Mam RS Reba 2012 RL, 100mm zdvih, Dual Air, 26 inch.
Pred servisom,aj po nom je vidlica zanorena (bez zataze) do sagu,nejde vysunut uplne na 0% sag, sudiac podla SAG gradientov na nohe vidlice.Je zanorena tesne pod hranicou 10%,okolo 8%.
Komplet som ju rozobral,dual air komoru aj motion control.Premazal,skontroloval diely,ci nie su poskodene,zostavil vsetko podla poradia ako ma byt,namazal dual air,vymenil olej v motion control 106ml,nasadil spodne nohy,dolial olej po 5ml do kazdej,dotiahol skrutku/maticu a nafukal pozitivku.Vidlica pri 90 PSI zostala zanorena na 4%.Potom som nafukal negativku na cca. 70%,kedy vidlica isla trochu do zdvihu a zostala na 8% sag.
Moje otazky:
Preco pri nafukani len pozitivky nevysla vidlica na 0% sag,ale zostala
zanorena na cca.4%? V negativke bolo 0 PSI.
preco predtym som fukal tlaky 90/90 a vidlica sa nezanorila ani pri nafukani
negativky na 90 PSI a teraz dam 90/70(resp.65) a uz ide do negativneho zdvihu
(straca zdvih)?
ked skladate vidlicu,teda uz nasuniete spodne nohy a idete dokrucat
srobky,tak v akej polohe spodnych noh voci hornym (zlatisty elox so sag
gradientmi na jednej nohe) dokrucate srobky?
Vdaka vopred za odpovede. Dual Air a Motion Control su na 100% v poriadku, neposkodene a zostavene v spravnom poradi (podla technickeho a servisneho manualu,resp.youtube). Spacer v nohe ma 2 cm, teda zdvih vidlice ma 100mm. Cize problem v nohe Dual Air alebo MoCo by nemal byt.
Pre info pripajam aj obrazok,nie je to moja vidla,ale presne tak to vyzera aj u mna…
posledný komentár: 8. 11. 2012 o 19:43
pre správne nafúkanie na "zdvih" je dôležitý objem (množstvo vzduchu) aj tlak
vzťah tlaku vzduchu a pravitka je relativny
to kde je nastavená vidla závisí od množstva vzduchu a tlaku v pozitívnej aj negatívnej komore
tlakuj na začiatku negatívnu (spodnú komoru), alebo pozitívnu (hornú), len aby si dostal pozíciu pravítka na žiadanú a potom postupne zvyšuj tlak striedavo v hornej a dolnej komore až do želaného tlaku
tak zatial som dal nove,kedze som ich mal,ale tie stare som pre istotu odlozil.clovek nikdy nevie,kedy sa zidu v buducnosti:) ale je mozne,ze sa ten bordel da vycistit.ale v pracke na teplote 90 stupnov by sa to mohlo vycistit.
ak myslis tlmicovy olej v tlmeni (a nie tlmic.olej na mazanie v spodnych nohach),tak mas uplnu pravdu,ked praskne tesnenie a tlmic.olej vytecie do spodnej nohy,tak potom sa tam vytvori doraz a vidlica potom naraza na hladinu oleja este pred dosiahnutim plneho zdvihu.ak si teda mal na mysli toto...
pre správne nafúkanie na "zdvih" je dôležitý objem (množstvo vzduchu) aj tlak
vzťah tlaku vzduchu a pravitka je relativny
to kde je nastavená vidla závisí od množstva vzduchu a tlaku v pozitívnej aj negatívnej komore
tlakuj na začiatku negatívnu (spodnú komoru), alebo pozitívnu (hornú), len aby si dostal pozíciu pravítka na žiadanú a potom postupne zvyšuj tlak striedavo v hornej a dolnej komore až do želaného tlaku
to je dobra myslienka,skusim to urobit tak,ako pises.dakujem.
máš osobnú skúsenosť to s 5-timi rokmi? po roku som servisoval vidlu a molitany boli ako nové. Kde potom ľudia berú tie zasrané a zničené molitany?
časom je stierak menej tesný tak sa dostava viac bordelu do vnútra....
http://cdn.sram.com/cdn/farfuture/fJQtD0X9AyofYOWuBO2Ufx49Nz4FxxDD-lt2JDTWgrc/mtime:1372788149/sites/default/files/techdocs/gen.0000000003511_front_fork_oil_chart_2012_0.pdf
niečo som našiel
http://cdn.sram.com/cdn/farfuture/D5hRenbegXS4xEH5WL3DZ5wKwIz5t0BlBwewfkjXrWM/mtime:1372788148/sites/default/files/techdocs/2001-2012_dual_air_tuning_guide_gen.0000000004160_rev_a.pdf
len pre info, aku mas vzdialenost medzi tesnenim a korunkou?
ked nafukam len pozit.komoru na 90 PSI a neg.komora ma 0 PSI,tak vzdialenost vrch gufera-korunka je cca.105mm a ked je pozit.na 90PSI a negat. na cca.60PSI a vidla tym padom zajde trochu do zdvihu,tak vzdialenost klesne na cca.100-101mm (teda realny zdvih takych 96mm)
http://cdn.sram.com/cdn/farfuture/D5hRenbegXS4xEH5WL3DZ5wKwIz5t0BlBwewfkjXrWM/mtime:1372788148/sites/default/files/techdocs/2001-2012_dual_air_tuning_guide_gen.0000000004160_rev_a.pdf
dakujem,nastudujem si to:)
1. Mám Recon SL solo air 2010. Ale tým rokom som si nie istý. Ako to viem overiť? Na vidle som nič nenašiel. Dá sa to napríklad z výrobného čísla: 32T90007835 ?
2. Asi by bolo dobré vymeniť O krúžky. Kde by som našiel ich rozmery? Manuál výrobcu sa o tom samozrejme nezmieňuje. Rád by som ich nakúpil vopred, teda nechcem merať staré po rozobratí...
3. Aký olej a vazelínu použiť? Ide mi o rozumnú kvalitu za primeranú cenu a množstvo. @zihadlo 5 spomínal Valvoline tlmičový olej, @xcman spochybnil deklarovanú viskozitu niektorých výrobcov... Military Grease nie je najlacnejšia a našiel som ju v polkilovom balení, čo mi vydrží 100 životov. Ale ak ju treba, tak ju kúpim...
Vďaka
s tou viskozitou som to myslel tak,ze drobny rozdiel mozno dokazu spozorovat fajnsmekri,ale pre beznych pouzivatelov uplne staci,ked dodrzis typ oleja (napr.tlmicovy) a viskozitnu triedu urcenu pre Tvoju vidlicu (napr.5W). Co sa tyka typu a objemu oleja,najdi si na strankach SRAM-u presne pre Tvoju vidlicu (t.j.rocnik a model),nakolko napr.v pripade Reby su mnozstva medzi rocnikmi odlisne (napr. model 2012 vs.2011).