hm, pocuvas? je nejaka audioverzia alebo si len nechavas predcitavat nejakym "automatom" textovu verziu? :)
19.10.2012 - 20:53:01
00
Normálne z Audible, ale pozerám, že momentálne nie je dostupná?! Inak Audible môžem doporučiť, len neviem, či funguje aj u nás, ja mám stále účet aj v UK, takže no problem.

Prílohy:

Audible.PNG
Audible.PNG 59.36 KiB thumb_up0thumb_down

19.10.2012 - 21:27:30
00
príklad ako L.A. získava peniaze do nadácie ...

Vstupenka za 1000 dolarů
Galavečera se zúčastnilo 1500 lidí, každý z nich zaplatil minimálně 1000 dolarů. Nadace Livestrong, kterou Armstrong založil v roce 1997 po svém onemocnění rakovinou, očekává, že slavnostní večeří získá zhruba 2,5 milionu dolarů. Mezi hosty nechyběly osobnosti ze světa hudby (Norah Jonesová, Stephen Marley) a filmu (Sean Penn, Matthew McConaughey a Robin Williams).
20.10.2012 - 14:29:36
00
Z webových stránok WADA: "Caffeine was removed from the Prohibited List in 2004. Its use in sport is not prohibited." - takže, kto ste kávičkovali pred rokom 2004, vedzte, že ste (boli) sypači. :P

Takto nejako vznikaju urban legends. Kofein vtedy nebol zakazany uplne, ale iba v nadlimitnych mnozstvach. Limit bol 12mg/l, co zodpoveda cca 8 naraz vypitym kavam pre normalneho cloveka. Poznas niekoho, kto takto kavickuje? ;-)
20.10.2012 - 16:20:43
00
Kto kavickuje nie, ale coca cola na pretekoch sa podava bezne ( vybublana ).
20.10.2012 - 16:35:23
00
http://www.nutrend.cz/cz/produkty-nutrend/enduro-drive/art_18733/carbonex.aspx

Ja som kedysi bral tieto tablety pred pretekom 4 a to som snad doper? :D
20.10.2012 - 16:59:16
00
jasné, že si. :P

Práve preto sa snažím dopátrať, kto určuje, čo sa môže a čo už nie. Vždy som si myslel, že doping je len vtedy, keď nejaká chémia zvyšuje výkon (vytrvalosť etc.) a zároveň škodí zdraviu. Pritom napr. o EPO WADA píše:
"While proper use of EPO has an enormous therapeutic benefit in the treatment of anaemia related to kidney disease, its misuse can lead to serious health risks for athletes who use this substance simply to gain a competitive edge. It is well known that EPO, by thickening the blood, leads to an increased risk of several deadly diseases, such as heart disease, stroke, and cerebral or pulmonary embolism. The misuse of recombinant human EPO may also lead to autoimmune diseases with serious health consequences."
Sami pritom uznávajú (a je to spomenuté aj v tej správe USADA), že pri dlhodobej záťaži typu Grand Tours klesá úroveň červených krviniek. Teda keby im išlo o zdravie pretekárov, EPO (prípadne niečo podobné, proste stimulant tvorby červených krviniek, trebárs červené víno :)) by malo byť povolené, aby sa krvný obraz dostal na normálnu úroveň. Samozrejme záviselo by na dávkovaní, ale to závisí u každého lieku. V čom je zakopaný pes? Lekári a medici, vyjadrite sa k tomu.

Len tak naokraj, chemoterapia má tiež veľký vplyv na tvorbu červených krviniek, ak sa nemýlim.
20.10.2012 - 17:13:31
00
Aby si bol podla starych pravidil pozitivny, musel by si ako 80kg clovek zobrat cca 480mg kofeinu. To je cca 4 litre coca-coly, alebo (480/8=) 60 tabliet Carbonexu.

@bedo: Ty sa snazis vidiet svet cierno-bielo. Ako keby existovalo nieco, co len skodi,alebo len co pomaha. Ale to nejde. Skoro kazda latka, ktora je na zakazanom liste je v podstate liek. Zisti si, ake lieky sa podavaju starym ludom napr. na pooperacne komplikacie a zistis, ze su to anabolicke steroidy. Normalny ludia si ani neuvedomuju, ze mnohokrat beru latky, ktore maju spickovy sportovci zakazne. Vacsina astmatikov bere steroidy tiez. Tym, ze lekari im ich podavaju na obmedzenu dobu, si telo neznicia. Ale ako by si obmedzoval tuto dobu pozivania u sportovcov, aby si tiez telo neznicili? To sa neda, preto proste idu tie latky na zakazany list.
20.10.2012 - 17:31:46
00
yojo: no veď ale ja presne o tom hovorím, či je to liek, alebo jed, rozhoduje hlavne dávkovanie. A zase sa vrátim k tomu, že v "normálnom" stave je Tvoj krvný obraz nejaký. Keď ochorieš, obyčajne sa zmení (urobia Ti rozbor krvi a (aj) podľa toho nasadia liečbu). Aj u športovcov už zaviedli krvný passport, kde sa dá odsledovať, ako sa mení krvný obraz v čase (používajú to aj ako dôkaz proti LA). Zvyšok by možno mali nechať na lekároch a antidopingoví komisári by sa mali zamerať na odchýlky od normálu. Samozrejme za predpokladu, že krvný obraz odráža situáciu v organizme.

Lebo inak mi to veľmi pripomína analógiu s marihuanou (nepovoliť ani za nič), pričom alkohol aj nikotín sú podľa výskumov ďaleko nebezpečnejšie (ale keďže je to pre niekoho veľký biznis, tak sa to toleruje).
20.10.2012 - 17:45:16
00
No nie som v tom expert, ale predpokladam, ze jednat tieto testy su finanacne radovo narocnejsie a jednak, tym, ze sa niekomu zmeni krvny obraz, nic nedokazes. Ano moze to sluzit ako podporny dokaz, ze je za tym nejaka chemia, ale pokial nemas presne podchytenu latku, ktora je zakazana, asi tazko mozes niekoho usvedcit, kedze takato zmena moze byt sposobena aj inymi faktormi. Ved nakoniec ani Armstronga krvy obraz neusvedcil, museli na neho vytiahnut az svedkov.
20.10.2012 - 18:03:27
00
Finančná náročnosť - keď si ich môžu nechať robiť naši obvoďáci pri podozrení na čo len trochu vážnejší zápal? Okrem toho, nemuselo by sa sledovať všetko. Z hľadiska dopingu sú dôležité v podstate len červené krvinky, kvôli zvýšeniu aeróbnej kapacity. Ak máš dlhodobo (teraz trepnem) 10000 jednotiek na ml a zrazu Ti to vybehne na 15000, tak to asi prirodzené nebude. Máš problém a automatickú diskvalifikáciu.

Súčasný stav - je nejaký zoznam látok, ktoré sú (na základe niečoho) zakázané. Samozrejme, že tým pádom (logicky) nemôžu byť zakázané všetky. Dopingoví "doktori" investujú do vývoja nových látok veľké prachy (biotech je v USA strašný biznis), lebo vedia, že sa im to vráti. Športovec užíva novú látku a všetci sú happy, veď predsa nie je na listine zakázaných, tak o čo ide? Zarobí si na tom biotech firma, "doktor smrť" aj WADA. Odnesie si to športovec. Hmm?
20.10.2012 - 18:14:07
00
No ja som to bral zo vseobecneho hladiska, nie len vytrvalostnych sportov. Ale aj tak je to podla mna prilis zjednodusene. Je fakt, ze cervene krvinky su jeden z najdolezitejsich faktorov, ale urcite nie jediny. Akonahle ich zastavis na nejakej hranici je logicke, ze zacnu rozhodovat ine faktory. TJ doping pojde inym smerom a si na zaciatku.
20.10.2012 - 18:45:32
00
zacnu rozhodovat ine faktory

napríklad? Nech je to akokoľvek, ak sa máme držať témy, LA obviňujú z používania EPO a krvných transfúzií. Obidve sa týkajú manipulácie s množstvom červených krviniek. Ak existuje cesta, ako obísť úlohu červených krviniek v procese zásobovania svalov kyslíkom (prípadne zvýšiť výkonnosť bez zásobovania svalov kyslíkom), rád by som sa o nej dozvedel.

Ďalšia vec, ktorá ma zaujíma je, či je niekde dostupná vedecká štúdia, ktorá by kvantifikovala prínos užívania EPO v závislosti na dávkovaní. To bola jedna z mojich predošlých otázok, či tie mikrodávky EPO nespôsobujú tiež len mikro prínos z hľadiska výkonnosti a či náhodou "nedajbože" nie sú dokonca zdraviu prospešné (lebo to je tiež jedna z možností). :^)

A BTW čiernobiele chápanie dopingu je z môjho pohľadu práve nekompromisné odsúdenie "dopingu" len na základe toho, že je niečo na zozname zakázaných látok (ale Coca Colu radšej aj tak nepite, je to sh*t aj napriek tomu, že kofeín už na zozname nie je ]:) ), bez toho, aby si človek o tom zistil podrobnosti. Ale zasa s masou "nevedomých" sa manipuluje oveľa ľahšie, ako s ľuďmi, ktorí idú do hĺbky.
20.10.2012 - 20:08:26
00
Inak vsimli ste si ten paradox, ze tema s nazvom Lance Armstrong sa uplne obratila na doping? Jednoducho ten fakt, ze dnes LA a doping idu k sebe tak ako americky policajt a kobliha? V case Armstrongovych vitazstiev na TdF by to bolo nieco nepredstavitelne. Svet cyklistiky sa meni, a ja neviem ci k lepsiemu. :(
20.10.2012 - 20:21:06
00
ale aj vtedy sa robil okolo dopingu humbuk, že LA dopuje.. len to nebolo tak tlačené médiami.. lebo sa ani nemali čoho chytiť, všetci čo teraz papulujú boli vtedy "čistý"
20.10.2012 - 20:33:21
00
keyboard_arrow_up