no pod kolesá kuká len tá prvá polovica dupačov :) to sú tí čo vždy poblúdia :lol:
ja vnímam maratón ako taký masový výjazd so známimi aj neznámimi, pokecáš aj za jazdy s hoc kým, pokukáš nejaké pekné zadky, pozdravíš babičky v dedine, zakričíš na fandiace decká nech majú radosť.. na konci sa zvalíš do trávy (aj keď nie všade) a oddychuješ s kamarátmi, prípadne novými známimi :handshake: ale samozrejme si idem aj dokazovať a trochu zazávodiť, ale len v rámci možností a chute.. ale väčšinou to je zas len o tom že stretneš niekoho rovnakej výkonnosti a navzájom sa hecujete :D
toto na XC neni, to už je regulérny závod..

len tak sa vybrať na výjazd cez pol slovenska nieje vždy len tak, hlavne ak nepoznáš lokalitu..
19.03.2011 - 18:23:42
00
Zopár poznámok na objasnenie
To je fakt. A co sa tyka ucastni na cestnych pretekoch - tam asi vlastne vsade treba licenciu, co?
Je to rovnaké ako v MTB. Na pretekoch organizovaných SZC (majstrovstvá SR, Slovenský pohár) je potrebná licencia, na ostatných pretekoch zvyčajnie nie, resp. sú zaradené verejné preteky. Na cestných maratónoch zvyčajne nie je potrebné vlastniť licenciu, a to nielen u nás, ale aj napr. v Rakúsku. Tam dokonca v propozíciách píšu, že sa nejedná o preteky, ale o cykloturistickú akciu.
Ale ked chce SZC ziskat vyrazne väcsiu dotaciu zo statneho rozpoctu, tak by mali prave vymysliet sposob, ako motivovat tu siroku neorganizovanu MTB zakladnu aby sa zaregistrovala.
Dotácia zo štátneho rozpočtu nezávisí od členskej základne. Väčšia členská základňa síce zvýši príjmy SZC, ale len za popratky z licencií. Dotácie zo ŠR sú zvyčajne účelovo určené (mzdy zamestnancov, činnosť CTM, repre výjazdy a pod.) a nie je ich možné použiť na iný účel. Finančné prostriedky, ktoré nemajú presne určený účel je možné získať len za výsledky v predchádzajúcich rokoch - a počítajú sa Svetové poháre, majtrovstvá sveta a majstrovstvá Európy za stanovených podmienok účasti počtu pretekárov a krajín. Okrem toho výrazne vyššia dotácia je za výsledky v olympijských disciplínach ako za výsledky v neolympijských disciplínach. Podrobnosti o financovaní sa dajú nájsť na stránke Ministerstva školstva, sekcia športu.
... platnost licencie aspon 2 roky a nie len rok aby sa odburala zbytocna byrokracia a zbytocne naklady na kazdorocne vydavanie licencii ...
UCI predpisuje každoročné vydávanie licencií a každý rok majú inú farbu podkladu. Ak sa dobre pamätám, tak sa farby opakujú v 7-ročných cykloch. A asi by nebolo vhodné, aby boli licencie na lokálne preteky a licencie na medzinárodné preteky, resp. pre pretekárov, ktorí jazdia aj v cudzine.
... dohoda s organizatormi maratonov vo forme zvyhodnenia licencovanych cyklistov (napr. o 1 € nizsie startovne, automaticke radenie na starte pred hobby jazdcov a pod.)...
Toto by určite bolo aplikovateľné, ale len vtedy, keby sai maratóny jazdili podľa predpisov UCI a SZC by organizátorom finančne prispel - potom by si mohol dohodnúť (diktovať) aj takéto podmienky.
19.03.2011 - 21:24:04
00
No keď som pozeral na ta3 toho Privaru tak to vyzerá tak,že bývalý preceda sa asi na tej hale dobre napakoval,nedávno sa ešte mala stavať tuším v Lamači.
19.03.2011 - 22:14:30
00
Fakt chyba motivacia pre MTB bajkera na zaobstaranie licencie.

Dufam, ze si nemyslel UCI licenciu :lol: .. asi nie, ale .. naco potrebujes licenciu ? Pretekarska licencia je jasna, ma definovane pravidla a svoj vyznam. Ale vyznam akejkolvek inej mi nejak unika. Samozrejme rozne kluby su nieco ine (tam su ale tricka :lol: , nie licencie).
19.03.2011 - 22:21:21
00
JoKo dik za info. Lubo, ja o tych licenciach nemam ani tucha - ani neviem, ze sa rozlisuje nejaka UCI licencia od narodnych. :) A to je prave ono - pohybujem sa v MTB oblasti dost dlho a napriek tomu netusim nic o XC pretekoch a o licenciach. Nie je to chyba organizatorov a SZC, ze taketo informacie nemam? Preco nie je propagovany XC pohar a podmienky vydavania licencii pravidelne kazdorocne na bajkovych serveroch formou nejakeho clanku prip. aj so sutazou o bezplatnu licenciu? Pouzijem slova klasika "Je nieco zhniteho v tom SZC Tkacovom." Uvidime, co predvedie Privara...

P.S. Plne sa stotoznujem s tym co napisal hore na tejto strane CraObs.
19.03.2011 - 23:04:07
00
Ja si myslím, že horšie to už byť nemôže ako za starého vedenia, takže dúfam, že to Privarovi pôjde dobre. Viac by sa mi síce páčil Novosad, ale ten by asi až príliš preferoval cesty, aj keď Privara neviem, som zvedavý ako rozdelí peniaze.
20.03.2011 - 13:12:47
00
Dúfam, že ma konci roku 2011 to nebude tak, ako s lyžiarskym zväzom, ktorý má v názve
" v likvidácii" vďaka tiež "predsedovi". A ešte si nechá za túto likvidáciu aj zaplatiť. No, ale uvidíme o rok, aké všelijaké objektívne príčiny budú, že to nešlo, ale plat nevráti.
Skončí to tak, "Vyšetrovanie skončilo, zabudnite!"
22.03.2011 - 13:47:06
00
je pekné, že sa ešte ani nič nestalo a už všetci vedia, že to bude zlé... :^)
22.03.2011 - 14:00:35
00
keyboard_arrow_up