Caute,

mate niekto skusenosti s volou na Mavic ITS-4 naboji? Je to ten s novym orechom co davaju na Crossmax radu od roku 2012.

Ked dosiel novy bike, tak koleso bolo nastavene OK. Tocilo sa hladko a ziadna vola. Po 400km som kontroloval cely bajk a zistil som, ze zadne koleso ma volu. Skusal som dotiahnut to QRM+ nastavenie tym klucom od Mavicu, ale je to cele divne. Neviem odstranit tu volu s tak jemnym dotiahnutim aby sa koleso stale tocilo hladko. Proste volu uplne ostranim len ked to dotiahnem poriadne, ale potom sa uz koleso hladko netoci. Dalsi problem je, ze aj ked to ako tak nastavim tak, ze vola je minimalna a koleso sa este toci hladko, velmi rychlo sa to zase uvolnuje. Uz po 30km ma koleso zase volu treba dotahovat :(

Nejake tips & tricks, ci idem otestovat reklamacne oddelenie Canyonu? :D

Problem robi len zadne koleso. Predne ide perfektne.
22.08.2013 - 19:06:48
00
http://www.bike-forum.cz/forum/mavic-naboj-s-qrm-serizeni.html
http://www.bike-forum.cz/forum/vule-v-zadnim-naboji-crossmax-st.html
22.08.2013 - 22:21:13
00
Z tych odkazov som sa dozvedel, ze niektori problem nemaju, a niektori ho maju a riesia ho dotahovanim popripade zavitovim lepidlom. Kazdopadne, mal som ten naboj rozobraty, loziska v tele naboja sa zdaju OK a tocia sa hladko a bez vole. Skor sa mi zda, akoby bola vola medzi oskou a vnutornymi obrucami lozisiek. Na oske su uz aj znamky opotrebenia. Co ma zarazilo, ze loziska v orechu su uz nacate a trochu drhnu... (po 450km, WTF?). Zlozil som to, nastavil volu, povozil sa a problem pretrvava. Loctite ani podobne workaroundy sa mi na novych kolesach riesit nechce, takze som to zadal ako reklamacku do Canyonu a cakam kym sa uzvu :)

Prílohy:

IMAG0404.jpg
IMAG0404.jpg 696.23 KiB thumb_up0thumb_down

23.08.2013 - 10:24:25
00
Z vôlou na zadnom náboji mojich ST (model 2013) mám tú istú skúsenosť,mierna vôla je tam stále,poistnú maticu som zaistil 1 kvapkou modrého Loctitu,aby som vylúčil samovolné povolenie-nastavil som vôlu podla návodu z Mavic manuálu-dotiahnuť na doraz(s citom) potom späť o 1/8 otáčky.Tá vôla tam stále je-ale stačí koleso trochu zaťažiť-stačí zatlačiť na sedlo,a je to bez vôle-vyzerá to tak,že tá nepatrná vôla je tam zámerne-asi kvôli tomu,aby neboli ložiská namáhané axialnými silami-neviem.Tiež som to mal takto rozobraté,ložiská v tele náboja idú hladko,ale takisto ako na tvojich ložiská v orechu idú trhane-kostrbato,škoda,že som to nekontroloval hneď,keď boli nové-daj potom vedieť,ako dopadne tvoja reklamácia,dúfam že to nie je zasa nejaká vadná séria,sakraaaa ....
23.08.2013 - 11:01:24
00
Mám rovnaký problém (SLR 29"), sem tam dotiahnem, neriešim, jazdím :-)
23.08.2013 - 11:27:51
00
Ako tiez by som to neriesil a jazdil, ale ta vola sposobuje, ze sa hybe trochu kotuc voci prasatu brzdy, co nerobi dobrotu. A navyse kazde dalsie dotahovanie na akceptovatelnu volu sa mi zda ze vyzaduje vacsiu silu, Coskoro by som ten plastovy kluc aj tak urval (co je podla mavicu zamer, aby si clovek neposkodil loziska).

Inak ak sa naozaj zuje ta oska, bude to len horsie. Nova ako nahradny diel v kastare stoji 40EUR. Loziska v orechu sa vymenit zjavne nedaju. Novy orech v kastare 50EUR (a to je bez tych praporkov). To nie su servisne naklady ktore by som bol ochotny znasat z vlastneho vrecka. Obzvlast ked by som ocakaval, ze osa vydrzi po celu zivotnost kolesa a orech aspon 2 sezony :D a nie ze po 6tich vyjazdoch je naboj suci na generalku :D

//Edit: tazke na mtbr.com fore som objavil nasledujuce vyjadrenie od chalpika co sa prezentuje ako zamestnanec Mavicu:
Regarding the rear hub coming loose on Crossmax ST 2012, here is what our MTB PLM had to say:
Unfortunately, QRM+ coming loose is an issue on some wheels, not on others, hard to explain.

We are working on a solution to solve that, hope we will release it soon.

In the mean time, what most guys do is to add a drop or two of loctite to the QRM+ adjustment nut, set it properly, wait for 24h and go ride, it should be solved.

It’s not an official ‘mavic recommended’ solution, but it works

http://forums.mtbr.com/wheels-tires/2012-crossmax-st-question-800759.html
23.08.2013 - 12:19:56
00
Update:
Takze koleso minuly utorok odislo kurierom do kastaru a dnes sa vratilo. Doba vybavenia reklamacie dokopy 10 dni, a to aj so zastavkou v Canyone (balik neprisiel naspat priamo z kastaru, odosielatel bol Canyon v CR).

Z reklamacneho protokolu:
Vyreseni reklamace:
- vymena loziska M40076
- opravene kolo zaslano dne : 29.8.2013


Zatial som koleso len tak narychlo upol do ramu, odskusal volu a ako sa toci. Vyzera to, ze vola pri jemnom dotiahnuti je fuc. S "povolovanim" zrejme nic nerobili, takze pouzijem asi ghetto riesenie - modry loctite.

P.S.: nevie niekto, kde by som v BA narychlo zajtra kupil Loctite 243, kedze ten co som mal roky nejak neviem od posledneho stahovania najst :lol:
05.09.2013 - 20:56:38
00
dik za info-skúšal si aj tie ložiská v orechu,ktoré sa točia trhane-či s nimi niečo robili ? modrý loctite som kúpil kedysi tu v Rači,mali by ho tam mať :
http://www.tesnenia.sk/stranka/56-Kontakt.html
06.09.2013 - 07:21:29
00
Cau,

hej v Afinise som bol aj ja dnes rano cestou do prace a kupil som si 243 aj 222 do zasoby :)

Zo zvedavosti som vcera vecer este otvoril ten naboj a zistil som zei:
- s rechom nic nerobili, len vycistili a nakapali olej na lopatky ked skladali naspat
- loziska v tele neboja su vymene
- osa drzi dost pevne v tych novych loziskach.

Neviem ci tie vymene loziska su o tolko tesnejsie, alebo tam dali tiez nejaky loctite. Nechcel som ju nasilu vyberat ked tak pekne drzi. Ci je osa ta ista alebo vymenena neviem povedat. Dnes poistim ten QRM+ adjuster loctitom a zajtra pojdem pojazdit tak uvidim ako to bude drzat.
06.09.2013 - 09:41:51
00
keyboard_arrow_up