Jazdím v CHKO Štiavnické vrchy.
Môžem legálne jazdiť po lesných cestách(po takých,kde sú očividne vyjazdené koľaje od aut) aj mimo cyklotrás a ciest označených turistickými značkami? Po takýchto napr.:


Môžeš. Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny môžeš v 2. stupni ochrany (napr. CHKO) jazdiť po účelových komunikáciách a lesná cesta je účelovou komunikáciou. Podľa lesného zákona môžeš jazdiť po lesných cestách. Takže OK.
28.07.2013 - 11:16:26
00
Čo je nadradenejšie lesný zákon alebo zákon o ochrane prírody, keď lesný zákon dovoľuje to čo zákon o ochrane zakazuje? Vyznačené trasy vs. vyznačené cyklotrasy. Ale predpokladám že o ochrane prírody :)
28.07.2013 - 11:19:23
00
Žiadny zákon nie je nadradený. Ak jeden zákon niečo nezakazuje, tak iný to zakázať môže. Ak jeden zákon niečo povoľuje, tak sa to môže, ak to iný nezakazuje.
28.07.2013 - 11:23:37
00
A kedy by mi teda pri najhorsom hrozila pokuta alebo napomenutie?
28.07.2013 - 11:36:09
00
KLS ved to je jednoduche:

1. jazdis v obycajnom lese ktory nie je v ziadnom stupni ochrany (alebo je nanajvys v 1. stupni ochrany) vtedy sa riadis Lesnym zakonom ktory hovori ze na bicykli mozes jazdit po lesnych cestach alebo vyznacenych trasach. (pozor pise sa tam vyznacenych trasach, nie cyklotrasach). Pojem vyznacena trasa vsak ziaden predpis neupravuje mozes si ho teda vysvetlit po svojom. Ja sa najcastejsie v lese stretavam so znacenymi trasami vo forme turistickych znacenych tras, potom cesty a chodniky znacene vodorovnym hrubym bielym pruhom (zvycajne znacia cestu hrebenom alebo nejakym bocnym rebrom), dalej plnym zltym trojuholnikom, cervenym pruhom a v poslednej dobe aj farebnym pismenom C na bielom podklade co su cyklotrasy. Ak najdes chodnicek polovnicky a alebo vyslapany od zveri a nema ziadne znacenie tak po takom jazdit nemozes, (aspon nie do doby nez tam niekto nejake znacenie nedoplni :-) )

existuje mapa lesnych ciest ale neviem ci obsahuje vsetky kategorie lesnych ciest v zmysle STN http://lvu.nlcsk.org/lc/ alebo komfortnejsie tu http://cmaps.gpsteam.eu/index_svk.html

2. jazdis v lese ktory je cely alebo jeho cast cez ktoru jazdis v chránenom území (CHÚ) vtedy sa riadis naviac este Zakonom o ochrane prirody a krajiny. Tych CHÚ je niekolko druhov:

Chránená krajinná oblasť (CHKO)
Národný park (NP)
Chránený areál (CHA)
Prírodná rezervácia (PR) a národná prírodná rezervácia (NPR)
Prírodná pamiatka (PP) a národná prírodná pamiatka (NPP)
Chránený krajinný prvok (CHKP)
Chránené vtáčie územie (CHVÚ)

V tych CHÚ moze byt niekolko stupnov ochrany a uz v 2. stupni mozes jazdit na bicykli mimo obce len po dialnici, ceste, miestnej komunikacii, ucelovej komunikacii alebo vyznacenej cyklotrase. V 3. stupni uz len po dialnici, ceste, miestnej komunikacii, alebo vyznacenej cyklotrase. Teda po ucelovej komunikacii uz nie. V 4. a 5. stupni uz nesmies jazdit vobec nikde.

zoznam CHÚ velkych aj maloplosnych vratne stupna ochrany je tu http://www.sopsr.sk/web/index.php?cl=114 alebo lepsie tu http://uzemia.enviroportal.sk/ tieto uzemia su vyznacene aj v klasickych zelenych turistickych mapach z VKU

3. v Narodnych parkoch naviac plati Navstevny poriadok v ktorom zvycajne byva ze jazdit mozes iba po vyznacenych cyklotrasach.
28.07.2013 - 13:42:21
06
jednoduche to je, ak ides do lesa pripraveny
28.07.2013 - 15:13:40
00
Ropa,velmi hodnotný príspevok,dosť si nám pomohol.
No nie je mi celkom jasná jedna vec.
Dal si sem užitočné linky na CHKO a stupne ich ochrany a čo sa v ktorom môže ,či nemôže.
Ako som to tak trocha zbežne pozeral,tak napr.: Sitno je zaradený v 5.stupni ochrany. http://uzemia.enviroportal.sk/main/detail/cislo/413
Znamená to podľa toho,že sa tam nemôže jazdiť na biku.
Myslím po tej asfaltovej ceste,čo vedie na vrchol.
Znamená to,že všetci tí bikeri,ktorých som tam stretol tam jazdia nelegálne?
28.07.2013 - 15:38:33
00
4. a 5. stupni platí tiež to čo v 3.:
"vjazd a státie s bicyklom na pozemky za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty, miestnej komunikácie) a vyznačenej cyklotrasy."
Predpokladám, že asfaltka patrí pod miestnu komunikáciu.
28.07.2013 - 17:30:38
00
Takže som sa dozvedel, že CHKO Malé Karpaty sú to pravdepodobne v 2. stupni ochrany. Tak teda všetkých tých xy bikerov, čo som tam stretol tam nemali, čo hľadať?
28.07.2013 - 20:12:44
00

3. v Narodnych parkoch naviac plati Navstevny poriadok v ktorom zvycajne byva ze jazdit mozes iba po vyznacenych cyklotrasach.


... a po tzv. vyhradených trasách pre bicykle - tie nemusia byťznačenými cyklotrasami a môže sa po nich jazdiť. Tieto trasy sú zvyčajne lesné asfaltky, napríklad v Nízkych Tatrách je ich dosť veľa, aj keď to väčšinou nie sú MTB, ale trekingové trasy.
28.07.2013 - 21:15:05
00
Ako som to tak trocha zbežne pozeral,tak napr.: Sitno je zaradený v 5.stupni ochrany.
Znamená to podľa toho,že sa tam nemôže jazdiť na biku.
Myslím po tej asfaltovej ceste,čo vedie na vrchol.
Znamená to,že všetci tí bikeri,ktorých som tam stretol tam jazdia nelegálne?


De iure áno, ale de facto správa CHKO výjazd po asfaltke spoľahlivo toleruje. Len si treba dať pozor - asfaltka končí asi sto metrov od vrcholovej rozhľadne, potom je to lúčna cesta a to už ochranári netolerujú, už aj nejaké pokuty myslím padli za ten krátky úsek. Treba tam tlačiť.

A v žiadnom prípade neísť po schodoch dole, to je najväčšia hovädina, ktorú môžeš urobiť nielen na poškodenie mena bajkerom, ale aj miestnym trailbuilderom, ktorí majú s ochranármi krehkú spoluprácu a každý takýto priestupok im sťažuje situáciu.
28.07.2013 - 21:20:18
00
Treba tam tlačiť.

Myslíš? Keď už chceme byť dôsledne de iure, tak je zákaz "vjazd a státie s bicyklom..." :)

asfaltka končí asi sto metrov od vrcholovej rozhľadne, potom je to lúčna cesta a to už ochranári netolerujú, už aj nejaké pokuty myslím padli za ten krátky úsek.

:tmi: lebo cyklista je na lúčnej ceste najväčšia škodna na Slovensku... ako asi potom vznikla tá lúčna cesta, pítam sa?
28.07.2013 - 21:56:47
01
... a po tzv. vyhradených trasách pre bicykle - tie nemusia byťznačenými cyklotrasami a môže sa po nich jazdiť. Tieto trasy sú zvyčajne lesné asfaltky, napríklad v Nízkych Tatrách je ich dosť veľa, aj keď to väčšinou nie sú MTB, ale trekingové trasy.


No to mi aj ten typek hovoril, ze mam jazdit po iba ceste. Tak to mozem MTB nechat tak, ked mam jazdit po asfaltkach.
28.07.2013 - 22:05:02
00
KLS ved to je jednoduche:

1. jazdis v obycajnom lese ktory nie je v ziadnom stupni ochrany ...
Ja sa najcastejsie v lese stretavam so znacenymi trasami vo forme turistickych znacenych tras, potom cesty a chodniky znacene vodorovnym hrubym bielym pruhom (zvycajne znacia cestu hrebenom alebo nejakym bocnym rebrom), dalej plnym zltym trojuholnikom, cervenym pruhom a v poslednej dobe aj farebnym pismenom C na bielom podklade co su cyklotrasy. .

Vodorovny biely pruh nie je znacena trasa, je to lesnicke znacenie ktore oznacuje hranice lesnych dielcov, velmi casto su popri lesnych cestach.
Podobne to asi bude aj s trojuholnikom ci cervenym pruhom, v ramci "demokracie" si uz kazdy znaci ako sa mu chce a akou farbou...
29.07.2013 - 12:02:04
00
Od 3. stupňa ochrany je zakázane vchádzať alebo stáť s bicyklom. Keď na bajku jazdím je to vjazd, keď tlačím je to vchádzanie. Takže môžem jazdiť, ale nesmiem zastať. Logika nepustí! :-)
29.07.2013 - 15:21:54
00
keyboard_arrow_up