To neuhadas, lebo bicykel je pevno definovaný ako nemotorové vozidlo pocas jazdy. Po zosadnutí si chodec. Naši policajti chodia peši, tak to máte dobre aspoň si občas trochu zazávodíš a ak nejazdíš 30 kg Dh masinu tak ujsť nemôže byť problém. Btw jazdia aspon na niečom slušnom ?
10.07.2011 - 18:31:39
00
čo som videl v telke tak mali nejaké crossové biky
10.07.2011 - 19:10:52
00
Ze sa po chodniku nesmie ? Ale ano, mohlo sa .. cyklista po lavej, pesiak po pravej. A rozhodne to nebolo pred 40 rokmi :)

Takto to rozporcovať na chodníku ... vidím prvý krát. To je všeobecné pravidlo,či to musí byť upresnené vodorovnými maľovánkami?
10.07.2011 - 19:15:03
00
Este doplnujuca otazka: Cyklista na chodniku -60 €. Kolko plati chodec na cyklochodniku? Podobne korculiar, ktory je podla zakona chodec.
10.07.2011 - 21:09:44
00
pista: nic, korculiarov a drbnutych chodcov skacucich pod auta a motajucich sa po cyklotrasach neriesi nikto.
maju 5 rocne modre mrdky (meridy), na ktorych maju vzadu kasne, dufam ze ma neprekvapia a neustvu:)
10.07.2011 - 21:14:06
00
V Kosiciach som raz isiel na svojej starej kraksni, ktoru hrdo nazyvam Citybike a na Hlavnej na cyklochodniku ma pustali pred seba. Odmietol som s tym, ze aspon raz v zivote mi budu policajti prerazat cestu. Trocha sme pri tom pokecali. Ak si dobre pamatam tak maju Treky s tym, ze na rame bola znacka prelepena napisom Mestska policia.
10.07.2011 - 22:13:49
00
Ze sa po chodniku nesmie ? Ale ano, mohlo sa .. cyklista po lavej, pesiak po pravej. A rozhodne to nebolo pred 40 rokmi :)
Už stará vyhláška č. 100 (vtedy ešte dopravné predpisy riešila vyhláška a nie zákon ako terazky), z neviem ktorého roka, zakazovala jazdu na bicykli po chodníku. Pozrel som sa do vodičáku, mám ho od roku 1974 a vtedy tá stovka platila. No a nejaký rok predtým mi chlapci z V.B vypustili ventilky, lebo som išiel pomaly na bicykli vedľa babenky (ona pešo) po chodníku, hučal do nej a balil ju a žabkám zeleným to vadilo... Pôvodne mi chceli zobrať ventilok, lenže na galuskový nemali dosť rozumu...
10.07.2011 - 23:35:35
00
ja som bol presvedčený, ze rychlostou chodca mozes ist na bicykli po chodníku. Viem, ze ked ides na bicykli na prechod pre chodcov, tak davas autam prednost ako keby si vychadzal z vedlajsej cesty, to odvtedy, ako auto zrazilo chlapika-cyklistu na prechode a on bol určený za vinnika nehody.


No inac toto mi vadi ako soferovi asi najviac. My mame z ulice vyjazd na hlavnu cestu, je tam prechod pre chodcov a zlava licuje chodnik nepriehladny plot. Ked idem autom a zbadam na konci chodnika chodcu, tak viem ze mozem prejst, lebo kym pride chodec tak uz budem za krizovatkou. Ale cyklista ked tade fici 20tkou, a zjavi sa mi spoza plotu, tak hamujem a kolesom na obrubnik. Skratka ten prechod pre chodcov ignoruju, vpalia tam akokeby tam nebol. Je otazka casu, ked pojde nejaky arogantny blb (takych tam tiez byva dost) a bude kucapaca. Ja neviem ale asi si neuvedomuju dosledky, a ze aj ked ma prednost chodec na prechode (hoci cyklista na bicykli nie) nezamysli sa nad tym, ze tam je nulovy rozhlad. Problem je aj to, ze auta to nenuti prilis brzdit, lebo vyjazdom z ulice zaroven zacina novy jazdny pruh na hlavnej.

(legenda k obrazku: zelena sipka auto, modra sipka cyklista/chodec, cervenou je vyznaceny plot)
A takych miest je na SK dost.

Takze nie len auta ale aj my cyklisti by sme mali davat pozor.

Prílohy:

prechod.JPG
prechod.JPG 8.33 KiB thumb_up0thumb_down

11.07.2011 - 08:12:13
00
Samozrejme. Ale nie je problem v tom, ze cyklista ale v tom, ze argantny blbec cyklista. Vletiet tam moze aj bezec, korculiar ci kolobezkar ... Jednoducho treba tu gulu na konci krku pouzivat nie len na cesanie.

BTW Aj tak zakon neriesi problem arogantneho bezohladneho pohybu ale ... jednu skupinu pohybujucich sa. Je skratka blby, jednostranny, nekomplexny a neschopnym sposobom riesiaci parcialny problem ... ako obvykle.
11.07.2011 - 08:32:50
00
nie je cyklista a cyklista. Tak ako existuju vikendovi soferi, tak existuju aj vikendovi cyklisti. Ja som jedneho zazil v sobotu, .....ich spolocne znamenie je:
bavlnene trenky, bavlnene tricko, slapky na nohach a zasadne bez prilby :!:
no a ako ten jazdil....chodnik, skok z obrubnika do cesty, auta brzdili aby ho nezotali, chvilu po pravej krajnici, chvilu po lavej, zase na chodnik, potom krizom cez cestu po prechode pre chodcov a pod. No proste :tmi:

Aj som mu chcel povedat, ze koli takym kktom ako je on na nas soferi nadavaju, .....ale kaslal som na neho :finger:
11.07.2011 - 09:12:29
00
Ze sa po chodniku nesmie ? Ale ano, mohlo sa .. cyklista po lavej, pesiak po pravej. A rozhodne to nebolo pred 40 rokmi :)

Vodicak mam 24 rokov a nemohlo sa. Vtedy platila vyhlaska 100 netusim z ktoreho roka. Celkom by ma zaujimalo, kedy sa mohlo.

Obdobne sportove naradie urcite nie je bike. Ten je definovany ako nemotorove vozidlo. Ze si niekto bike predstavi ako obdobne sportove naradie, neznamena, ze je v prave. A ja si pod konom predstavujem slona.

Nie ze by som suhlasil so zakazom jazdy na biku po chodnikoch, ale aj chodci potrebuju priestor na svoj bezpecny pohyb. Myslim, ze mojou jazdou po chodnikoch im ho davam. Som si vedomy porusovania zakona, ale ked sa inac neda...
11.07.2011 - 09:54:57
00
Dost bolo placu. Dovolil som si poslat na ministerstvo vnutra otazku:

Internetovymi forami i tlacou prebehla zprava o "spoplatneni pohybu cyklistov po chodnikoch" pokutou 60€. Ako obvykle riesi sa parcialny problem z jednostranneho pohladu.

Na miestach kde je dostatocne siroky chodnik a slaby pohyb chodcov - (priklady uvadzam z Kosic) napr. Kuzmanyho, prepojka od Popradskej na KVP ... pokladam pokus vyhnat cyklistov medzi auta skoro bezne prekracujuce max. povolenu rychlost (v zivote som tam nevidel merat) za pokus o vrazdu. Samozrejme, ze by stacilo namalovat ciaru na chodnik nuz ale samosprava je tiez pod kuratelou ministerstva vnutra. Skratka su miesta kde by sa to dalo legislativne cistym postupom jednoducho riesit, len by stacilo pokladat cyklistov nie za skodnu ale za plnopravnych obcanov. Arogantni blbci sa rozprestieraju rovnak medzi cyklistami chodcami i vodicmi.

Ziadam o odpoved na tieto otazky:

- ako chce MV systemovo riesit pohyb cyklistov

- ako chce zakonodarca vyvazit riesenie priestupkov medzi cyklistami, chodcami a vodicmi - kolko pokut bolo udelenych napr. za obmedzenie pohybu cyklistov na cyklochodnikoch chodcami ci parkujucimi vozidlami (na Crmelskej bezny jav - pohybujem sa tam casto a policajti prechadzaju okolo nevsimavo)

- na zaklade akej expertizy dospel zakonodarca k nazoru, ze ohladuplnost voci chodcom zavisi na umiestneni koliesok, pretoze cyklista s kolesami pod zadkom je nebezpecny a korculiar s kolesami na nohach je ohladuplny a neskodny a moze byt pokladany za chodca
11.07.2011 - 10:43:18
00
pista:
pekne si to napisal, avsak na MV sa nad tym pousmeju a zmazu ....v lepsom pripade dostanes odpoved, tak typicku pre nase urady, ze sa ti z toho bude chciet :puke: :puke:

V tejto republike uradnik nikdy neplni svoju funkciu v prospech danoveho poplatnika, ale len pre seba, resp. stat.
Mozem posudit, kedze som roky zazival uradnikov v Rakusku a to bol teda rozdiel galaxie :bow:


Ale drzim palce. Dufam, ze tu primitivno-sprostu (nic neriesiaciu odpoved) zverejnis aby sme sa pobavili na stupidite uradnikov :D
11.07.2011 - 11:04:09
00
Samozrejme. Ved sa na nu tesim. :devil:
11.07.2011 - 11:51:56
00
kedze poznam vela ludi pracujucich pre stat ... a z pohladu bezneho obcana som statnym zamestnancom aj ja .. a je mi nasmiech z niektorych nazorov ktore si tu prezentoval angel ... toz ale to nevadi .. ved ja tiez nic nerobi beriem za to velky plat a cely den som zaveseny na fore a na inych pornostrankach

nejde teraz len o tvoj prispevok .. ale v poslednej dobe sa hromadi kopec veci o zamestnancoch sudov, NBS a roznych inych institucii ;-] a uz ma to trosku doziera
11.07.2011 - 11:58:40
00
keyboard_arrow_up