Šarišský cyklomaratón

04.09.2010
14. kolo - Cyklomaratónska séria
MTB maratón
Sabinov (Slovensko)

Propozície
Zúčastnených bikerov (16)
1XmartinX1alfiretofoggiehajtmanhohejfabJožoŠlegimiskin78miso895petrepista96Reikomrichardlestavysstohl
tak žiaľ organizátor počasie neovplyvní, to že sa aj tlačí je úplne bežná vec...ak ma to nebaví, tak to radšej zabalím a hotovo ;)
07.09.2010 - 09:56:27
00
Presne tak, ale ja napriklad som netlacil skoro nikde az na 1 cca 50m usek v lese kde bolo vela kamenov a bol tam ten spadnuty strom a este cast tej stojky tesne pred najvyssim bodom trate(tam bolo sice sucho ale nejako mi doslo :$ ). Mozno by to chcelo skusit ine plaste a mozno treba potrenovat techniku slapania v blate... bez nej to proste nejde...
07.09.2010 - 10:05:00
00
Ja by som to povedal tak, ze to zavisi od organizatorov, aka tazka trat je. Potom bud maju vela hobikov prihlasenych a ti su nadseni, ako super bolo, alebo potom maju viac takych vykonnostnych bikerov a prestiznejsi pretek, ale nizku ucast. Pripadne to rozdelia medzi dlhu a kratku trat v takom prijatelnom pomere, aby to bolo zaujimave pre hobikov aj pre tych lepsich bikerov. Alebo sutazia s ostatnymi maratonmi, aku tazku trat postavia - a potom je to len pre velmi dobrych bajkerov. Tazko povedat. Treba si najst taky maraton, ktory vyhovuje, a ak nevyhovoval, dalsi rok sa nezucastnit a vyskusat iny - tak dojde k prirodzenej selekcii (co si myslim sa aj deje) a preziju len fakt tie dobre maratony, kde to vsetko je v symbioze ;-)
07.09.2010 - 13:00:20
00
Zdravim!

V mene organizatorov cyklomaratonu sa vam, ktori ste prisli uplynulu sobotu do Sabinova, chcem podakovat za ucast, ktora bola nad vsetky ocakavania - 266 prihlasenych, viac ako polovica z Polska... Vsetci sme sa snazili pripravit po kazdej stranke kvalitne podujatie, i ked nie vsetko bolo perfektne. Ako asi vsetci viete, kvoli nepriaznivemu pocasiu sa musela menit trat a mozno to bolo v takto rozmocenom terene pre niekoho prilis tvrde... Nastastie, vsetci to zvladli bez vaznejsich zraneni. Na druhej strane treba povedat, ze akoby zazrakom aspon v sobotu neprsalo... Kazdopadne, za vsetky pozitivne hodnotenia dakujeme, vytknute nedostatky sa budeme snazit odstranit :)

Btw, zajtra o 17:35 na Stv2 v Regionalnom denniku (niekde na konci) bude odvysielana reportaz zo Sarisskeho cyklomaratonu.

Nejake dalsie foto: http://picasaweb.google.sk/100291738508839304680
07.09.2010 - 23:59:04
00
;) Zopár slov k Šarišskému maratónu odo mňa.
Dlho som váhal, či ísť na túto akciu. Je to trošku ďalej od nás a počasie hlásili tiež všelijaké, len nie dobré. Ale nakoniec som išiel. Registroval a platil som až na mieste. Všetko bolo rýchle, bezproblémové. Asi preto, že som tam bol dosť skoro pred štartom a skôr ako naši hluční priatelia z Poľska. Aj cena štartovného bola príjemných 15 EUR, čo na iných maratónoch v deň štartu býva aj o 5 EUR viac.
Areál štartu – cieľa nič moc, ale nepotrpím si na parádičky. Myslím, že keby tam dorazilo 500 – 600 bikerov, tak by sme sa tam nepomestili.
Trať bola naozaj náročná. Kdesi som čítal (možno aj tu na fóre), že najťažšia z celej maratónskej série (môj tacháč: 52 km, 1582 nastúpaných metrov). Keďže som ju skoro celú absolvoval, tak môžem potvrdiť, že áno. Ale nesťažujem sa, mám rád výzvy a myslím si, že trať by nebola taká náročná za sucha. To blato a rozmočené lúčne cesty dali zabrať. Mám rád náročné a technické stúpania. Všetko je len vec kondície a sebadisciplíny. Ja mám však problém so zjazdami. Po dvoch nepríjemných pádoch si to akosi už neviem tak pustiť ako iní. Vyšiel som aj zjazdovku bez väčších problémov. Ostatné stúpania neboli také náročné. Samozrejme, že zopár krátkych šmykľavých výšlapov som tlačil aj ja, lebo to šmýkalo ako na lade. Mne sa trať páčila, rozmanitá, povrchy sa striedali, len by som ubral z tých lúčnych a poľných úsekov. Polné cesty boli hrozne rozbité, chvíľu Vás to vytriaslo v ľavej koľaji a o chvíľu v pravej – žiadny pôžitok z jazdy.
Prejazd mestom bol síce super, ale čo sa týka bezpečnosti nebol celkom zvládnutý.
Priatelia z Poľska sa tlačili dopredu cez riadítka hlava nehlava. Bikeri, ktorí predbehli policajné auto v križovatke, mali byť hneď diskvalifikovaní. Zrejme mnohí bikeri, ale tiež aj šofér toho policajného auta nepozná pravidlá „safety car“. Policajt, keď videl, že ho bikeri dobiehajú tak stále zvyšoval rýchlosť. Tým určite neprispel k bezpečnosti prejazdu mestom ani on.
:^) Čo však nahnevalo, bol spadnutý strom celou svojou korunou na trať v tom kamenistom stúpaní po vodnom brode. Človek si zaplatí za prejazdnú a zabezpečenú trať a toto mi neprišlo ako prejazdné miesto. Bol problém dostať sa cez ten strom. Bol tam ešte jeden strom padnutý, ale ten sa dal prejsť, aj keď za cenu zlezenia z biku.
:y: Sabinovský freeride chodník bol super. Vidieť, že tam chlapi strávili kopec hodín. Niektoré úseky sú tam dosť nebezpečné za mokra. Majú sklon zo svahu a do stromu. Dosť to šmýkalo a kazilo to celkový dojem. Na konci celkom zaujímavý prejazd popod most a popri rieke. Niečo podobné bolo aj na Salzke...
Značenie trate zo začiatku bolo celkom v pohode, ale ku koncu ste dosť šetrili tými sprejmi a tabuľkami. Na asfaltkách šípky málo výrazné a miestami už zodrané od áut. Tie spreje sú na cestu nepraktické, treba chytiť obyčajný štetec a rýchlo schnúcou farbou maľovať šípky. Regulovčíci sa ku koncu trate úplne vytratili a preto vznikalo kopec nedorozumení kadiaľ ďalej najmä v úseku od stúpania popri kukuričnom poli od asfaltky.
:( No nakoniec ma čakalo najväčšie sklamanie – manipulácia a zmeny vo výsledkoch. Po mojom dojazde a po vyhlásení výsledkov som bol 11. na krátkej. No na druhý deň som už bol o niekoľko miest horší. Neviem, kde sa nabrali niektorí bikeri predomnou. Pozeral som niekoľko fotogalérií na nete od ľudí čo fotili pri rieke a na Sabinovskom freeride a niektoré štartovné čísla, ktoré sú predomnou, na fotkách nie sú. Viem, že nemuseli fotiť každého, ale zhruba si pamätám, kto šiel predomnou.
Myslím, že úprava poradia súvisí s uznaním výsledkov bikerov, ktorí si skrátili trať na konci a vynechali sabinovský freeride a jazdu pri rieke. Najskôr boli diskvalifikovaní, čo je správne a nie je o čom diskutovať.
Ale neskôr im vraj bol uznaný výsledný čas s 10-minútovou penalizáciou.
PREČO !!! Veď porušili závažne pravidlá – neprešli celú trať.
Samozrejme neušlo mi kvôli tejto úprave výsledkov medailové miesto, ale dodržujem pravidlá a príkazy organizátora preteku. Ale na preteky organizátora, ktorí manipuluje a sám mení pravidlá počas priebehu, jednoducho chodiť nebudem.
Nech má aj najkrajšiu trať, ale ak bude jednoducho upravovať výsledky v prospech úzkej skupiny ľudí z čela pelotónu, ktorí sa ženú len za výsledkami a bodmi bez ohľadu na to, či prešli celú trať alebo nie ja jednoducho podporovať svojou účasťou a finančne nebudem.
A nerozumiem bikerom, ktorí bez hanby vystúpia na stupeň víťazov a prijímajú poháre a dary, keď vedia, že porušili pravidla – skrátili si trať.
To ich teší takéto víťazstvo nad ostatnými, keď vedia, že vyhrali za cenu porušenia pravidiel ?
Môj priateľ v senioroch na tomto preteku dokonca prišiel o medailové umiestnenie, len preto, že si jeden biker v jeho kategórii skrátil trať. A usporiadateľ si to ani nevšimol !

:tmi: Niečo nie dobré sa začína diať v našej bikerskej komunite a v Cyklomaratónskej MTB sérii. Naozaj dobrým bikerom z čela pelotónu je jedno či porušili pravidlá preteku alebo nie, aj tak sa domáhajú uznania výsledku a bez štipky viny sa postavia na stupeň víťazov a organizátori niektorých maratónov začínajú praktizovať nebezpečný precedens pri bikeroch z čela pelotónu, ktorí porušia pravidlá preteku uznaním výsledku z niekoľko minútovou penalizáciou. To nie je vôbec dobré.
Myslím, že keby protestoval biker, ktorý poruší pravidlá preteku a dôjde do cieľa na 50.mieste, tak sa s ním organizátor nebude ani baviť a bude automaticky bez diskusií diskvalifikovaný.
Milí ľudia (až na hlučných Poliakov), celkom v pohode organizácia ale manipulácia výsledkov mimo pravidiel celkom skazila celkový môj dojem z tohto preteku. „ŠKODA“
08.09.2010 - 12:45:39
00
base ulne s tebou suhlasim
08.09.2010 - 13:08:23
00
S tými penalizáciami je pozerám nová móda, ale akosi mi to hlava neberie - naozaj si teraz neviem predstaviť dôvod, za ktorý by mali byť udelené, ale pri skrátení trate by ani len nemali pripadať do úvahy :x . Ono sa za chvíľu môže ľahko stať, že časomiera sa rozrastie o pár týpkov s notebookmi, ktorí na základe dĺžky vynechaného úseku, prevýšenia, povrchu, vzdialenosti od cieľa a čo ja viem váhy biku prepočítajú "správny" hendikep, alebo dohnané do absurdity sa môžu rovno medzi tabuľky na značenie prepašovať kúsky ako "náročný singel - pri vynechaní penalizácia: 10 min", "brutálna stojka - 20 min", prípadne "extrémny blatový úsek - 30 min" :fubar:
Uznávam, že občas to môže zaviniť chýbajúce alebo nedostatočné značenie zo strany organizátora, ale pár metrov pásky a sprej navyše pri značení pred pretekmi mi oproti tomuto matematicko-fyzikálnemu čarovaniu pripadá ako oveľa ľepšia možnosť nápravy ...
08.09.2010 - 13:37:30
00
Som už babička 10 týždňov,moja prvá hobby trasa bola v deň mojich 49.narodenín,"kolo" ma na staré kolená chytilo-bojujem s metabolickým syndrómom/Alenka-zdravoťáčka vie,o čom rozprávam/,som bývalá atlétka.Neberte nám krátku trasu.Možno ,že o rok si trúfnem aspoň raz polmaratón,ale nie je všetko iba o víťazstvách.Víťazov by nebolo,ak by okolo nich neboli aj slabší.
08.09.2010 - 14:59:11
00
Neberte nám krátku trasu! Babka má pravdu. Ja ešte nie som dedko, len tak vyzerám, ale pripájam sa k petícii.


Naposledy upravil Latanka dňa 08.09.2010 - 17:58:13, celkovo upravené 1 krát.

08.09.2010 - 15:13:07
00
Na margo prispevku, od base mi neda pripojit aj vlastnu skusenost zo Sariskeho preteku.
Bol to moj 15ty polmaraton za posledne dva roky, ale podobne zlegalizovane skracovanie trate som este nezazil. Totiz neskracovali si to len pretekari zo spice, kde sa to aj da ospravedlnit okrem zleho znacenia aj absenciou kolaji v blate, ale aj ti z druhej polovice pola, kt. ten inkriminovany usek v zavere museli identifikovat minimalne podla hojnych stop od plastou.
Dam teda do placu priklad jednej holky, ktorej dosla pod Bachurnou voda a s jednym Poliakom sme jej ponukli zo svojej. Tesne pred vrcholom zastala a zacala telefonovat - zanechal som ju s tym ze to asi bez vody zabali a riesi si odvoz. Ked som dorazil do ciela zazrel som ju uz prezlecenu, co ma utvrdilo v tom ze to zabalila. Ake bolo moje prekvapenie, ked som ju vo vysledkovej listine zazrel s casom skoro o 20 min predomnou! Som si absolutnei isty ze ma uz nepredbehla - taka husta premavka okolo mna od Bachurne nebola, ze by mi to uslo. Nejdem riesit moralku a nedovolim si tvrdit ze si to holka skratila schvalne.
Problem je hlavne na strane organizatora - absolutne nezvladnuty zaver trate, absencia regulovcikov a hlavne nejakej kontroly pred odbockou k Toryse pred cielom.
08.09.2010 - 17:54:35
00
chlapy dnes na dvojke v regionalnom denniku bola reportaz o sabinovksom maratone ... nenahravali ste to nahodou niekto popripade neviete kde by som to nasiel? nestihal som to pozerat.
08.09.2010 - 19:40:40
00
Pozeral som a nenahraval som. Urcite to najdes v archive STV.
08.09.2010 - 19:56:54
00
can You tell me what minute on 07.09 archiv 'spravy stv' (?) should i look ?

edit: or please give me link for proper video...
08.09.2010 - 20:26:09
00
can You tell me what minute on 07.09 archiv 'spravy stv' (?) should i look ?

edit: or please give me link for proper video...


It was presented in today's "regionalny dennik" on Stv2. As far I know, it's not possible to watch it from archive... but we'll share it in other way soon.
08.09.2010 - 20:45:58
00
but we'll share it in other way soon.


thanks ! :)
08.09.2010 - 20:49:17
00
keyboard_arrow_up