Po niektorej vytriasacke ma boli prdel aj krize. Co pomoze viac, karbonova alebo odpruzena sedlovka? Sedadlo mam velke gelove, to bude ok. Vazim cca 95kg.
ako vyzera odpruzena sedlovka???
poznam len bud pevnu alebo teleskopicku....
hehe a odkedy sa v zjazde (hocijakom zjazde v lese) sedi????? vzdy pekne zo sedla a pruzit telom.....lebo ani ful nedokaze odchytat kazdy naraz....a za dalsie mas lepsiu kontrolu nad bajkom.....lahsie manevrujes.... skus sa teda v zjazdoch postavit a neries sedlovku
asi 3 roky dozadu som jazdil XC na podedenom crossovom Giante, ktorý mal odpruženú sedlovku
bola to zbytočnosť.
pocítil som to možno pri trochu rozbitej betónovej ceste
s chrbtom by ti odpružená sedlovka nijak nepomohla
ako bolo spomenuté, pri zjazde "vytriasačke" nemáš sedieť v sedle
ak ťa po výjazde bolí chrbát, uprav si posed (posun sedla, zmena či otočenie predstavca)
To vôbec nemusí byť ok
Neplatí, že čím väčšie sedlo, tým menšie následky. Veľkosť dotykovej plochy neznamená väčší komfort. Napríklad ženy ... majú väčšie zadky, ale posed znášajú horšie, ako chlapi.
Vážiš 95kg. Koľko meriaš?
Meriam 188, ram mam 20" a sedlovka je od bezpecnostnej ciary este v pohode tak 7cm. Vrch sedla mam zhruba 2cm vyssie nez riaditka. Ked sedim tak dokazem spustit nohy na zem. Posed mam celkom v pohode, nastavene to mam podla bajkermi osvedcenych navodov. Len proste ked prejdem dlhsou vytriasackou tak to citim.
ako vyzera odpruzena sedlovka???
hehe a odkedy sa v zjazde (hocijakom zjazde v lese) sedi?????
No vidis, uz vies aj treti typ
Nejde o zjazdy /ja som to tak pochopil/ .. staci ist po rovine, kade sli kone v blate a potom to uschlo .. to som sice prehnal ako priklad, ale na ilustraciu. Takych terenov je vela ale casto je jedine riesenie ist zo sedla.
asi 3 roky dozadu som jazdil XC na podedenom crossovom Giante, ktorý mal odpruženú sedlovku bola to zbytočnosť.
.....ak ťa po výjazde bolí chrbát, uprav si posed (posun sedla, zmena či otočenie predstavca)
Odpružená sedlovka sa vyrába skôr pre crossové alebo pre trekkingové stroje do mesta pri prechode ponad obrubník alebo pri ľahkom prejazde cez električkové koľajnice, určite nie je stavaná na XC. A takisto sa vyrábajú lacné kusy napr. Extend za cca 7 € alebo drahšie kúsky SR Suntour za 40 € na ktorých je už možnosť výmeny pružiny podľa váhy jazdca. Keby odpružená sedlovka úplne stlmila všetky nárazy, nikdy bu nevznikol full .
Tiež ma pri jazde v teréne bolieval chrbát a bol to jeden z dôvodov prečo som pred dávnymi rokmi presedlal len na cestnú cyklistiku.
Ked to zlepsi komfort len o 20% tak to stoji za to. Nebudem koli tomu kupovat fulla. Skor ma zaujimaju prakticke skusenosti, ci ten suntouracky paralelogram nekyve do stran ako lacne extendy, ako sa to sprava pri slapani kopca, ako na asfalte atd.
Tiez odpruzenu sedlovku odporucam, rozhodne pomoze v komforte, pobrat ostre narazy pocas slapania. Na zjazdy to fakt primarne nie je urcene, no dovoli to sediet aj tam kde to predtym bolelo. So suntourom sice skusenosti nemam ale urcite to chce paralelogram. s tym hupanim problem neni, skor som postrehol ze vladzem viac resp byt rychlejsi lebo nemusim tolko nadlahcovat zadok resp tak casto do pedalov, neunavim sa tak.
Vaha? Ved vazi 700g, moja doterajsia ma okolo 400. Keby som honil gramy tak nenosim litrovu flasu, brasnu na riaditkach, rame aj pod sedlom, odrazky blikacky... Ani nechcem vediet co v tych brasnach je, asi aj hasak A cenou je lacnejsia nez karbonove. No idem do toho, pripadne ked zistim ze to je somarina tak to dam na bajk manzelke, ta to asi oceni
... keby odpružená sedlovka na HT pomáhala, tak už ju nosí každý. Nenosí ju však skoro nik (na 99% ?). Ani karbó novápri nejakých priemeroch 31,6 a vysunutí cca 25 cm nemôže pružiť tak, aby to človek na svojom zadku zbadal.
Prvotná rada je upraviť si posed a druhotná je šetriť na dobrého fulla.
P.S.: ... pri odpruženej sedlovke sa mení vzdialenosť zadku od pedálov v závislosti od jej okamžitého zasunutia. To tiež nerobí dobrotu.
Prave som si dal 5km usek polnej cesty vytunovanej tatrovkami, samy rigol vymol vlna jama. Tak vzdialenost sedla od pedala bolo asi to posledne co ma na tej ceste pri kruteni zaujimalo, a tie 4cm co to pruzi az taky velky vplyv nemozu mat. Druha vec, ja jazdim tak 50% asfalt, na to je asi full zbytocny luxus.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
hehe a odkedy sa v zjazde (hocijakom zjazde v lese) sedi????? vzdy pekne zo sedla a pruzit telom.....lebo ani ful nedokaze odchytat kazdy naraz....a za dalsie mas lepsiu kontrolu nad bajkom.....lahsie manevrujes....
bola to zbytočnosť.
ako bolo spomenuté, pri zjazde "vytriasačke" nemáš sedieť v sedle
ak ťa po výjazde bolí chrbát, uprav si posed (posun sedla, zmena či otočenie predstavca)
To vôbec nemusí byť ok
Neplatí, že čím väčšie sedlo, tým menšie následky. Veľkosť dotykovej plochy neznamená väčší komfort. Napríklad ženy ... majú väčšie zadky, ale posed znášajú horšie, ako chlapi.
Vážiš 95kg. Koľko meriaš?
http://www.kubicasport.eu/produkt/1119/odpruzena-sedlovka-SR-Suntour-NEX/
Alebo tento karbon:
http://velosprint.sk/shop/c.599_508/author-sedlovka-acp-103-27-2-carbon.p.27908
Nie je to ved len o zjazdoch. Aj rovinky su casto riadny tankodrom a nebudem ved slapat po stojacky.
hehe a odkedy sa v zjazde (hocijakom zjazde v lese) sedi?????
No vidis, uz vies aj treti typ
Nejde o zjazdy /ja som to tak pochopil/ .. staci ist po rovine, kade sli kone v blate a potom to uschlo .. to som sice prehnal ako priklad, ale na ilustraciu. Takych terenov je vela ale casto je jedine riesenie ist zo sedla.
.....ak ťa po výjazde bolí chrbát, uprav si posed (posun sedla, zmena či otočenie predstavca)
Odpružená sedlovka sa vyrába skôr pre crossové alebo pre trekkingové stroje do mesta pri prechode ponad obrubník alebo pri ľahkom prejazde cez električkové koľajnice, určite nie je stavaná na XC. A takisto sa vyrábajú lacné kusy napr. Extend za cca 7 € alebo drahšie kúsky SR Suntour za 40 € na ktorých je už možnosť výmeny pružiny podľa váhy jazdca. Keby odpružená sedlovka úplne stlmila všetky nárazy, nikdy bu nevznikol full
Tiež ma pri jazde v teréne bolieval chrbát a bol to jeden z dôvodov prečo som pred dávnymi rokmi presedlal len na cestnú cyklistiku.
full by samozrejme vznikol, lebo zlepsuje trakciu v rozbitom terene
jedina nevyhoda je vaha a cena
viewtopic.php?f=2&t=14940
Prvotná rada je upraviť si posed a druhotná je šetriť na dobrého fulla.
P.S.: ... pri odpruženej sedlovke sa mení vzdialenosť zadku od pedálov v závislosti od jej okamžitého zasunutia. To tiež nerobí dobrotu.