oboy: v profi je to asi tak, ale prečo to robia amatéri na pretekoch okolo hnoja? Žeby sa chceli dostať k profesionálom?

kkk55: prečo?
28.01.2013 - 18:53:37
00
bedo, ak to myslis ironicky a len provokujes tak sa ti to dari :) aspon u mna. Ale ak to myslis vazne, tak uz fakt neviem, co normalne na to napisat a preto je toto moj posledny prispevok do tejto temy.
28.01.2013 - 19:00:40
00
Bedo nerozmysla zle, akurat je to cele na trochsiu hlbsiu filozoficku uvahu (profi sport) a nie kazdemu sa do takej uvahy/debaty chce a nie kazdy je jej schopny.
Kreatin a cukrove veci su OK? Kedze poskytuju uzivatelovi vyhodu, ako k tomu pride ten, kto si ich nedal? (lebo napr. nemal na ne peniaze)
Kto urcuje, aka vyhoda je este fer a aka uz nie je? Preco s tym maju ludia problem v profi sporte (cirkus, show) a v realnom profi zivote im to nevadi (napr. job dostal zaujemca, ktory na niecom slapal a mohol sa tak lepsie pripravit na pohovor).

otázka by nemala byť aká výhoda je ešte fér? otázka je aké zdravotné riziká hrozia športovcovi, ktorý pravidelne užíva testosterón, rastový hormón, EPO a kto vie čo ešte. účinky sa nemusia prejaviť hneď, u niekoho sa možno neprejavia vôbec, ale u nezanedbateľnej časti sa prejavia skôr či neskôr. osobne z medicíny nemám žiadne odbornejšie vedomosti, ale dovolím si povedať, že ich nemá ani bedo, preto nemá zmysel spochybňovať výber látok, ktoré sú označené za doping. bedo keď tak veľmi chceš zistiť, prečo sú konkrétne látky na zozname WADA tak ich kontaktuj, možno ti pošlú aj štúdie ohľadom zdravotných rizík. iné látky by zase mohli byť povolené do istej miery, ale mohol by nastať problém pri testovaní a overovaní stanovenej hranice, tak ich zakážu úplne. treba si uvedomiť, že za antidopingovými snahami nie sú žiadne obrovské peniaze a musia sa podľa toho zariadiť.

doping je tu potom od toho, aby športovci, ktorí nechcú hazardovať so svojím zdravím, neboli nútení začať sypať práve z dôvodov, aby si nemuseli začať hľadať novú prácu. veľmi sa to nedarí, ako vidieť z príkladu Armstronga.

inak súhlasím, že každý ma právo naložiť so svojím životom, ako uzná za vhodné. keď chce niekto úžívať heroín, nech ho užíva. osobne vnímam boj proti drogám za frašku, na ktorej sa iba nabaľujú kriminálne živly. keď si borci amatéri v posilke myslia, že musia užívať testosterón, tak prosím. rozdiel medzi profi športom a hobby aktivitami je v tom, že v profi športe jednak porušujú pravidlá a ovplyvňujú aj daľších pretekárov, ktorí by tie pravidlá dodržovať chceli kvôli vlastnému zdraviu.
28.01.2013 - 19:06:44
00
rizika su jasne aspon u epa , husta krv zastavenie srdca hlavne v spanku preto vzdy zvonia v hotelovych izbach pro tour cyklistov o 3 rano budiky a cyklisti zacinaju pumpovat krv ci na trenazeroch alebo inaksie :D

inak dovolim si silno pochybovat o zdravy v profi cyklistike takze namieste je otazka ci sa naozaj nemusia liecit liekmi po vykone ....
28.01.2013 - 23:23:08
00
trochu na uvolnenie ;)

http://vimeo.com/58191312
29.01.2013 - 07:03:59
00
rizika su jasne aspon u epa , husta krv zastavenie srdca hlavne v spanku preto vzdy zvonia v hotelovych izbach pro tour cyklistov o 3 rano budiky a cyklisti zacinaju pumpovat krv ci na trenazeroch alebo inaksie :D

inak dovolim si silno pochybovat o zdravy v profi cyklistike takze namieste je otazka ci sa naozaj nemusia liecit liekmi po vykone ....

preto som aj pisal, ze objemy, ktore sa jazdia na GT, su nadsadene. jazdit denne 150+km etapy po 3 tyzdne su galeje. k tomu sa este pripocita nahusteny kalendar podujati a kratka pauza medzi koncom a zaciatkom sezony a jazdci nemaju dostatocny cas zregenerovat prirodzenym sposobom.

ale mna by skor zaujimalo ci sa ozaj musia liecit Epom,testosteronom a dalsimi dopingovymi latkami, ci k nim neexistuju aj povolene alternativy, mozne nie tak efektivne, ale dostatocne pre zotavenie. to by fakt chcelo vidiet nejaky posudok komisie zostavenej z autorit v zdravotnictve, ktora by to posudila.

dost ma zaujima ako je to so Sky. dost ludi tento rok od nich odislo kvoli podpisu na tom ich antidopingovom manifeste, Higgings sa dost ohradil proti Armstrongovi, ze ako je on v porovnani s nim cisty. keby sa u nich preukazala nejaka afera tak by si to riadne vyzrali :?: Cadel Evans zase posobi dost doveryhodne, kto vie ci aj on sype.
29.01.2013 - 08:55:53
00
Higgings? :D to je kto...a k tým GT...Adam Hansen dokončil tento rok Giro, Tour aj Vueltu...on by mal byť teda nekorunovaným kráľom sypačov...a to chalan trénuje tuná za kopcom v Beskydách :D

http://www.peloton.cz/publicistika/adam-hansen-kdyz-vidim-snih-jsem-jako-dite-v-obchode-s-bonbony
29.01.2013 - 09:04:00
00
inak súhlasím, že každý ma právo naložiť so svojím životom, ako uzná za vhodné. keď chce niekto úžívať heroín, nech ho užíva

toto je diskutabilné...takýto človek má väčšie predpoklady škodiť iným...
29.01.2013 - 09:13:52
00
samozrejme Wiggins. v poslednom case som dost cital o Higgsovom poli, sa mi to nejak pomiesalo :D

k tym objemom ma este napadlo, kto sleduje challenge na Strave, tak si vsimol, ze 60 rocny borec za mesiac najazdil vyse 3000 mil. neviem ci aj on v tom pokrocilom veku sype, ale skor to svedci o tom ze aj objemy na GT sa daju prejst v sulade s pravidlami a v relativnom zdravi, samozrejme pri nizsej intenzite.
29.01.2013 - 09:19:09
00
dotm aj tazky alkoholik ma predpoklady skodit svojmu okoliu. od toho su vaznice, ktore su zaroven aj odvykackou. nie som ziadny obhajca drog, ale sloboda by mala byt aj o tom, ze clovek ma pravo znicit si zdravie drogami,alkoholom,cigaretami atd. co mi skor vadi je, ze na liecbu takehoto vedomeho nicenia si zdravia prisievaju danovi poplatnici.
29.01.2013 - 09:35:55
00
dotm: isteže je to diskutabilné, ale rovnako to platí napr. o alkohole a cigaretách - osobne nemám rád hlavne netolerantných fajčiarov, ktorí cigaretovým dymom zamorujú okolie. Napriek tomu by som ich nedal pozatvárať, prípadne poslať do uránových baní, ako by niektorí chceli naložiť s užívateľmi dopingu (neber to osobne, už si nepamätám, kto došiel s takou myšlienkou).

dex: pokiaľ je na výber kontrolované sypanie pod lekárskym dohľadom (ktoré môže mať navyše priaznivý vplyv na zdravotný stav, takže to de facto ani doping nemusí byť) a potláčané, a tým aj nekontrolované sypanie bez lekárskeho dohľadu, osobne sa prikláňam k prvej alternatíve (koľko z údajných úmrtí na následky EPO bolo u profesionálov pod lekárskym dohľadom?). Samozrejme, že ideálne by bolo nesypať vôbec, lenže to je podobné ako hlásať, že komunizmus je ideálny spoločenský systém, len tí ľudia ho kazia.
29.01.2013 - 09:48:05
00
ano, trebars take krvne transfuzie pod lekarskym dohladom by mohli byt relativne dobra a bezpecna vec (testosteron pod lekarskym dohladom ale sypat nemusi nikto kto nema prirodzene nizku hladinu, navyse vacsina sypania sa robi prave v priprave, aby si mohol lepsie trenovat, nie uz priamo na zavodoch), avsak zasa tu budes mat jedincov ktori zacnu prekracovat hranice toho "povoleneho" dopingu, aby ziskali vyhodu, znova pojdu za hranicu regeneracie moznej s tym povolenym dopingom ... a sme znova na tom istom bode - budu musiet pridavat aj ti poctivi. Je to stale o tom istom, uz to tu viackrat zaznelo. Doping nie je potrebny na regeneraciu, ani na zlepsenie zdravotneho stavu za idealnych okolnosti, keby vsetci kalkulovali s cistym prejdenim etapoveho zavodu a tomu by prisposobili intenzitu. Vsetky etapy tour prejde za 3 tyzdne hociktory z nas tu bez prakticky akehokolvek negativneho dopadu na nase zdravie - otazka je kolko nam kazda etapa bude trvat...
29.01.2013 - 09:57:20
00
no tak tomu ver že to za tie 3 týždne neprejdeš ;)
29.01.2013 - 10:02:18
00
Veru neprejdeš, 2 - 3 dni ideš ako pila a potom sa to zlomi. Ďalši deň sa trápiš.
29.01.2013 - 10:11:50
00
nejde len o to...Tour sa ide na uzavretých cestách, jazdí sa v balíku, máš plný servis pred, počas aj po etape...už to vidím ako ideš dva tri dni kdesi popri pobreží Atlantiku a fučí protivietor ako besný a ty máš pred sebou každý deň tých 150 km...;) a potom prídu Pyreneje :D
29.01.2013 - 10:15:13
00
keyboard_arrow_up