Dost by ma zaujimalo podla coho sa kategorizuju horske premie na cestnych pretekoch. Je mi jasne, ze podla sklonu a dlzky, ale chcel by som to vediet konkretne. Napr. HP 1.kat musi mat urcitu dlzku a sklon?
A nevie niekto ako su na tom napr. Fackov Sturec, Donovaly?
02.09.2007 - 00:42:10
00
Prevýšenie, dĺžka stúpania, maximálne stúpanie, množstvo peňazí.

Kedysi, keď som pomáhal chystať trať na okolo Slovenska, tak som si zobral na pomoc výpočet podľa kom.com (king of mountain - neviem, či to ešte funguje, ale ten vzorec by mal byť aj na tomto webe) a zoradil som všetky stúpania od najťažšieho po najľahšie. Riaditeľ pretekov nám potom povedal, koľko je peňazí a aké sú predpokladané ceny na prémie prvej a druhej kategórie. Nuž a potom to bola čistá matematika. Tie najťažšie stúpania dostali označenie I. kategórie, nasledujúce II. kategórie a ostatné sme vyhlásili za brdky, ktoré nestoja za reč.

Občas sa zobrali do úvahy aj iné veci. Napríklad stav cesty, či je rovnomerné stúpanie alebo sú tam "schody" a pod.
Napríklad stúpanie od Tepličky smerom na Stránik bola jasná dvojka, najmä preto, že to stúpanie je krátke. Ale keďže je tam úzka, dosť rozbitá cesta, nemožnosť mechanickej pomoci a naopak možnosť roztrhania balíka a rozhodnutia pretekov, bolo zaradené do I. kategórie.
03.09.2007 - 22:43:38
00
to joko: a existuju na to aj nejake objektivne hladiska, teda ci sa daju porovnat rozne stupania v roznych pretekoch alebo sa to kategorizuje zvlast v kazdych pretekoch, cize dva podobne kopce v dvoch pretekoch mozu byt v roznych kategoriach?
UCI to nekategorizuje?
04.09.2007 - 07:40:31
00
JoKo...ked budu nabuduce rozmylat nad nejakou trasou na Okolo Slovenska, tak nech nas kontaktuju :wink: ...nebavi ma uz ze stale chodi cely balik spolu do ciela :lol:
04.09.2007 - 09:21:50
00
Zmenou zamestnania nemám dosť voľného času na kolo, nieto ešte pomáhať organizovať preteky. Maximálne tak dvakrát za rok idem cez víkend trochu povoziť rozhodcu do Dubnice alebo na Bradlo.
A tam balík nechodí pohromade do cieľa. Veľa záleží od výberu trate. Aj tento rok na TdS pri daných etapových mestách by sa dalo vybrať čosi náročnejšie.

dotm: Každý organizátor si určuje, koľko bude kategórií, aká bude ich obtiažnosť. V pohode sa môže stať, že v jedných pretekoch je stúpanie v druhej kategórii a v iných pretekoch to isté stúpanie v prvej (lebo je to najťažší kopec na trase), alebo v tretej (lebo je tam hŕba iných a ťažších stúpaní).
04.09.2007 - 20:51:54
00
aha, neviem, preco som mal pocit, ze kazdy kopec je na zaklade prevysenia, dlzky a sirky cesty zaradeny do nejakej kategorie, nieco podobne, ako je to v skalolezeni, ale asi to nema zmysel
04.09.2007 - 21:17:22
00
keyboard_arrow_up