blackpyros: Lebo (aspoň mne) nie je jasné, čo je doping a čo je "doping". Odsudzovať niekoho za "niečo" a pritom vlastne nevedieť, čo to "niečo" znamená, mi osobne nepríde byť fér.

Alebo ešte inak. Ak by som sa opýtal: "Ste za doping?"
Tak si myslím, že väčšina (ak nie všetci, mňa nevynímajúc) by odpovedala niečo v zmysle: "Jasné, že nie, si normálny?"

Ale keby som sa opýtal napr.:
"Ste za to, aby športovci mohli používať EPO v dávkach, ktoré v žiadnom prípade nespôsobia prekročenie ich dlhodobej hladiny hematokritu na liečenie chronickej únavy?"
Asi by sa našlo dosť ľudí, ktorým by stačilo počuť "EPO" na to, aby odpovedali úplne rovnako, ako na predošlú otázku, ale možno by sa našli aj takí, ktorí by povedali: "A prečo nie? Nikomu to neublíži, veď je normálne byť zdravý, len by to asi muselo byť pod nezávislou lekárskou kontrolou, aby nemohlo dôjsť k zneužívaniu." Osobne sa rátam skôr k tým druhým. Aspoň dovtedy, kým ma niekto nepresvedčí, že EPO v malých dávkach škodí v akomkoľvek množstve. ;)

pozn.: píšem EPO, lebo taký je teraz trend, ale kľudne si doplňte váš obľúbený medikament...
20.10.2012 - 20:51:13
00
Bedo, tvaris sa, ako keby pred EPO ziaden doping v cyklistike neexistoval. Na Tour boli napr chyteni jazdci beruci testosteron a ine anabolicke steroidy (regeneracia a sila), amfetaminy (potlacenie unavy), rastovy hormon. Nepopieram, ze proces okyslicovania je jeden z najdolezitejsich pri cyklistike, ale je naivne si mysliet, ze sa to neda obist menej ucinejsimi metodami. Tymto tuto temu z mojej strany uzatvaram.
20.10.2012 - 21:16:33
00
njn, ceru mam rád ;) static.zlacnene.sk
20.10.2012 - 21:19:48
00
Bedo, Ale ved to tak je. Je kopec latok co je povolenych do urciteho mnozstva. Ale ked sa neda spolahlivo a presne zistil z kontroly ake mnozstvo si uzil tak je lepsie to striktne zakazat. Alebo ked aj male predavkovanie moze skodit. Plus je bloknutych kopec latok ktore to mozu maskovat. Volakedy boli povolene po etape podavat vyzivove latky do zily a zavodnik sa mohol lepsie zrelaxovat. Dnes je to zakazane. Lebo sa tym da vselico skryt a dlhodobo to moze ublizit. Zasa ked su vsetci unaveni skratka dalsie dni nebudu moct ist tolko na doraz. Ale je to rovnake pre vsetkych. Ber to tak ze ten system vymyslalo kopec inteligentnych ludi a ma svoje opdstatnenie. Jednotlivec tomu tazko utecie. Ale ked sa postavi za doping masineria ludi a kopec prachov vedia system oklamat a zarobit na tom. A mozno sa toto dialo v pripade LA kompany. Ak ano je to treba potrestat a poucit sa aby sa dalsie pokusy oddialili. Ak nie tak to bude priekak. V kazdom pripade uz sportovy svet bude odteraz opat iny.
20.10.2012 - 21:22:30
00
rasto_t: vďaka za odpoveď, písal som, že sa v tejto problematike neorientujem, tak mám možno blbé otázky. Keby boli informácie jednoducho dostupné, možno by som nemal. Lebo mne nestačí, že "doping je zlý, zlý, zlý", ja by som chcel vedieť aj prečo.

Len na okraj - to, že systém vymýšľalo kopec inteligentných ľudí ešte nemusí znamenať, že funguje dobre. Z rôznych príčin. Viď EÚ.
20.10.2012 - 21:31:34
00
Ešte som našiel jednu zaujímavú diskusiu ohľadom EPO: "Honestly, why is EPO illegal?"

Aspoň nie som jediný, koho to zaujíma. :)

zaujímavé príspevky. Nejaký doktor k tomu napísal:
"Having a hematocrit > 50 significantly increases mortality and morbidity from strokes, heart attacks, and blood clots.
Now EPO and steroids differ somewhat in that generally any steroids are bad for your health while EPO in and of itself isn't bad, only if it drives the hematocrit over 50.

EPO is quite expensive but paid for by your governments for the most part, and a very reasonable counterpart to repeated blood transfusions. It is a big drain on Medicare in this country. Worldwide sales of the EPO triumvirate Aranesp, Epogen, and Procrit totalled $5.6 billion (with a B) last year; making it the main cash cow for pharmaceutical giant Amgen which makes all 3."

Hmm, ako sa volajú tie preteky okolo Kalifornie? Žeby Amgen Tour of California? :)

a odpoveď:
"So Lance never went over 50 according to his passed drug tests... so it isn't necessarily dangerous since it can occur naturally in a person. So BS on the "health" argument as long as it is controlled and monitored since he never 'went over the speed limit' so looks good to me. Like monitoring thyroid or B12 or whatever else in one's blood. "
20.10.2012 - 21:57:36
00
Lenze tymto sa napr potlacaju geneticke rozdiely medzi zavodnikmi - niekto ma od prirody hematokrit 52 (tusim contador ma tolko, ma aj medicinsku vynimku na to lebo cez 50 je stale zakazane sa mi zda), Lance mal prirodzeny hematokrit nieco cez 40... Pomocou epa sa vsetci vedeli dostat na hodnoty okolo 50ky, ak presvihli tak to museli regulovat (napr Pantaniho tusim za to vyhodili z Gira) - a to je prace ten problem dopingu. Kazdy jazdec je v niecom iny (co sa tyka genetickych predpokladov), ale urcite druhy dopingu dokazu vyhanat hore urcite parametre, co zvyhodnuje (aj pri pouziti dopingu) jednych voci ostatnym. Napr. sa hovori ze Lance-ovo telo ohromne dobre reagovalo na krvny doping, pritom takemu Contadorovi by az tak nepomohol. Kedze mal Lance zas na druhu stranu ine parametre lepsie, v konecnom dosledku tym dopingom mohol viac ziskat (velmi vseobecne povedane, len ako priklad)
21.10.2012 - 09:39:39
00
Hej, ale keď mal LA prirodzený hematokrit dlhodobo na 40 a zrazu mu vybehne na 50, tak je to jasné, nie? A nemusia ani skúmať, či bral EPO alebo nezistiteľné ruské anaboliká. Alebo sa dá také zvýšenie dosiahnuť aj prirodzenou cestou?

Inak ako počúvam tú Hamiltonovu knihu, tak on uvádza, že EPO mu zvýšilo výkonnosť o 3%. Neviem, či je to reálne číslo, ale nič lepšie som zatiaľ nenašiel. Priznám sa, že som čakal viac, vzhľadom na to, aký humbug sa okolo toho robí. S prepáčením, ale keď sa pred jazdou dobre vyseriem, tak sa môj výkon zmení o viac.
21.10.2012 - 16:30:08
00
neviem presne čo myslel zvýšenou výkonnosťou o 3%, ale zober si, že jazdci počas GT strávia na trati dajme tomu 4500 minút. z toho sú 3% až 135 minút. jasné, že takýto prepočet v reáli nebude fungovať a tých získaných minút vďaka dopingu bude oveľa menej, ale o víťazstve často rozhodujú desiatky sekúnd. preto porovnávanie EPA s príjemným časom stráveným na latrínke nie je veľmi na mieste :)
21.10.2012 - 17:36:25
00
rozeberate tu doping akoby ste si doteraz mysleli ze v profi cyklistike nikdy nebol. mna ovela viac trapi ze dopingom je velmi slusne prezrana aj ta amaterska cyklistika kde sa jazdi doslova "okolo hnoja" a za prvenstvo dostane vitaz maximalne tak pekny pohar...
21.10.2012 - 19:26:09
00
som rád Matúš,že to povedal aj niekto druhý...
21.10.2012 - 20:53:25
00
to ale predpokladám žiadna WADA nerieši, keďže tam nejde o peňáze, peneži ani peníze :(
21.10.2012 - 21:28:08
00
ked sa chces dostat na profi uroven a tym padom k chechtakom musis asi povyhravat tie amaterske ci? takze klepes uz tam :D
21.10.2012 - 22:12:43
00
to ale predpokladám žiadna WADA nerieši, keďže tam nejde o peňáze, peneži ani peníze :(

zazil som dopingovu kontrolu aj v 1. hadzanarskej lige (druha najvyssia - vsetci rovnaki "profici" ako pri maratonoch alebo tolkokrat spominanej amaterskej kulturistike... zaujimavy pocit nechat sa kontrolovat pod dohladom "statneho osetrovatela"...
22.10.2012 - 11:36:37
00
Dnes o 13.00 tlačová konferencia UCI s oficiálnym verdiktom ohľadom LA.

A moje subjektívne hodnotenie kauzy? Mám nesmelý pocit, že sa upieklo niečo, v čom je Lance iba okrajovou figúrkou, hoc terčom zároveň. V hlavnej úlohe sa mi javia byť peniaze, osobné zášte, závisť a vybavovanie nejakých starých účtov. Pripomína mi to nie tak dávne: mučiť, zviazať, kameň na krk - a ak sa utopí, NAOZAJ NEBOLA v moci diabla....

Všetci zrazu svedčia...všetci spoľahlivo z dopingu usvedčení...skrachovanci a neúspešní...spozori odstupujú - ikona už nesype prachy...všetci vehementne kričia VINNÝ, hoci ešte žiadna vina oficiálne dokázaná NEBOLA...Všetko sú zatiaľ teórie, ktoré teraz sypú prachy iným...

Možno ešte budeme prekvapení, keď časom skutočná pravda vypláva na povrch.
Lance, vydrž!

:bow:
22.10.2012 - 12:49:26
00
keyboard_arrow_up