Sikmaci uz vedia...

http://www.roxim.net/product_rx5.html
www.roxim.net

http://www.magicshine.hk/ShowProduct.aspx?id=105
www.magicshine.hk
24.10.2013 - 16:14:26
00
aj taketo svetlo si niekto moze zbytocne zdvihnut, ci uz z neznalosti, alebo aj naschval...
edit: to svetielko je ozaj pekne, ale napriklad v DE by nebolo koser, kedze je iba na 3,7V ;) aj ked samozrejme svieti fajn a dal si mi nim chrobaka do hlavy...
24.10.2013 - 16:25:02
00
Z osobnej skusenosti vam poviem ze svetlo urcene do premavky je lepsie nez cinske N x 1000 lm svetlo do lesa:
Moje svetlo dava 90% svetelneho toku na cestu = tam kde ho potrebujem aby som videl jamy a prekazky. Ma 4 male SMD ledky ktore svietia vsetkymi smermi aby ma vodici videli. Pri porovnani side-by-side s cinskym svetlom to moje pri mensom prikone osvetli cestu rovnako lebo neplytva na osvetlenie oblohy. Mam Busch & Mueller Cyo RT a porovnaval som s cinskym XML T6 Bike Light z ebay.

Pre kamosov som nakupil niekolko XC-997 z DX, v ktorych som vymenil ledku za XML aby to viac svietilo pri zachovani tvaru svetelneho luca. (http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?369261-First-successful-mod-XC-997-emitter-replaced). To svetlo stoji 12 EUR + ledka XML stoji asi 3EUR

Cinske svetlo som si rezervoval na pouzitie v lese.
24.10.2013 - 16:33:46
00
Asi budem na oslepovacov z bajku kricat a spoza volantu im to osladim dialkovymi. Neviem ako inac sa da tato bezohladnost odstranit...
24.10.2013 - 17:40:47
00
trochu teorie http://forum.fotonmag.cz/index.php?showtopic=1697&st=0
asi sa pocas dlhych zimnych vecerov vratim ku krabici svetloodpadu a nieco poskusam. teraz, ked mam tych svetiel viac, mozem niektore "obetovat" a prisposobit tvar svetelneho kuzela na ukor intenzity
24.10.2013 - 17:47:40
00
spyderman nevies o svetle, ktore vie svietit ako auto? prepinanie stretavacky a dialkove.
zuzenie kuzela chapem. neraz sa mi vsak stalo, ze z priekopy vybehol zajac, nedavno asi 1,5m predo mnou srnka. keby som nemal sirsi kuzel a nevidel, ze nieco bezi po poli, dopadne to zle. nemam dialkove svetlo a na vodicov, ktori ma casto oslnuju, by sa zislo.
24.10.2013 - 18:05:03
02
Na mna uz dialkovymi svietili aj ked som mal svetlo na low a nasmerovane do zeme. Kuzel koncil tesne na horizonte takze som neoslnoval ale vidiet ma urcite bolo. Akonahle mi zapol dialkove tak som zapol celovku. V momente ich vypol. Ak by nevypol prepnem aj hlavne a nasmerujem mu to do ksichtu.
24.10.2013 - 21:40:49
03
ja si to nastavujem cca podla znaciek, ak neosvetlujem znacky tak by to mohlo byt cca v pohode ak dakoho stretnem, ale ta ked nikde nic tak naco by som svietil do zeme, teraz cestou z rajky na hradzi ani noha :) tak sme si svietili pekne pred seba hadam aj 100m jak dialkovymi :)
24.10.2013 - 23:25:33
00
spyderman nevies o svetle, ktore vie svietit ako auto? prepinanie stretavacky a dialkove.
zuzenie kuzela chapem. neraz sa mi vsak stalo, ze z priekopy vybehol zajac, nedavno asi 1,5m predo mnou srnka. keby som nemal sirsi kuzel a nevidel, ze nieco bezi po poli, dopadne to zle. nemam dialkove svetlo a na vodicov, ktori ma casto oslnuju, by sa zislo.


Neviem o takom, ale tiez by som take chcel. Normalne ako v aute - ked nic nejde tak si dam "dialkove", ked ide niekto oproti tak dam stretavacie, a navyse mam moznost bliknut ked ma niekto oslnuje alebo vidim riziko na krizovatke ze by niekto mohol zahnut predo mna. To by bolo idealne.

Myslim ze BUMM Luxos U ma taku funkciu ze s pomocou akumulatora dokaze na nejaku dobu zvysit svetelny vykon. Normalne ide z dynama ale ked potrebujes prisvietit tak prida energiu z aku. Nesvieti vsak vyssie, len silnejsie = dalej.
25.10.2013 - 08:57:44
00
Zdravim vsetkych,

mame tu jesen, pomaly aj zimu, dni sa nam skracuju, onedlho prejdeme z letneho na standardny (zimny) cas a viaceri z nas budu pouzivat svetla.

Zacnem anekdotickou skusenostou: pred par dnami som siel v kusok od domu na sidlisku po chodniku a ked som sa obzrel siel za mnou chlapik s 2 sialene silnymi prednymi svetlami. Pockal som na neho a opytal sa co to ma za svetla - odvetil ze doma robene 2x 5W ledky. Podla tonu odpovede som usudil ze je zbytocne mu cokolvek hovorit...

Svetla ktore svietia vysoko a oslnuju vsetkych okolo je velmi lahke a lacne zohnat z ciny alebo vyrobit a tak sa cim dalej viac rozsiruju a ludia ich pouzivaju aj na cestach v dopravnej premavke kam ale vobec nepatria. Tu techologia jasne predbehla legislativu v tom, ze neexistuje predpis ktory by urcoval ako mozu / maju svietit svetla na bicykloch, lebo donedavna bolo nemyslitelne ze by svetlo na biku mohlo kohokolvek oslnovat.

V nemecku uz na to legislativu maju, a na ceste mozete pouzivat len schvalene svetla s tzv. StVZO bumazkou. Vyraba a predava sa tam preto aj plno svetiel ktore predpis splnaju a svietia ako stretavacie svetla auta pekne len na vozovku a hore je luc svetla ostro orezany aby neoslnoval. Napr. Bush & Mueller Ixon, Fly, Cyo, Luxos, Philips LED Bike Light...

Co ale s bezohladnymi cyklistami na nasich cestach ktori svietia do oci kazdemu okolo, ohrozuju vsetkych okolo a aj seba ? Ako takymto ludom vysvetlit ze viac svetla automaticky neznamena vacsiu bezpecnost - dokonca naopak ?


Inak k tým svetlám. Z pohľadu vodiča viem, že ma oslňujú len svetlá ktoré mi svietia do očí. To znamená, že ak mám svetlo na helme a nepozerám sa na vodiča protiidúceho vozidla alebo aj vodiča ktorý ide predo mnou v mojom smere, nemôžem ho oslniť. K oslneniu dochádza práve ak je svetlo umiestnené na riaditkách, lebo v určitom uhle vždy zasvieti na okoloidúce vozidlo. Samozrejme že je na cyklistovi či je taký ohľaduplný voči vodičom a nebude sa pozerať na okoloidúce autá a bude taký dobrý a pozrie sa pri strete vozidla mimo zorné pole vodiča vozidla.

Vidím to tak, že zas je niekto múdry ako v prípade ničenia chodníkov cyklistami v prírode. Na slovensku cyklistom nik nepraje. Ale samozrejme je na nás cyklistoch aby sme boli k vodičom ohľaduplný, čo určite veľa z nás nie je.
11.11.2013 - 14:41:31
00
Vidím to tak, že zas je niekto múdry ako v prípade ničenia chodníkov cyklistami v prírode. Na slovensku cyklistom nik nepraje. Ale samozrejme je na nás cyklistoch aby sme boli k vodičom ohľaduplný, čo určite veľa z nás nie je.


no hej nik nam nepraje, najradsej by boli keby nik nechodil na bajku, ale akosi zabudaju ze potom budu ludia chodit na autach a ti co pindaju budu stat v o to vacsich zapchach atd..., alebo napr najradsej mam ked niekto v uzkej ulicke na mna trubi aby som uhol ale jaksi nevidi ze na kazdej strane tej ulice parkuju auta ktore keby tam neboli tak v pohode moze obiehat aj s nakladiakom... teda ne ze ja mu zavadzam ale zavadzaju mu vlastni plechovkari... ale proste nevysvetlis :)
11.11.2013 - 15:27:37
01
trochu vyrazne odbacate od temy osvetlenia...
11.11.2013 - 16:54:52
00
Aj mna ako bikera vytaca ked mi iny biker svieti 1000lm do oci a kupil som si teda B&M IXON Core http://www.bike-discount.de/en/buy/busch-mueller-ixon-core-iq2-led-headlight-106439/ Svieti vyborne, neoslnuje, je z Al, je dobre vyvazene a hlavne nabijatelne cez microUSB.
02.12.2014 - 11:26:28
00
Podla mna tento problem nie je ani tak o lumenoch ako skor o tvare svetelneho kuzela. Aj pri prepinani svetiel auta okrem jasu ste si urcite vsimli, ze sa zmenil tvar osvietenia. Takze keby sa na svetla dorobili clony zhora a zlava, problem s oslepovanim pri spravnom natoceni sa da odstranit. Kedze som najma cestny cyklista, aj ked malo jazdiaci potme, tak mozem potvrdit, ze na asfalte netreba lumenov vela, dokonca naopak, pri tych slabych je prisposobenie oka na tmu lahsie a skor uvidite z polosera predmety a tvory, ako pri rozziarenom svetle. Vstupom do terenu sa situacia radikalne meni. Tak davam ruku hore za pouzivanie najmensieho jasu a clonenia kuzela (najme zlava a zhora) po ceste. Pri troche dobrej voli si vodici a cyklisti nemusia dokazovat, kto to vie lepsie napalit a o neosvetlenych sa zas odvolavam na akomodaciu oka. Paradoxne mne sa najlepsie jazdilo potme za letneho splnu bez predneho svetla. A ako sofer mam radsej trvale svietenie cyklistov vzadu ako blikanie, lebo sa mi lahsie odhaduju vzdialenosti a pohyb cyklistu.
03.12.2014 - 22:09:37
00
keyboard_arrow_up