stax : v cyklistike sa všetko točí okolo tej cestnej - sponzori, média.. tak sa nediv, to je realita. Napríklad MTB XC stagnuje, v posledných rokoch býva problém s financovaním závodov svetového pohára, cyklokros je okrajový sezónny šport v pár krajinách ako sú štáty Beneluxu, Čechy, Francúzsko...
18.03.2011 - 17:45:47
00
hej a presne pre to sa za MTB licencie plati SZC...
18.03.2011 - 20:51:21
00
Som zvedavy, ako nas budu motivovat, aby sme si zakupili licenciu. A teda hlavne som zvedavy, ci sa v tejto oblasti zameraju aj na MTB...

Ako chcete mladých prilákať k cyklistike?
Peter Privara: Mladých ľudí, ktorí bicyklujú, je strašne veľa. Musíme nájsť spôsob, ako ich dostať do organizovanej podoby, aby sa z rekreačných stali výkonnostnými a neskôr vrcholovými. Pripraviť akcie, na ktorých už zväz pracuje, ktoré budú motivovať mladých cyklistov, aby požiadali o licenciu SZC.
18.03.2011 - 21:45:30
00
Horska cyklistika je momentalne dost v utlme. Nie len slovenska, ale aj svetova. Ma sice obrovsku zakladnu, ale len ta neorganizovana. Kopec ludi aj na tomto fore si ide do lesa radsej len prijemne zajazdit, pretekat sa im nechce.
19.03.2011 - 11:16:35
00
To je fakt. A co sa tyka ucastni na cestnych pretekoch - tam asi vlastne vsade treba licenciu, co? Ak ano, tak v tom pripade ma cesta vyhodu, lebo ak sa clovek chce zucastnit preteku, tak si tu licenciu aj musi zaobstarat. A este je to vyhodne aj z toho titulu, ze pri preteku na ceste ma ucastnik aj o nieco vyssiu bezpecnost ako pri individualnom vyjazde.

Na MTB je to presne naopak - licenciu na maraton netreba a individualne vyjazdy su relativne bezpecne kedze cloveka neohrozuju auta. Fakt chyba motivacia pre MTB bajkera na zaobstaranie licencie. Ale ked chce SZC ziskat vyrazne väcsiu dotaciu zo statneho rozpoctu, tak by mali prave vymysliet sposob, ako motivovat tu siroku neorganizovanu MTB zakladnu aby sa zaregistrovala. Napr. licencia bezplatne priamo v mieste prezentacie na maraton, platnost licencie aspon 2 roky a nie len rok aby sa odburala zbytocna byrokracia a zbytocne naklady na kazdorocne vydavanie licencii, dohoda s organizatormi maratonov vo forme zvyhodnenia licencovanych cyklistov (napr. o 1 € nizsie startovne, automaticke radenie na starte pred hobby jazdcov a pod.).

V konecnom dosledku ak sa dotacia z rozpoctu odvija od poctu clenov, tak by na tom SZC mohol len ziskat a teda by z toho mohlo profitovat cele odvetvie ako take kedze by SZC mal omnoho väcsi vplyv. Potom by bolo viac penazi na vsetko a organizatori maratonov by mohli dostavat dotaciu na podujatie podla poctu ucastnikov za splnenia dohodnutych podmienok, cize by sa mohla aj znizit cena startovneho a zvysit pocet ucastnikov a teda aj potencialnych licencii.

A mozno je moja uvaha uplne mimo a dotacia s poctom clenov nesuvisi a preto toto doteraz nikto neriesil?
19.03.2011 - 13:46:42
00
Aku podoru od zvazu vlastne ocakavat? Preco by mal zvaz podporovat MTB maratony? Kolko ucastnikov maratonov sa planuje zucastnit ME a MS v XCM a reprezentovat Slovensko? Aky status vobec maju tieto podujatia vo svete? Kazdopadne, ak chces ist na ME a MS, musis mat licenciu.
Ak je jednym z cielov zvazu rozsirit clensku zakladnu a priviezt decka k sportu (miesto drog atd.), potom by sa o maratony mal zaujimat. To sa ale v sucasnosti nedeje v ziadnom sporte. Ak, tak na regionalnej urovni.
Koncom 90.rokov bola cesta na okraji zaujmu, zdalo sa, ze MTB ju uplne prevalcuje. Teraz to vyzera, ze to vtedy bola len nejaka modna vlna a sutazne MTB bojuje o prezitie. Neznamena to vsak, ze to o 10 rokov nemusi byt zas opacne.
Podporovat dnes MTB na Slovensku, ked je vo svete v utlme, mi pride trochu divne, ci?
19.03.2011 - 15:28:11
00
Ano, podla mna by aj to smerovanie mladeze malo byt cielom takejto organizacie a to, ze sa to nedeje v inych odvetviach, je len chyba, ale nie je to dovod, aby sa podla toho riadila aj cyklistika. A ano, maratony nie su idealne podujatie, ale od nich je len kusok k XC a odtial je to zase o kusok blizsie k ceste. To by vsak museli SZC a organizatori XC a cestnych pretekov robit väcsiu osvetu a "nabor" prave na maratonoch. Ja ako pomerov neznaly amater v podstate ani netusim, ze nejaky XC alebo cestny serial pretekov existuje - ked sa budu tieto preteky "distancovat" a nebudu pristupne pre kazdeho zaujemcu, tak sa nemame sancu posunut dalej. Ak ucastnik maratonu nie je motivovany (ak by aj chcel ist len vyskusat XC pretek, tak si musi zaplatit licenciu), tak sa to nikdy nezmeni. Formou podpory maratonov a rozsirenia XC a cestnych pretekov pre sirsie masy sa daju ziskat mladi jazdci, ktori mozu neskor reprezentovat aj na ceste. Ak nepodporime odvetvie, v ktorom je najviac potencialu a teda z ktoreho mozu vzist nove talenty, tak je sanca na zmenu minimalna. Ten, kto zacina na MTB, moze neskor pokojne prejst na cestu ak tam budu lepsie vyhliadky na uplatnenie/profesionalnu karieru, ved Sagan je toho najlepsim prikladom. Z celeho diania okolo cyklistiky na Slovensku mam stale pocit, akoby tu nikto nerozmyslal ako zapojit tie masy ludi, ktore na bicykli jazdia a nieco z toho vytazit pre rozsirenie a zviditelnenie tohto sportu vseobecne. Mozno som nenacrtol najlepsi scenar, ale ved tam hadam v SCZ sedia ludia, ktori sa problematike dlhodobu venuju a teda by sa dali povazovat za odbornikov a mali by vymysliet este lepsi sposob, nez spominam ja ako uplny laik, nie? Aj ked z diania na SK scene mam skor pocit, ze funkcionari skor hrabu pre seba a situaciu vobec neriesia. Ved uz len nenominovanie Velitsa na olympiadu je drzy vysmech celeho SCZ vsetkym sportovcom s vysledkami...
19.03.2011 - 16:27:35
00
no podľa mňa nie je MTB v útlme ani náhodou...stačí sa zúčastniť pretekov mimo SR a o žiadnom útlme nemôže byť reč! to že u nás nikto nechodí na XC neznamená, že ľudia nemajú o MTB záujem...avšak nemajú záujem sa organizovať do klubov a to je rozdiel (kluby čo sú u nás majú výlučne cestnú históriu a je mimimum ak vôbec nejaké, ktoré by vznikli len pre MTB)...v ČR je klub v každej dedine, majú vlastné tímové dresy, spoločné tréningy, vidieť babu na biku nie je žiadne zjavenie, atď...bez týchto klubov nebudú ani lokálne preteky, na ktorých by vyrástli tie nové talenty...Národná cyklistická súťaž je výborný projekt, ale aj tak vždy vyhrajú chlapci a dievčatá, čo jazdia SP XC...ale je pochopiteľné, že nie je záujem o vytváranie klubov, pretože SR nikdy nebola cyklistická krajina, tak nemôžeme očakávať, že sa to zmení za 5 - 10 rokov...

určite súhlasím s Privarom, že treba silného partnera, len nájsť ho je beh na dlhé trate...neviem si ani len predstaviť, že by u nás fungovalo niečo ako Kolo pro život pod záštitou Českej sporiteľne...
19.03.2011 - 16:56:32
00
Jezus, katko :y:
19.03.2011 - 17:17:38
00
len dúfam že ten velký sponzor nebude Author..
19.03.2011 - 17:43:20
00
veľmi pochybujem, že naozaj silný sponzor je v cyklo branži...viem si predstaviť, že sa bude lobovať v SE, ale tam to skúša asi každý...
19.03.2011 - 17:45:44
00
Jeden detail ohľadom XC pretekov, všetky sú sústredené na západnom slovensku, nebyť Pravenca, tak je všetko mimo 250 km od KE.

Je to škoda, také Sabinovské XC bola ťažká paráda, alebo Lipany XC.

Celkovo, XC preteky sú podľa mňa prehliadkou ozajstnej horskej cyklistiky, a aj keď sú náročné na účastníka, tak zabezpečenie okruhu a celá réžia predsa len by mala byť lacnejšia ako u maratónu.

Zaujímavé prečo to tak nejak umrelo na nezáujem. Všetci presedlali na 160/160 ***** alebo čo? :shake:
19.03.2011 - 17:46:32
00
na XC ti nejazdia tolko hobíci.. ja mám tiež radšej maratón kde uvidím kus "cudzej" krajiny než XC kde sa otočím 5-8x na tom istom okruhu.. tým pádom máš menej ludí, menej prachov zo štartovného (z ktorého je aj tak málo) a myslím že ani reklama na takomto podujatí nebude to pravé v porovnaní s masovým maratónom s velkou účasťou potencionálnych zákazníkov..
19.03.2011 - 18:01:08
00
SZC musi zacat razit uplne novu cestu ..vyuzit maximalne potencial mien SAGAN,VELITS ...taketo uspechy sme uz velmi davno nemaly ...aj obycajny ludia na SK uz poznaju meno SAGAN ...!

a potom rozbehnut program CTM aspon v kazdom vedsom meste ...minule bol na Roadcycling velmi dobry clanok otom ...a myslim ze aj vyborny navod!

co sa tyka MTB maratonov to je Hobby kategoria a nemaly by sa miesat jablka z hruskami ...
19.03.2011 - 18:02:11
00
na XC ti nejazdia tolko hobíci.. ja mám tiež radšej maratón kde uvidím kus "cudzej" krajiny než XC kde sa otočím 5-8x na tom istom okruhu.. tým pádom máš menej ludí, menej prachov zo štartovného (z ktorého je aj tak málo) a myslím že ani reklama na takomto podujatí nebude to pravé v porovnaní s masovým maratónom s velkou účasťou potencionálnych zákazníkov..

Zaujímavé :^)

Keď som na maratóne, tak vidím všetko možné ale krajinu nie. Pozerám sa pod kolesá, a aj keď nejdem na bedňu. Samozrejme, vnímam krásy "cudzej" krajiny, a teším sa z toho.
Ale ked mi ide o jazdenie a krásne výhľady, tak idem na výlet a nie maratón.

XC je o technicky ťažkom okruhu, miestna AM/EN komunita s chuťou takéto úseky jazdí, akurát je nie 8 x posebe :0
Hobíci asi nemajú chuť skúšať čo všetko NAOZAJ ich biky dokážu.
Možno je to príliš obtiažne, príliš náročné, a z dnešného pohľadu "totally uncool"


Taktiež je tam jasný problém value for money. Či XC či maratón, celý deň je oddrbaný, takže prečo radšej neísť 4 hodinový maratón ako 1,5 hodiny XC?
19.03.2011 - 18:16:43
00
keyboard_arrow_up