V práci používam noki E52, kde mám NOKIA autonavigáciu a na bicykel program RaceChrono.
Skúšal som aj GARMINa ja TREKBUDDY.

Odchádza mi ale baterka v mojom súkromnom niekoľko ročnom mobily a tak rozmýšľam nad niečim novým. Neriešim teraz systém ako taký (android, symbian, windows) ani aký typ navigácie (sygic, trekbuddy, smartcom, oziexplorer )....

..skôr ma zaujíma užívateľský prístup.

Aký mobil je vhodný je na navigáciu?
Teda,jasné že by mal mať veľký display, ale akú máte skúsenosť so zadávaním textu?
Na mobily s klávesnicou (klasická, výsuvná qwerty a podobne) to nieje problém.
Ale čo ak má mobil len dotykovú klávesnciu? Ako sa s tým pracuje na bicykli a v teréne?
A aká je s tým práca v zime rukaviciach?

Teda otázka znie: vybrať si mobil na bicykel (navigácia v lese) s klávesnicou alebo bez?

Napr. ak chcem vyhľadať trasu z Pezinka do Trnavy, musím zadať oba názvy.
Alebo ak chcem v RaceChrono zadať a zmeniť nejaký text.
Alebo hoci ak sa chcem pripojiť sem na diskusiu (občas) z mobilu a vypísať nejaký text.

Vďaka Peter
10.11.2010 - 15:21:03
00
Teda otázka znie: vybrať si mobil na bicykel (navigácia v lese) s klávesnicou alebo bez?


Na tom až tak nezáleží. Aj na dotykovom displeji pomocou virtuálnej klávesnice sa dá normálne písať.

Ale v každom prípade platí to, že mobil na riadidlá bicykla nepatrí. To nie je outdoorové zariadenie. Mobil patrí do ochranného púzdra a najlepšie napr. do vaku. Aj mobil vo vaku vie byť dobrým navigačným pomocníkom (len treba možno viackrát zastať a vybrať ho na chvíľu z vaku).

Písať v zimných rukaviciach? Neviem si to predstaviť na žiadnom telefóne. Na kapacitných displejoch je to nemožné už z ich princípu fungovania. Ale na druhej strane, existujú rôzne talenty.

Aký mobil je vhodný je na navigáciu?

Pri odpovedi na túto otázku sú dôležité práve tie veci, ktoré "neriešiš", ...
Neriešim teraz systém ako taký (android, symbian, windows) ani aký typ navigácie (sygic, trekbuddy, smartcom, oziexplorer )....
... čiže operačný systém a typ navigačnej aplikácie.

Ja by som si na Androide nainštaloval ako autonavigáciu Sygic a ako turistickú určite OruxMaps. Na Windows Mobile 6 by to bolo iGO 8 do auta a samozrejme OziExplorerCE 2 do lesa. Pre Symbian (napr. tvoja Nokia E52) to môže byť zase Sygic ako autonavigácia a SmartComGPS ako turistická navigácia.

Prednedávnom som na telefón HTC Wildfire (Android) inštaloval Orux Maps aj Sygic. Pre Orux Maps som vyrobil aj mapy. Bol som príjemne prekvapený. Aj tým telefónom aj aplikáciou Orux Maps. Sygic ma neprekvapil, ten poznám, je O.K.
12.11.2010 - 15:27:31
00
Naj navigacia(pre auta) je navigon, aj na android uz je. Sygic je tiez super ale navigon je navigon.
12.11.2010 - 17:15:49
00
laco: vďaka za odpoveď, ale ja naozaj teraz neriešim akú navigáciu a ani aký systém potrebujem.

Mne ide ozaj len o ovládanie, pričom mobil som ani doteraz nemal na biku v riaditkách,
ale pekne v batohu v hornom vrecku alebo ľadvinke za pásom a pritom ma nenavigovala v teréne, len som ju mal ako doplnok:
keď som v rýchlosti minul správnu odbočku, ale sa mi zdalo že som niekde inde ako som chcel
tak som zastavil, pozrel sa na mapu a vrátil sa na správnu odbočku a je to.

Takže mi naoza ide len o to ovládanie, či s klávesnicou a či bez.

Peter

P.S.: Mobily sú pre každý systém (android, symbian, bada, windows ... ) rôzne a tým aj rôzne navigácie, ale toto neriešim. Len sa pýtam na praktické využitie.
13.11.2010 - 15:26:21
00
mam tyzden svoj prvy dotykac takze ti to vies este cerstvo popisat. po tyzdni som si na virtualnu klavesnicu zvykol a ked je telefon nalezato tak pisem mozno aj rychlejsie ako na normalnom telefone. na biku musim vzdy dat dole rukavicu, co je niekedy otrava, najhorsia vec je ze napriklad uz nenapisem sms ked soferujem typu "budem meskat o 10 min" ktory som na normalnom telefone napisal po slepiacky .. ak chces vsak vyuzit aj navigaciu ina moznost ti nezostava. mozno sa poziret po desize Z alebo inom dotykaci s klavesnicou. do systemu by som jednoznacne isiel Android... WM je mrtvy.. win7 phone je divny s piatimi aplikaciami zatial, a symbian je taky aky je..
21.11.2010 - 09:56:48
00
Peppito tuto dilemu som riesil niekolko rokov,co vziat na moje trasy na biku po horach.
Moja rada znie:
Jednoznacne mobil vhodny na jednorucne ovladanie.Ovladanie dotykoveho display jednou rukou je nocna mora (aspon pre mna).
Na jednorucne ovladanie mi vyhovuje symbian OS60 uzivatelske rozhranie s dvoma soft-klavesami a 5-smerovym tlacitom na pohyb v menu.
Cize ziadny Iphone,MDA touch a podobne. Najlepsie na navigaciu su podla mna Nokie E series,tzn E61i(s externym GPS vo vrecku) s obrovskym display a E71.Tieto telefony maju kovovy housing ,cize znesu nejaky ten pad (vyskusane).Navyse ho mam vlozeny v gumenom puzdre.Ja obvykle mam v dobre dostupnom vrecku a ked je nejake razcestie operativne si ho vytiahnem a pozeram ci doprava,alebo dolava.Samozrejma nejde to pri nejakom downhil zjazde,ale pri kludnom padlovani po rovnej zvaznici.

Dalsia podstatna vyhoda E-Nokie so symbianom.Vdaka 1500mAh baterii a rozumne nastavenemu podsvieteniu a vypinanim do offline leteckeho modu (V bohom zabudnutych dolinach,kde nie je signal,aby sa mobil nesnazil hladat siet), nie je problem bezat Smartcomgps cely den (tzn od rana do vecera)!!! zapisovat PLT a v pripade potreby mrknut kde som a kam mam ist a vecer si este zatelefonovat z chaty a pripojit sa na internet.Nepoznam ziadny podobny mobil s takouto vydrzou v terene a nonstop zapnutom GPS prijmaci s beziacim smartcomgps na pozadi..

Este jedna dolezita vec,ktora hovori v neprospech dotykovych display a ktoru mnohi nevedia. Dotykovy display ma z principu nizsi kontrast,kvoli tomu,ze v sklicku je husta matrica trasnparentnych mikrodrotikov snimajuca dotyk.Tieto mikrodrotiky znizuju kontrast a najma na prudkom slnku sa straca obraz z display.Vyhoda nokii je,ze maju spickove display najnovsich technologii (najma nokie vyssej Eserie,nie E5x low-endy),cize i pri priamom slnku vidim kontury zobrazenych fontov,map atd.


Naposledy upravil andy220 dňa 04.12.2010 - 14:08:35, celkovo upravené 3 krát.

04.12.2010 - 12:13:56
00
...do systemu by som jednoznacne isiel Android... WM je mrtvy.. win7 phone je divny s piatimi aplikaciami zatial, a symbian je taky aky je..


Otazka,co mas proti symbianu?Je to najgenialnejsi mobilny OS podla mojho nazoru.To ze nokia uvolni pilotne verzie,ktore zamrzaju a padaju neznamena,ze pokial si ho uzivatel updatuje,tak system nemoze byt stabilny.Ja si ani nepamatam,kedy mi zamrzol,tak aby som ho musel restartovat.
04.12.2010 - 12:18:17
00
Symbian proste nema buducnost, zaspal na vavrinoch... Android je perfektny v tom, ze je otvoreny a da sa vnom upravovat uplne vsetko... Ten kto nevyskusal, nevie o com hovorim ;)
05.12.2010 - 21:02:59
00
Symbian proste nema buducnost, zaspal na vavrinoch... Android je perfektny v tom, ze je otvoreny a da sa vnom upravovat uplne vsetko... Ten kto nevyskusal, nevie o com hovorim ;)


Je to tvoj nazor,mne vyhovuje uzivatelske rozhranie symbian na max.Som tvrdosijny odporca dotykovych display,najma v terene a rychlosti ovladania a zadavania vstupnych info.Apropo vyssie vysvetlujem preco Nokia tzn Symbian.Ma spickovy HW (kontrastny display,dobry power management,vydrz)...
06.12.2010 - 00:07:00
00
andy220: Dakujem za odpoved, nakoniec si ma vlastne len utvrdil v tom že sám musím vedieť ako často ho budem používať. A že ten dotykáč až tak nepotrebujem pri mojej jazde.

Takže či zostanem pri kalsickom modely: asi nokia e52, mne vyhovuje ovládaním, výdržou.
Alebo či prejdem na nejaký dotykáč? Uvidím, blížia sa vianoce, možno bude prekvapko pod stromčekom.

Ale vďaka za rady a informácie všetkým.
08.12.2010 - 08:52:34
00
Dotykovy display ma z principu nizsi kontrast,kvoli tomu,ze v sklicku je husta matrica trasnparentnych mikrodrotikov snimajuca dotyk.Tieto mikrodrotiky znizuju kontrast a najma na prudkom slnku sa straca obraz z display

toto tvrdenie je uplne mimo, ako pri rezistivnej tak pri kapacitnej technologii... a celkom by som sa pozrel na porovnanie displeju nokie a nejakeho hoci aj najshitnejsieho OLED displeja.. niektore tvoje argumenty beriem ale treba si rozsirit rozhlad a netvrdit ze je to najlepsie, lebo nie je aj ked je to silne individualna zalezitost. mne symbian tiez az tak nevyhovoval, nebol vobec user friendly, podpora aplikacii nic moc, podla mna je to system odsudeny na zahubu.. uz len kvoli tomu ze ho pouziva asi len nokia (tusim aj vivaz ma symbian) ktora sama posledne roky spi
09.12.2010 - 12:24:56
00
JSom tvrdosijny odporca dotykovych display,najma v terene a rychlosti ovladania a zadavania vstupnych info.

Možno platí tam, kde displej supluje plnú klávesnicu, ale napr. kadejaké námietky voči dotykáčom boli aj pri nástupe série GPSiek Garmin Oregon a dnes by som sa k joysticku alebo rockringu už len veľmi nerád vracal. Námietky sa napospol týkali vraj problematickej odolnosti voči "terénnym vplyvom", ale dodnes neviem o žiadnom "úraze", ktorý by to potvrdil. Minimálne na Slovensku nie.
Osobne sa dotykáča v teréne už nebojím.
Treba ale poznamenať, že na displej Oregonu sa napr. displej môjho HTC Desire čo sa čitateľnosti týka zďaleka nechytá. Oregon vyložene počíta s tým, že sa naň bude užívateľ pozerať pod holým nebom, HTC je čitateľné dosť mizerne.
10.12.2010 - 12:04:02
00
preto lebo nove dotykace pouzivaju zvacsa superleskle displeje, ktore ti sice zarucia pekny kontrast a nadherne ziarive farby, ale len do chvile kym si na to neposvieti slnko;)
10.12.2010 - 14:16:21
00
Ja som prednedavnom nahradil Nokia 6300 modelom Nokia 5230 (Nie som fanusik Nokia, ale v praci dostaneme vzdy nieco lacne, co je v akcii za 1E :lol: )
Trekbuddy funguje bez problemov v oboch mobiloch. Ked bude cas, tak aj smartcom vyskusam, ale doteraz mi Trekbuddy stacil, tak sa neponahlam.

Vyhoda dotykovej 5230 je zrejma na prvy pohlad:
Display 2x tak velky , ako ma 6300, pricom rozmery telefonu su len o trosku vacsie.
Klavesnica nechyba, vsak v terene ani nie je dovod ju pouzit , lebo routing sa nepouziva.
Aj ovladanie dotykom je OK, male klavesy 6300ky nie je ziaden zazrak. V inych spominach parametroch nemam dojem, ze by bola horsia.
Navigaciu pouzivam len v pripade potreby, nie je zapnuta pocas celeho vyjazdu (=>vydrz baterky nie je kriticky parameter a ani som ju zatial neskumal) a mobil mam na riadikach v puzdre a drziaku Krusell.

5230 ma celkovo pozitivne prekvapila, vyvoj ide rychlo dopredu.
Da sa kupit nova za 130 Euro , co je fajn cena. Ako bonus fungujuca a praxy pouzitelna autonavigacia (OVI maps). Interny GPS modul kritizovali na webe pre slaby prijem, ale v zalohe mam externy bluetooth modul, co som mal k 6300, ak sa to ukazalo v terene ako problem. Pri autonavigacii som so signalom problem nemal.

Prílohy:

IMG_3087.jpg
IMG_3087.jpg 110.62 KiB thumb_up0thumb_down

25.12.2010 - 17:26:49
00
Mobilný telefón s klávesnicou je najlepším riešením pre tých, ktorí dodržiavajú tradíciu a používajú staré, overené metódy sadzby textu. http://semilton.sk/mobile-devices/mobiles/classic/
26.05.2015 - 12:39:24
00
keyboard_arrow_up