Veľmi dobrá je myšlienka optimalizácie trasy prostredníctvom miestnych bajkerov, mohla by takto vzniknúť ozaj veľmi zaujímavá cyklistická transverzála celým Slovenskom. Tu je plán tohoročnej našej akcie:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/92pPvHtLKJSiapo8k_ocrw?feat=directlink



V rozoberanej problematike ja osobne vidim 2 moznosti:

1. ponat akciu cykloturisticky teda tak ako popisuje vo svojom plane KarolM (sudim podla prvej etapy Piestany-Tr.Teplice ktoru doverne poznam) teda ist na biku alebo trekingaci ovesany taskami a drtit asfalt, sem tam na spestrenie lesna cesta. Vsetko si viezt pripevnene na biku, v takom pripade nevidim problem ani v stane a spacaku a dalsich veciach teda v urcitej sebestacnosti ovsem mam zato ze tu sa jedna skor o cykloturisticku vytvalostnu akciu ako o nejaky MTB prechod pohorim ci republikou. Osobne asfalt ani tasky na biku nemusim takze by som volil moznost 2.


2. ist co najviac horami, optimalizovanou trasou, viac menej drzat sa turistickej trasy alebo nahradnych tras od domacich ci inych zdrojov. Asfalt len ked sa to ozaj vyplati alebo je to nevyhnutne, ist na lahko z cca jednodnovym batohom a spanie a zasobovanie na vopred vybratych objektoch. Samozrejme dlzka etapy by v takomto pripade bola kratsia ako v moznosti 1.

Co sa tyka spominaneho useku Piestany-Tr. Teplice, v zmysle bodu 2 by som volil ako ciel Chatu pod Inovcom kde by som sa ubytoval. Z PN by som siel po asfalte na Bezovec (pripadne inou trasou ktora obchadza exponovany usek na Marhat - mozno Piestanci budu vediet) a z Bezovca na Inovec to uz poznam po slepiacky, viem kde je voda, kde sa da nudzovo schovat pred dazdom, ako obist exponovane useky cervenej znacky, pripadne urobit rozne alternativy podla potreby. Chata pod Inovcom je po minulorocnej kompletnej rekonstrukcii pre takuto akciu viac ako vyhovujuca a je otvorena aj cez pracovne dni. Dalsi den by som pokracoval do spominanych Tr.Teplic alebo smerom na Homolku opat podobnym stylom na dalsie ubytovanie.

Pokial by niekto mal zaujem o tieto info viem mu to vyklikat, pripadne ak by som mal vtedy cas mozem skupinu sprevadzat na uvedenej trase. Od Bezovca po Teplice resp. Homolku to poznam dobre dalej uz musi poradit niekto dalsi.
04.05.2011 - 00:22:06
00
A keď sme už pri Honzovi Kopkovi. Je tam odklik na jeho brašne a na fotky ako je nabalený sám maestro. Len pre inšpiráciu.
http://www.jankopka.cz/main/poradenstvi_brasny.htm
04.05.2011 - 09:05:14
00
A ked uz sme pri tom nabaleni, tak si pozri, kolko ma na chrbte a kolko na bajku. ;) Na chrbte max. 3 kg, aj to len tekutiny, ktore sa minaju a teda hmotnost priebezne klesa kym znovu nedoplni. Takze len tolko k tym teoriam o cykloturistike s ruksakmi...
04.05.2011 - 10:04:59
00
Dalsia z tych narocnejsich akcii: http://www.loudani.borec.cz/
04.05.2011 - 11:59:12
00
V rozoberanej problematike ja osobne vidim 2 moznosti:
1. ponat akciu cykloturisticky teda tak ako popisuje vo svojom plane KarolM (sudim podla prvej etapy Piestany-Tr.Teplice ktoru doverne poznam) teda ist na biku alebo trekingaci ovesany taskami a drtit asfalt, sem tam na spestrenie lesna cesta.
2. ist co najviac horami, optimalizovanou trasou, viac menej drzat sa turistickej trasy alebo nahradnych tras od domacich ci inych zdrojov. Asfalt len ked sa to ozaj vyplati alebo je to nevyhnutne, ist na lahko z cca jednodnovym batohom a spanie a zasobovanie na vopred vybratych objektoch. Samozrejme dlzka etapy by v takomto pripade bola kratsia ako v moznosti 1.


Mojou snahou je ísť čo najviac mimo asfalt a horami (čiže možnosť 2, akurát máme brašne - obsah len oblečenie, technické vybavenie a mapy). Napríklad vo Volovských vrchoch, ktoré dobre poznám, asfaltom ideme sporadicky. Dôsledne sa však snažíme vyhnúť úsekom, kde je treba tlačiť či nosť bajk! V neznámych lokalitách je tvorba plánu trasy opatrná, pretože pri viacdenných túrach nie je čas na experimenty a blúdenie, chceme ísť na istotu .Mapy ani popisy túr často nestačia na seriózne plánovanie. Preto niekedy volím opatrný asfaltový variant, ktorý sa v prípade Karpatiatour 2011 najviac uplatnil pri prvej etape cez Považský Inovec. Medzičasom som Inovec navštívil
https://picasaweb.google.com/karpatia.bike/POVAZSKYINOVECMTB?feat=directlink
a dostal som aj cenné konkrétne rady, na základe čoho som 1.etapu zmenil nasledovne:
http://www.cykloserver.cz/tipy-na-vylety/detail/?d=47499
ROpa, každopádne Ti veľmi ďakujem za rady a budem veľmi rád, keď poradíš trasu čo najviac po hrebeni Považského Inovca. Takisto špekulujem o MTB variante na trase Trenčianske Mitice – Dolná Poruba, nevieš poradiť? Termín akcie dám vedieť a osobný doprovod radi odmeníme :beer: .
P.S. Osobná znalosť sa nedá ničím nahradiť, dôkazom je napr. aj Kopkov plán v oblasti Volovských vrchov...
05.05.2011 - 11:26:06
00
z mitic do poruby zas mozem poradit:) moj bajkovy rajon:D
tu som zlepil trasu.. nieje to moc narocne s ohladom na vase zavazie to bude slapatelne...

Prílohy:

trasa mnichova-poruba.jpg
trasa mnichova-poruba.jpg 460.91 KiB thumb_up0thumb_down

05.05.2011 - 11:38:16
00
ako pozeram tu etapu č.1 , prvych 16km mas len asfalt a od smutneho vrsku po duchonku detto, cize zmena trasy by prospela :-)
05.05.2011 - 12:43:19
00
To zihadlo: Ďakujem.
Ešte by som potreboval poradiť ako ísť MTB dva úseky v Strážovských vrchoch:
1. Motešice -. Baske – Homôľka. Podľa mapy lesných ciest by sa malo dať prejsť lesnými cestami z Motešíc na Baske (cez Baske by sme chceli ísť). Ďalej z Baske na Homôľku je to nejasné, podľa popisov je zjazd po modrej veľmi prudký, nie je alternatívna cesta ?)
2. Z Homôľky do Zliechova som naplánoval prechod - viď mapka v prílohe žltá trasa, alternatíva modrá. Je tá „moja“ žltá dobrá, alebo je lepšie ísť inak? Ďakujem za každú radu.

Prílohy:

LCp_homolka-zliechov.JPG
LCp_homolka-zliechov.JPG 337.49 KiB thumb_up0thumb_down

11.05.2011 - 21:55:33
00
Normálne choď po červenej značke ceste hrdinov SNP. Možno miestami orientačné problémy, ale smer jasný. Keď bolo mtb na slovensku ešte v plienkach, tak viem na 100pro, že začiatkom devedesiatych rokov, prešla partia chalanov z BA po červenej až na Duklu za cca 7 dní. Ak navštíviš knižnicu, tak o tom nájdeš článok v krásach slovenska ročník odhadujem 1990-1995.

Článok vyšiel v Krásach Slovenska č.3-4/1993 na str.12-13.,autorom je Miloš Chromík. Škoda, že text je dosť strohý a bez jedinej autentickej fotky. Opisuje cyklotúru 6 členov KST Slávia UK Bratislava (zväčša študentov) v trvaní 10 dní o dĺžke 769 km na trase Devín-Dukla po Ceste hrdinov SNP. Došli štyria, ale niektorí z nich odbiehali z červenej značky do dolín...
07.06.2011 - 21:51:58
00
1. Motešice -. Baske – Homôľka. Podľa mapy lesných ciest by sa malo dať prejsť lesnými cestami z Motešíc na Baske (cez Baske by sme chceli ísť). Ďalej z Baske na Homôľku je to nejasné, podľa popisov je zjazd po modrej veľmi prudký, nie je alternatívna cesta ?)


Usek Baske - Homolka je sucastou Dubnickeho maratonu takze nalahko to je slapatelne. Je tam par prudkych usekov dole a jeden smerom hore.

Motesice - Baske doporucujem ist z Motesic po ceste smerom na Slatinku, pri horarni Sliace odbocit na lesnu asfaltku ktora vas zavedie na Velke Luky, kde sa mozete napojit na trasu Dubnicaku (pozor smerom na Baske to nejde stale po modrej znacke). Vid. mapa...bodkovana modra je vyznacena navrhovana trasa.

Prílohy:

Komentár súboru: To zlte nieje znacka ale zaznamy trasy GPS logov!
baske.jpg
baske.jpg 1.5 MiB thumb_up0thumb_down

07.06.2011 - 23:32:16
00
no, takze rozhodli sme sa pozajtra ist natazko zo ziliny do BA, taka oddychovka..

zo ziliny sa po cyklotrasach dostaneme az na velky javornik. rad by som teda od vas vedel ci jehreben javornikou cely zjazdny po cervenej? alebo treba zbocit ci uz na ceskualebo slov. stranu?

dik
14.06.2011 - 01:21:28
00
od nemsovej teda sidonie az po javorinu je to cele zjazdne pekna hrebenovka, ide to aj po moravskej strane :muscle: drzim palce.. vela fotos ^_^
14.06.2011 - 08:08:22
00
Ďakujem za všetky rady ohľadne plánovanej trasy Karpatiatour 2011. I keď v Strážovských vrchoch sme trochu poblúdili, putovanie bolo úspešné: https://picasaweb.google.com/karpatia.bike/KARPATIATOUR2011
26.07.2011 - 20:51:18
00
klobuk dole :bow: s tymi kapsami po tych kopcoch... po foto 100 moje oblubene trasy..pod baskym ste fajn zbludili:)
26.07.2011 - 21:22:20
00
karpatiatour2001 nádherné prostredie, do týchto končín sa chystám v maji budúci rok. kde ste spali ?
28.07.2011 - 21:57:04
00
keyboard_arrow_up