Čaute,

Hľadám parťáka či partáčku-ky :-), ktorý by chceli začať pravidelne liezť po bratislavských umelých stenách vrátane výuky či absolvovaní boulder lezeckého kurzu (začiatky, istenie, top rope atd). Som absolútny začiatočník a tak budem vďačný aj keď sa nájde parta ku ktorej sa budem môcť pripojiť a ktorá mi ukáže čo a ako.
09.12.2010 - 21:29:41
00
Ak Ti môžem poradiť, choď do niektorého horolezeckého oddielu, alebo sa spýtaj priamo vo Vertigu.

http://www.lezeckecentrum.sk/index.html

Oddiely majú zvyčajne dobrú metodiku, aj systém. Náhodného parťáka nepoznáš, na lane si na neho úplne odkázaný a chyby sú draho platené.
Treba postupovať v duchu hesla - "Dobrý horolezec je živý horolezec".
10.12.2010 - 08:57:27
00
Poradil som sa s odbornikom

www.boulderoom.sk
http://www.lezeckecentrum.sk/stena/boulder.html
10.12.2010 - 09:38:37
00
ano ... ,
hladam skor pravidelneho partaka na lezenie, ktory mozno tiez prave zacina, mozno niekoho s kym by som absolvoval i nejaky ten kurz. Cize ziadneho nahodneho partaka ale skor cloveka s ktorym budem zacinat od uplnych zakladov.
10.12.2010 - 10:13:41
00
neviem ako je to u vas zo stenami, ale najlepsie by bolo asi zacat s mensimi stenami (do troch metrov) kde nepotrebujes istenie, tam zistis ako ti to pojde a ci ta to bude bavit, vyzera to jednoducho ale je to dost narocne aj na kondicku, a zo zaciatku keby si mas kupovat vsetku vystroj tak zbytocne nakladne..

a o kurze, neviem mozno sem pride nejaky lezec a zdzube ma ale podla mna to je zbytocne, na zaciatok si kup madzo a nejake lezky (hocijake na zaciatok v nich aj tak nevydrzis dlho) a je to viac-menej intuitivne, treba drzat zadok pri stene aby si mal tazisko blizsie, treba si hlavne naslapavat nohami pretoze ak sa tahas len rukami tak sa znicis za par minut, na stenach su lezci ti ti poradia, ukazu cesty (ak nie su farebne rozlisene chyty)... a jedna najdolezitejsia rada (co som dostal ja:) ).. nikdy nepchaj prst do skoby pripadne expresky (a nepouzivaj ich ako chyty), lebo sa ti moze stat ze ho tam nechas...
10.12.2010 - 10:20:45
00
tiez by som ti radil najprv zajst najprv na bouldrovku, a uvidis ci ta to vobec chyti... na zaciatok stacia akekolvek lezecky, casom mozes doplnat vybavu
ak zacnes liezt s lanom, rozhodne odporucam kurz, aspon taky zakladny vo Vertigu... alebo aspon dosledne nastudovat problematiku... videl som privela rychlokvasenych borcov co si hodili zemovku (alebo takmer zemovku)
no a na lezenie samotne, najlepsie je liezt s borcami o par tried lepsimi, naucia ta zopar finticiek, hlavne pri praci s taziskom (to ze zadok co najblizsie ku stene je blbost ;) ) a usetris si trapenie
10.12.2010 - 11:12:50
00
K tomu kurzu, ten som mal na mysli len ako vyuku istenia, mozno nejake zlanovanie s osmou atd ... nie lezenie.
10.12.2010 - 12:43:45
00
blbost to nie je, pretoze ked mas vystrete ruky vystrete nohy a zadok niekde daleko od steny tak sa ti lezie kapanek od veci:)

znicit sa da na stene aj ked si 50cm nad zemou:) teda predpokladam ze ti ide skor o formu posilovania, ak ta laka vyska tak je samozrejme blbost chodit po stene doprava dolava..
10.12.2010 - 13:59:54
00
misuge, ty lezies? ani som nevedel :)

zadok pri stene je dolezita vec, hlavne v previsoch tym ziskas moznost viac zatazit nohy, teda pokial lezies na zabu :) osobne s tym mam koli kratkym slacham problemy :)

ak ti mozem poradit skus pre zaciatok prist do [url]boulderoom.sk[/url]. mozes si tam poziciat kopacky s orezanymi stuplami ak este nemas lezecky a vyskusat, ci ta to vobec bavi alebo nie. necakaj, ze prvych par krat prides a budes kral :) silu a vydrz v prstoch a nejake tie zaklady ako davat nohy ziskas casom. Ja som tam pravidelne vo stvrtok, pravdepodobne budem chodit aj v utorok. Ak dojdes mozem ti co to poradit.
Bolo by dobre, keby si si nasiel niekoho, kto by tiez chcel zacat, tym padom by ste boli dvaja a bola by to vacsia zabava.

Ak chces casom zacat liezt aj s lanom, na jesen buduci rok zacina znovu kurz na ktory chodim momentalne aj ja, neverim ze 1-2 dnovy vo vertigu ti nieco vela da... web tu: http://www.aclokomotiva.sk . Kurz sa orientuje na lezenie vonku na skalach, prebera sa tam dopodrobna vsetko a pre zaciatocnika je to nutnost. Umela stena je co sa tyka techniky tahania a cvakania lana o tom istom, technika lezenia je trochu ina.

Pre zaciatok ti na bouldrovku budu stacit lezecky a madzo pytlik s madzom (pomerne mala investicia, co je dobre). Ak budes chciet zacat lozit steny s lanom, investicie sa znasobia. V spominanom kurze je vela zaciatocnikov co nikdy neliezli, takze sa chodi aj spolu nakupovat a podobne.. Napr pri lezeckach si je dobre nechat poradit aby si nekupil zle ktore za chvilu vymenis. Kedze ten kurz ako som hovoril zacina az na jesen, mozes dovtedy cas stravit na bouldri, kde ziskas zakladnu techniku, vytrvalost a lezecku silu :)

dolezita je zabava \o/ \o/ \o/
10.12.2010 - 17:28:14
00
V Bratislave sme kedysi usilovne trénovali na múre židovského cintorína nad PKO. A potom občas, ako čerešničku, kúsok od múra je platňa nad tunelom, to už v dvojke a so špagátom.

Pred nejakým časom som išiel okolo a videl som na tom múre navešaných hodne ľudí. Takže to ešte asi stále funguje.

Výhodou je dostupnosť - skoro centrum mesta, dá sa tam vybehnúť kedykoľvek, ulica bola osvetlená, takže sa dalo trénovať aj večer. Občas v zime bol múr zasnežený alebo zaľadnený, takže aj zimný tréning. A hlavne nebolo treba platiť žiadne poplatky. Stačili tesné gumové kopačky z orezanými štuplami, v zime staré vibramky. No a lepší si zobrali na chrbát batoh a do neho dve-tri tehly. Z takých tréningov prsty prudko mocneli.
10.12.2010 - 19:03:27
00
Dobry koment!
Murik mam velmi rad, ale v zime to asi nie je pre mna... v lete sa tam casto cestou zo skoly zastavim a poleziem, totalny relax :) teraz neviem ci by to bolo dobre na klby, kedze su kamene studene a aj vonku je dost zima.
Ale od jari zas traverzujeme veselo :)
Na platni sa lezie stale dost, ale tiez neviem ako teraz v zime. Na to ze je v centre mesta je to perfis skalka.
10.12.2010 - 19:07:35
00
a odo mna si hned mozes kupit tieto lezky hm ? ;)

www.rockclimbing.com
11.12.2010 - 00:30:03
00
Caute,

cez vikend by som nieco poliezol vo Vertigu, vypadli mi vsak vsetci partaci. Nechce sa niekomu, pripadne ak by som sa mohol k niekomu pridat, mozno sa zaucit na lezenie z lanom ako prvolezec.

Dakujem

PS: ked som tam bol naposledy tak som tam siel s tym ze sa pridam k niekomu az tam, vsetci vsak mali dvojice :-(
26.02.2011 - 14:04:11
00
keyboard_arrow_up