Ahojte, v lete by som rad isiel na dovolenku do ITA aj s mtbikom a rozmyslam ci si nezaobstarat navigaciu. Zatial som sa o to vobec nezaujimal, takze mam len matnu predstavu ako to funguje. Na i-velo.cz su mapy oblasti, kam chcem ist, vo formate gpx. Co vsetko by som potreboval (pristroj, software,...) a ako by to vlastne v reali fungovalo? Ak budem napriklad ubytovany v bode A, dokaze ma GPS naviest na zaciatok tej trasy, ktoru si nahram do pristroja?

No a samozrejme, kt. pristroj odporucate. Nie je to az tak otazka financii ako skor otazka, ci mi to prinesie ten benefit, kt. ocakavam.
22.04.2011 - 21:59:47
00
Odpoved na tvoju otazku by mohla byt naplnou tyzdenneho kurzu. Najdi v okoli dakoho kto nieco o tom vie a pokecajte. Inak to funguje, dovedie ta, nezdrzujes sa na ture s mapami ak si to pripravis dopredu.
23.04.2011 - 04:52:31
00
Ahojte, v lete by som rad isiel na dovolenku do ITA aj s mtbikom a rozmyslam ci si nezaobstarat navigaciu. Zatial som sa o to vobec nezaujimal, takze mam len matnu predstavu ako to funguje. Na i-velo.cz su mapy oblasti, kam chcem ist, vo formate gpx. Co vsetko by som potreboval (pristroj, software,...) a ako by to vlastne v reali fungovalo? Ak budem napriklad ubytovany v bode A, dokaze ma GPS naviest na zaciatok tej trasy, ktoru si nahram do pristroja?

No a samozrejme, kt. pristroj odporucate. Nie je to az tak otazka financii ako skor otazka, ci mi to prinesie ten benefit, kt. ocakavam.


Cau,
ten clanok vo Vele je moja praca,( aj mapky, aj gpx). :)
jazdili sme podla mapy, nemali sme gpx suradnice. Da sa to v pohode podla mapy a nasho popisu zvladnut. Nemusis kvoli tomu kupovat GPS. Kup si mapu v eshope
http://www.eplanet.sk/kniha/sestriere-valle-di-susa-wk-109/
Mapy tras v plnej velkosti najdes tu:
http://mtbmatus.novaarch.sk/cyklotury_susa.htm
23.04.2011 - 14:46:37
00
Super, dakujem velmi pekne, mapu som objednal uz skor. Pravdepodobne to spravime tak, ze pojdeme presne podla Tvojho popisu + mapky, naco vymyslat nieco, co uz je vymyslene :D A to gps mozno do buducna. Verim, ze sa to da zvladnut aj bez toho. Casto clovek vymysla a spekuluje nad technikou a uchadza mu zaklad - jazdenie (myslel som tym hlavne na seba :D ) Akurat este spekulujem nad ubytovanim, ci kemp, alebo nieco "honosnejsie" Nemali ste strach o biky?

P.S.: super clanok v tom Vele, myslim, ze taketo clanky maju hlavne motivovat aj dalsich ludi a to sa aspon v mojom pripade podarilo.
24.04.2011 - 19:22:12
00
Casto clovek vymysla a spekuluje nad technikou a uchadza mu zaklad - jazdenie ...


Presne na to bola tá "technika" vymyslená. Aby človek mohol jazdiť a nezastavovať sa každú chvíľu, aby sa pozeral do papierovej mapy, ktorá sa už začína trhať od neustáleho rozkladania a skladania. A niekedy zistí, že sa na danom mieste nevie zorientovať, lebo je napr. hmla.

Chcel som iba poukázať na pohľad z inej strany. Určite sa dá orientovať aj podľa buzoly a papierovej mapy, podobne ako sa dá ísť do Talianska aj autom bez klimatizácie a ABS-ka.
24.04.2011 - 19:52:00
00
Mne je jasne naco bola ta "technika" vymyslena. Ja som len poukazal na to, ze priorita by mala byt hlavne jazdenie. A prave to bola kritika do mojich vlastnych radov, ze nemusi byt vsetko super-duper namakane, aby vylet dobre dopadol. Doteraz som sa snazil mat vsetko z kategorie "top". Ale aj tak je to primarne o tom slapani do pedalov. Ale nicomu sa nebranim :D Ten argument s hmlou a zabludenim ma zase trosku posunul smerom ku tomu gps. Skusim sa teda opytat este raz a jednoduchsie. Mam gps pristroj + mapu trasy vo formate gpx. Ked tieto dve veci sparujem, je to dostatocne, alebo este potrebujem nejaku aplikaciu mapy ITA?
24.04.2011 - 20:42:17
00
to corrie:
tesim sa ze clanok sa ti pacil. ;) Biky sme mali v podstate stale so sebou, v noci boli zamknute v aute. S tym nie je ziadny problem v ITA, mame to tak bezne. Kemp bol na urovni.
K GPS : Staci mapa Europy a hociaky mapovy GPS pristroj alebo mobil s GPS a hlavne dobre baterky
to laco:
Mapu nekrcim a nerozkladam. Vopred mam pripravene trasy oxeroxovane z original mapy a vyznacenu trat fixou. Fungujeme tak bezne, lebo nie vzdy je k dispozicii gps planovanych tras. Samozrejme ze mat gps trasy je super pohodlne, ja osobne mam radsej mapy.Citat v mape je podla mna zaujimave aspon mas lepsi prehlad o krajine.
24.04.2011 - 23:42:19
00
Nechcem nikomu radiť ani s nikým polemizovať. Obmedzil by som sa iba na to, akými navigačnými pomôckami by som sa ja vybavil pred cestou do údolia Susa. Oproti niekomu, kto nemá skúsenosti s GPS a s mapami pre GPS mám výhodu, že sa danej problematike venujem už niekoľko rokov a baví ma to. To, o čom budem písať, nie je nič zložité a nie je to náročné ani na čas, keď už človek vie, čo má robiť. Pre niekoho, kto sa s tým stretáva prvýkrát, môže byť čítanie nasledovných riadkov demotivujúce a povie si, že si starosti pridávať nebude. V skutočnosti to však naozaj nie je komplikované.

Takže:

1. So sebou by som si zobral svoju outdoorovú turistickú navigáciu Garmin Oregon 450 (ak by som ju nemal, kúpil by som si ju).

2. Kúpil by som si mapu "Valle di Susa". Tú, ktorú radila Silva. Doma by som si ju rozložil, pekne ju vyhladil, zroloval a odniesol do firmy, v ktorej by mi ju zoskenovali na valcovom skeneri v rozlíšení 300 dpi s 24-bitovou farebnou hĺbkou. Uložili by ju napr. vo formáte PNG.

3. Obrázok mapy vo formáte PNG by som si v PC skalibroval v programe OziExplorer (cca 5 min). Takto skalibrovanú mapu by som si v programe MAPC2MAPCNET previedol do formátu JNX a jej názov a zobrazovanie (zoomy) by som upravil v programe JNXCustomizer (cca 5 min). Takto vyrobenú mapu (súbor JNX) by som skopíroval na SD kartu svojej navigácie GARMIN OREGON 450 do príslušného priečinka. Mám v Oregone patchnutý firmvér, takže mi tá mapa bude fungovať (ak by som ho patchnutý nemal, tak si ho za 5 minút patchnem podľa návodu tu na fóre).

4. V programe MOBAC by som si vyrobil ešte satelitnú mapu danej oblasti a programom MOBAT2JNX ju previedol do formátu JNX. V programe JNXCustomizer by som si nastavil aby sa mi zobrazovala až od mierky 120 m. Teraz by som si ju nahral k tej prvej mape do GARMINu.

5. Stiahol by som si z netu tie Silvine GPX súbory trás (pozor! to nie sú mapy, sú to len čiary). Je to dobrá pomôcka, keď viem, že túto trasu už niekto v pohode absolvoval. Trasy by som si prezrel v PC v OziExploreri, pozrel si aj ich výškový profil. Mapou a tými trasami by som sa mohol inšpirovať a vymyslieť si aj nejaké vlastné trasy. Tie si vyklikám v OziExploreri. Všetky trasy by som si poslal do GPS GARMIN.

Teraz som prakticky pripravený aby som si GPS mohol dať na riadidlá bicykla a nechal sa navigovať (samozrejme až po dorazení do cieľa môjho pobytu). Ako to bude vyzerať na displeji navigácie vidno zhruba na obrázku v prílohe. Fialovou je moja naplánovaná trasa, modrá šípka je moja poloha a smer, červená malá šípka je navigačná.

So sebou si beriem samozrejme aj svoj mobil, HTC HD2 (displej 4,3" s rozlíšením 480 x 800 pixelov, interný GPS modul). V ňom mám nainštalovaný OziExplorerCE 2 pre Windows Mobile. Keďže mapu pre OziExplorer mám už vyrobenú, nahrám ju aj do mobilu. Predsa sa niekedy hodí pohľad na mapu aj na väčšom displeji. V mobile mám aj softvér i-Go pre autonavigáciu s mapami Európy. Takže ma bude navigovať hlasom Pavla Lišky (po slovensky Lišku) až do Talianska do údolia Suse.

Neviem, či by som si so sebou nevzal aj malý netbook Asus, aby som si mohol večer niekde na chate operatívne vyklikať nejakú novú trasu v OziExploreri (alebo sa pripojil na net cez miestnu wifinu). Čo keď mi domáci niečo poradia?

Prílohy:

Oregon450.jpg
Oregon450.jpg 140 KiB thumb_up0thumb_down

27.04.2011 - 21:00:08
00
Laco, klobuk dole. Dakujem velmi pekne. To ze si venoval svojcas, aby si napisal takyto prispevok, to velmi ocenujem. Na oplatku Ti mozem ponuknut vytiahnutie zuba :lol: To je z mojho fachu. Ale to by si asi az tak neocenil. Este raz dakujem pekne, pomohlo mi to, presne pre taketo odpovede sa oplati pisat na toto forum.
27.04.2011 - 21:49:28
00
keyboard_arrow_up