Ale výkladový slovník (napr. http://slovnik.azet.sk/pravopis/slovnik-sj/?q=vch%C3%A1dza%C5%A5) hovorí, že "vchádzať" znamená do niečoho sa dostávať chôdzou, ale aj dopravnými prostriedkami ... Čo na to hovorí logika teraz? :)
29.07.2013 - 15:51:40
00
Zase z "cestného zákona" je chodec aj človek ktorý tlačí bicykel či moped. Ale priznám sa, nemám naštudované zákony "o zákaze jazdy na bicykli v lesoch" a ani názvoslovie. Takže v inom zákone človek tlačiaci bicykel už chodec byť nemusí. Ale to by zase znamenalo, že si zákony odporujú, čo je také slovenské. Definície = názvoslovia majú byť všade rovnaké. V mojej praxi "zdvihára" som sa už so "slovenským chaosom" v STNkach stretol. Čo by tiež samozrejme byť nemalo.... To eném tak. ;-) Na Slovensku je bordel stále len väčší a väčší... :fubar:
29.07.2013 - 18:26:49
00
Bohuzial uz viac ako 50% lesov je uz v sukromnych rukach a tym padom aj lobing na obmedzenia vstupu do lesov je stale vacsi a vacsi. Postupne sa zaciname stretavat s lesakmi, ktory zacinaju mat cyklistov plne zuby a tym padom viazne aj akykolvek progres v tejto oblasti. A tak vacsinou zalezi len na tom, ci dany majitel lesa ma rad cyklistov alebo nie? Zakony su derave a ako uz bolo spomenute, tak kazdy si ich vysvetluje po svojom.
Bohuzial musim konstatovat, ze mnohi cyklisti a "odbornici" robia v tejto problematike mnozstvo skody. Mnoho bikerov je v lesoch arogantnych, hadaju sa s lesakmi, provokoju a robia si co chcu. A bohuzial i mnohe media toto spravanie podporuju a propaguju. V prvom rade si treba uvedomit, ze pokial sa nebudu rozne skupiny (lesaci, cyklisti, polovnici, jazdci na konoch, atd..) navzajom respektovat, tak pokrok nikdy nepride. Naopak sa obavam, ze sa situacia bude stale zhorsovat, kedze v niektorych oblastiach sa situacia uplne vyhrotila. Druhym vaznym problemom je podla mna umyselne porusovanie zakonov cyklistami. Nevadilo by, ze jednotlivci si robia co chcu a jazdia kade chcu pokial to robia na vlastne riziko. Problemom vsak je, ze sa toto porusovanie zakonov propaguje, siri a oslavuje. Ludia by si mali uvedomit, ze pokial sa nebudu dodrziavat urcite pravidla a podmienky, tak nemozeme od druhej strany cakat pokoru a respekt.
30.07.2013 - 00:14:03
04
§ 13
Druhý stupeň ochrany
Na území, na ktorom platí druhý stupeň ochrany,
je zakázaný-
b) vjazd a státie s bicyklom na pozemky za hranicami
zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty,
miestnej komunikácie, účelovej komunikácie45)
a vyznačenej cyklotrasy.
Tretí stupeň ochrany
(1) Na území, na ktorom platí tretí stupeň ochrany,
je zakázané
b) vchádzať alebo stáť s bicyklom na pozemky za hranicami
zastavaného územia obce mimo diaľnice,
cesty, miestnej komunikácie a vyznačenej cyklotrasy

Podľa tvorcov zákona je zakázané VJAZD a VCHÁDZANIE, tj musia to byť rozličné pojmy ináč by asi použili jeden rovnaký výraz. A práve takéto slovičkarenia sú v § dosť podstatné.
P.S. tento aj môj predchádzajúci príspevok je myslený viac menej ironicky na naše skvelé zákony a ich tvorcov.
/ Trochu oneskorená reakcia, ale viac som bajkoval, ako sedel pri PC/
08.10.2013 - 18:50:29
00
vjazd bude asi ked sa vezies na bajku a vchadzanie ked ides pesi a tlacis bike, takze podla stupna len zvolis vhodny sposob :) a ked si uz dnu tak je to jedno :D
08.10.2013 - 23:45:53
00
Hranie sa so slovickami nam nepomoze. Ked si dnu bez vjazdu ci vchadzania tak musis este dokazat, ze si sa tam narodil ci spadol z neba ... :-(
09.10.2013 - 09:47:18
00
ale ved ked je zakaz vjazdu tak vojde, a ked zakaz vchadzania tak vjazdis ;) ne? :)
09.10.2013 - 15:16:46
00
chcel by som ťa vidieť ako sa tam vnútri o tom budeš dohadovať a ako ten spor vyhráš a ako budeš pokračovať dalej
09.10.2013 - 15:20:25
00
Ako také značenie priamo v teréne vyzerá? Poznám len niečo ako "štátna prírodná rezervácia" alebo "chránená krajinná oblasť" (či ako to znie). Takže nemám tušenia kedy som v prvom, druhom či ďalšom ochrannom pásme a na ktorých chodníkoch sú výnimky. Existuje také označenia priamo v teréne, aby som vedel, že tam nemám čo robiť (utekať alebo sa hádať)? ;-) Príklad Súľovské skaly. Podľa zákona kde vedie časť maratónu cyklisti jazdiť nesmú (resp. nesmeli). Ale vďaka tomu, že tam vedie maratón a ochranári a vlastníci sa na neporiadok nesťažovali, tak sú niektoré chodníky výnimočne pre cyklistov sprístupnené. Ale ktoré sú to nemám tušenia. Slavo by mi určite povedal, ale priamo v teréne nieje žiadne označenie či je tam ochranné pásmo X, ale je tam udelená výnimka, že tadiaľ cyklisti jazdiť môžu aj mimo maratónu.
09.10.2013 - 16:03:27
00
Chránené územie v teréne nebýva až tak podrobne vyznačené. Zvyčajne je označenie pri vstupe do národného parku či rezervácie pri frekventovaných cestách (a to aj lesných alebo poľných) a pri turistických chodníkoch, sú to tie zelené tabuľky so štátnym znakom a s názvom územia alebo aspoň kategóriou, ale úplne sa na to spoliehať nedá. Takže je v podstate na tebe, aby si vedel, či to, kde bicykluješ, je chránené oné alebo nie je.

Podľa trasy maratónu sa orientovať nedá, Slavo mohol vybaviť jednorazovú výnimku, ktorá umožní prejazd danýcm chráneným územím iba účastníkom maratónu odvtedy dovtedy bla-bla-bla, ale v iné dni a pre iných jazdcov ostáva chránené územia aj naďalej uzavreté.
09.10.2013 - 16:42:33
00
ale tak preco by som sa mal s dakym o tom dohadovat, mozem sa na to cele vykaslat a ked chcu moze sa so mnou sudit, pravnik uz urcite najde nieco vhodne co povedat aby to s tymi slovickami sedelo
09.10.2013 - 16:55:40
01
ked sa Nora vysekala z dph-ciek problem jazdy na bicykli tam kde nemas musi byt hracka obhajit aj pre skolaka :lol:
09.10.2013 - 18:32:40
01
Skor si myslim, ze cielom nas vsetkych by malo byt zjednotit sa a snazit sa co najviac jazdenie i napriklad v chranenych uzemiach legalizovat. Provokacie, hadanie sa a robenie napriek nikomu nepomoze. Uz sa v ramci Slovenska podarilo vybavit mnozstvo cykloturistickych tras aj v NP, ci v 4. a 5. stupnom ochrany. Takze preco nepokracovat dalej? A cim viac nas bude spolupracovat, tym lepsie.
10.10.2013 - 00:39:46
04
II. stupeň je viacmenej jedno asi vďaka "účelovej komunikácií" kam by sa dala napasovať asi drvivá väčšina ciest
III. stupeň bude s legalitou horší..
10.10.2013 - 04:18:03
00
nie je to az take tazke, zapamatat si stupne ochrany

http://www.sazp.sk/slovak/periodika/sprava/psrsk/biodiv/odozva/uzem_ochrana/chranene_uzemia_SR/11_1.html
10.10.2013 - 12:04:31
00
keyboard_arrow_up