otázne je "nejakej" a úprimne, lesné cesty nikoho nebavia, preto sa stavajú single.. a na úzky turistický chodník (ktorý má k singlu bližšie) už nemôžeš a tie sú ovela vyhladávanejšie ako traktoristické lesné cesty..
aj keď celý ten zákon je deravý a teoreticky môžeš s bikom všade podla niekoho..



CraObs, to ako myslíš nikoho ;) . Mám už čo to aj ja odjazdené a ver, že aj na Slovensku sa nájdu krásne zákutia prírody, cez ktoré prechádzajú pohodové lesné cesty a zvážnice, na ktorých sa dá tiež zabaviť.
Uvedom si prosím, že nie všade sa dá vybudovať niečo také ako ste vybudovali v BA. Myslím na Cerovu drahu. Váš projekt sa nachádza v úplne inom pásme ochrany ako napríklad u nás. U nás si neviem predstaviť, že by nám niečo také dovolila vybudovať CHKO. My môžeme napríklad používať len existujúcu sieť lesných ciest a zvážnic. Tak teraz podľa teba, keď NIKOHO nebaví jazdiť po lesných cestách, tak sme tu u nás nič nemali vybudovať pre bikerov ?
;) A ako to máte v porastoch, kadiaľ prechádza singláč poriešené, čo sa týka plánovanej ťažby podľa LHP. Na kedy je naplánovaná? Budete sa veľmi zle cítiť asi, keď sa Vám tam začnú preháňať lesné traktory a nič Vaše úsilie. Alebo sú tam všade lesy určené len na rekreačné účely? Pri lesných cestách máš akú takú šancu, že pri ťažbe je trať prejazdná, aj keď aj o tom by sa niekedy dalo polemizovať.
Ach tí drevorubači, všade sú.....
05.02.2011 - 02:59:25
00
ja mám pocit že problém je len s luďmi čo by chodili na úrady a vybavovali papiere.. lopaty sa chytí skoro každý biker, ale na papiere to chce trochu iný čas (cez úradné hodiny) a hlavne vek..
ludia sa o oblúbené traily starajú aj keď niesú vyznačené..



:$ CraObs mám pocit, že žiješ v inej krajine. Alebo, že by to bolo s dobrovoľníkmi v BA inak? Pozeral som tému o Cerovej drahe, ale tiež skôr zostalo len pri sľuboch a robilo Vás na tom len pár.
My sme v našom projekte budovali, značili, čistili 10 krát viac km a na začiatku my prisľúbilo pomoc celkom slušný počet bikerov, ale keď mali prísť pomôcť, tak to boli samé výhovorky a zostalo nás tam len minimum dobrovoľníkov, ktorí boli ochotní stráviť všetok svoj voľný čas na vybudovanie cyklotrás. :sweat: A vermi, niekedy som sa ocitol na našich tratiach s krompáčom aj sám.
A to sme informovali o brigádach po vlastných kanáloch, na sociálnych sieťach, na našom WEBe. Ale vždy sme sa zišli stále tí istí. Rád by som veril tomu čo píšeš, ale skutočnosť je iná, bohužiaľ. :tmi: Na Slovensku je to tak, viac sa rozpráva ako skutočne robí.
Ja už takýchto ľudí mám prekuknutých a nerobím si ilúzie, že by sa to v dohľadnej dobe zmenilo.

A práve takýto aktívni ľudia by sa mali združiť trebárs v SLOMBA a vymieňať si skúsenosti a možno robiť na nejakom spoločnom projekte.
Viac hláv – viac rozumu :handshake: viac rúk – viac km cyklotrás.
05.02.2011 - 03:20:56
00
...MAR_TIN, naše združenie, ktoré realizovalo projekt cyklotrás BAJKOM K TAJCHOM sa vôbec nehrá na vlastnom piesočku. Sme otvorení akejkoľvek spolupráci, ktorá bude prospešná pre rozvoj možností horskej cyklistiky nie len v našom regióne, ale aj v iných regiónoch Slovenska.

veď v pohode, ja som to nemyslel v negatívnom zmysle slova. skrátka každý sa realizuje prednostne v regióne, v ktorom žije... ;)
...U nás si neviem predstaviť, že by nám niečo také dovolila vybudovať CHKO. My môžeme napríklad používať len existujúcu sieť lesných ciest a zvážnic....

cerovka je v chko malé karpaty a ako píšeš, ani my nemôžme len tak kopať nový trail, kde si zmyslíme. preto aj cerovka vznikla obnovou starého, zabudnutého a zarasteného chodníka.
A ako to máte v porastoch, kadiaľ prechádza singláč poriešené, čo sa týka plánovanej ťažby podľa LHP.....

no toto je tak trochu problém, máme dohodu, že ťažba bude prebiehať tak, aby sa trail neničil, ale poznáš to, nie vždy sa to dá dodržať, hlavne ak ťažbu vykonávajú nájomní robotníci z hornej dolnej, ktorým na tom prd záleží. ale tak zatiaľ sme sa nestretli s nejakým významným poškodením trailu, ktoré by sme nezvládli za pár hodín opraviť, väčšie škody nám spôsobuje príroda sama (vývraty...) :)
05.02.2011 - 08:40:29
00
base: netvrdím že lesná cesta je zlá, úplne nudná, ale tak to v 90% naozaj býva.. CHKO a NP sú trošku zložitejšia kapitola aj keď celkom podstatná.. inak cerovku lesáci rozmrdávajú keď sťahujú drevo, tam si nepomôžeme, len to opraviť..
a to nikoho si vzal príliš doslovne, ale keď mám širokú lesnú cestu a vedla nej úzky prírodný singláč oba idú z miesta A do miesta B je lahké si vybrať po čom pôjdem ;)

s tými dobrovolníkmi u Vás neviem, na cerovke sa striedal celkom slušný počet (aj keď na celkový počet bikerov v BA to nebolo úžasné číslo), niektorí pravidelne, niektorí občas..
trochu si trafil s tým že žijem v inej krajine, tak napolovicu v ČR, a tu okolo brna je tiež pár úpravárov.. bežne si jazdia akurát tiež napr so skladacou pílkou v batohu a keď je padnutý strom tak ho len neobídu ale ak je to možné rovno odstránia.. tých 10min zdržanie na výjazde ťa nezabije a zajtra už pôjdeš na čistom..
vždy to bolo a bude o luďoch, akurát sa poslednú dobu cyklistika silno rozšírila, ale stále platí "dres a bike z teba bikera nerobia" rovnako ako puška milovaných polovníkov
05.02.2011 - 08:55:19
00
base: netvrdím že lesná cesta je zlá, úplne nudná, ale tak to v 90% naozaj býva..


CraObs, trošku Ťa poopravím. Napríklad väčšine bikerov, s ktorými ja jazdím, vyhovujú lesné cesty a bezpečnejšie lesné chodníky a nemajú potrebu ísť na technickejšie trasy. Každý sme rôzni, niekto má rád dolky, iný holky. Niekto ide na výlet kvôli technickej či rýchlej (z)jazde niekde v lese na traili, iný ide na výlet, kde chce poznať krajinu a zhodiť brucho, medzitým je tisíc polôh a každému z nich vyhovuje iný charakter trate. Niekto odvážne zjazdí prudký zjazd v lese, iný by sa tam nepustil ani za svet a je verný svojim lesným cestám a pohodlným chodníkom.
05.02.2011 - 09:38:18
00
....... ale stále platí "dres a bike z teba bikera nerobia" rovnako ako puška milovaných polovníkov


toto si pekne napísal, absolútne súhlasím 8)


A s tými lesnými pracovníkmi to bude neustály boj. Je mylné si myslieť, že by lesníci v častiach kde vedú cyklotrasy obmedzili ťažbu dreva. Čo je však možné, je zmeniť spôsob, akým lesní pracovníci vykonávajú ťažbu.
A v tomto som videl jednu z úloh SLOMBA, aby sa snažila vyjednať spôsob ťažby šetrný k trasám v lokalitách kadiaľ vedú cyklotrasy na národnej úrovni.
05.02.2011 - 14:10:10
00
Hmm,tak som si klikol na stránku http://www.slomba.sk/ a tuším,akosi sa pobrala do večných lovíšť,či :angel:
01.04.2011 - 20:29:22
00
no... vyzerá to tak, že pri zmene hostingu nastala nejaká chyba :(
snáď sa to podarí čo najskôr spojazdniť... :sweat:
01.04.2011 - 20:58:28
00
EDIT: nejdem tu opäť rozdúchavať ohne...


Naposledy upravil LittleFox dňa 12.04.2011 - 11:33:21, celkovo upravené 1 krát.

12.04.2011 - 11:11:22
00
Oživuješ diskusiu, či ? :)
12.04.2011 - 11:17:19
00
Aké ohňe? Alebo sa už aj cyklisti navzájom segregujú?
12.04.2011 - 13:52:05
00
Tak vážení, web SloMBA.sk je znovu funkčný...
Ešte obnovujeme staršie články a dolaďujeme detaily, ale základ je hotový. Snáď sa bude páčiť ;)
16.04.2011 - 14:11:46
00
no to je teda nejak ultra prekopano zoštíhlené (skoro ako činnosť slomby - sorry ale musel som si rýpnuť :D)
16.04.2011 - 17:51:56
00
Aby si niektorí nemysleli, že SloMBA spí, je tu skúsenosť s úradníkmi Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka...
25.04.2011 - 13:33:31
00
To bolo rečí pred voľbami od pána Mikloša a spol. ohľadom zlepšenia horskej cykloturistiky na Slovensku. Do roku 2013 sa podmienky pre bezproblémové jazdenie na bicykli v lese môžu zhoršiť, alebo minimálne skomplikovať. Rovnako tak sa bude komplikovať činnosť nás, ktorí sa snažíme rozvíjať sieť horských cyklotrás. Človek to pociťuje tu u nás každý deň ako Vám lesníci kladú prekážky pri budovaní, údržbe cyklotrás a nemajú Vás za rovnocenných partnerov a cyklista v lese je pre nich ako nechcená burina v lese. Rovnako nerozumiem konaniu Jančiho Roháča, čo sa týka jeho návrhu zmeny sporného ustanovenia v Lesnom zákone. Jančiho poznám osobne a on dobre pozná, akí dokážu byť neochotní a priam arogantní voči horským cyklistom lesníci a poľovníci. Ak by bola schválená jeho úprava Lesného zákona, tak by dal len ďalší nástroj lesníkom a poľovníkom ako zakázať horským cyklistom vstup na lesné cesty, zvážnice a chodníky. Výklad výrazu „cesta“ a „miestna komunikácia“ nie je v tomto zákone a je preto ich význam je nejednoznačný a pre radových lesníkov a úradníkov na lesných správach je to ďalšia možnosť ako si po svojom toto ustanovenie zákona vykladať. A to vôbec nie je dobré. A čo sa týka výrazu „vyznačená trasa“, tak to je len hodená návnada pre upokojenie cyklo verejnosti, ktorá je zavádzajúca. Priatelia nedajme sa oklamať.
V žiadnom zákone na Slovensku nie je zakotvená povinnosť pre majiteľov, nájomcov a správcov lesných pozemkov povoliť budovanie značených cyklotrás v lesoch. Dokonca neexistuje ani povinnosť pre týchto ľudí vstúpiť do jednania z niekým, kto žiada o povolenie vybudovania cyklotrás na lesných pozemkoch.
Najrozumnejšia zmena Lesného zákona by bola tá, ktorú navrhol Mikloš ešte v roku 2008. A o túto zmenu zákona by sme sa mali snažiť a podporiť ju.
01.05.2011 - 00:37:23
00
keyboard_arrow_up