wako7 ja som bral od neho a spokojnost
06.01.2015 - 20:40:27
00
http://www.mtbiker.sk/bazar/prislusenstvo-osvetlenie/200609/svetlo-solarstorm-x2-led-2000-lumen-nove-nepouzite-a-lacno.html tak od neho zabudol som to vlozit
06.01.2015 - 20:41:20
00
Ahojte,

Najprv sa v kocke predstavím. Testujem a recenzujem už asi 30 rokov hardvér - počítače, komponenty, gadgety a samozrejme mám rám výlety na mojom bicykli. Nerobím extrém (na to nemám kondičku, keďže celý deň sedím za počítačom), ale baví ma sadnúť a vyraziť si pár kilometrov denne nejakým smerom. Začal som teraz riešiť svetlo na bike (teda už pred cca mesiacom) a rád by som sa podelil o moje skúsenosti a možno vám dal zopár užitočných rád... Bude to dlhšie čítanie, no verím, že vás pobaví a pomôže. A ak bude pozitívny ohlas, pridám o pár dní pokračovanie a možno aj zopár drobných tipov ako si užívať pohodovo jazdu, resp. čo som skúsil a ako to dopadlo. ;-)

Príjemné čítanie priatelia!

PS: nie som pravidelný návštevník fóra, takže ak by ma chcel niekto kontaktovať a niečo sa spýtať, môžete písať na tento mail: jredeky@me.com
06.01.2015 - 23:47:20
00
AKO SOM SVETLO NA BIKE KUPOVAL
Rozhodol som sa tento rok, že budem jazdiť aj v zime. Celý deň sedím za počítačom a tak mi to môže len prospieť (minimálne zdravotne). Bohužiaľ sa na bike dostanem až tak po 17.00, čiže teraz už za hlbokej tmy a tak som začal riešiť nejaké osvetlenie. Mám síce maličkú „baterku“, kúpenú pred pár rokmi, ale...
Moja prvá voľba – lacné svetlo Túto baterku som kúpil už pred pár rokmi za asi 10-15 € (je to BBB kupované v GreenBike) a popravde je to úplne nanič. Svetlo generujú tri klasické biele LED diódy (nie cree, ale tie obyčajné malé biele ledky) a napájaná je 3x AAA batériami (http://www.cyklomouse.sk/galeria/1_3876/predne-led-svetlo-bbb-ultrabeam-bls-26-original.jpg). Ak chcete použiť takéto svetlo, tak jedine na jazdenie v lete tak do 21.00, kedy je ešte ako tak svetlo, alebo na jazdy po meste, kde svieti mestské osvetlenie.
Toto svetlo má význam skôr na to, aby videli vás, ale určite nie na to, aby ste videli vy!
Ak ho použije chodec, tak OK – dosvieti to tak na 2 m a má 3 režimy – svieti na 100%, na cca 60% a bliká. Pri montáži na bike poslúži ako „výstražné“ svetlo, čiže ak ide auto, zbadá vás kvôli svetlu skôr, ale cestu vám osvetlí nedostatočne. Proste toto je niečo, čomu sa treba vyhnúť a to aj v prípade, že má napr. 5x LED diód. Je to naozaj vhodné len na jazdy mestom alebo v lete „za svetla“.
K plusom patrí snáď len extrémne dlhá výdrž batérií. Tie tri malé AAA mi vydržali „na blikačke“ také 3-4 mesiace (takmer denne asi 1-2 hodinky jazdenia, čiže odhadom možno vyše 100-200 hodín). Je to naozaj rekordér, ktorý svieti do roztrhania. Ku koncu batérií sa intenzita svetla zníži, ale ako „blikačka“, aby vás autá skôr videli, je to stále postačujúce.
Zhrnutie:
+ extrémna výdrž
+ cena (dnes sú to tie „lacnejšie“ svetielka)
+ malá, ľahká, jednoducho sa inštaluje
+ do mesta postačuje

- naozaj nič nenasvieti
- malý rozptyl svetla
- len na dobrú cestu, pretože prekážku zbadáte neskoro

Druhá voľba – svetlomet Solarstorm X2 XM-L U2 (z bazáru)
Tak ako každý, aj ja som sa snažil ušetriť a hľadal som niečo cenovo vhodné. Nakupovať priamo cez ALI alebo DX som nechcel a tak som sledoval ponuky v bazári. Našiel som inzerát na zaujímavé svetlo za 30 € + poštovné (http://www.mtbiker.sk/bazar/prislusenstvo-osvetlenie/200609/svetlo-solarstorm-x2-led-2000-lumen-nove-nepouzite-a-lacno.html), čo je asi 50% úspora oproti bežnému predaju. Predajca ma ubezpečil, že je nové a je to „originál“ dovážaný z Ázie. Predal ich už niekoľko kamarátom a všetci sú spokojní. Má super výkon, dobrú výdrž a je to proste kvalita. Nízka cena je len preto, že ich objednal priamo v Ázii (clo+DPH a ďalšie poplatky – to by zhruba sedelo). Samozrejme nebude problém ani s náhradnými dielmi, keby náhodou bolo treba novú baterku, tak za cca 15 € ju vie dodať (v obchodoch u nás sa predáva za niečo vyše 20 €).
Solarstorm mal veľmi dobré referencie na internete, každý si ich chválil a na YouTube je mnoho videí, kde to vyzerá až neskutočne dobre, tak som s malou dušičkou súhlasil a čakal som dobierku na 33 € (cena aj s poštovným). Prišla obálka, v ktorej boli v bublinkovej fólii prelepenej lepiacou páskou nahádzané battery pack, nabíjačka, svetlo a drobné doplnky (kapsička na baterky na rám, 2 gumičky na uchytenie svetla na riadidlá). Hneď mi bolo jasné, že toto asi nebude „originál“ ale nejaký fake.
Napísal som predajcovi, ale na môj mail nepovažoval za potrebné odpovedať a keďže býva v inom meste, oželel som 33 € a nejako som to predýchal. Funkčné to je, zatiaľ som ho kvôli počasiu a pracovným povinnostiam použil len asi 10×, ale... Uvidíme ako prežije sezónu. Priebežne podám nejakú správu.
Spoznáte bazárový fake?!
Zistil som, že existuje niekoľko znakov, ako ľahko spoznáte originál od fake aj bez rozoberania. Ak si chcete byť istý, nespoliehajte sa pri inzerátoch na fotky stiahnuté z internetu, ale požiadajte predajcu o jeho foto „detailov“ – hoci aj mobilom, ideálne s nejakým papierikom s dohodnutým „heslom“ (napr. meno predajcu, nick a pod.) – tým vylúčite falošné foto stiahnuté z internetu.
1. Adaptér (nabíjačka) – originál má 2 A, tie lacnejšie napodobneniny majú len 1 A nabíjačku. Navyše sa často vyrábajú v dvoch kusoch – anglický adaptér s redukciou pre EU zásuvku. Battery pack nabijete oboma, len v prípade originálu rýchlejšie a lepšie. Nový adaptér (originálny) vás vyjde na 199 Kč (+ poštovné) - u nás som ho našiel asi za 11 €

pozn.: www.led-expert.cz – na svojej stránke tvrdia, že sú „výhradní distributor SolarStorm® cyklistických svítilen pro ČR a SK.“ Vychádzam preto z ich cien.

2. Skrutky uprostred – originál používa skrutky myslím že s hviezdicovou (alebo osemuhoľníkovou) hlavou pre špeciálne skrutkovače (asi torx 8 – len môj odhad) – aby sa v tom nevŕtal úplne každý. Tie fake spoznáte ľahko podľa klasickým malých skrutiek s hlavou pre krížový skrutkovač.

3. Elektronika – samozrejme ak rozoberiete svetlo, vo vnútri je úplne iná elektronika. Na internete je veľa obrázkov, takže sa to dá hravo vygoogliť. Ale to už je iný level – nik vám asi nebude rozoberať svetlo a fotiť vám ho ;-)

4. Samozrejme rozdiely sú aj v battery packu. Akumulátory sú ukryté v puzdre, takže ich ťažšie identifikujete, ale originálny battery pack by mal byť celý dobre izolovaný, čiže je kvalitnejšie zapuzdrený. Obvykle je celý „v čiernom igelite“, zatiaľ čo tie lacnejšie fake majú hore a dole papier – ten môj má červený, takže vizuálne ho ľahko identifikujete – originál je celý čierny. Novšie sa predáva aj vodeodolný battery pack, ktorý je celý v takom jednoliatom gumenom puzdre – ešte aj asi centimeter káblu je zaliaty do gumy. Samotným baterkám sa budem venovať niekedy neskôr, čiže o rozdielnej hmotnosti, kapacite a pod. sa pobavíme ďalej. Mimochodom nový originálny battery pack kúpite bez poštovného za 600 Kč (akumulátory Samsung 5600 mAh) alebo s výkonnejšími Panasonic 6200 mAh za 999 Kč. Na Slovensku som našiel ten lacnejší za 22,9 €. (http://www.kubicasport.eu/shop/goods/solarstorm-nahradny-akumulator-samsung-5600mah?goods=22814)
Skúsenosti a „teoretické“ problémy
Je to len napodobnenina a tak som urobil zopár vecí, ktoré by som s originálom z obchodu a so zárukou neskúšal. Svetlo má naozaj dobrý výkon a to napriek tomu, že sú tu lacnejšie komponenty. Použité sú napríklad iné svetelné čipy s mierne odlišnou charakteristikou. Bežný človek ale rozdiel neuvidí a svetelný výkon ohromí aj pri takomto fake.
Pri prvom zapnutí som svietil z prízemia na 8. poschodie paneláku tak, že sa prišiel sused pozrieť čo sa deje. Napriek mini rozmerom sa toto svetlo dá prirovnať k reflektoru auta. Dosvit je fakt výborný a rovnako skvelý je aj rozptyl svetla. Ak ho namontujete na bike, môžete sa vybrať spokojne v úplnej tme aj do horského terénu. Na takých 10 metrov vidíte všetko takmer ako za dňa.
Samozrejme ak svetlo namierite do diaľky, tak dosvieti spokojne 50-150 metrov – teda dosvieti aj ďalej, ale na túto vzdialenosť aj na sídlisku (kde nie je 100% tma a oči si tak neprivyknú na tmu) vidíte v pohode stále dobre svetlo. Pokiaľ použijete nižšiu intenzitu tých 30-50 m je stále dobre osvetlených. Je to síce menej svetla, ale pre jazdu aj v teréne to postačí. Skúšal som svietiť na druhý breh Dunaja (Malého Dunaja) a to bolo úplne super – krásne nasvietené, dobrá viditeľnosť – ale to je zas len možno nejakých 25 m? Možno aj menej – nikdy som to nemeral. Ak počasie dovolí otestujem aj veľký Dunaj (kúsok za mestom, kde bude menej svetla), ale to myslím bude tak na hrane pre toto svetlo – to už považujem skutočne za extrém, no pre predstavu... Zoberiem so sebou pásmo, vyrazím na hrádzu a narobím nejaké foto v odľahlejších končinách aj s meraním vzdialenosti.
Rozhodne však neverím, že má akumulátor takú kapacitu, akú uvádzajú špecifikácie a kupujúci (nemám teraz k dispozícii tester, takže to neoverím presne). Môj reálny test výdrže je ale 1:45 hod pri maximálnej intenzite pri izbovej teplote (špecifikácia udáva 2:10 hod), čiže pri nižšej intenzite svetla tie 2 až 3 hodiny reálne dá v pohode a ak sa použije ako „blikačka“, tak verím, že 4 hodiny by mohli byť reálne (bliká s výkonom niekde okolo 75% intenzity, čiže 4 hodinky prežije, avšak 7 hodín udávaných oficiálne výrobcom už podľa mňa neutiahne).
Bavíme sa však o izbovej teplote. V zime baterky prudko strácajú svoju kapacitu, čiže ich treba dobre tepelne izolovať, alebo počítajte s kratšou výdržou. V mraze tesne pod nulou som dosiahol asi hodinu pri maximálnom výkone, čiže na dlhšie túry určite menej svietiť a zháňať náhradný pack, alebo ho vymeniť za niečo fakt silnejšie. Použité sú akumulátory 18650, takže sa dá jednoducho poskladať prakticky ľubovoľne veľký balík – akumulátorom sa plánujem venovať neskôr extra – tam vysvetlím viac vecí.
Zatiaľ je to všetko OK. Ušetril som 50%, vyzerá to všetko OK, svetlo je super a funguje perfektne. Kde môže nastať problém? Tak v prvom rade elektronika. Svetelné čipy tým ako silno žiaria, produkujú aj dosť tepla a svetlo sa dosť zahrieva (pri dlhšom používaní). To som riešil ako prvé – svetlo som rozobral, prekontroloval elektroniku, trochu lepšie všetko pomocou špeciálneho tmelu utesnil proti vode (dážď by inak mohol narobiť nenávratné škody) a postaral som sa o lepší odvod tepla z kovovej platne, na ktorej sú svetelné zdroje smerom ku kovovému telu. Teplo sa teda prenáša na vonkajšie telo. Ruku vám síce nespáli, ale horúce je riadne (preto má taký tvar ako má s rebrovaním po stranách, aby bol odvod tepla efektívnejší).
To najmenšie čo sa dá urobiť je napr. na styčné plochy naniesť trochu teplovodivej pasty pre procesory a coolery (v počítačoch). Takáto malá úprava zlepší citeľne odvod tepla, čo v konečnom dôsledku predlžuje životnosť a spoľahlivosť svetla. Pracujem s počítačmi, čiže podobné veci mám doma stále k dispozícii , no pre bežného človeka by to boli asi extra investície minimálne do kvalitnejšej pasty. Ak ale navštívite nejakých „skladačov PC“, tak verím, že pomôžu aj zadarmo, alebo aspoň za Horalku (typická strava ajťákov – vždy mať v šuplíku pre prípad hladu Horalku alebo čokoládovú tyčinku).
Tesnenie alebo nejaký odolnejší tmel by už mohol byť problém, no rozhodne to nepodceňujte. Taktiež je dobré nejako sa postarať o elektroniku. To, čo som videl vo vnútri by mohol byť neskôr problém. Skontrolovať spoje, zabezpečiť aby nedošlo k nejakým skratom – chce to trochu tomu rozumieť. Našťastie som dostal celkom „pojazdný“ kus, takže až taký priekak to nebol. Elektronika by sa ale mohla veľmi rýchlo odpáliť a mali by ste po svetle, čiže ak už máte fake svetlo, venujte pár minút jeho generálke. Inak je to viac menej o náhode - fungovať môže spoľahlivo dlhodobo, alebo sa pokazí po 2 dňoch. Čistá lotéria. Ak nájdete nikoho, kto tomu trochu rozumie, môže sa postarať, aby prežilo.
Strach mám trochu z akumulátorov. Použité sú 4 články 18650 neznámej kapacity od neznámeho výrobcu. Pri kúpe na inzerát vždy rátajte s tým, že akumulátory bude nutné vymeniť. Hľadajte seriózneho inzerenta, overte si referencie a ak je naozaj seriózny, dá vám aspoň mesiac záruku. Ono vymáhať záruku na inzerát je vždy problém, ale aspoň pre lepší pocit e dobré skúsiť sa nejako dohodnúť.
U akumulátorov nikdy nemáte istotu v akom sú stave. Predajca vám môže tvrdiť, že sú nové, že majú nejakú kapacitu, ale ako viete, že je to naozaj tak? Bez záruky je to risk. Nové stoja tých 22 € a je to kľúčová vec, čiže veľmi opatrne. Len pre zaujímavosť – ak by ste si chceli poskladať battery pack, tak jeden akumulátor 18650 vás môže stáť aj 10 € = 4× 10 €!). Iste kúpite jeden článok aj za 2 € a podľa výrobcu bude mať kapacitu 6800 mAh, ale toto je tak okaté, že... (pripájam link: http://www.armymarket.sk/army-doplnky/bateria-nabijacia-5800-mah-37v-ultrafire/) NEVERTE VŠETKÉMU, ČO SA PÍŠE!
Hovoriť o akumulátoroch – to je na samostatný článok, takže poďme k hodnoteniu.
Vyplatí sa Solarstorm aj keď je fake?
Ušetril som 30 €, ale neviem ako dopadnú akumulátory. Zatiaľ sa celkom držia, no je krátko hodnotiť toto nejako komplexnejšie. Každopádne po mojich drobných úpravách tomuto svetielku verím viac a myslím, že sa to vcelku aj vyplatilo - hoci...
Ak by som chcel naozaj FAKE, vedel by som si ho kúpiť ešte o 5-8 € lacnejšie napr. cez bazos.sk. Našiel som niekoľko inzerátov, pričom niekto predával len pár kilometrov odo mňa „nové originálne svetlo Solarstorm aj s 6000 mAh akumulátorom“ len za 25 €! Ono sa na tomto dá celkom dobre zarábať. Ak ich budete objednávať napr. cez aliexpress, tak ich aj s dopravou viete kúpiť za 15-20 €, čiže pri predaji za 25-30 € máte na kuse zisk 5-15 €! Jediné na čo treba dávať pozor je neobjednávať ich naraz viac, aby ste nemuseli platiť clo.
Bežnému človeku odporúčam dať veľký pozor na to, čo kupujete a radšej oželieť tých 30 €, ale kúpiť svetlo cez overený obchod s klasickou 24 mesačnou zárukou (na akumulátor vám ale asi dajú len 6 mesiacov!). Akumulátory majú obmedzenú životnosť a dajú sa nabiť len asi 300× (závisí od spôsobu akým sa o ne budete starať – môže to byť aj 600, ale aj 200). Potom prudko strácajú svoju kapacitu (výdrž na jedno nabitie) a stávajú sa nepoužiteľnými. TOTO je hlavný dôvod prečo investovať radšej viac!
Solarmstorm sa určite vyplatí. Je to presne to, čo som potreboval a môžem smelo odporúčať aj podobné konkurenčné výrobky využívajúce XM-L2 čipy.
+ výkon (neverte parametrom, ale verte, že to svieti!)
+ fakt dlhý dosvit
+ dobrý rozptyl svetla (široký tak akurát aj do terénu)
+ veľmi jednoduchá inštalácia

- vyššia cena (teda u originálu, ale ak to niekto myslí vážne, toto sa oplatí!)
- (u mňa) to, že je to fake
- akumulátory sú pomerne veľké a ťažké
- samozrejme životnosť akumulátorov a obmedzený počet nabíjacích cyklov
Tretia voľba, alebo človek sa asi nikdy nepoučí...
Začalo ma to baviť (hlavne testovať rôzne výkonné svetlá) a tak som skúsil ešte jeden „kauf“. Tentoraz som kúpil čelovku za 17 € s megavýkonom – opäť na inzerát (http://sport.bazos.sk/inzerat/44155846/Nabijatelna-celovka-1800lm-nabijacka2x-akumulator.php), tentokrát už „osobne“, ale asi len preto, aby som mohol napísať aj pokračovanie, pretože ju defacto nejako ani nepotrebujem. Cena však nebola zlá a ide o osobný odber, tak...
Čo myslíte, ako to dopadlo? Zase nejaký lacný fake? Pri tej cene to všeličo napovedá. Mimochodom 2 akumulátory 18650 – 5200mAh v cene!
Viete čo? To si nechám nabudúce a pridám aj jeden bonus v podobe sletla na bike z LIDL. A tešiť sa môžete aj na článok o akumulátoroch, jeden tip ako využiť nefunkčnú baterku zo starého notebooku (práve niečo testujem) a samozrejme aj na normálnu recenziu môjho Solarstorm svetla s fotkami, meraniami a možno aj nejakým videom.
06.01.2015 - 23:48:22
08
od toho istého predajcu som kupoval aj ja SS, ale zvolil som osobný odber, je to taký mladý chalanisko, ja som pýtal či má od toho doklad, keď uvádza, že je to nové, mne povedal, že to dostal ako dar od sestry a už svetlo nevyužíva a teda ho nepotrebuje :D bude to jeden z tých lepších fakeov, mne to tiež doposiaľ slúži
07.01.2015 - 00:04:40
01
vitaj na fóre, geo: trochu dlhšie, ako píšeš, ale dobre sa to čítalo. To s tým, že "Začalo ma to baviť" poznáme viacerí, našťastie mňa to zasa baviť prestalo už po nejakých 7 svetlách... :)
07.01.2015 - 04:58:10
02
@geo vsetko, co si popisal, tu uz bolo. tvoje skusenosti sa vobec neodlisuju od ostatnych :)
co keby si si zalozil blog? ako to urobilo par ludi, ktori maju chut testovat a podelit sa o svoje zazitky. aby sa ich skusenosti nestratili vo fore. a tiez pouvazoval nad efektivnostou pisania? lebo neviem, ci si si to po sebe precital, ale opisal si nieco iba z casti a tak obsirne, ze polovica z toho tam ani nemusela byt. chyba tomu jasnost, strucnost, vystiznost. omacky tolko, ze maso ani poriadne nevidiet. dal som to zo srandy do wordu. takmer 4 strany a cez 2400 slov. ak bude pokracovanie v rovnakom romanovom duchu, tak nie, dakujem. telenovely nemusim :)
07.01.2015 - 07:29:52
00
dovo nad blogom zatiaľ neuvažujem. Pôvodne som chcel urobiť niečo ako "recenziu", ale akosi som sa rozpísal a vznikla z toho "novela" ako si sám trefne poznamenal. Zatiaľ som nechcel zakladať nové vlákno, tak som to dal sem, ale chystám seriózny článok o akumulátoroch 18650, ktoré používajú skoro všetci výrobcovia v battery packoch a tam už bude mať zmysel vyčleniť to niekam bokom a samozrejme urobím aj "recenziu" kde bude to MASO aj s fotkami alebo videom ;-)
07.01.2015 - 15:52:04
02
Som zvedavý na ten článok o 18650-kách. Iste je nás tu veľa, čo bágrujeme v notebokových batériách. Aj som uvažoval nad nejakým udelátkom na meranie kapacity, ale prax ukázala, že to ani nepotrebujem...
07.01.2015 - 16:06:07
00
ak bude clanok o 18650 napisany efektivnejsie, rad si ho precitam. vyznat sa v ponuke nie je lahke a casovo narocne. takze padne vhod :)
07.01.2015 - 16:14:08
00
je to vlastne uplne jednoduche, ak chces kvalitne tak tych vyrobcov / druhov az tak vela nie je :)
07.01.2015 - 16:16:42
01
jasne, Panasonic je hra na istotu :) skor ma zaujima porovnanie kvality a nekvality, znaciek a neznaciek, drahsich a lacnejsich. ake velke su skutocne rozdiely.
07.01.2015 - 16:49:20
00
ja som sa tiez tuto zimu rozhodol pre kupu svetla, dlho som sa rozhodoval co kupit, nakoniec som kupil Solarstorm X3 Cree XML U2, kupoval som orig. a vydrzalo presne dva vyjazdy, potom mi odisla nabijacka alebo bateria este neviem (riesim reklamaciu) takze ani orig. nie je zaruka kvality, ked svietilo tak svietilo super len skoda ze tak kratko, dnes by som isiel radsej do neorig.svetla za polovicnu cenu
08.01.2015 - 17:49:44
00
Jeden vadny kus. To sa stane aj u origo vyrobcu. Tomu sa neda vyhnut v ziadnej vyrobe.Ale ako pises,reklamujes. Pri neorigo by si asi tazko vyreklamoval.Dufam a verim,ze po reklamacii budes spokojny a svetlo bude sluzit ako ma.
08.01.2015 - 18:11:16
00
to ano, uvidim ako dopadne reklamacia, ked som dal vybitu bateriu nabijat tak uz po minute mi svietila na nabijacke zelena kontrolka ze bateria je uz nabita, ked som zapol svetlo tak svietilo 10sekund v min.rezime a zhaslo
08.01.2015 - 19:44:04
00
keyboard_arrow_up