Caute. Vopred sa ospravedlnujem ak som zalozila uz existujucu temu ale nenasla som takuto.

Chcela by som si kupit jazdeny bike, cena je dobra, a tak ma samozrejme napadlo, ze co za tym moze byt. Este som ten bicykel nevidela, a tak prosim o radu, co si mam na nom dobre popozerat, aby som zistila, ci nie je nejak poskodeny alebo nadmerne zodrany...Vyznam sa do bikov tak priemerne,tzn. viem odmerat a posudit retaz,prevodniky a veci okom viditelne...(to inak nehra az taku rolu,lebo by som to vymenila),ale skor mi ide o to, aby bol ram v poriadku...takze odhalit pripadne tuknutia a pod.
Ocenila by som od vas skusenejsich dake tipy, ze na co este davat pozor...
Dakujem! :)
15.12.2011 - 16:14:32
00
Bolo by dobré napísať či Ht alebo fulla a značku. No popozeraj škrabance na rámy či nenajdeš niečo prasknuté hlavne oblasti: Hlavová trubka (Canyon), váhadlá zadnej stavby, sedlová trubka. Pri vidlici si všimni vnútorné nohy, či niesu doškrábane a či nemá vakel. Môžeš letmo skontrolovať výplet a zvuk nábojov(Či niesu extrémne hlučné ale samozrejme v medziach). Či nešúchajú brzdy a či nevydávajú divné zvuky.
Idealne si zo sebou zober silikónovy olej a strekni vidlicu a tlmič. Či o to bolo starané. Zisti kto na tom jazdil a samozrejme sa na tom najprv povoz.
15.12.2011 - 16:24:54
00
Je to hardtail, hlinikovy, zavodne XC. Znacku a typ budem specifikovat potom, ked si ho pozrem a budem dalej rozmyslat...a tym silikonovym olejom zistim co? Taku metodu nepoznam :)
15.12.2011 - 17:49:01
00
po nastriekani sa prevez alebo zapruz a uvidis kolko bordelu pojde z vidlice, ci sa onu nalezite staral...najlepsie tak urobit aj po kazdej jazde
16.12.2011 - 08:11:38
00
... myslím že s tým silikónom tam šaškovať nemusíš ... nie je to vôbec smerodajné, stačí aby dotyčný vidlicu deň pretým poriadne vyčistil a nezistíš nič ...
Stav vidlice zistíš tým že si ju nafúkaš na približný tlak aký potrebuješ, prevezieš sa na nej a uvidíš či chodí hladko, či nevydáva nejaké zvuky, klepanie a podobne. Potom stačí na mieste pevne zabrzdiť prednú brzdu a vyskúšať či nemá vakel v púzdrach... jemným zatlačením riadítok dopredu a povolením ... prst si opri o mostík vonkajších nôh a vnútornú nohu a ak úcítiš kývanie, má vôľu v púzdrach. Najviac sa to prejavuje na ľavej nohe kde je kotúčová brzda. Potom stačí prezrieť vnútorné nohy či an nich nie sú škrabance. V každom prípade pokiaľ predávajúci nemá žiadny doklad o vykonanom servise na vidlici, doporučujem dať ju pred sezónou do servisu aspoň na výmenu olejových náplní.
Kontrolu reťaze, kazety a prevodníkov zvládaš, brzdy skontrolovať asi vieš tiež, stačí si pozrieť kotúče či sú neni nejako moc doryhované a akú majú hrúbku .. a platničky. Nie sú to síce zásadné veci, ako si napísala, reťaz, kazetu budeš meniť, tak sa dajú vymeniť aj kotúče a platničky ... ale dá sa na tom trochu znížiť cena ...
Ohľadom rámu ... ideálne zhodiť aspoň zadné koleso, bike otočiť hore kolesami a prezrieť všetky miesta okolo zvarov, najme okolo stredového zloženia a zadných pätiek a pod sedlom. Rovnako tak miesta okolo hlavového zloženia. To sú miesta kde býva rám najčastejšie prasknutý + príruby na hlavovej trubke kde sú nalisované ložiská hlavového zloženia.
Ešte by bolo dobré sa pozrieť na to ako hlboko mal dotyčný zasunutú sedlovku ... či nebezpečne nenamáhal rám pod sedlom.
16.12.2011 - 08:53:18
00
Dakujem, presne taketo rady som potrebovala. No a este jedna dost zavazna vec tu je-ci ten bike nebol kradnuty. Samozrejme sa to da zistit podla papierov, ale ak dotycny papiere nema, tak to tiez hned nemusi automaticky znamenat, ze ho ukradol...ja by som tiez uz teraz pravdepodobne nevedela najst papiere od mojho biku :) Takze, co mi zostava? Zadavat cislo ramu do roznych databaz? :)
16.12.2011 - 13:04:35
00
.. no tak na toto sa ťažko hľadá riešenie. Niektoré značky majú možnosť registrovať si bike... ťažko povedať. No môžeš s dotyčným spísať kľudne aj kúpno-predajnú zmluvu ako sa to robí pri aute, nič ti to síce nezaručí, ale .. ak nemá čisté svedomie, môže sa zľaknúť a od predaja odskočí ... Treba však povedať aj to, že aj keby ti ukázal doklady od bicykla, neznamená to že nie je kradnutý. Dnes sa dá sfalšovať naozaj všetko... takže hop nebo trop :-)
16.12.2011 - 13:13:02
00
keyboard_arrow_up