mnavak: fuj by malo byť univerzálne použiteľné, ale niektorí počúvajú len príslušníkov vlastnej svorky hierarchicky stojacich nad nimi :)
08.03.2010 - 23:11:37
00
Veľmi sa stotožňujem s CraobSom, ak niekto chová v byte poľovného, saňového alebo iného temperamentného psa, mal by mu byť schopný zabezpečiť dostatočné vyžitie vlastné jeho povahe. Príde mi veľmi ľúto, keď vidím u nás na sídlisku haskyho s deformovaným postojom, lebo nebehá, koľko potrebuje, v susedstve barzoja, ktorý je zhrbený a podobných... A menej sa zľaknem vychovanej fily ako susedovho bastarda (stredný bradáč s niečím), ktorý je agresívny + hlučný. Je to všetko o prístupe a zodpovednosti. Tu sú moje štyri psačie skúsenosti, budem sa snažiť stručne:

1. Ako 13ročná som bola u kamarátky na návšteve. Mali hrubosrstého jazvečíka, v podstate to najväčšie medzi salámovitými. Zbožňujem psy od malička, ako decko som sa nikdy nevyhla kontaktu zo žiadnym, aj keď opatrne a s mierou. Salámu som chcela pohladiť, ako neskúsené decko, zhora po hlave. Saláma to zobral ako útok (vychovaný alebo cvičený pes cukne, ale neútočí), vyskočil a zahryzol sa mi cez oblečenie do brucha. Necvakol silno, netiekla krv, mala som iba vydarenú zubatú elipsu. Akurát celorodinný stres, lebo pes bol "pristahovalec" a mal iba zahraničný, dosť nezrozumiteľný očkovák....
2. Šéfová vo firme, kde som pracovala, si kúpila šteniatko bulteriéra. Suka, už aj ako dospelá, bola ako mačiatko. Domáci, známy, cudzí...pohladkať po krátko "zoznámení" ju mohol úplne každý...
3. Sesternica chovala suku - bastarda. Niečo zo špica, také biele, menšie. Bola som upozornená, že suka je veľmi zákerná. Sesternica ju riešila požičiavaním na stráženie objektov. Suka pribehla, vrtela chvostom a akonáhle som sa zohla, že sa zoznámim, skočila a cvakla mi do brady. Povaha... Viac som sa s ňou nekontaktovala, hoci psov mám veľmi rada.
4. V čase, keď som bývala na dedine, sme si kúpili šteniatko vlčiaka, druhokolenné kríženie s vlkom. Nikdy som psa nevychovávala, preto som zvolila prístup "podobne ako s deckom". A fungovalo. Základné rysy jeho povahy boli pol vlčiaka, pol vlka. Ostrý kde treba - pri strážení, ale opatrnosť a plachosť vlka. Vyrástol z neho krásny pes, dobrý strážca a milý spoločník. Len potom musel byť darovaný, lebo sme museli do mesta....
09.03.2010 - 09:06:28
00
Saňový pes a temperamentný, no ehm, sú to flegmoši. V podstate všetci, okrem grónskeho eskimáckeho, ten je trošku radikálnejší. Ale naživo som ho nezažil, zatiaľ čo SH, malého mamuta a samojeda hej.
S tými uvedenými tromi v byte nie je problém so SH a samojedom, malý mamut je tak trochu mamut, proste nemá do 30, ale aj nad 40, takže závisí od veľkosti bytu, do bežného asi nie, do takých 80+ m^2 by som sa už nebál. Pokiaľ máte problém s chlpami, odpadáva zas samojed.
Trochu problém je, že predsa len majú radi stálu spoločnosť, ale u mňa je výhoda, že ak sa mi v robote plance pes popod nohy, nikto mi do toho nekafre.
Keď dám so samojedkou tak 10+ km, mám celý večer pokoj :D raz som ju prevetral tak, že sme prišli o piatej domov, potvora zalomila hneď pri dverách a keď som jej o polnoci ukázal postroj, že ideme čurať, čo obvykle sprevádza vyskočenie, skok po hlave do postroja a vrtenie chvostom, pozrela na mňa "ti hrabe? ani ma nehne!" a zostala chrnieť ďalej :D o štvrtej mi samozrejme skočila so zakňučaním do postele a museli sme von, ale čo už...
09.03.2010 - 09:33:47
00
krasne porovnanie povahy psov sme zazili pred dvoma dnami ked sme prechadzali cez malinkatu dedinku Beharovce, cela dedina v pohode ale na konci (resp na jej zaciatku , kedze sme isli od konca) boli dva volne pobehujuce psy, jeden vlciak ale mlady a druhy maly krpaty kratkosrsty bastardik .... ako sme tak popri nich v tempe preleteli obaja nas zaregistrovali nebrechali ale sa dali do behu za nami, ked som sa obzrel po chvili to vlciacika prestalo bavit a spomalil vlastne nikdy po nas naplno nevystartoval ale to male hnede dupalo jak o zivot div ze sa nepotklo o vlastnu hlavu tak uhanal, sme normalne museli pridat na chvilu aby sme sa ho striasli ..... :lol:
09.03.2010 - 10:02:27
00
tak dnes to kamarat schytal.dupal domov ,lebo dostal defekt a chcel rychlo dojst a v ZA pri vurale pri tom ciganskom gete naneho vybehli 2 bastardi. 1 ho kusol tak s tym siel do nemocnice a musi si tam polezat 4 dni.este sa tam na miesto musel vratit s policajtmy a identifikovat psov.samozrejme ze ich nenasli.pred chvilou mu volali z mestskej policie aby ich isli zajtra hladat.pristup hodny policie.ziadna prevencia t.j.odchyt tulavych psov ale riesit az ked sa nieco stane ;(
18.04.2010 - 21:41:28
00
ozivujem temu. vcera neprijemna skusenost so psom. najskor sa drzal v haku :D a ked bol na urovni mojej nohy chcel som vypnut tretru aby som sa branil a v tom momente ked som prestal krutit sa mi zahryzol do lytka. nastastie len povrchove zranenie, ale bolo to asi tak 200 metrov dalej od ciganskeho geta. takze radsej hned pohotovost, odtial hned na infektologiu. teraz som na antibiotikach a este ma cakaju 4 ockovania proti besnote :lol:
29.03.2016 - 10:31:49
00
V mojom okolí sa treba vyhýbať Zlatým Klasom, majú tam dost psov.
29.03.2016 - 11:06:40
00
v okoli LV pod meteorologickou stanicou smerom z Kozmaloviec na Mochovce posledny dom: kto chce trenovat srdce,tak nech sa paci :D
29.03.2016 - 11:09:39
00
tie ockovania sa este stale pichaju do brucha?
29.03.2016 - 11:13:12
00
Tiez mam maleho kamosa co ma vzdy napadne ked idem okolo. Zo zaciatku platil postrek iontakom, ale uz si zvykol a utoci dalej. Chcel som ho schladit aj kaserom, ale nemam na to ako este donedavna majitel jazvecika srdce. Je mi ho luto. Uz som aj dohovaral ludom co tam byvaju, ale ty na to kaslu. Uz som si nanho tak zvykol, ze vcera tam nebol a chybal mi. ;)
29.03.2016 - 11:19:53
02
iron.hide napísal:
tie ockovania sa este stale pichaju do brucha?

nie
29.03.2016 - 11:46:08
00
Hosť napísal:
Tiez mam maleho kamosa co ma vzdy napadne ked idem okolo. Zo zaciatku platil postrek iontakom, ale uz si zvykol a utoci dalej. Chcel som ho schladit aj kaserom, ale nemam na to ako este donedavna majitel jazvecika srdce. Je mi ho luto. Uz som aj dohovaral ludom co tam byvaju, ale ty na to kaslu. Uz som si nanho tak zvykol, ze vcera tam nebol a chybal mi. ;)

Toto riešim nakopnutím tretrou za plnej rýchlosti. Máme tu nablízku takých dvoch "pouličných pajtášov" čo so vkuse nedajú pokoj. Jeden už funguje po dvojtom salte vzad v kľudovom režime ale druhého sa mi ešte nepodarilo dobre trafiť keď ide po nohách - ale všetko má svoj čas ;)
PS: Tiež mám psa, mám rád psov a aj iné domáce potvory ale komu nieje rady-tomu nieje pomoci. Tak to riešim takto radikálne.
29.03.2016 - 15:57:52
01
iron.hide napísal:
tie ockovania sa este stale pichaju do brucha?


mne davaju celkovo 5 ockovani do ramena. lave, prave na striedacku.
29.03.2016 - 17:34:20
00
Lubik ten môj malý smrad je prefíkaný nikdy sa nepriblíži na "dokop". Trieli za mnou v bezpečnej vzdialenosti a vždy iba zozadu. Raz som ho prekvapil keď som na neho začal rozprávať úplne sa zahanbil a stiahol sa bez štekania. Potom to už neučinkovalo.
Viem, že mi ho--o urobí, len je to nepríjemné a môže to byť aj nebezpečné keď pôjde auto.
29.03.2016 - 20:23:12
00
hmm ja som včera na biku venčil tie dve moje.. vytrhol sa za nami nemecký ovčiak vo vinohradoch.. moje obe dostali "k nohe", bike pred nás, NO pri pokuse obísť ho dostal dva krát kolesom po tlame a bolo vymalované.. odšmrdkal si to späť k pánovi..
už viac krát sa mi overilo, že pred psom sa fakt neuteká..
30.03.2016 - 07:51:31
03
keyboard_arrow_up