Ahojte, chcel by som znalých poprosiť o pomoc pri výbere. Bol som testovať Specialized Stumpjumper a tak ma očarila jazda na fulle že si musím nejaký poriadiť :)

Mám 175cm, výšku v rozkroku neviem momentálne, ale ten čo som testoval bol L a úplne mi sadla veľkosť aj posed na tom bike, ale páčia sa mi aj Radon-y a Canyon-y, len sa mi zdá, že majú úplne inú geometriu, takže neviem či do toho ísť alebo zostať pri speciku... Vedel by mi to niekto pozrieť? Konkrétne Radon Slide 130, alebo Canyon Spectral 29...

A ešte jedna vec, ten čo som mal testovací bol karbónový, je pri jazde cítiť rozdiel medzi karbónom a hliníkom? Mám na mysli či je komfortnejší alebo či je cítiť rozdiel v šlapaní do kopca atď... Od karbónu ma odrádza trochu cena a aj to že tie biky vydávajú také praskajúce zvuky ako som čítal tu na fóre, aj ten testovací vydával také zvuky, ale zase sa mi páčila tá hmotnosť

Ďakujem
10.08.2014 - 08:12:06
00
Pri tvojej vyske by sadlo aj Mko a bike by bol este obratnejsi. O Lku by som uvazoval jedine ak by si mal velmi dlhe nohy, pripadne ruky. :-)
Stumjumper je super bike, ak je to to co chces. Co sa tyka materialu ramu, je to rozdiel, ale ci je podstatny, je individualna zalezitost. Napriklad niektore zadne stavby u HT pruzia, takze bike je pohodlnejsi ako hlinikova verzia. U full suspension su karbonove ramy zase tvrdsie ci pevnejsie, nepruzia (teraz nemyslim odpruzenie ako tlmic ci vidla, ale samotny ram) tolko ako ich hlinikove varianty. Su celkovo pevnejsie, hlavne lateralne (napriklad zadna stavba). Ale napriklad niekto, kto nejazdi velmi tvrdo, inu vyhodu ako mensiu vahu ani nezaregistruje.
Nedavno som riesil podobny problem. Vo vybere som mal SJ 29, Canyon Spectral 29, Trek Fuel Ex 29 a Rocky Mointain Instinct. 2 karbonove a 2 hlinikove, resp aj SJ 29 v karbone bol vo vybere. Hlinik ako taky mi nevadil ale chcel som lahsiu vahu. Nakoniec som si vybral karbon (FE 29) ale napriklad hlinikovy Spectral 29 by mi tiez vyhovoval. Vahovo je na tom velmi dobre, tam karbon nechyba. Je to super bike, ma velmi dobru vybavu aj cenu. Dvaja chalani ho tu maju. Zial v tej farbe co som chcel bol vypredany a v druhej variante bola dostupnost az v Auguste. Druhy vazny kandidat bol SJ 29 v karbone (pozri Velosprint, maju akciu na Lko v karbone sa velmi dobru cenu). Nakoniec som skoncil s Trekom Fuel EX 29, nebol som si isty 130mm zdvihmi u SJ a nepacili sa mi brzdy (Avid a Formula). FE ma super vybavu a jedine co som dokupil je teleskopka.
S Radonom nemam skusenost. Z vyberu som ho vylucil, lebo podla mna dalsie biky z vyberu mali navrch a niekde som cital ze Slide 130 29 nie je az tak rychly hore kopcom a chcel skor nieco rychle, to bol aj dovod preco som siel do Fuel Ex.
Ak vyslovene nechces karbonovy ram tak najlepsii pomer vybavy a ceny ti ponukne Canyon Spectral 29, ak ti nevadi direct sale znacka, nie je co riesit. Pripadne aj Radon, ale Specteal je podla mna univerzalnejsi, aspon podla recencii co som cital. Ak chces radsej istotu kamennej predajne a jej servis tak SJ 29 je super volba. Tam by som volil karbon ak ho vyslovene chces a mas financie, inak ti bude stacit aj hlinik. Ak chces este viac usetrit, tu v bazari je par peknych SJ 29, v Mku aj Lku, v dobrom stave.
10.08.2014 - 22:05:56
00
Tak som si meral ten inseam či ako sa tomu hovorí, ale asi zle, lebo som nameral 73cm a v L by mal mať ten bike 75cm, teda neviem kde to merajú oni, ale keď som na ňom jazdil som mal ešte rezervu keď som stál obkročmo ponad hornú trubku...

Nejde mi o karbón, práveže by som sa mu možno aj vyhol radšej, len som sa pýtal kvôli tomu aby som vedel či ten karbón má nejaké výhody v jazdných vlastnostiach alebo či je tú váhu nejak moc cítiť vo výjazdoch do kopca, aby som nebol potom sklamaný keby som kúpil hliník verziu, lebo je tam dosť veľký rozdiel v cene... Aj keď neviem aký tam je rozdiel vo váhe...

Dnes som rozmýšľal že keď už mám dať 2000 za bike tak pôjdem asi do odskúšaného, aby som nebol sklamaný potom, takže na 99% pôjdem do toho SJ, mal som na ňom pocit ako keby bol vyrobený pre mňa :rofl: ale možno skúsim ešte testovací v M veľkosti teda, škoda že nie sú aj hliníkové verzie na test...
10.08.2014 - 23:04:54
00
Rozdiel tam je, ale pri dvoch po sebe iducich verziach nie je taky velky. Najnizsie karbonove verzie maju vacsinou slabsiu (tazsiu) vybavu ako najvyssie hlinikove verzie, takze vahovy rozdiel je len par stoviek gramov az pol kila. Je to tym ze karbon je drahy a cenovy rozdiel by bol este vyssi ak by mali rovnaku vybavu.
Karbon je tuhsi a lahsi ale celkovy charakter biku sa velmi nezmeni, kedze geometria je rovnaka. Nemyslim si ze to je az taky vyrazny skok, no je na tebe ci to stoji za 800-1000 EUR navyse.
Ale zmenou velkosti by si nejake gramy usetril. Mko by bolo podla mna vhodnejsie, bike by bol nie len lahsi ale aj obratnejsi. Aj posed bude kratsi a vzriamenejsi ako na Lku.
Ked chces mat uplnu istotu co sa tyka rozdielu karbon / hlnik tak poziadaj predajcu ci si mozes vyzkusat hlinikovu verziu aspon na parkovisku pred obchodom. Neda sa to porovnat s poriadnou testovackou ale vzdy lepsie ako nic.
11.08.2014 - 10:49:53
00
Ok ďakujem za rady, tak teda pôjdem do hliníku, len ešte skúsim tú veľkosť, momentálne jazdím na Meride ktorá si myslím že mi je veľká (20") a ten posed na L-ku specíku ma úplne opantal lebo vzhľadom na meridu som tam oveľa vzpriamenejší a nie taký natiahnutý... Ináč bol som aj s kamošom a ten si zobral Epic v M-ku, samozrejme sme si ich aj vymenili a ten bike nám obom prišiel malý a nekomfortný oproti SJ, (obaja máme rovnakú výšku len ja som mohutnejší a ťažší) podľa toho som usúdil že SJ radšej v L-ku...na Epicu mi to pripomínalo posed na Meride, (Merida mi je veľká, ale Epic malý) aj napriek tomu že som tam bol natiahnutý oproti SJ a ani ten brain systém či jak sa to volá nám nevyhovoval, celkovo mi asi nevyhovuje taký dlhý posed...
11.08.2014 - 18:07:22
00
Mam aj Meridu HT 19ku a je mi akurat (mam 183cm). Na tvoju vysku je 20 ram urcite velky. Co sa tyka posedu tak aj tvoja Merida aj Epic su uplne ine typy biku ako SJ. Merida je taky XC univerzal a Epic je XC pretekarska masina stavana na vykon a tomu je prisposobeny aj posed, teda dlhsi a natiahnutejsi (aj rajdy su nizko). SJ je trail bike a ma iny posed ako XC biky, je kratsi a vzpriamenejsi (vyssie rajdy) takze aj v rovnakej velkosti bude posed vyrazne iny. Ohladom toho Epicu, zalezi ako bol nastaveny posed, kedze aj ten sa da upravit offsetom sedlovky ci dlzkou a sklonom predstavca ale ked sa ti zdal maly, asi mas dlhe nohy ci ruky. :-) Ak ti Lko sadne a citis sa pohodlne tak to je ok. Len si myslim ze za vyskusanie Mka nic nedas a ak by ti sadlo tak budes mat trochu lahsi bike. ;-)
11.08.2014 - 20:26:35
00
keyboard_arrow_up