Ahojte, rád by som sa opýtal, či s tým nemáte niekto skúsenosť alebo ešte lepšie právnu vedomosť.
Ide o nasledovné. Zákon zakazuje cyklistom jazdu v lese (dajme tomu, že pochopiteľne), ale na druhej strane, zákon POVOĽUJE jazdu cyklistov v lese po lesných cestách - tie nemusia byť len asfaltové, ale aj spevnené či mäkké cesty so šírkou 3 - 4 metre. Pri schvaľovaní tohto zákona (ktorý jasne nehovorí, čo ešte je a čo už nie je lesná cesta) padol návrh, že cyklisti si môžu tieto cesty vyznačiť, aby bolo jasné, kam môžu a kam nesmú liezť.
A teraz otázka, môžem vyznačiť lesné cesty ako cyklotrasy (jasné, značenie my zničia, ide o právo). Nemám síce povolenie urbáru ALE zákon (ktorý je viac ako urbár) mi DOVOĽUJE jazdu po ich cestách.
Ako to je?
25.03.2014 - 13:58:11
00
Budem sem sem tam niečo pridávať, možno sa to hodí aj niekomu inému:

Zákon o ochrane prírody a krajiny č.543/2002 Z.z.- § 57 Prístup do krajiny :
(1) Každý má právo pri rekreácii, turistike a obdobnom užívaní prírody na voľný prechod cez pozemky vo vlastníctve (správe, nájme) štátu, obce, právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ak tým nespôsobí škodu na majetku alebo zdraví inej osoby. Je pritom povinný rešpektovať práva a oprávnené záujmy vlastníka (správcu, nájomcu) pozemku, ako aj podmienky ochrany prírody a krajiny!!!
(2) Právo podľa odseku 1 sa nevzťahuje na zastavané pozemky alebo stavebné pozemky, dvory, záhrady, sady, vinice, chmeľnice, lesné škôlky a zverníky. Orná pôda, lúky a pasienky sú z práva podľa odseku 1 vylúčené v čase, keď môže dôjsť k poškodeniu porastov alebo pôdy, ako aj vtedy, keď sa na nich pasie dobytok.

A ďalej:
Na žiadosť užívateľa poľovného revíru po dohode s obcou môže obvodný lesný úrad v čase hniezdenia, kladenia mláďat alebo z dôvodu verejného záujmu verejnou vyhláškou:
1. obmedziť alebo zakázať vstup do poľovného revíru alebo jeho časti,
2. vyhlásiť zóny kľudu v poľovnom revíri, kde môže obmedziť alebo zakázať lov niektorých druhov zveri alebo všetkých druhov zveri,
3. zber lesných plodov tvoriacich potravu pre zver, ktorá sa v poľovnom revíri nachádza,
4. zakázať vstup do zvernice a bažantnice alebo jej časti nepovolaným osobám,5. obmedziť alebo zakázať jazdu na motocykli, motorovom vozidle alebo motorovom člne, snežnom skútri a vodnom skútri okrem ciest, priestorov a trás na to určených.
Obmedzenia a zákazy, vydané obvodným lesným úradom musí užívateľ poľovného revíru vyznačiť v poľovnom revíri na prístupových cestách.

Poľovník pri výkone práva poľovníctva počas ruje a za doprovodu hosťa pri poľovačke na jeleňa NEMÁ ŽIADNE PRÁVO vykázať nepoľovnícku verejnosť z lesa, určovať kade má chodiť a nechodiť, zakazovať vstup do lesa. Takéto konanie poľovníka, ktorý sa sám stavia do postavenia verejného činiteľa, je DOKONCA TRESTNÉ!
Poľovník nemá štatút verejného činiteľa!
25.03.2014 - 14:17:06
00
Ak som spravne pochopil. Ak nie je na zvernici (Je to ten oploteny pozemok uprostred lesa?) napisane, ze tam nesmiem lebo daco... Tak si proste mozem preskocit plot a ist krizom?
26.03.2014 - 05:36:58
00
Právo podľa odseku 1 sa nevzťahuje na zastavané pozemky alebo stavebné pozemky, dvory, záhrady, sady, vinice, chmeľnice, lesné škôlky a ZVERNÍKY - takže ploty preliezať by si nemal :)
26.03.2014 - 05:44:38
01
keyboard_arrow_up