Kategórie
Bike-techAké kotúčové brzdy na MTB? # MTB # skúsenosti # poradenstvo # rady # jazda do kopca # technika jazdy # technické otázky
chcel by som od Vas radu,ake su dobre kotucove brzdy.Berme to teraz z hladiska kvality,co by ste si dali na svoj bike aby to poriadne brzdilo.Presnejsie mali by to byt nejake hydrauliky.Momentalne mam Tektro Auriga Comp a nezda sa mi ze by brzdy ucinok bol nejaky ohromujuci.Chcel by som nieco co ide uplne lahucko a nieco v takom style ze tuknem a stojim.Prosim poradte.Linky su vitane.
Dakujem
-15% Shimano XTR BL-M9200/BR-M9200 hydr. zadná brzda, Post Mount, had. 1 700 mm + platničky
246 €
-15%
MOC 289 €
-5% MAGURA MT Sport hydraulická brzda, páčka 2-finger, predná/zadná
51,99 €
-5%
MOC 61,99 €
-15% Shimano Deore XT BL-M8200/BR-M8200 hydr. zadná brzda, Post Mount, had. 1 700 mm + platničky P03A
191 €
-15%
MOC 225 €
-12% Shimano Deore M6100 hydr. zadná brzda, Post Mount, had. 1 700 mm + plat. G05S
65,99 €
-12%
MOC 109 €
-11% Shimano Deore XT BR-M8120 hydr. zadná brzda, Post Mount, had. 1700 mm + plat. N03A
129 €
-11%
MOC 215 €
Výpredaj savings Shimano Deore XT BR-M8120 hydr. zadná brzda, Post Mount, had. 1700 mm, OEM
149 €
savings
MOC 215 €
savings Shimano XTR M9120 hydr. predná brzda, 4-piest, Post Mount, had. 1 000 mm + platn. N30A
198 €
savings
MOC 315 €
savings Shimano XTR BR-M9100 hydr. predná brzda, Post Mount, had. 1 000 mm + plat. K02Ti
202 €
savings
MOC 295 €
-29% SRAM Level T hydr. predná brzda, Post Mount, had. 950 mm + platničky
74,99 €
-29%
MOC 106 €
savings Shimano Deore BL-M6100/BR-M6100 hydr. predná brzda, Post Mount, had. 1 000 mm + platničky G05S
60,99 €
savings
MOC 104 €
savings MAGURA MT Trail Sport hydr. brzdy, 4-piest/2-piest, páčky 1-Finger HC
132 €
savings
MOC 229,90 €
-6% MAGURA Carbotecture Bar Clamp objímka brzdovej páky, strieborná
7,99 €
-6%
MOC 9,09 €
Akcia savings Shimano SM-BH90-SBS hydraulická hadica, 1 700 mm
21,99 €
savings
MOC 39,99 €
savings Shimano adaptér predný na kotúč 180mm z PM / na PM XTR
8,69 €
savings
MOC 15,99 €
savings Shimano zadný adaptér pre brzd. kotúč, 160 mm, Flat Mount
9,19 €
savings
MOC 15,99 €
-6% SRAM brzdová objímka - (DISCRETE) BLACK (TI BOLT T25) - GUIDE ULT/RSC/RS/RE/R,LEVEL ULT
12,59 €
-6%
MOC 16,79 €
Ktoré by ste mi odporučili? Jazdím prevažne XC, sem-tam zjazdy, hmotnosť 96 kg. Ide mi hlavne o spoľahlivosť a dobrý brzdný účinok.
Najdôležitejšia vec pre ťažkého človeka je väčší priemer kotúča, správny materiál kotúča (opäť nie Shimano produkty) a správne platničky...vtedy ti to bude fungovať.
Originalne SICCC od Kettle Cycles boli tak pevne ze by si mal problem ho akokolvek poskodit aj mimo bajku, urcite pevnejsie nez bezne nerezove alebo sendvicove Shimana. Ono ked je takyto kompozit zlepeny a pod adekvatnym tlakom zlisovany, je to seriozny matroš.
Co viem tak technologia sa (zatial) neujala lebo nevedeli ziskat dostatocnu “kúsavost” , dizajn kotuca bol plny, bez otvorov co je v MTB podmienkach neprakticke, bordel sa drzal na platnickach a na kotuci, nevedeli kotuc spravit deravy s ostrymi hranami, ze by sa platnicky priebezne cistili. Plus pri maloseriovke prilis vysoke vyrobne naklady a tym padom aj odradujuca cena (tusim na 130e vychadzal jeden SICCC kotuc).
Koncept a matroš by som neztracoval, len sa toho musi chytit daka poriadna firma co ma zdroie a bude chciet vyvoj dokoncit (treba to brat ako komplet novy system, vyvojovu vetvu, mozno aj brzdy k tomu bude treba modifikovat, poladit, nie len platnicky).
Od napodobenin vytrhnutych z konceptu sa treba pochopitelne drzat dalej, to sa da naozaj dopadnut ako na tej fotke.
Nie je to karbon v zmysle z akeho su trubky - ramy a riaditka, je to kompozit aj s inymi strukturami. Ten material extremne rychlo odvadza ziskane teplo a vydrzi podstane viac nez akakolvek ocel podobnych rozmerov, hmotnost polovicna oproti oceli. Odkukane z motosportu.
O co islo: https://www.kickstarter.com/projects/kettlecycles/siccc-bicycle-brake-rotor-silicon-carbide-ceramic/widget/video.html
videi a textov bolo okolo toho vela ked to bolo zive (aj take kde na dynamometri demonstovali ako kotuc rychlo vychladne aj take kde sa ho snazili mechanicky poskodit) ale postupne videa dali dole alebo expirovali, neodkladal som si ich.
K principom tohoto "new school" materialu na kotuce je vysvetlene na brzdach pouzivanych u Formula 1, pretoc si cca. na minutu 7:40
https://www.youtube.com/watch?v=N2NyxdBNFe0
Jasne ze sa to neda preniest na bike 1:1 je k tomu zjavne narocnejsi vyvoj nez si páni predstavovali, pointa je ze tento matros tu je a zjavne ma potencial aj v bikovom priemysle.
Ak je to kotuc z tohoto SICCC projektu nehrozi ze sa rozsype, mozno ocakavat ine zapletky.
Podotykam aliexpressacke karbonove kotuce za 15 babiek s dopravou zjavne s vyssieuvedenou technologiou nemaju vela spolocne, to jednoznacne nebrat.