nenašiel som vhodnú tému... http://www.topky.sk/cl/10/1287210/Rezort-dopravy-chce-zeleznicne-trasy-upravit-na-cyklotrasy

Rezort dopravy chce železničné trasy upraviť na cyklotrasy

BRATISLAVA - Rezort dopravy dáva na schválenie vláde SR prvý balík nevyužitých trás železničných tratí, aby boli malými zásahmi prestavané na cyklistické trasy.

"Ide o úseky Šamorín-Kvetoslavov, Rimavská Sobota-Poltár i Komárno-Kolárovo," povedal štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpád Ersék (Most-Híd) počas diskusie o alternatívnej doprave v Bratislave v pondelok 19. septembra. Dodal, že v návrhu tohto procesu sa predpokladá účasť miestnej a regionálnej samosprávy. Rezort dopravy v rámci kompetencií nemôže zasahovať napríklad do mestských ciest.

Diskusné podujatie pripravilo občianske združenie Cyklokoalícia v rámci Európskeho týždňa mobility. Zúčastnili sa na ňom ďalej minister životného prostredia SR József Nagy (Most-Híd), predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo (SDKÚ-DS) a bratislavský hlavný dopravný inžinier Tibor Schlosser.

Minister Nagy uviedol, že do programu ochrany ovzdušia je možné zakomponovať aj výzvu na podporu cyklodopravy, aby sa obce a mestá mohli prihlásiť na naprojektovanie, inžinierske práce. Skúsi pripraviť predgrantovú schému z Environmentálneho fondu pre občianske združenia, aby mohli vytvoriť prihlášky do výzvy, konštatoval Nagy. Pripomenul, že pre podmienky cykloturistiky sa dajú upraviť tzv. koruny vodohospodárskych hrádzí.

"BSK pripravuje nový územný plán a tomu predchádza generel dopravy. Jedno zo zadaní je, že nové cesty musia "sprevádzať" cyklistické chodníky. Pevne verím, že to bude schválené, " konštatoval Frešo. Dopravný inžinier Schlosser zdôraznil význam vypracovania dopravného generelu Bratislavy a zaradenia cyklotrás do uličnej dopravy.
20.09.2011 - 09:30:17
00
podvaly by mohli nechať :)
20.09.2011 - 09:43:17
00
Je to pre nas vyborne ze sa to zecina hybat, len nech to ma hlavu a petu, lebo zatial tomu tak nieje. Cyklotrasy vznikaju viac menej chaoticky, bez nejakej ucelenej myslienky. ALe snad sa to utrasie.
20.09.2011 - 11:16:37
00
Celkom zaujimave riesenie: skonci cyklotrasa, prehodis vyhybku, sadnes na vlak a ides dalej.

Nechcem znevazovat niekoho usilie, ale mam velky problem uverit tomu, ze sa to pohne v najblizsich piatich rokoch dalej, ako len od myslienky k papieru.
20.09.2011 - 18:17:23
00
Neschopný bytár Figel by mal tie trate radšej sprevádzkovať a nie ich vyasfaltovať...jasné,že z toho nič nebude.
20.09.2011 - 19:10:20
00
zial to bude asi tak, my nie sme Rakusko ci Taliansko kde by pri tom niekto hikal od uzasu...
20.09.2011 - 22:23:49
00
Tieto zalezitosti su len vecou euro-fondov, alebo cokolvek, kde su nejake fondy, co znamena, ze 50-80% peniazkov ide do kapsy spriaznenej rodiny, a vo vysledku to nema ani hlavu ani patu. Takto ako som si vsimol, funguje snad vsetko na Slovensku. A asi to neskonci v dohladnej dobre, kedze ak pripadne ti, co nie su pri koryte, sa k nemu dostanu, skoncia s rovnakym syndromom. Kvoli tomu, ze prevazna vacsina ludi to nielenze trpi, ale tomu aj tlieska...uz len to, co som videl, pri jazdeni cez vikend v Levocskych vrchoch, v byvalom VO Javorina .. sustavne kade-tade plastove flase a odpadky .. sem tam som mal nutkanie to zobrat, ale na to som fakt batoh nemal :( .. pripadne zasite smetisko v byvalej bani pod Poracom, to maju asi ludia v hlave toto, ze smeti patria do lesa, ze ich treba zasit co najdalej, nech to stoji co to stoji (odvoz do lesa stoji viac nez ten kontajner, ale proste to inak nejde - ironia) ...
20.09.2011 - 22:45:28
00
keyboard_arrow_up