- podľa čoho mám zvoliť správnu dĺžku predstavca pre rajdy? mám 24 palcový bike lebo mám výšku 2 metre, predstavec je dlhý 13cm ale myslím že je to trochu prehnané, horšie sa s tým zatáča, ale skôr čo mi vadí a neviem či je to spôsobené práve tým (že velká váha ide na rajdy) že stačí 5km bikovania a už cítim tlak v dlaniach a ak dlhšie aj v gélových rukaviciach bikujem tak mi odkrvuje ruky čo citím strnutím prstov a nie je to moc dobré, ako sa tomu vyhnem? bude to v dĺžke predstavca? gripy som kupoval nedávno od Velo skrutkovacie , rozmýšlam aj nad tou variantou, ale neprídu mi tvrdé.

- ako majú byť správne nastavené na rajdoch rohy? podľa vlastného uváženia alebo existuje na to nejaká metóda? keď jazdím po stojačky tak mám lepšiu stabilitu keď sú len trošku vychýlené do hora, ale v sede to zas nie je veľmi dobre lebo zápästie je príliš pokrčené

- čo spôsobuje hnusné pišťanie kotúčov? predpokladám že vlhkosť, skúsil som aj odmastiť kotúč riedidlom ale nepomohlo. Zadný kotúč (brzdy hayes stroker ryde) mi po pri sadnutí na bike takmer vôbec nebrzdí, jeho brzdný účinok začne byť dobrý až keď ho trochu zahrejem, tj ak nejdem dole kopcom na rovinu zabrzdím naplno a prejdem asi 300metrov so zabrzdeným a potom už chytá pekne, platničky mám BBB modré, predná brzda reaguje lepšie ale keď je zahriata je to zasa o niečom inom. Viete mi poradiť čo robiť aby to nebolo také hlučné a malo lepší brzdiaci účinok?

- riešiť čas výdrže platničiek sa nedá! každý má iný štýl jazdy, každý má bike na iný druh rajdenia. modré BBBčky nie je problém zodrať za dva - tri maratóny, no aj pri každodennom bikovaní ak sa brzdí rozumom a jazdí sa prevažne po cestách tak vedia v pohode vydržať rok...

Ďakujem za vaše rady a názory :)


Naposledy upravil Djexpres dňa 10.08.2010 - 17:13:13, celkovo upravené 1 krát.

08.08.2010 - 23:13:50
00
-skus dat kratsi predstavec, budes mat viac vzpriameny posed a tym padom vacsina vahy pojde na rit a nie na ruky (dlane).
-rohy podla vlastneho uvazenia, niekto ich vyuziva v sedle, niekto zo sedla, podla toho si ich natoci, alebo kup zahnute rohy.
-asi mas zamastene platnicky, alebo ti do nich prenika olej z brzd. ked sa zahreju, olej sa vypali a zacnu brzdit, ale potom znovu navzlina a opakuje sa to.
Musis zistit ci ti neunika olej z prasata na platnicky, a zamastene platnicky ajtak treba vyhodit.
BBB modre su dobre ze sa rychlo zasuchaju, hoci sa aj skor zoderu, ale to je spotrebny material, ako retaz a zbytok bajku :)
09.08.2010 - 06:51:15
00
mailer

Ďakujem za názor, ten únik oleja mi príde nepravdepodobný, to by som jednak časom cítil aj na účinku brzdenia a kotúč by bol predpokladám mastný, skúsil som ho aj odmastiť no neviem nezaberá to moc, najlepšie to účinkovalo keď som ho aj ošmirgloval, ale robiť do pred každou jazdou je kravina, brat má lacné tektro a brzdí mu to vždy ako svina a je jedno či sa na to ešte len posadí alebo už brzdil predtým... na biku mam odjazdených 1030km po 300km som vymenil platničky za BBBčkové z pôvodných hayes, tie keď som vytiahol tak boli ako sklo...ale nie sú zodraté. K výmene brzdových platničiek má viedlo práve to že zadná slabšie brzdí, keď som tam dal tie BBBčky čakal som zázraky no tiež pokiaľ som ich nezahrial alebo nejak neobrúsil v tom režime 300metrov zabrzdený tak mi tiež chytali tak slabo že pri zmačknutí páčky na plno by som kludne prešiel ešte 50 metrov. a to som pred výmenou platničiek obrúsil a odmastil kotúč, dokonca s tým šaškoval aj pajác na garančke ešte s tými hayesami keď som sa sťažoval že to slabo brzdí no neuspel som...

Prílohy:

DSC_4503.jpg
DSC_4503.jpg 101.24 KiB thumb_up0thumb_down

09.08.2010 - 12:34:28
00
...asi mas zamastene platnicky, alebo ti do nich prenika olej z brzd. ked sa zahreju, olej sa vypali a zacnu brzdit, ale potom znovu navzlina a opakuje sa to.
Musis zistit ci ti neunika olej z prasata na platnicky, a zamastene platnicky ajtak treba vyhodit.
BBB modre su dobre ze sa rychlo zasuchaju, hoci sa aj skor zoderu, ale to je spotrebny material, ako retaz a zbytok bajku :)

No pokial viem tak Hayes pouziva do svojich brzd DOT kvapalinu, nie olej ;) , cize tam asi problem nebude. Skor by som to videl na platnicky - skus inu znacku resp. typ, neviem ake su tie BBB, ale dva zakladne druhy su metalicke a organicke http://www.bikemagazin.sk/clanok/items/brzdove-platnicky---ake-a-preco.html. Len pre info znacky Kool-Stop, JagWire, Ashima, Goldfren apod.
09.08.2010 - 13:02:55
00
No podľa katalógu modré BBB platničky sú organické, akurát nechápem že (tie moje) majú vlasnosť ako sintrované /metalické/ - potrebné zabehnúť a zahriať.. to je presne ten prípad, keď ich zahrejem tak brzdia ako sviňa, jedna radosť sa zakusnú do kotúča a nerobí mi problém v akejkoľvek rýchlosti aj na drsnom asfalte šmyknúť...
09.08.2010 - 13:49:52
00
A nemas nahodou aj tie brzdy zavzdusnene??? Pises, ze pokial ich nemas poriadne zahriate, tak ti strasne slabo brzdia... To by mohla byt ta pricina - lebo ked sa ti zahreju platnicky, tak sa samozrejme zlepsi ich brzdny ucinok, tak aj so zavzdusnenou brzdou relativne dobre ubrzdis. Lebo pokial su brzdy v poriadku, tak aj s nezahriatymi metalickymi platnickami (nie to este organickymi) musis bez problemov ubrzdit t.z. nie tak ze mas brzdnu drahu 50m ako pises... Samozrejme pri tych nezahriatych metalickych nemozes cakat, ze ta budu "hadzat cez rajdy".
09.08.2010 - 14:13:27
00
Veľa bikerov pri neúčinnom brzdení si myslí že je problém v zavzdušnení, mňa ale vela článkov o brzdách ako i v servise vyviedli z miery, že to je to posledné kde zvykne byť problém, a ak sú to brzdy nové, napumpované tesne po poskladaní bika /tj mám ho mesiac a pol/ tak vraj v žiadnom prípade problém nebude tam, zavzdušnenosť sa vraj prejavuje tak, že musím si viac krát nacukať brzdovou páčkou kým to začne brzdiť... takže ťažko povedať.
09.08.2010 - 14:48:01
00
No tak docela to pravda nemusi byt - ja som kupil nove Formula brzdy a predna sa mi zavzdusnovala hned od zaciatku (piestik v brzd. packe netesnil a nasaval vzduch). K dalsiemu prikladu tiez nemusim dalkeko chodit, kamos si kupil novy bike a predna XTR brzda sa mu od sameho zaciatku zavzdusnovala... Prejavuje sa to tak, ze ti samozrejme okrem poklesu brzdneho ucinku, postupne "makne" brzd. paka. Zo zaciatku to nemusi byt az tak vyrazne, ale ak neodvzdusnis tak sa ti kludne stane, ze stlacis paku az k samotnym riadidlam a hovno ubrzdis :).
Tam kde servisujes bike si ho aj kupoval?
09.08.2010 - 15:09:21
00
Vraj... Zavzdušnenosť sa prejavuje tak že časť chodu páky "nereaguje", pretože stláčaš vzduch, ktorý je stlačiteľný... Hydraulické brzdy využívajú relatívnu nestlačiteľnosť kvapaliny, takže ak máš brzdu zavzdušnenú, chvíľu nebrzdí (napríklad 1,5 cm chodu páčky) a potom brzdiť začne...
09.08.2010 - 15:15:11
00
Cau Djexpres
K tvojmu problému by som začal asi takto, píšeš že máš 2 metre a asi tým pádom aj viac kilo... takže je ťažké porovnávať brzdný účinok pri jazdcovi so 70 a 100kg (príklad :) ). Preto by som ti doporučoval niekoľko vecí, poslúchni rady chalanov a daj si skontrolovať či tie brzdy naozaj nie sú zavzdušnené, doporučil by som ti aj výmenu aspoň predného kotúča za 180mm a všeobecne aj Hayes kotúčov ktoré práve neoplývajú vysokou kvalitou (aspoň tie čo sú montované na bikoch - sú mäkké). To k zlepšeniu účinnosti. Ohľadne pískania doporučujem skontrolovať či sú platničky súbežné s kotúčom, alebo sa opotrebúvajú nerovnomerne, ak tak, treba brzdy znova nastaviť prípadne zafrézovať dosadacie plochy. Na koniec k platničkám - sintrované platničky tým, že sú tvrdšie majú väčšiu náchylnosť k rezonancii a tým pádom i k pískaniu obzvlášť ak sú mokré, organické (modré) ak sú dobre nastavené nezvyknú pískať vôbec.
Ešte posledná rada - vždy brzdi obidvoma brzdami naraz ak budeš používať len zadnú, ako píšeš tak nezastavíš včas nikdy :tmi:
09.08.2010 - 16:34:49
00
- podľa čoho mám zvoliť správnu dĺžku predstavca pre rajdy? mám 24 palcový bike lebo mám výšku 2 metre, predstavec je dlhý 13cm ale myslím že je to trochu prehnané, horšie sa s tým zatáča, ale skôr čo mi vadí a neviem či je to spôsobené práve tým (že velká váha ide na rajdy) že stačí 5km bikovania a už cítim tlak v dlaniach a ak dlhšie aj v gélových rukaviciach bikujem tak mi odkrvuje ruky čo citím strnutím prstov a nie je to moc dobré, ako sa tomu vyhnem? bude to v dĺžke predstavca? gripy som kupoval nedávno od Velo skrutkovacie , rozmýšlam aj nad tou variantou, ale neprídu mi tvrdé.

Skúsim Ti pomôcť s týmto problémom. Ak máš pocit, že sa príliš opieraš rukami, tak tu hrá predstavec až druhotnú rolu. Najskôr skús meniť predo-zadnú polohu sedla a to tak, že po malých krokoch posúvaj sedlo dozadu a vždy otestuj, či dokážeš udržať ruky tesne na riadidlami. Zaraď tažší prevod, rozbehni sa a skús pustiť riadidlá tak, že ruky nad ne mierne zdvihneš. Prvá poloha sedadla, kedy to dokážeš, bude dobrá. Nezabudni pritom aj korigovať výšku sedadla, pretože posunom dozadu sa Ti bude meniť aj jeho vzdialenosť od pedálov.

Keď takto nájdeš predo-zadnú polohu sedadla, môžeš začať upravovať dĺžku predstavca tak, aby si sa cítil pohodlne ohľadom natiahnutia. Čiže, aby Ťa neboleli kríže, aby sa Ti dobre točilo apod.

Vyskúšaj, možno Ti moja rada pomôže.
09.08.2010 - 16:53:28
00
aj ja som na zaciatku chcel vymenit predstavec lebo som bol velmi vzadu ale kamos mi to tiez odporucil najst si tu "spravnu polohu" a bolo po probleme (mam nieco malo cez 190cm)
09.08.2010 - 20:05:22
00
K tym brzdam tolko: mozu byt zavzdusnene, alebo ak su jazdene tak aj nieco s prasatom/packou. Daj to do servisu, nech ti spravia generalku, urcite novu napln.
BBB modre platnicky su vyborne, sam ich pouzival, lebo sa rychlo zasuchaju a dobre brzdia, ale sa aj rychlo zoderu.
Este skus vymenit kotuc za iny, keby to nepomohlo.
10.08.2010 - 06:42:52
00
mailer: este otazka na BBB-cka, ako rychlo sa zoderu? myslis tym 3mesiace , pol roka, rok? co je podla vas rychlo alebo skoro? samozrejme zavisi to aj o sposobu jazdy a ako casto sa brzdi ale aj tak neviem v akom rozmedzi sa to nachadza.
10.08.2010 - 09:21:40
00
modree BBB asi 9mes a sintrovane-mosadzne tiez..
shimanacke alebo goldfren drzia uz 9 mes a stale asi 50% zmesi na SH saint brzdach a kotucoch formula
10.08.2010 - 10:55:41
00
keyboard_arrow_up