Aj tak radšej budem patriť pod USA ako pod Rusko. Je to rozdiel. Aj pred tridsiatimi rokmi som mal podobný názor. Keby som si mal vybrať medzi Východným Nemeckom a Západným Nemeckom, vybral by som si to západné. To východné bolo pod Ruskom a to druhé, západné patrilo pod USA.



tak tu je ten rozdiel asi.. ja by som si nevybral ani jedno..


To je mi jasné. Však si vtedy len väčšinou ležal v detskej postieľke a nevedel si ani rozprávať.
10.06.2014 - 11:04:22
00
Prečo americkými? Pretože mnohí z nich sú vojaci zakalení v bojoch, ktorí by pred žiadnymi mužikmi neuhli.

... no staci si pozriet boje a nasadenie US vojakov novodobej historie vo Vietname, Afganistane, Iraku. V pocitacovych hrach a vo filmoch su hrdinovia, ale v realnom konflikte su to padavky, ktore bez materialnej a pocetnej prevahy neprekonaju nepriatela. Po ucasti v konflikte je velka cast z nich neschopna zapojit sa spat do zivota, lebo vojna im stisne gulky trocha silnejsie ako ktorakolvek hra.

Pomoc Ameriky :rofl: Vidiet ako v minulosti pomohli ostbloku pocas studenej vojny. Z medii stvat ludi proti vychodu boli machri. Platit notorika Vaska. Ale priamo sa postavit armadam Varsavskej zmluvy radsej nie.
Detto Anglicania v predvecer 2.sv. Ubezpecovali, hovorili o mieri. V zaujme samych seba sa ale vykaslali na nas (a dalsich) a do vojny sa aktivne zapojili, az ked ju pocitili na vlastnej kozi.

Slovensko sa nikdy nemohlo spolahnut na nikoho, len sa znazit pre dobro sameho seba prezit s co najmensimi stratami.
10.06.2014 - 11:14:41
01
Odporúčam:
http://www.martinus.sk/?uItem=55076
http://www.martinus.sk/?uItem=53122

Pre tých, ktorí skoro nič nevedia o období studenej vojny, aj pre tých, ktorí si myslia, že vedia veľa.
10.06.2014 - 11:30:58
00
ale veď o tom čo sú/boli rusi zač sa tu s tebou nikto neháda.. ale ty si naštuduj aj niečo o USA ;)
plastové lžičky a nerozbitné poháre nie sú všetko.. :lol:


Naposledy upravil CraObs dňa 10.06.2014 - 11:35:07, celkovo upravené 1 krát.

10.06.2014 - 11:33:44
01
ad1. post traumaticky stres si nevybera, na to sa mozes opytat aj na vychod od nas, kde tiez s Afganistanom maju iste skusensti a gulky tam stislo viacerym. Rozdiel, ze niekde je to verejna tema a niekde verejne tajomstvo.
ad2.Marshallov plan, skus si pozriet rozdiel medzi krajinami co isli podla neho a krajinami co dostali nadiktovany Stalinov plan. Anglani sa do vojny zapojili potom co Nemci napadli Polsko.
ad3. Slovensko - v podstate sme podla tohto planu prezili 2sv.vojnu, kym Nemci valcovali boli sme spojenci a ked me videli, ze idu do kytek prezliekli sme kabat. Toto je silno pritiahnute za vlasy a mnoho preslo na druhu stranu este davno predtým.
Slovensko sa tazko moze spolahnut samo na seba, nema na to geograficku polohu ani politicku silu.
10.06.2014 - 11:34:02
01
Vsetci su ludia, ale napr. Vietnam bol x krat vojensky vyhrany, len vzdy prislo politicke rozhodnutie nepokracovat v postupe/utokoch/bombardovani napr. kvoli obavam z Korejskeho scenara, kde po totalnom vojenskom zdecimovani bojovych zloziek Sev. K. vtrhla cez hranice do utoku obrovska komunisticka Cinska armada...(a to uz ani gulky nestacili a capicou pobijes tiez len obmedzeny pocet rakosnikov/ryzojedov/zaplachtovancov...). Nie je ziadne tajomstvo ze vo Vietname bolo nasadene kvantum "poradcov" a "specialistov" zo S.Zvazu a "spriatelenych" krajin...USA sa chceli vyhnut priamemu velkemu konfliktu s CCCP i Cinou. A paradoxne po odchode USA z Vientamu na VIetnam zautocila Cina a po krvavych bojov sa podarilo postupit pomerne daleko za hranice. Tolko k tym skvelym komunistickym rezimom...

A pikoska na zaver - Vietnam bol spojenec CCCP ale po napadnuti Cinou sa na nich sovietski komunisti vysrali aj so vsetkymi dohodami, kedze ist do dalsieho konfliktu s Cinou by bolo nevyhodne :D


Naposledy upravil MageZ dňa 10.06.2014 - 12:28:28, celkovo upravené 1 krát.

10.06.2014 - 11:34:36
00
Laco, nechcem ti brat iluzie, ale tak ako sa na teba pred tymi 30 timi rokmi vysrali amici, tak sa na teba vyseru aj teraz. Uz si konecne uvedomte ze pre nich nic neznamename, pokial od nas nieco nepotrebuju. Samozrejme rusi nas beru uplne rovnako.
10.06.2014 - 12:17:47
01
pre Estóncov a Lotyšov s ich 25 až 27% ruského obyvateľstva by bez NATO bola dnes už „game over“: pár tisíc dobre vyzbrojených a vycvičených „zelených mužíkov“ z Ruska by dokázalo obe krajiny vnútorne rozvrátiť a priviesť do občianskej vojny a rozvratu. Na Ukrajine k tomu stačilo 12%.


Myslim si, ze etnickym Rusom v Pobalti vyhovuje sucasna situacia, clenstvo 3 baltickych krajin v EU im otvorilo dvere do Europy, v Pobalti maju ovela lepsie zivotne podmienky a celkovo neprospelo by im pchanie sa do zadku Putinovi. Zeleni muzikovia by urcite nemali taki uspech ako na Ukrajine, kedze by nemali podporu v samotnom domacom obyvatelstve.
10.06.2014 - 12:31:21
00
oakley

... to si si vymyslel. Na mňa sa nikto pred tridsiatimi rokmi nevysral. A ilúzie, tie ja už nemám. Skôr by som povedal, že ich miesto rokmi zabrali skúsenosti. Ilúzie a úzkospektrálny pohľad na svet sú skôr doménou mladších ročníkov. To je ale asi aj chyba nášho terajšieho vzdelávacieho systému. Chýba klasické vzdelanie so zameraním na klasické hodnoty.
10.06.2014 - 12:34:35
01
Ak niekto poukaze na USA tak je prorusky? Ale kdezeee .... Niektori tu vidite svet dost ciernobielo, skoda toho :)

Posttraumaticky stres. Vsimni si v dokumentoch vojnovych veteranov z 2.sv (je jedno aka strana) a porovnaj si to s "veteranmi" z Iraku. Na tych dnesnych sa to viac podpisalo teda rozhodne. (alebo robia do us dokumentov vyber tych najtraumatizovanejsich?) O traumy tu ale nejde, ide o to, ze us vojaci su slabi.

Anglicania vyhlasili vojnu Nemecku, ale do vojny za Polsko sa zapojili mizivou mierou. Obmedzili sa najma na namornu blokadu. Poliaci bojovali sami! Nakoniec Anglicania uzavreli spojenectvo so Sovietmi, ktori si predtym spolu s Nemcami kamaratsky to predmetne Polsko rozdelili. Taki to boli dobraci... Anglicania do vojny naozaj aktivne vstupili, az ked to vyzeralo, ze budu coskoro na rane.

Dnes, po rokoch cervenych dejin, je uz zname, ze za Povstania dezertovalo viac vojakov ako pocas celej ucasti slov. armady v tazeni proti ZSSR :) Drviva vacsina slov. odboja pocitala s ozbrojenym povstanim az ku koncu vojny.

Neviem ci bol Vietnam az tak vyhrany. Tazko bojovat proti jednotkam, ktore sa v pripadne potreby stahuju do okolitych krajin, odkial neskor utocia.
Americania sa priamemu kontaktu so ZSSR nemuseli vyhybat, lebo ti poradcovia tam boli nasadeni v tajnosti.
Jedine Sovieti sa bali toho, ze sa to rozkrikne, preto to neskor obmedzili.
US mali pocas studenej vojny vo vzduchu po svete nonstop bombardery s jadrovymi hlavicami, spionazne lietadla bezne lietali nad uzemim Sovietskeho zvazu. Americania sa snazili drzat strategicku prevahu nad ZSSR vzdy.
10.06.2014 - 12:53:23
01
Cital som knihu o 101 vysadkovej a tam na konci opisovali osudy tych co prezili. Viaceri mali problem sa zaradit do zivota. Veterana si media vyberaju podla toho co chcu ukazat. Co sa tyka veteranov z 2sv.tak uz maju navyber len tych co doteraz prezili. Taktiez mozes ukazat veterana z Iraku, ktori je v pohode a nema problem.
A cim sa mali Anglani do vojny, prosim Ta zapojit ? Oni neboli absolutne pripraveni. Dali dokopy expedicny zbor do Francuzka, ktori dostal od Guderiana a Rommela neskutocne na prdel a tym padom, boli ich pozemne sily defacto odpisane.
10.06.2014 - 13:06:57
00
Ak niekto poukaze na USA tak je prorusky? Ale kdezeee .... Niektori tu vidite svet dost ciernobielo, skoda toho :)


Zase tu niečo podsúvaš, čo nikto nenapísal. Volá sa to demagógia. Diskutuj korektne!
10.06.2014 - 13:23:55
00
Ak niekto poukaze na USA tak je prorusky?

To je čiernobiele videnie tých, ktorí tu vládli pred rokom 1989, a vládnu tu stále. Predtým robili protiamerickú propagandu, teraz robia propagandu protiruskú. Vedia že ak sa chcú mať naďalej dobre, musia poslúchať toho kto ich chráni. Aktuálne je to Západ.
10.06.2014 - 13:45:25
00
ale veď o tom čo sú/boli rusi zač sa tu s tebou nikto neháda.. ale ty si naštuduj aj niečo o USA ;) plastové lžičky a nerozbitné poháre nie sú všetko.. :lol:


NEEXISTUJE vacsia krajina, ktorej zahranicna politika neni/nebola posiata prusermi. Bola/je taka aj politika USA. Ani o tom sa tu nikto nehada.

Ziadne rusofilstvo sa tu nikom nepodsuva, skor asi taky cudny relativizmus a malo sebazachovneho pudu. Ved zahrajme to trochu sebecky a zostanme pri NASOM regione a bav sa s nami ako so stredoeuropanmi. Ako vyzera bilancia? Daj priklad historickej zlovolnej invazie/intervencie USA, ktora podla tvojej mienky poskodila NASE zaujmy alebo utocila na NASU suverenitu.

Snazim sa povedat, ze z pohladu konkretne nas, a specialne nasej skusenosti s Rusmi Z PRVEJ RUKY (ktorej je znova tak trochu aktualna), je totalne zabavna ta okamzita, dojemna snaha o takzvany big picture a ferovy a vyvazeny pristup k velmocenskemu spravaniu, ci co tu vlastne presadzujes.

Pomoc Ameriky :rofl: Vidiet ako v minulosti pomohli ostbloku pocas studenej vojny. Z medii stvat ludi proti vychodu boli machri...

Ak niekto poukaze na USA tak je prorusky? Ale kdezeee .... Niektori tu vidite svet dost ciernobielo, skoda toho :)


Sak vlastne pre teba je problem vsetko. To co Amerika urobila, aj to co neurobila. To, ze nepomohli lebo asi boli priliz malo agresivni, a ak by zas boli cosi-kdesi viac agresivni, tak to by ta rozhorcilo okamzite. A este si aj dovolili v studenej (!) vojne celit premiovej sovietskej propagande (plus aj uzitocnym idiotom na zapade) tak, ze “stvali“, “stvali“ a “stvali“. Pretoze samozrejme americke "stavnie" bol TEN problem nasinca pred aj po '68. Americke "stvanie" tu vsetkych rusilo (teba dodnes), robilo frasku z tohto rezimu a prinutilo utiect na zapad mojich pribuznych. Nebyt "stvania", tak su tu setci happy az za hrob a sovieti su kamosi.

To, ze americania popri tom “stvani“ prakticky zatiahli preteky v zbrojeni, z tvojho obrazu uplne vypadava. A teraz pod na to a zahlas, ze aj tie preteky v zbrojeni zavili dako sami. Vlastne uplne idealne, ak by amici vtedy urobili take carodejnicke puff a zmizli z povrchu zemskeho. Sovieti by hned pohadzali zbrane do oceanu a vyparkovali z ceskoslovenska. Ci iny recept si mal na mysli?


Naposledy upravil nimm_zwei dňa 10.06.2014 - 14:03:29, celkovo upravené 2 krát.

10.06.2014 - 13:51:34
00
Ale Breza, to tu neplatí také pravidlo ako v algebre, že mínus násobené mínusom je plus. ;)

Demagogická podpora demagogického tvrdenia je tiež len demagógiou.
10.06.2014 - 13:56:13
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up