a je ešte jeden dôvod prečo nezjazdujem v stope, mimo nej to ide rýchlejšie :P 8)



V bežkovaní platí pravidlo, že v zjazde zo stopy nevystupuješ, uhýba sa ten, čo ide v Tvojej stope do kopca, myslím že to väčšinou bežkári vedia. V lepších strediskách sú jednosmerné trate, čo je ideálne. Alebo si myslel taký prípad, keď dobehneš v zjazde pomalšieho bežkára? Samozrejme vystúpiť zo stopy a obísť ho a zaradiť sa. Na to samozrejme musíš mať akú takú rutinu, nech sa tam nesklátiš Ty aj on.Na takých akciách, kde je niekoľko tisíc ľudí je to nutné.
Začiatočníci väčšinou zjazdujú mimo stopy. Mňa Tono vždy učil v stope.
No a výhodné je to hlavne vtedy, keď ideš dlhšiu trať tak si v zjazde v stope oddýchneš a vydýchaš sa. Mimo stopy sa stále namáhaš a prakticky nemáš kedy si vydýchnuť.
Čo sa týka rýchlosti, jednoznačne v stope dosiahneš vyššiu rýchlosť, ako mimo.
15.02.2010 - 14:31:17
01
V lepších strediskách sú jednosmerné trate, čo je ideálne.


kvôli tomuto nemusím Skalku, tam je vždy len jedna stopa (ak vôbec nejaká je) a ide sa v podstate pol okruhu dole a pol hore, smer si vyberie každý sám...každý chce zjazdovať v stope a tí čo si chcú trošku zabežkovať v poriadnej stope tak musia neustále v kopci uhýbať a ísť mimo stopy... :n:
15.02.2010 - 14:50:01
00
keyboard_arrow_up