Chcel by som vedieť čo užívajú napríklad taký pretekári v ProTour teamoch na regeneráciu, pred/počas/po treningu... ? ak by niekto vedel môže prispieť.
Nemyslím nelegálne látky ! doping a podobne! bežné veci čo sa dajú kúpiť napríklad cez internet. Dáke Regenery a podobne.
Napadlo ma to z toho dôvodu lebo v poslednej dobe mám treningy tvrdšie a tvrdšie
posledný komentár: 6. 5. 2025 o 0:14
Krce som uz nemal, ci je to lepsou kondickou alebo niecomu pomohli aj tie tablety je tazko zhodnotit
Vlado to magnezium zaberá. Mňa začali chytať krče v noci tak som si nasadil mag.+B1+B6 a o dva dni bez problémov. Poradil som to aj bratovi a tiež pomohlo.
Tu sa musím ozvať na obranu bujónu. Však aký je rozdiel medzi slepačou polievkou a bujónom? Slepačí vývar a slepačí bujón, je to isté. Francúzština sa už bohužiaľ nenosí.
Pod bujónom si predstavujem niečo z vriacej vody a kocky bujónu uvarené za dve-tri minúty...
Neviem kolko mas rokov a ci zijes sam alebo mas zenu, ale ak Ti zena uvarí slepaciu polievku a drbne tam bujon tak ju urcite nepochval!!!Bujon je len chemia nadrbana glutamanom a to ani z daleka nieje zdrava strava a to nie pre sportovca!!!
alebo aj http://www.cudzieslova.sk/hladanie/buj%C3%B3n
mimochodom niekedy aj instantny bujon (plny "chemie") vyborne pomoze - napr teraz na Horalovi som nan nemohol povedat krive slovo a len som dakoval za nieco teple a kedze nie som profik, zajedal som to chlebom so smalcom a cibulou
Ty si myslíš, že bujón je tá kocka sračiek.
ale laco sa snaží vniesť svetlo, a hovorí, že bujón je vývar. Vo Francúzku vývar volajú bouillon.
To len niekto dal kocke sračiek rovnako znejúce meno ako má vývar vo Francúzku.
Ešte dačo k téme:
Najdôležitejší pri regenerácii je spánok, najlepšie v tej časti dňa, kedy je tma.
Telo bez jedla vydrží dva týždne, bez spánku nevydrží tri dni.
... ale ešte poznámka k spomínanému glutamanu sodnému, na ktorý sa neprávom mnoho ľudí pozerá skoro ako na jed.
Glutaman sodný je pre naše telo rovnako prirodzená látka ako kuchynská soľ. Je podobne "škodlivý" ako je "škodlivá" kuchynská soľ.
Stáročia sme si mysleli, že existujú štyri základné chute - slaná, sladká, kyslá a horká. Pred niekoľkými desaťročiami k nim oficiálne pribudla piata základná chuť, UMAMI. Na chuti umami je založená veľká časť ázijskej kuchyne a môže za ňu práve ten glutaman sodný, pre ktorý máme v našom tele dokonca receptory. Podobne ako pre chuť slanú, sladkú, horkú a kyslú. Možno objavíme ešte ďalšie základné chute a príslušné receptory týchto chutí, ale k dnešnému dňu je tých základných chutí 5, vrátane chute umami (glutaman sodný).
tonito: Aby som nezabudol. Tento týždeň mi varí syn, keďže manželka s dcérou sa túlajú niekde po Maroku.
teraz do toho cireho vyvaru - bujonu hodim zeleninu a budem mat slepaciu polievku,
a odvazim sa tvrdit, ze je to zdrave
edit: ak by mal niekto zaujem, musim zotat este 7 sliepok