AUTHOR Bikemaratón Súľovské skaly

18.06.2011
4. kolo - Valašsko-Považská séria
MTB maratón
Súľov (Slovensko)

Propozície, Pozvánka, Reportáže, Foto, Výsledky
Zúčastnených bikerov (65)
18luboss18alena zdravotackaasalnbikerka40bimjeambrachoc-34CraObsde Fectfalko32FlakynoFlinkerftakopyskgabiski76gebulaGreywolficemanivliivodrnojanci30JaniakJarule22jasopetoJojojoziCCkalcokapoKockaktmpatrikkubasltomaturmaxxspMiMiNoMircelimiropesmishoxMisqa12mysteryoborPa3kpegasusPipikovicR-u-d-eRaBaRomanRoman_Zilinaromanmromanxrootshifty12smido20Sp4jostevohortstevolcTerrytomy89Trancetritolunigenavankesvulpeculayoyo
veď o to ide, hobbíci tam idú pre radosť a títo pre peniaze :x
tiež tam idem s tým že na bedňu nemám, ale tak nejak ma aj tak vnútorne serie keď si tam na bedni poskakuje "profík" a rovnako to kalkulovanie tu nevyhrám idem na krátku..
jak sú peňáze to je hneď vidieť účasť zvučných mien aj jazdcov z čiech..

a ja ako turista keď vyhrám nejaký súľov tak je pohár v obyvačke miesto televízora, kdežto "profíci" ho tak akurát šupnú do krabice medzi ostatné (len moj predpoklad)..
17.02.2011 - 15:18:35
00
My to riešime takto:
Upozornenie pre pretekárov s licenciou: Usporiadateľ pretekov si vyhradzuje právo neoceniť štartujúceho v prípade, že štartuje v inej kategórii ako UCI a umiestni sa na jednom z oceňovaných miest.

Máme vyhlásenú kategóriu s licenciou a bez ohľadu na to či príde jediný kus alebo 20 licencovaných, víťaz bude vyhlásený. Okrem toho absolútny víťaz si zaslúži rešpekt bez ohľadu či je to borec z juniorskej kategórie, hobbík nad 40 alebo hobbík s licenciou. Price money bude vždy lákadlom pre tých najlepších, a keď prídu tí najlepší je to dobré pre podujatie (a vo tom to je).
17.02.2011 - 15:35:29
00
no hadam sa aj zveziem ked nebude konecne :rain: .... :P este som tam nejazdil :$
17.02.2011 - 15:42:25
00
Osobne tiež nemusím licencovaných borcov riešiť, určite nepatria medzi dôvody, pre ktoré mám na poličke len jeden pohár a 2 medaily (aj to za bowling :lol:). Ale v iných odvetviach (napr. cestná cyklistika alebo triatlon) je celkom bežné, že pretekár s licenciou štartujúci v hobby kategórii nie je napriek výsledku hodnotený a odmenený, upozornenie je priamo v propozíciách a moderátor občas vie celkom štipľavo upozorniť na borca, ktorý zabudol na tú malú kartičku, ktorú väčšinou na preteky nosí ...
V globále ak je táto kategória vypísaná, podľa mňa vôbec netreba riešiť niečo ako "síce mám licenciu, aby som mohol štartovať aj v iných ako open pretekoch, ale v podstate sa len tak vozím a nie som žiadny profík", voľba v prihláške je jasná. Samozrejme mi netreba vysvetľovať nič o pozadí, v tom sa celkom vyznám, licencia z nikoho profesionála nerobí, nakoniec už som na pretekoch počúval aj pár ironických debát na tému "víťaz elite je až piaty, ôsmy, desiaty ..." atď.
17.02.2011 - 15:52:57
00
Myslím, že by bola škoda, že by licencovaní pretekári prestali chodiť na maratóny. Mne ani nevadí, ak jazdia v jednej kategórii s hobbíkmi, veď sú to ľudia ako my ostatní. Rád sa porovnám na maratóne s tým najlepším čo je na Slovensku prípadne Česku a či skončím 8. alebo 21. mi je úplne jedno. K dobrému pocitu mi stačí ak viem, že som šiel na 100% a dal som so seba všetko.
17.02.2011 - 16:46:00
00
tmax,
podľa môjho názoru sa maratóny ujali hlavne vďaka amatérom a v podstate pre nich vznikli a vznikajú. Podstata je tá, že v každom je trocha súťaživosti a je proste smiešne ak v jednej kategórii je niekto, kto chodí do práce, stará sa o rodinu a pritom voľný čas venuje bicyklu s niekym, ktor rodinu nemá, všetko mu platia buď rodičia, alebo team, najazdí ročne x krát viacej kilometrov a medzi tým ešte preteká na profi súťažiach. Takto, nechcem aby to vyzeralo, že niekomu závidím, ja každému doprajem, ale pre neprofíkov sa v podstate stráca pol motivácie na maratóne štartovať, kedže ich nezaujíma výkon profíkov, ale sebe rovných. ;) Dúfam, že sa dalo pochopiť, čo mám na mysli.

Craobs to napísal správne: mám licenciu, nechodím do práce, všetko si platím sám (tak aj moje pretekanie vyzerá...), som členom tímu, no okrem preplatených 10-tich štartov a 2 dresov mi neprispievajú (a štartovné je to najmenšie % nákladov). A počet km záleží len od sily motivácie každého jedinca. Zastávam teóriu, že čas sa dá nájsť vždy. Len je treba ujasniť si priority. Čiže "nemám čas" ako výhovorku neuznávam. U nás nemá význam riešiť samostatnú kategóriu pre profíkov, lebo ich v pravom slova zmysle prakticky nemáme. V ČR už táto kategória býva, no tam sú úplne inde a naozaj majú dosť takých jazdcov, ktorí sú za to platení a jazdenie je ich prácou. ;) Chápem, čo máš na mysli, ale zároveň mám dojem, že si pletieš pojmy s dojmami. Schválne si mohol vymenovať tých profíkov. :)
17.02.2011 - 17:22:31
00
Je to všetko diskutabilné... Profík neprofík ... ja osobne riešim licenciu, nie to či si kto zarába cyklistikou. Máš licenciu, jazdi preteky a kategórie licencovaných. Nemáš, jazdi preteky pre verejnosť. Takto to chápem ja. Keby som sa chcel naháňať napr. o Slovenský pohár, tak si vybavím licenciu a budem jazdiť tam. Bez licencie ma nepustia :D Tí bez licencie jazdia verejné preteky. Mne sa jedná o to rozdelenie.

Iný príklad: Strelecké preteky? Máš licenciu a zbroják? (Zbraň si na preteky môžeš požičať.) Nech sa páči v danej kategórii je pretekov dosť. Nemáš licenciu? = nemáš možnosť si na žiadnej súťaži ani nabiť zásobník :-) pretože žiadne na Slovensku nie sú pre verejnosť.

Aj z tohoto pohľadu som vďačný tým, čo organizujú pre cyklistov bez licencie preteky. Nezakazujem prístup licencovaným, ale presadzujem názor oddeliť ich zvlášť kategóriami, keď chcú jazdiť verejné preteky.

;)
17.02.2011 - 18:05:57
00
Ja zhrniem môj pohľad na vec. V boxe nepostavíš 60- kilového oproti 90- kilovému, áno, obidvaja môžu trénovať rovnako tvrdo, ale proste ich proti sebe nepostavíš, pretože jeden z nich moc veľkú šancu na výhru nemá. Možno to nie je úplne presný príklad, tak iný...Nepostavíš treťoligový rumunský futbalový tým proti FC Barcelona. Prečo? Lebo obidvaja majú úplne odlišné podmienky. A je trápne z pohľadu Barcelony sa s takýmto súperom utkať, pretože výsledok je jasný, pre "Rumunov" bude výsledný efekt zrejme demotivujúci. Čo má lákať športovca, keď ho postavia pred "neporaziteľného" súpera? V poriadku, nech štartuje každý, porovnávanie časov s najlepšími je super, ale kategórie proste existujú vo väčšine športov, nechápem, prečo by to malo byť pri maratónoch inak. A znova musím prizvukovať, že maratón je svojou podstatou masová akcia pre fanúšikov cyklistiky. Pre mňa je dôležité, že Súľov maratón bude opäť pre ľudí.
17.02.2011 - 18:12:49
00
Ospravedlňujem sa za ďalšie OT, ale absolútne sa s týmto názorom nestotožňujem. Stále si mimo. Schválne daj presný príklad nejakého profíka. Vážne by ma to zaujímalo. Lebo tí tvoji "profíci" tiež môžu mať rodinu a tak isto chodia do práce. A bike majú ako hobby. Pokiaľ na sebe makajú, trénujú vo voľnom čase, prečo nemôžu vyhrávať, prečo ti vadí, že vyhrajú v tvojej kategórii. Niekto na to má, niekto nie. Nerozumiem tejto filozofii... Osobne je mi jedno, koľký skončím. Ide mi o to, aby som podal najlepší výkon, aký podať viem, bol s ním spokojný a porovnal sa s lepšími, či sa zlepšujem a tak.

PS: Keby si "profíkov" vyškrtol, aj tak by bol ďalší problém, lebo by vyhrávali opäť tí istí, len o niečo slabší, na ktorých zase ostatní nemajú... Preto ostáva jediné: trénovať, trénovať, trénovať a možno sa raz umiestnenia dočkáš(me). ;)

EDIT: Štve ma tento prístup, lebo ja som si licenciu vybavoval kvôli jednej jedinej veci - aby som mohol pretekať a porovnávať sa s najlepšími, aby som mohol na XC jazdiť za ELITE a nie len OPEN. Lebo len prekážky nás posúvajú vpred. To, aké sú veľké. Ani v OPEN by som nebol na bedni, no radšej dostanem kolo v elite, ako by som mal jazdiť opeňákov (jazdia aj menej km, to mi tiež vadí).


Naposledy upravil tmax dňa 17.02.2011 - 18:44:25, celkovo upravené 1 krát.

17.02.2011 - 18:25:46
00
btw pre licencovaných sa nič nezmení.. ak chlapec vyhrá v obyčajnej kategórií kde je guláš licenc+nelicenc, výhrá aj v kategórií čisto licencovaných, rozdiel bude ale pri nelicencovaných jazdcoch ktorí týmto za ich amatérsky výkon dostanú ocenenie.. v celkovom poradí sa tiež nič nezmení..
a ja s mojim 76. miestom sa posuniem možno na 54. a znamená to premňa, že predomnou je 53 čistých amatérov s odstupom času prvého 1:20:45 a proti profíkom som s odstupom času 1:40:36 :whew: a prvá žena mi nadelila 1:10:58 :lol:

áno je fakt že amatér može mať viac natočené ako licencovaný, ale to bude prevažne výnimka..


v podstate by som ani nepotreboval kategórie, len vhodné poznámky vo výsledkoch, resp filtre..
keď sa porovnávam tak napr kukám aj rok narodenia, lebo keď mi nadelí hodinu 18r. zasran tak to bude časom už len horšie od neho..
17.02.2011 - 18:34:33
00
tom,,

ked som studoval v DE ,a popritom som hraval hadzanu, a cez leto sme hrali zapas s bundesligovym Strahlsundom... a poviem ti, ze bol to slusny zazitok...

a doteraz si pamatam, ked som na jesen 1993, ako 16 rocny fagan, v poharovom zapase s trnovou som prehodil mesiarika v brane (ten chlap par mesiacov predtym chytal na olympiade).. a to za mnou este chodil, ze preco som mu to spravil, lebo sa stavil, ze mu za polcas gol nedame a potom musel platit basu sampusu, ci coho... doteraz sa na tom bavim... to je to porovnavanie sa s lepsimi, snaha o to, aby som sa im priblizil...

a ked sa minulu zima moja dcera (vtedy 3 roky)na svahu odfotila so zuzulovou, lebo obe su predsa lyziarky, tak to je pre nu asi rovnaka motivacia ako peter mesiarik svojho casu pre mna...

pri pretekoch si stanov svoje ciele, ktore chces prekonat, tvrdo na nich pracuj a potom to zadostucinenie naozaj bude stat za to...
17.02.2011 - 19:56:12
00
ono, to ze ma niekto licenciu, neznamena, ze je profik, mozno chce len platit mensie startovne :rofl: (niekde som si to vsimol, -3€)
17.02.2011 - 20:25:57
00
Páni, ja vás chápem. Je super, že sa môžme porovnávať s tými najlepšími, inšpirovať sa nimi, snažiť sa im priblížiť. To je v poriadku. Zrejme to robí väčšina z nás. Ale to nič nemení na tom, čo som napísal pred tým. Proste vo väčšine športov sú kategórie a má to svoje logické opodstatnenie a každý to uznáva. Ja proste neviem, prečo by nemali byť kategórie aj na maratónoch. Ja predsa nebránim nikomu štartovať, ani sa porovnávať. To je všetko super, súťaživosť je fajn, prekonávanie seba samého je fajn. Proste nie je správne aby sa na amatérskom podujatí miešali jabka s hruškami, alebo ak chcete, aby si na nich niekto honil ego. Každého amatéra zaujíma porovnanie vo svojej kategórii, ja sa tiež nepôjdem na mojej Fabii porovnávať s Porsche. A ak by som aj bol "profík", naozaj by ma nenápĺňalo sa ukájať na amatéroch. Nehovorím o nikom konkrétnom. Hovorím v principiálnej rovine.
17.02.2011 - 20:35:07
00
adidasko... velmi pekne porovnanie LEN trošku kríva na obe nohy....
zahral si si s bundesligovým tymom .. pekne, ale keby ti ho nasadali do juniorskej (amaterskej) ... sutaže a on by pravidelne okrem svojej bundes hraval aj tvoju ligu a bral všetky prvé miesta a prize money alebo hocijake ocenenia, asi by ta to velmi netešilo a ani nikam neposúvalo
... a keby tvoja dcera stala na štarte s Veronikou v amaterskej sutaži..... (kde by si ju chcel motivovat, aby sa mohla potrovnavat so seberovnými) A PEVIDELNE by prišla na každý štart nejaka Veronika a vymastila ich a zobrala medailu pohar a aj plyšáka za prve miesto asi by to ani pre teba a ani pre dceru nebolo velmi motivujúvce ...
(chcel som tým povedat len tolko, že veľakrat som mal dojem, že skupina "licencovaných", ktorá vo svojej kategorii napr. nemá na to, aby sa niekam dostala (ani v SK, nie to v europe, si chodí na amaterske preteky za 1. naprávat svoje EGO 2. "privyrábať" okamžitým predajom oceneni z bedne ak nejaké sú, ak to náhodou nie je obálka) osobne som zažil na jednom nemenovanom maratone, kde bola obalka pre prveho a nič viac, sklamenia a vetu: k.... prišiel MB, zda sa že sme tu zbytočne prišli X kilometrov...


Naposledy upravil LL dňa 17.02.2011 - 22:28:07, celkovo upravené 1 krát.

17.02.2011 - 22:13:53
00
Nechcem nikoho uraziť, ale nejako sa stále točíte na mieste, a pritom vaše názory vcelku vystihol Buf:
... Vítězové jsou jedna žena a jeden muž. Pak může pořadatel udělat klidně i 100 kategorií podle věku, pohlaví,rasy,náboženství,sexuální orientace, počtu převodů,hmotnosti jezdce,..., ale všechny tyto kategorie nejsou ničím jiným než formou tomboly za podaný výkon ...

Neviem ako vy, ale ja som ešte nikdy pred prihlásením sa na preteky nekontroloval, či a koľkí licencovaní/lepší sú prihlásení. Na preteky idem, lebo sa mi páči trať, atmosféra, zebezpečenie, prípadne mi ich niekto odporučil, alebo sa mi jednoducho "hodia" do kalendára z rôznych príčin. Ak sa umiestnim na bedni, je to len bonus navyše.
To, že sa na štart postavím spolu s ľudmi, ktorých za normálnych okolností nemám šancu poraziť, ma ešte nikdy nedemotivovalo, skôr naopak (aj keď sa musím priznať, že tou motiváciou pár krát nebolo ich poraziť, ale dôjsť hneď za nimi :$ ). Podľa mňa je super vidieť jazdiť niekoho lepšieho a mať možnosť niečo odkukať a naučiť sa.
17.02.2011 - 22:18:25
00
keyboard_arrow_up