Malo a nevhodny priestor na vyjadrenie, ale dalo by sa to zhrnut takto: chytene za zly koniec. Najprv propagovat, neskor zdruzovat a az potom s motykami do lesa. Z vasho konania mi vychadza, ze kto nie je am.en, nie je Slomba. Bezny cykloturista o vas nezakopne a tych je nekonecne vela. Mozno sa myslim, ale za napisanym si stojim.



Cykloturista je u podla mna clovek co si da na bicykel bagle a podho vandrovat po svete, hlavne po asfaltovych cyklotrasach a polnackach..a su to hlavne trekkingove a crossove bicykle. Pochybujem, ze ich je viac ako ludi jazdiacich na MTB hlavne v prirode. Tiez to nie je skupina na ktoru by sme sa chceli zamerat, aj ked mam v hlave jeden podobny projekt.

K ostatnym veciam, sme amateri, robime to zadarmo a robime chyby(a spravilo sa ich dost). Napriek tomu si myslim, ze v podmienkach ake mame sme toho spravili naozaj vela..aj ked v podstate vsetko sa riesi cez jednotlivcov ktori nadchnu zopar ludi a nieco dobre sa postavi, vyznaci.. SloMBA to zastresuje. Prizvukujem, ze vsetko je to zadarmo a dobrovolnicky - cize, robime to vo volnom case. Chcel by som vediet na co narazas ohladne toho, ze kto nie je AM.EN nie je SloMBA lebo to naozaj neviem..

PS: Velmi rad budem pocuvat kazdeho poradny hlas, kedze z povodneho vedenia SloMBy som ostal aktivny uz asi len ja. Regulerna reorganizacia bude nutna.. Nedostatok casu je naozaj zabijak vsetkych dobrovolnych akcii..
30.01.2011 - 17:14:46
00
Cykloturistom som nazval vsetkych, co nenosia full prilbu, cize nie su am.en. Staci sa opytat par bikerov v lese co vedia o Slombe a hned ti bude jasne, o akych cykloturistoch pisem. Ale aj v inom mam problem sa s vami stotoznit. Netusim, kto vsetko je vasim clenom, ci len sympatizantom, ale nie jeden z vas porusuje vlastny kodex. Citujem z vasej stranky:

V Slovenskej republike je jazda na bicykli na niektorých lesných cestách obmedzená orgánmi ochrany prírody. V NP a NPR preto využívaj pre jazdu na bicykli len vyznačené cesty schválené orgánmi ochrany prírody.
1. Jazdi len po povolených cestách.
Pokiaľ je cesta označená ako zakázaná, nepoužívaj ju.

Pritom sam warzone (na Poraci nas bol za Slombu skolit ako stavat trajliky) verejne zvolava ludi na zakazane cesticky.
Nejde zajtra niekto?Zamka?Zelene?

My dnes Zamka,bolo vskutku nadherne:


Absolutne nemam problem jazdit v zakazom pasme, ale neskryvam sa za zdruzenie, ktoreho kodex propagujem, ale neuplatnujem. Jano, ty sam nie si vynimka, ktorej by bolo problem prebehnut sa po narodnom parku, ci inak chranenom uzemi. Ved aj spolu sme nieco nelegalne zliezli.
Chalani, naozaj nemam nic proti vam a vasej snahe pomoct v rozvoji horskej cyklistiky, ale nechapem vasmu sposobu. Ak bude kdekolvek brigada, pridem (a nie sam) v ramci moznosti pomoct. Ako na Jahode, tak aj na Borkute par svojich metrov spravenych mam.

Kym vy sami nezacnete konat tak, ako kazete, tazko si ziskate sympatie ludi mne podobnych. Rozdiel je len ten, ze ja pisem a hovorim a oni su ticho.
Nerypem, snazim sa vas pochopit...
30.01.2011 - 18:00:50
00
... a oni su ticho.


To je podstatny problem. Pasivita.
30.01.2011 - 18:19:19
00
Jozi...v prvom rade som rad,ze si si na mna spomenul,aj mne si chybal :)
Chodim po Tatrach pesi,chodim po Tatrach kade-tade na skialpoch a chodim aj na biku.Jazda v Tatrach (ci inom NP samozrejme) na biku ma urcite svoje rozumne hranice vzhladom k mnozstvu turistov a charakteru chodnikov atd.Tie obmedzenia si podla svojich a tiez skusenosti kamaratov z radov turistov,bikerov vytvaram triezvo sam.Som polovicny Tatranec,pohyb v Tatrach je pre mna prirodzeny a citim sa tu doma,poznam tu dost ludi a ver mi,vobec niesom sam kto jazdi podobne trasy.Jazdia tu klasicky "cykloturisti",jazdia po Tatrach bikeri-sportovci,jazdia dokonca chalani z radov Horskej sluzby,FR chalani atd.atd..Samozrejme ak sa niekto vyberie s bikom niekde na Slavkovsky,ukazem mu na hlavu,vsetko ma svoje hranice.Tak isto kedze Tatry su skoro stale plne turistov,treba davat maximalne pozor a byt ohladuplny,ale to vsetko urcite vies sam dobre.Dalsia vec je ta parodia ked sa prejdes (nielen!) po Tatrach a vidis tu spustosenu krajinu od lesnej tazby...to sa tu uz preberalo niekolko krat a to je asi tiez kazdemu bikerovi jasne,kolko skody narobi on v porovnani s bikovanim po znacenych turist.cestach.Tiez mam problem s tym ak niekto jazdi v NP len tak krizom lesom...to su myslim si veci,co by mal normalny rozum pochopit.
Kazdopadne,som podporovatel SloMBY,aj ked s uvedenym bodom kodexu nemozem plne suhlasit.Zijem bohuzial v krajine,kde je NP vsade kde sa s bikom pohnem.Tvrdim,ze ten zakon je na p... a nie ze treba sa vyhybat NP.Ak by sme mali jazdit ako ONI chcu,kupim si cestak...

Na Poraci si ma asi zle pochopil,neprisiel som nikoho skolit,skor to mal byt trochu predstavenie SloMBY a trocha dialog.Prezentacia,ktoru som na poslednu chvilu dostal bola trochu nestastne formulovana a adresovana...a tiez to bolo cele nedomyslene,nakolko ste tam boli vsetko partia z mtbiker fora...
Som za rozvoj MTB na Slovensku a pretoze som videl tie siete MTB napr.v Belgicku,Holandsku,Nemecku a poviem vam,mame este co robit kym sa dostaneme na tu uroven...Problem je v ludoch a ich zastaralom,zatvrdnutom pristupe k novym veciam ako je jazda v terene,hoci aj to sa uz pomalicky zlepsuje.
Takze na zaver...ak som ti vadil ako clen SloMBY,kludne ma ignoruj som jeho sympatizantom a podporovatelom a to prave koli tomuto bodu kodexu. :bow:
30.01.2011 - 18:46:12
00
Peto, mrzi ma, ze si ma nepochopil a vsetky moje vyhrady voci Slombe si vzal na seba. Ale nacrtol si smer, kadial by zdruzenia podobne Slombe mali kracat. Myslim, ze zacat treba od podchytenia poslacov parlamentu a cez nich tlacit na zmenu legislativy s propagovanim ekologickeho sposobu pohybu aj v chranench uzemiach a narodnych parkoch. Tvoje argumenty pri jazde v nepovolenych zonach mi pripominaju jazdu na cervenu o polnoci na uplne prazdnej ceste. Ani ja nesuhlasim so zakomni, ktore ma v bikingu obmedzuju, pricom by som jazdou nikomu neublizil. Velmi rad by som prispel k ich zmene, lenze moje moznosti su mizerne. Slomba by mozno nieco dokazala, ale motykou to ide tazko. Ona totiz nestriela...
30.01.2011 - 19:27:08
00
podchytit poslancov???

myslim, ze to bez podchytenia cyklistov nepojde, lebo poslanec bez prezentacie mnoztva voličov-nevoličov nedokaze posudit vahu argumentov.

myslim, ze motykou sa da dokazat viacej ako klavesnicou.
a hlavne slusnym spravanim ku vsetkym vo svojom okoli, nech necyklisti vidia, ze cyklisti niesu prasata.

aj ked, asi to nebude jednoduch a kratkodoba uloha, lebo na Slovensku arogancia kvitne vo vsetkych oblastiach zivota.
31.01.2011 - 08:08:31
00
chce to clensku zakladnu ... aby bolo obhajovat koho zaujmy ... otazka je ci najpred treba ludi a aktivnych ako si to zjavne predstavuju zakladajuci clenovania .. alebo najpred treba perfektny program od tych zakladajucich ... program co prilaka masu
31.01.2011 - 08:23:36
00
Mam podobne zmyslanie ako jfab. Slomba nato ide tym tazsim smerom. Tazko vybudovat clensku zakladnu stavanim LEN trialov, alebo "kvazi-chcelo-by" cyklochodnikov ala Jahoda (kosice), ktore su uzko specializovane na jeden typ mtb - AM.EN. (ja som si ju presiel na XC len raz a stacilo)
Lebo povedzme si otvorene: napr kosicka Jahoda (kedze som kosican budem sa vyjadrovat k nej) nieje v ziadnom pripade klasicky cyklochodnik, ako to bolo cele propagovane pri oficialnom vybavovani na ML. Len na tom clensku zakladnu nevybudujeme.
Treba okrem takychto projektov zapracovat na podpore budovania/znacenia cyklotras ako napriklad cyklotrasa, ktoru otvorili ML - Sokol->Kralova studna. To su tie cyklotrasy pre tych "cykloturistov", ktorych spominal jfab. A tych je viac. Ak podchyti slomba dostatok tychto "cykloturistov", ktorym oficialne "otvorime" nove cyklotrasy a Slomba bude mat "silu", potom sa mozu pobrat chalani s motyckami do lesov a stavat si cesticky ala Jahoda.

ale to je len moj nazor.
31.01.2011 - 08:57:05
00
Jano, ved o tom pisem. Cyklisti (az na par clenov tohto fora a mozno este niekto) netusia, kto je Slomba. Clenska zakladna minimalna, stranka mrtva, aktivity navonok ziadne, prezentacia nulova. Kto bol raz na brigade, ma triko za 6,50€. Co sa tym zmeni? Babka v meste ma v nom uvidi a hned vie o co ide? Motykou som prispel, rad to zopakujem este 100x, ale legaslativne podmienky sa tym nikdy nezmenia. Tuzim jazdit v nadhernych regionoch, kde teraz nesmiem pre nezmyselny zakaz a nech budes tvrdit cokolvek, motykou to nikdy nedosiahnem.
31.01.2011 - 09:07:02
00
bez členskej základne to moc nepôjde, teda pôjde ale meno SLOMBA nebude mať žiadnu váhu keď za nimi nikto nestojí.. a partia AM.ENánov ozaj mega základňu nespraví..
vzhladom nato aké u nás platia zákony tak organizácie ktoré hája záujmy cyklistov (MTB keďže sloMBa) by sa mali zaoberať horskou cyklistikou ako takou, t.j. akékolvek cyklocesty a traily v lesoch, nielen tie hopsavé a nezjazdné..
ak máte v pláne robiť len tie ultra-traily tak názov SLOMBA nieje ten pravý vzhladom na zameranie IMBA a xxxMBA po celom svete.. okrem toho by ma zaujímalo ako sa na ten trail dostávte? po cyklochodníku alebo "kade tade"
31.01.2011 - 09:56:55
00
Pridám svoje: Ja osobne by som očakával od SLOMBA najmä osvetovú a lobistickú činnosť, nie budovanie trailov (a ak, tak len ako pozitívne príklady osvetovej a lobistickej činnosti). To znamená lobovanie za zmenu legislatívy, zmenu spôsobu financovania od štátu a od samosprávy, vyjednávanie a "vzdelávanie" inštitúcií ako lesáci, ochranári, vlastníci lesov a pod., vydávanie odborných materiálov (stačí PDF na nete), publikovanie pozitívnych aj negatívnych prípadových štúdií (napríklad ten opis administratívy pri stavbe singletracku v Košiciach je presne to, o čom píšem). A k tomu jazdenie, jazdenie, stretávanie sa, debatovanie, spoločné brigády na miestnych projektoch a pod.

Viem však, že to, o čom píšem, nie je reálne bez peňazí a peniaze nie sú reálne bez členskej základne. Chlapci, čo sa snažili SLOMBA rozbehnúť, sa snažili a vôbec im nezazlievam, že to nevyšlo. Naopak, ďakujem im za snahu. Ale ak niečo zanedbali alebo podcenili, tak najmä získavanie členov a komunikáciu s nimi.

Ja sám neviem, ako tomu pomôcť, podľa mňa je Slovensko strašne malé na takúto organizáciu a tak neviem ako z kola von. Možno by stálo za to pokúsiť sa rokovať najmä s českými a poľskými bikermi a pokúsiť sa o CeEuMBA - Central European Mountain Bike Association, to už môže byť pre sponzorov iný partner... ale to je iba myšlienka, nič viac.
31.01.2011 - 10:39:47
00
ja to vidím takto...
na slovensku existuje xy cyklo občianskych združení, ktoré o sebe navzájom vedia málo (alebo vôbec) a každé sa hrá na vlastnom piesočku...
niektoré sa zameriavajú na mestské cyklotrasy, niektoré na lesné cyklotrasy turistického zamerania, niektoré na fr/dh traily atď... slomba je jedným z tohto množstva združení a zameriava sa na allmountain traily. samozrejme každý cyklista takéto traily nemusí uprednostňovať, to ale neznamená, že sú zlé a netreba o nich písať štýlom "bol som tam raz a stačilo". ako tu už niekto písal, chceme sa zamerať hlavne na horskú cyklistiku v tom pôvodnom význame. samozrejme nevyhýbame sa spolupráci s inými organizáciami a pomôcť im s niektorými projektami (napríklad spoupráca s cykloeko na značení asfaltovej(!) cyklotrasy v malých karpatoch). problém je hlavne v tom množstve anonymných organizácií, ktoré o sebe nevedia alebo sa nechcú dohodnúť a rozdeliť si úlohy. ja si tak trochu myslím, že slomba až tak nepotrebuje veľkú členskú základňu, skôr je momentálne lepšia cesta riešiť veci lokálne a len ich zastrešovať pod slombu ako organizáciu. ak niekomu am/en traily nevyhovujú, nech ich nejazdí, ale netreba na slombu krivo hľadieť, že sa nezaujíma povedzme o výletníkov alebo xc pretekárov.
31.01.2011 - 10:50:51
00
Mar-tin, ak sa však Slomba bude zameriavať len na miestne traily (nič proti tomu, práve naopak!), tak potom by bolo trošku nekorektné, ak si nechá v názve to "S" ako "Slovak".

Mimochodom, na slovenskej úrovni sa ako-tak snaží pôsobiť zatiaľ neformálna Cykloaliancia. Ak máte záujem, napíšte na Mulicu (niekde na tej stránke je adresa).

Ak ste z nejakej cykloorganizácie, ktorá pôsobí v Banskobystrickom kraji, tak mi napíšte súkromnú správu. Budujeme mailling list cyklistických organizácií v BBSK pre zlepšenie komunikácie a koordinácie.
31.01.2011 - 11:05:02
00
a prečo by to malo byť nekorektné? hádam nebudeme zakladať v každom regióne vlastnú xxMBu... traily sa budujú v PO, KE, BA, snažia sa chalani na liptove, orave atď...
31.01.2011 - 11:19:43
00
Pretože to evokuje, že ide o organizáciu, aktívnu na slovenskej úrovni. A ono pritom pôjde o organizáciu, aktívnu na mnohých miestnych úrovniach na Slovensku. Je v tom rozdiel a ak ho tam nevidíš, tak to je potom ťažké :-)
31.01.2011 - 11:24:06
00
keyboard_arrow_up