Jezus: len Mirec a aj ja nemame na fulloch navarky na kosik. Tym padom je nutne brat vodu na chrbat. Len take male odbocenie.

Miro ma, aj ked taky dost nestastne umiestneny. A ja nemozem za to, ze ste si kupili nahovno bajky. :D Inak existuje riesenie pre uchytenie flias aj ked to ram neponuka: post453377.html#p453377

http://www.minourausa.com/english/accessory-e/bh100s-e.html
www.minourausa.com

http://www.minourausa.com/english/accessory-e/bh95x-e.html
www.minourausa.com
29.04.2011 - 12:14:12
00
Poučná téma. U nás na vidieku sme sa v krčme o batožine ešte nebavili. A nikdy ma ani nenapadlo nebrať batoh. Inými slovami na 99% výjazdov jazdím s batohom. S malinkatým, s vačším, podľa potreby. Ani nie z dôvodu, že by som mal veľa vecí. Skôr považujem batoh za ochranu chrbta pred ofúknutím a ako tlmiacu vrstvu v prípade pádu. Ale teraz už aspoň viem prečo nevládzem. :lol: A čo sa týka toho vášho čundru. Ja by som skombinoval čo najľahší batoh s nejakou brašnou nad zadným. A čo sa týka výbavy na takýto výjazd, skúste sa popozerať po stránkach o nepretekárskom transalpe. A myslím, že aj Jezus by vedel poradiť. Lebo tých drobností, čo treba je dosť. Ale zase sa dajú rozdeliť v partii. Pekný výlet s batohmi aj bez nich vám prajem. A tak trochu aj závidím.
29.04.2011 - 12:43:45
00
my sa ale nebudeme nikde ponahlat... neni dokonca problem aj ked budeme moc unaveny den nekde sa kupat alebo podobne... proste nejdeme sa hnat na vyskove metre a priemerku... a myslim si ze aj ked prejdeme povedzme 50km denne tak to uplnestaci... mame prazdniny, takze aj cas.. pojdeme aj dva tyzdne premna zamna,
Toto je podstatna vec - ked vas netlaci cas a nemate problem dat si den volna, prip. skratit planovanu etapu zo 100 na 50-60 km, tak to bude v pohode. Prazdniny su dobra vec. :)

A myslím, že aj Jezus by vedel poradiť. Lebo tých drobností, čo treba je dosť. Ale zase sa dajú rozdeliť v partii.
Neviem ci zhrniem vsetko podstatne, ale skusim: Jeden z ucastnikov by mal mat zabaleny lahky nahradny skladaci plast (moze byt aj zjazdeny, ale nedotrhany). Duse treba nahradne aspon 3 (zasadne galuskovy ventil, AV nenarvete do kazdeho rafika). Lepenie na duse je hadam samozrejmost (aspon 15 zaplat). Lepenie na plaste tiez nie je na skodu. Kazdy by mal mat vlastnu nahradnu pätku ak nemate rovnake ramy. Jeden by mal mat zabalene vsetko potrebne naradie - plochy+krizovy skrutkovac, inbusy (aj 8 mm na kluky), torx na kotuce, nitovac, pumpu. Multikluce prilis neodporucam, nie vsetkymi sa da dostat na kazde miesto - aspon inbusy je lepsie mat samostatne. Jedna zakladna lekarnicka. Zvysok je uz na type expedicie - napr. staci jeden kvalitny noz (aj ako otvarac na konzervy). A samozrejme pred vyrazenim este skontrolovat dotiahnutie kluk, kazety na naboji, brzdovych strmenov a kotucov, volu v nabojoch a hlave, dostatocne upnutie kolies v rame a pod., aby sa to nerozpadlo cestou...
29.04.2011 - 13:21:34
00
To Svejk: Z BB na sever doporučujem ísť cez Kremnické vrchy (dolinou Cenovo) a hrebeň Veľkej Fatry po Chatu pod Borišovom, Ľubochniansku dolinu, Komjatnú, Oravskú Maguru. Od Javorníkov do BA by sa to malo dať s „odretými ušami“ celé prejsť po červenej. Trasu po BB sa mi nepodarilo stiahnuť, skús to dať v jpg.formáte či na cykloserver.cz, možno by som vedel poradiť. Vaša idea je skvelá, držím palce!
Inak ísť bajkom dôsledne po červenej po Ceste hrdinov SNP (ako navrhuje pisosip) by som nedoporučoval. Lepšie je obísť nezjazdné úseky alternatívnymi cestami, vedúcimi čo najbližšie pri červenej. Celý hrebeň Nízkych Tatier je vhodné z viacerých príčin vynechať a ísť radšej „paralelkou“ cez Slovenské rudohorie (niečo k tejto téme:je tu:http://www.treking.cz/cyklistika/slovenske-rudohorie.htm )
Veľmi dobrá je myšlienka optimalizácie trasy prostredníctvom miestnych bajkerov, mohla by takto vzniknúť ozaj veľmi zaujímavá cyklistická transverzála celým Slovenskom. Tu je plán tohoročnej našej akcie:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/92pPvHtLKJSiapo8k_ocrw?feat=directlink

Teda ja mám rád dlhé celodňové výjazdy, ale etapa č.4 tak na to by som sa asi nahovoriť nedal. :whew:
29.04.2011 - 13:30:09
00
Teda ja mám rád dlhé celodňové výjazdy, ale etapa č.4 tak na to by som sa asi nahovoriť nedal. :whew:


Tá etapa 4 http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=43047 má síce 104 km, ale skutočné prevýšenie je 2110 m. Cykloserver dosť často vo výškových metroch zavádza, v tomto prípade až príliš (3965 m, pri kreslení trasy mi ukázalo 3341 m?!) Keby sa vykreslila trasa veľmi podrobne, chyba by sa iste zmenšila. Tajný plán je dôjsť v štvrtý deň na obľúbenú Chatu pod Hrbom (zo Strelníkov 7km, +500 m). Etapy s dĺžkou vyše 100 km a prevýšením vyše 2500 m nie sú problémom ak trasu poznáme a neblúdime. Je však pravdou, že asfalt v našich etapách prevažuje. V prípade terénu treba rátať so zvýšením náročnosti (znížením rýchlosti) o cca 50 % voči asfaltu.


Naposledy upravil KarolM dňa 30.04.2011 - 22:11:19, celkovo upravené 1 krát.

29.04.2011 - 14:14:52
00
Tak ja celkové prevýšenie celkom presne nepoznám, ale všetky tie stúpania som už mnohokrát prešiel a keď si ich predstavím v jednej etape, tak mi z toho vychádza naozaj ťažká trasa !
Ale ja samozrejme nikoho neodhováram. Práve naopak !
29.04.2011 - 15:14:22
00
mame prazdniny, takze aj cas.. pojdeme aj dva tyzdne premna zamna,

len čím dlhšie pojdete tým to celé bude finančne aj fyzicky náročnejšie.. aj keby ste bývali "na divoko" tak musíte kupovať jedlo a na vifonkach a špekáčkoch 2 týždne nevydržíte..

ale tak veď v najhoršom skúsite a o rok poučený z chýb možno aj celé prejdete :)


Jezus: otázka je čo je to civilizácia? v okolí BA kludne, tam nejaké pramene poznám.. ale niekde v cudzom prostredí by som teda z hoc čoho nepil a už vobec nie pri viacdňovke.. keď idem po hrebeni nebudem zbiehať do dediny len kvoli tomu že mám malú flašku.. okrem toho keď jazdíš napr v nedelu tak doobeda máš vlastne všetko zavreté, ludia tak max v kostoloch, takže jedine nejakej babke zaklopať či si možeš vodu zo studne nabrať?
okrem toho tiež mám batoh ako tlmič pádov, čo trochu spĺňa aj oskar.. a diskusiu o ťažisku rámu a ovládatelnosti biku v teréne snáď nebudeme znova otvárať, je tu toho dosť :lol:
29.04.2011 - 15:17:18
00
Tak Ty si pisal o Garde s tym 6 kg ruksakom a to povazujem za luxusne civilizovane miesto, takze na nu som aj reagoval - tam staci v pohode jedna 0,75 l flasa. A tou civilizaciou nemyslim, ze si budem naberat vodu z mlak popri ceste. Jasne, ze ak sa pojde hrebenom mimo obyvanych lokalit, treba viac nez 7 deci, ale dve litrove flase to riesia (prip. este pollitrovka v batohu na chrbte ako nudzova rezerva). Ked sa minu 2 litre, tak aj tak sa uz treba zastavit niekde v dedine aj na jedlo. A na taketo expedicie natazko treba brat HT kedze treba namontovat aj nosic nad zadne koleso (s fullom je to dost problematicke) a na HT das tie dve litrove flase v pohode. A tazisko je takmer irelevantne - ked sa na treti-stvrty den ozve chrbat abo zadok kvoli tym 2 kg vody na chrbte naviac, tak Ti bude uplne jedno ake ma cykloturisticky bajk tazisko. :D
29.04.2011 - 15:30:59
00
Ale je to aj trochu individualne. Na Garde ma na zaciatku caka nastupat skoro 1km aby som sa vobec niekam dostal a to napr. ja tych sedem deci vody zatial vypijem. To by som potom musel uz v stupani rozmyslat kde natankujem. A nie kazdy ma problem s bolestou chrbta z 2-3l vody, mne to nerobi problem a ked uz, tak radsej prejdem menej a "zabavnejsie" ako sa mucit s ovesanym bikom. Tazko takto sudit na zaklade osobneho nazoru, kazdy co trochu jazdi vie co mu viac vyhovuje.
29.04.2011 - 15:46:06
00
5kg je pre mňa pohoda, buď som si zvykol alebo to nebude až tak tragické..

ale keď sa budeme baviť o tak cca 15kg náklade to už fakt radšej na nosičoch..


len sa mi fakt zdá divné počítať gramy biku a potom naňho nadrbať kilo až dve vody :D
29.04.2011 - 16:11:58
00
z vlastnej skusenosti - a to aj gardy, ale aj "cykloturistickych vyletov" sa viac priklanam k nazorom Craobsa v tomto. na chrbte 3 litre v Camelbak + vybava + batoh samotny (cca 4,5 kg) - nikdy ma z toho chrbat/zadok ani pri viacdnovom bikingu nebolel. pokial som so sebou musel vlacit vsetko (trojtyzdnove vylety na divoko), tak to bolo na nosiči. ale tiez mi nedava zmysle tunit bike na minimum a drbnut na neho flase s vodou 8)
29.04.2011 - 16:27:09
00
Som mal naložený kvalitný batoh cca 15 kg /borovička, víno, safalátky/ a šlapal som len cez hrebeň toď za humno na Košarisko a povím vám jedno. Naspäť som sa nechal odviezť lebo borovičku a víno sme nevychlastali a ja som si už nechcel ani predstaviť, že mám ísť po svojich dvoch golesách naspäť. hehe
29.04.2011 - 17:42:45
00
kkk, ked chces zabavnu jazdu, tak asi nebudes brat na chrbat tazky ruksak a na bajk montovat nosic s dalsou batozinou a nebudes takto jazdit tyzden, ze? ;) Asi vam unika podstata - ciel je cesta ako taka, nie santenie na singloch a hranie sa na tazisko bajku a pod. Inak povedane cielom je cykloturistika/presun krajinou. Btw. ja osobne s ruksakom problem nemam (otestovane s 8 kg, co je podla mna aj rozumne maximum kedze je to vyse 10% z mojej hmotnosti). Pisal som to z pohladu cykloturistiky a stale sa snazite razit cestu, ze na cykloturistiku ruksak na chrbat a hor sa vpred. To je imho pekna blbost. Cykloturisti sa ruksakom vyhybaju ako cert krizu a asi vedia lepsie ako my, preco treba zhodit z chrbta maximum a narvat co najviac na bajk, nie? 10 dni v sedle je nieco ine ako 4 dni... A k tomu gramareniu - ten kto tuni bajk na gramy, s nim podla mna nejde na cykloturistiku. Teda ja to vnimam tak, ze ked sa bavime o odlahcovani po gramoch, tak sa bavime o HTckach pod 9 kg a fulloch pod 10 kg a na taky bajk asi nosic vela ludi nenamontuje. Ale radsej s touto temou uz koncim, lebo sme tak trochu OT a nikam sme sa nepohli - Svejk chcel poradit s trasou, nie s tym, ci si ma brat ruksak abo nosic a ci si ma dat vodu na bajk abo na chrbat. :)
29.04.2011 - 18:18:08
00
no my tu motáme už dve veci dokopy a to jednorázové výjazdy s túrami..
pointa je ale, že jednorázový (50-100) výjazd s vakom (bežne do 5kg), dlhá/etapová cyklotúra chce nosič (pretože váha ide hore, tak 10-20kg podla vecí) pretože tam už odchádza všetko na tele :D


gramarenie bolo pripomínané k tvojmu jazdeniu v okruhu 30km (ala garda) s flašou v ráme..
29.04.2011 - 18:47:04
00
no priznavam, ze necitam to tu od zaciatku a mal som dojem, ze sa bavime o tyzdnovom vylete skor na lahko. Tj. len zakladne oblecenie, strava na den, voda, naradie a peniaze na ubytko a doplnenie stravy. Vtedy by som bral radsej batoh (do 10kg by som sa vosiel a to ja zvladam v pohode). A tiez som regoval aj na tu Gardu, ja totiz dost pijem a aj na 40km a 1200-1500 nastupanych metroch vypijem min. 2l tekutin, tak pre istotu na vyjazd beriem camel s trojlitrovym rezervoarom.
Ale ak sa jedna skor o "klasicku" cykloturistiku", tak to by som aj ja volil nosic a brasne (este ich mam niekde v komore zapadnute prachom z minulosti :) ), ale tiez by som sa snazil viacmenej vyhybat terenu...
...idem precitat prvu str.
29.04.2011 - 19:04:45
00
keyboard_arrow_up