cim fotite?
canon 29% [ 294 ]
pentax 4% [ 39 ]
nikon 23% [ 234 ]
panasonic 9% [ 96 ]
sony 11% [ 108 ]
olympus 13% [ 137 ]
samsung 4% [ 40 ]
minolta 1% [ 9 ]
fuji 6% [ 60 ]
Celkový počet hlasov : 1017
Optický hľadáčik ti nahradí elektronický s veľkým rozlíšením. Navyše môže zobrazovať všetky informácie ako display. Navyše nie je takmer problém s tmavým obrazom pri priclonení objektívu. Fázové ostrenie sa dá nahradiť rýchlym procesorom. Dnes sú na trhu kompakty s ostrením, ktoré rýchlosťou prekoná niektoré zrkadlovky. Navyše fázové ostrenie už existuje aj bez zrkadla.
http://diit.cz/clanek/olympus-si-patentoval-fazove-ostreni-bez-zrcadla
http://www.digineff.cz/art/cojeto/phasedetection.html
04.07.2012 - 22:48:52
00
Na první pohled je to velmi pěkné, ale jako každé dosavadní řešení, které se snaží o implementaci zrcadlovkových technologií do malých těl, je kompromisní.-citácia z článku...a ono je pekné že to ostrí ale nemyslím že do kompaktov vtesnáš také objektívy aké sú rôzne pri zrkadle...dokážeš mať pri kompaktoch expozíciu od BULB do 1/4000? tú hornú hranicu možno,ale zatial som nevidel kompakt alebo podobný fotoaparát ktorý by dokázal fotiť 30 minút a viac...vtesnáš do kompaktu battery grip? čo tak blesky...takisto neviem či sú kompakty schopné snímať do RAW (oprav ma ak sa mýlim,tu si naozaj nie som istý)...proste na zrkadle máš variabilitu ktorú podla mňa kompaktom nedosiahneš...a rýchlosť ostrenia závisí dosť od objektívu,mal si už niekedy v ruke USM objektív? také ostrenie žiaden kompakt nemá...a neviem ako ty,ale ja som zatial nevidel jediný príklad vo svete,keď sa technológia dostala najprv ku normálnym zákaznikom ako ku profesionálom...k tomu dávkovaniu technológií
05.07.2012 - 08:43:27
00
"...je kompromisní..." - každá nová technológia zo začiatku prináša kompormisy, na to je tu ďalší vývoj

Nerozumiem, čo majú spoločné objektívy, čas uzávierky, battery grip, blesky alebo raw so zrkadlom? Ako sú tieto veci viazané na zrkadlo? Prosím vysvetliť. Popusti trochu uzdu fantázii. Foťák bez zrkadla nemusí mať tvar mydlovej krabičky, a naopak zrkadlo by sa dalo vtesnať aj do toho kompaktu, ak by na to bol dôvod. A vôbec, prečo sa obmedzovať na systém objektív - telo foťáku so snímačom a ostatnou elektronikou. prečo by nemohlo byť všetko integrované v objektíve. nemusíš sa babrať s ich výmenou, prachom na snímači a pod. Alebo prečo nemontovať na fóťák viac objektívov naraz a zachytávať napr. jednu scénu s viacerími ohniskami naraz. Dokonca som nedávno čítal o technológii, ktorá sa začína predávať. kde sa nesníma fotka na klasický čip pomocou klasickej optiky, ale nejakým spôsobom sa proste zachytí svetlo a jeho vlastnosti. všetko bez ostrenia, a iných mechanických zbytočností. Doma v počítači záber zaostríš na hociktoré miesto na fotke a nastavíš hĺbku ostrosti ako ti vyhovuje. A potom neexistujú zle zaostrené fotky so zlou hĺbkou ostrosti. https://www.lytro.com/camera#

"zatial nevidel jediný príklad vo svete,keď sa technológia dostala najprv ku normálnym zákaznikom ako ku profesionálom" - čo takto napríklad zrovna digitálna fotografia, spočiatku to bola veľmi nedokonalá hračka pre bohatých, až neskôr to dosiahlo kvalitu dostatočnú pre profesionálnu fotografiu.
05.07.2012 - 10:21:22
00
Marvin piše "Doma v počítači záber zaostríš na hociktoré miesto na fotke a nastavíš hĺbku ostrosti ako ti vyhovuje"
A toto ma s fotkou čo spoločné? ***** kam to speje tento svet za chvilu vám bude počitač aj fajčiť.Zrkadlo vyžy bolo je a bude zrkadlom a Olympus sem neťahaj čo skončili s kinofilmom tak vyrábaju same ***** nič od nich nie je dobrá a nikdy ani nebude.Chavalo bohu že fotím na film.
05.07.2012 - 14:14:00
00
Niekto fotí kvôli výslednej fotografii. Niekto kvôli tomu procesu pred stlačením spúšte. Niekto vyžaduje v ruke poriadne "železo", niekto zápalkovú škatuľku. Niekto fotí v ateliéri, niekto v blate a vode, mimo civilizácie. Niekto má pasiu z možností digitálnej fotografie, niekto z klasickej práce s filmom. Niekto má rád fotky upravené v PC, niekto to vyslovene neznáša. Každý podľa svojho gusta. Našťastie dnes máme možnosť uspokojiť si skoro všetky fotografické chúťky.
05.07.2012 - 14:33:50
00
Marvin: :y:
05.07.2012 - 15:19:03
00
posuniem tému kúsok inde.
Mám v pláne urobiť si digitálnu dierkovú kameru. Urobiť ju chcem z pokazeného zoomovacieho objektívu, ktorý zoženiem za nejaké smiešne peniaze a vykuchám z neho optiku. Chcem aby bola možnosť vymieňať rôzne diery a štrbiny. niečo podobné je tu: http://www.instructables.com/id/build-a-digital-pin-hole-camera/?ALLSTEPS
Máte s tým nejaké skúsenosti, odporúčania...?
05.07.2012 - 16:26:26
00
urob to na film je s tým väščia zábava :-) možeš študovať http://www.pinhole.cz/cz/pinholecameras/
05.07.2012 - 17:32:48
00
Keby som išiel do analógu :D, tak použijem ten najprimitívnejší systém. Čiže krabica od topánok a fotopapier. Ale táto verzia ma až tak neláka. Ale možno to použijem na štúdijné účely, pred zhotovením digitálu :)
05.07.2012 - 18:29:52
00

výborná stránka, vďaka nej som trošku prehodnotil plány a už aj začal s výrobou. Ak bude zajtra blbé počasie, možno budú aj prvé fotky. :)
05.07.2012 - 23:32:40
00
Dirkon! Môj prvý foťák. :)
06.07.2012 - 06:03:31
00
Optický hľadáčik ti nahradí elektronický s veľkým rozlíšením.

opticky hladacik nenahradi nic! iba ak vacsi opticky hladacik.. a za tymto si stojim:) takisto system sklapatelneho polopriepustneho zrkadla kde mas zvlast senzor na ostrenie je tazko nahraditelny (ci uz v rychlosti alebo presnosti)
06.07.2012 - 07:58:40
00
ludia podme dajte uz aj nejake foto sak ma oci bolia z toho citania :lol:

Prílohy:

nočné pranie.JPG
nočné pranie.JPG 203.89 KiB thumb_up0thumb_down

06.07.2012 - 10:51:24
00
Aby nedoslo k zbytocnym nedorozumeniam ohladom technologii (schvalne pisem technologii, dobra fotka nie vzdy je priamo umerna technike, niekedy naopak, cim horsia, tym lepsie .. narazam na niektore nemenovane trendy :lol: - holga lens a dalsie)

- fazove ostrenie bude VZDY technicky teoreticky rychlejsie ako kontrastne, akokolvek budu procesory rychle, je to dane principom ostrenia.
- konstrastne ostrenie z principu je lahsie vyladit a je menej problemove nez fazove (BF,FF,atd.), plus je mozne ho vyuzit pri nizkom osvetleni /resp. slabej svetelnosti/
- rychlost ostrenia okrem tychto dvoch technik je dane aj mnozstvom hmoty, ktore je pri ostreni presuvane, preto male lahke objektivy, kde sa presuva len kusok ostriaceho clena, mozu pri konstrastnom ostreni byt rychlejsie, ako fazove ostrenie pri (D)SLR /to je pripad novych objektivov Olympus 4/3/. Stale to ale nic nemeni na tom,ze musi ostrit na mnohokrat. Akurat je to velmi rychle.
- kontinualne ostrenie zatial je pri konstrastnom ostrenie stale len na hranie, je to dane principom, a pokial sa do toho neimplementuju dalsie veci, stale bude fazove ostrenie na kontinualne ostrenie daleko,daleko efektivnejsie /technicky ale viem asi ako by sa konstrastne dalo zlepsit aj v tomto poli/
- fazove senzory zatial nie su dostatocne implementovane v cipe.Az budu v plnom rozsahu na cipe a technologicky to bude zvladnute, prestane mat zmysel drzat zrkadlo vo fotaku. Zrkadlo len zbytocne zvacsuje a predrazuje stavbu fotaku, vydava zbytocne hlasne zvuky, sposobuje vibracie, a blokuje moznost plnohodnotneho vyuzivanie live-view a dalsich technik /video,FPS/. Je to prezitok z ery kinofilmu akceptovatelny u digitalneho stredoformatu, sem tam mozno u FF. Vsetko ostatne by uz malo byt plne digitalizovane. Zatial nie je, ale casom urcite bude, je to len vec technologie /penazi na vyvoj, odbytu/. Ale podobne raz dufam definitivne zmizne bayerova maska a AA filter ... foveon je sice fajn, ale ..


Marvin: pinhole mozes spravit z krytky fotaku
06.07.2012 - 13:28:41
00
Uz to mam "hotove". V uvodzovkach preto, lebo nie som spokojny s ostrostou. Treba vyrobit velmi presnu dierku. Zistujem ze aj stotiny milimetra su rozhodujuce. Musim zohnat lepsi (pevnejsi) material na vyrobu dierky ako je alobal. Fajn by mohla byt plechovka od piva. Ale doma iba lahvace. :)Tiez zistujem, ze mam slusne zapraseny snimac. S mojou 0,19 mm dierkou mi vychadza clonove cislo 100. A to uz sa prach ukaze fenomenalnym sposobom. :)
06.07.2012 - 13:37:59
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Komponenty)
keyboard_arrow_up