OK, na tej vyhodnosti/nevyhodnosti sa nema vyznam dotahovat. Pisal som, ze zitie na dlh (z pohladu faktov je kreditka vzdy zitie na dlh) moze niekto povazovat za vyhodu, tzn. je prenho vyhodne to, ze si kupi vec za peniaze banky a potom ich zas banke musi vratit. Ja patrim k tym, ktori tvrdia, ze pre fyzicku osobu to vyhoda nie je. That's all.

Som rad ze tato tema vznikla - je tu vela roznych nazorov a kazdy si moze vybrat to, co sa mu pozdava a moze sa podla toho v buducnosti zariadit, ked mu v banke kreditku ponuknu.
15.12.2011 - 16:11:21
00
nestačim sa divit:
:-)
ak TOTO nie je vyhoda, ...
a 45 dni bezúročne používam cudzie peniaze [/i]
čiže polopatisticky, moje vlastne peniaze ležia pekne na mojom účte nedotknuté 45 dni a aj mierne-mizerne uročené a "cudzie" za mňa pracuju a platia :-)


Aboslútne súhlasím. Všetko o výhode rozumne užívanej kreditnej karty tu už bolo napísané. Rozumne používaná kreditka je DOBRÝ dlh. Používam cudzie peniaze.
Možno by som ešte predsa len doporučil jednu knižku, ktorá krásne a zrozumiteľne popisuje tzv. finančnú inteligenciu, alebo finančné vzdelanie.
Volá sa :Bohatý táta, chudý táta, autor Robert T. Kiyosaki.
Vážne chlapi, fakt, stojí za prečítanie.
15.12.2011 - 16:38:17
00
Ked ma clovek kreditku pod kontrolov, tak je to OK. Ale takychto pouzivatelov ako LL zrejme nebude vacsina a banky urcite maju radsej klientov, co splatky nestihaju :)

Btw. len kreditka bez debetky tiez nie je v praxy vyhra, lebo pokial potrebujes cash tak poplatky za vyber z bankomatov su pri kreditke dost vysoke.
15.12.2011 - 16:56:20
00
:y:
15.12.2011 - 17:09:17
00
Debetku snáď už momentálne dostaneš všade k balíku zadarmo, tak to hádam nehrozí...
15.12.2011 - 17:16:32
00
Jezus v sobotu pokecáme a dám ti mnoho argumentov prečo použivam kreditku keď treba.Iba otázka koľko si si nadstavil debet na karte k bežnemu učtu?Respektive koľko sa až dá nadstaviť ten debetný limit.Pýtam sa lebo ja som to hneď ztrušil a pod 30€ už s karty k bežnému úču nič nevyberiem.
15.12.2011 - 20:43:50
00
myslim, ze je to prinosna tema. Kazdy si urobi svoj obraz. ;-)
15.12.2011 - 21:28:51
00
presne ako pise roman nikto nikoho neprehovara ani nenahovara. len debatujeme.
este napisem preco si myslim ze to je rizikove. len par modelovych situacii ktore sa mozu stat komukolvek z nas:

1. zneuzitie karty. niekto vam vyberie hotovost popropade nakup vo vacsej ciastke a co ak nastane situacia ze nebudete vediet dokaza ze ste transakciu nespravili vy?

2. SZCO. vela z vas urcite pracuje ako SZCO a nie kazdemu sa dari podla predstav. praca na zivnost pre vacsinu ludi znamena raz si hore raz dole. poznam z vlastnej skusenosti. staci par mesiacov a dlhy sa zacnu nabalovat. jeden dlh sa vykryva druhym ...

3. exekucia. kamarat chytil exekuciu a zablokovali mu ucet. podotykam nie jeho vinou ale nedorozumenim. trvalo to vyse dvoch mesiacov nez sa dalo vsetko do poriadku a ucet mu odblokovali. ak by zil na dlh vyslo by ho to dost draho kedze by nemohol vcas previest peniaze. uroky by pekne naskakovali a banka by si :handshake: ruky. ano mohol by to riesit obciansko pravnym konanim. a nakolko pozname nase skorumpovane sudnictvo tak tvrdim ze obycajny clovek by si asi v takomto konani ani neskrtol.

4. uraz. manzelka na materskej a vy pohodova robota s peknym zarobkom. jedneho dna sa vyberiete na bike a co cert nechce skoncite z urazom a mesiac stravite v nemocnici a dalsie dva na PN. ten kto si bude zasa :handshake: ruky bude vasa banka ktorej budu naskakovat slusne uroky.

tych pripadov by som tu mohol uvadzat XXX niekto si mozno poviete ze tu vypisujem nerealne veci. ale preto ze zijem v realite tak som tu kreditku zrusil a nevidel som v nej ziadnu vyhodu. jednoducho nemozem minut peniaze ktore som este fyzicky nezarobil. toto je prvy krok kedy sa moze clovek dostat do problemu.
kto ju vyuziva mu to neberiem kazdy ma na to svoj nazor.
15.12.2011 - 23:00:34
00
:tmi:

koniec, už sa nedá reagovať (normálne = rozumne)
:o
15.12.2011 - 23:40:09
00
:D co ti zabehlo? :D
teraz ma vsetci zakopu pod ciernociernu zem :D
15.12.2011 - 23:42:09
00
1. Vybrať hotovosť alebo zaplatiť môže niekto zvyčajne iba vtedy, keď má tvoju kartu a vie tvoj PIN, prípadne sa mu podarí kartu skopírovať a PIN pri zadávaní odchytiť... Ak zistíš stratu a okamžite nepožiadaš banku o blokáciu - tvoja chyba. Ak ti príde SMS, že prebehla operácia s tvojou kartou pričom ty sedíš v robote alebo doma a nezavoláš okamžite do banky - tvoja chyba. No a ak máš nastavený niekoľkonásobne väčší limit ako potrebuješ - to už škoda komentovať.

2. Ak by si nemal kreditku alebo debetku s povoleným prečerpaním, tak by si asi použil služby Pôžičkárne - a to by si dopadol ešte horšie a skôr.

3. Exekútor ti nezablokuje účet len tak - ja nič ty nič... Ale ak napriek niekoľkým výzvam veriteľa na zaplatenie dlžoby nereaguješ, ak nereaguješ na žiadosť veriteľa o vydanie platobného rozkazu, ak nereaguješ na výzvu exekútora na vyrovnanie dlhu - nečuduj sa.

4. Ak si v nemocnici a na PN, tak zvyčajne nečuriguješ po obchodoch a kartu používaš opatrne (rovnako ako prázdnu peňaženku)... A keď manželka na materskej napriek tomu, že má príjem len z materskej a vie že ty máš príjem len z PN, v obchodoch nepribrzdí - to sa radšej hneď rozveď.

Daj ešte niečo, nech sa zabavíme
16.12.2011 - 00:10:56
00
joko k bodu 4. ja som spominal na konci mojho prispevku o minani penazi ktore si este fyzicky nezarobil. takze v pripade urazu pred 45 dnovej lehoty na vyplatenie tvojho dlhu si uz fyzicky minul peniaze ktore nemas. je tam urcity casovy posun v tvoj neprospech. nepisal som o tom ze niekto na PN neuvazene vybera a nakupuje.
takze co spravis ke budes na dlhodobej pn a budes mat pred sebou vyplatenie kreditu dajme tomu 8OO€ a vies ze PN-ku v buducom mesiaci dostanes si vymyslim 250€. tvoj mesacny plat je 900€. bud vyplatis dlh s tym ze budes zivorit nasledujuci mesiac alebo druha moznost ze ho nevyplatis aby si mal aku taku istotu a rezervu ale budes znasat nasledky urokov pretoze si nezaplatil banke do 45 dni.

a k bodu 1, ok kontaktujes banku ze ti zmizli peniaze z uctu. banka ma na to myslim 30 dni aby vec doriesila. urcite ti nevratia peniaze za par dni spät na ucet. takze budes si zasa poziciavat aby si vratil pozicane?

ja len narazam na to ze tento bankovy produkt nesie aj urcite rizika. nikto by ti nepoziciaval peniaze zadara a vzdy sa niekto najde na kom zarobia. a nie su to len nedosledni ludia.
16.12.2011 - 00:25:40
00
Body 2. a 4. s temou moc nesuvisia. Pokial taketo udalosti nastanu a nemas financnu rezervu/poistky + rozumne hospodarenie v domacnosti, tak mas velky problem vzdy, lebo nestihas pokryt bezne vydaje.
16.12.2011 - 07:30:13
00
rastík tak na tie argumenty som som aj ja veľmo zvedavý
16.12.2011 - 07:46:28
00
mierne mimo.... (ale len mierne)

rád, dobre a celkom často ... dýcham,
ALE?
môžem sa pri tom aj ... zadýchať
môžem sa pri tom aj ... rozkašlať
a dokonca sa pri tom môžem aj ... zadusiť

kua kua,
radšej prestanem ... dýchať
8)
16.12.2011 - 07:54:01
00
keyboard_arrow_up